HABERLER>SAĞLIK
14 Haziran 2018 Perşembe - 09:49

Bayramda tatlıya dikkat

Ramazanın ardından uzun süre tüm gün boş kalmaya alışan mideye birden yüklenmemek gerekiyor. Özellikle tatlı tüketimine dikkat etmek sağlığımız açısından oldukça önemli. Diyetisyen Birgül Niziplioğlu bayramda ani şeker yükselmelerine karşı önemli uyarılarda bulundu.

Bayramda tatlıya dikkat

Bayramda baklava ve benzeri şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tüketilmesi doğru bir tercih olacaktır. Baklava ve benzeri tatlılar tüketilecekse ufak bir parça yendikten sonra tarçınlı süt içilerek kan şekerlerini dengelemeleri işlerini kolaylaştıracaktır. Tansiyon hastaları ise tuza dikkat etmeli ve sakatat türevlerini tüketmemeli. Reflü ve gastrit gibi mide hastalıkları olanlar kızartmalar, yağlı besinler ve şekerli gıdalar tükettiğinde hastalıklarını tetikleneceği bu besinlerden sakınmalıdırlar. Daha kuru gıdalar tüketmeli ve su ile yemeği ayırmaları, beraber tüketmemeleri gerekir. Yemekten yarım saat önce içilen su hem mide rahatsızlıklarına sebebiyet vermez hem de kilo vermede yardımcı olacaktır.

BAYRAM SABAHI NE YEMELİYİZ?
Bayram sabahı kahvaltı soframızda mutlaka yumurta olmalı. Yanında peyniri, tam buğday ekmeği ve sevenler için zeytini ile beraber güne standart bir Türk kahvaltısı ile başlanmasında fayda var. Reçel gibi tatlı yiyeceklerden kaçınılmalı ve denge kurarak kahvaltımızı şekillendirebiliriz. Bayramda denge önemli. Bir kibrit kutusu büyüklüğünde börek bir dilim ekmek yerine geçiyor. Öğlen ve akşam yemeğindeki ekmek, çorba, bulgur yani karbonhidrat grubunu kaldırılıp, kahvaltıda börek, gözleme gibi sevdiğimiz hamur işleri tüketilebilir. Tabii bu bir kibrit kutusu büyüklüğünde börek ve bir avuç içi büyüklüğünde gözleme ya da başka bir hamur işi olmalıdır.

BAYRAMDA BAKLAVA TÜKETİMİNE DİKKAT!
Bayramlarda genellikle birçok yer gezilir ve hepsinde de ikramlar çokça bulunur. Önemli olan bizlerin beslenme dengesini kurabilmesi. Sabahtan kaloriden kısılmasının ardından gün içinde gidilen yerlerde biraz daha fazla yiyerek dengelenebilir. Tabii her gezilen yerde bir şeyler yemek yerine yiyeceklerin arasından masum olanlar seçilebilir. Bir dilim baklava yaklaşık 300 kalori. Zayıflamak isteyen kadınların günlük alması gereken ortalama kalori 1200-1500 arasında. Yani 4 dilim baklava ile bir günlük kalorisini doldurabilir. Erkeklerde bu oran 1800-2200 kalori arasında oluyor ortalama olarak. 6-8 dilim baklava da erkekler için bir günlük kalori ihtiyacını dolduruyor. Baklavaya dikkat etmek ve 1 dilimde tutmak lazım. Erkekler belki 2 dilime çıkabilir.

AKŞAM YEMEĞİ EN GEÇ 7’DE
Akşam yemeğini hemen 18:00–19:00’a planlamak ve zeytinyağlı sebze yemekleri ile yapmak doğru olacaktır. Yanında yoğurt ile protein alınabilir. Et, tavuk, balıktan protein alınan öğünü de öğlene kaydırmak gerekiyor.. Ramazan ve bayramlar protein ağırlıklı olduğu için bayram sonrasına öğlen ve akşam sebze olmak üzere 2-3 günlük kısa süreli sebze detoksları planlayarak vücudu proteinden arındırıyoruz. Sebze detoksları uzun süreli olunca kas kaybı olduğu için 2-3 günlük yeterli oluyor. Bu detoksta ekmek grubunu kaldırıyoruz ve sebze gibi daha hafif beslenme planlıyoruz.

BOL BOL SU VE YÜRÜYÜŞ VAKTİ…
Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak ve artan yağ oranını azaltmak için suya dikkat edilmesi gerekir. Genelde ramazanda su 1-1.5 litre civarında tüketiliyor ki bu çok az bir miktar. Ramazan’dan sonra bu miktarı 2.5-3 litrelere çıkardığımızda metabolizma suyla birlikte çok hızlanıyor. Suyun içine tarçın ve zencefil gibi metabolizma hızlandıran destekleyiciler eklenebilir. Bunlar dışında metabolizma hareket ile hızlanıyor. Sabah ya da öğlen yemeğinden bir iki saat sonra yürüyüş yapılabilir. (Hürriyet)

 

 

 
Çiğli Belediyesi’nde bayramlaşma mesaisi
 
Bornova’da bayramlaşma zamanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kansızlık, birçok hastalığın habercisi
Dr. Zahide Karaca, kansızlık hastalığının toplumda en sık görülen kan ...
D vitamini sperm kalitesini artırır mı?
Son yıllarda yapılan klinik araştırmalar, eskiden sadece kemikler için ...
Avustralyalı hasta İzmir'de şifa buldu
Avusturalya'da yaşayan Leslie Joseph Howard'a (75), donörü ile birlikte ...
 
İzmirli anne 'çocuğum sakat mı kalsın' demişti: Açıklama geldi
İzmir'de yaşayan Tunç ailesinin, 18 aylık ikiz bebeklerinden Spinal Muskuler ...
Kalp sağlığı için kavun
“Yaz aylarında serinletici etkileri ile sofraların vazgeçilmez meyvelerinden ...
Zayıflamak isterken kilo almayın!
Kilo vermek ve sağlıklı bir şekilde zayıflamak herkesin önemli isteklerindendir. ...
 
İzmir'de bir aileyi yıkan karar: Çocuğum sakat mı kalsın?
İzmir'de yaşayan Tunç ailesinin, 18 aylık ikiz bebeklerinden Spinal Muskuler ...
Rektör Budak: MS’te erken tanı ve tedavi çok önemli
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, merkezi sinir sistemi ...
Buca'da sağlıklı buluşma: Umutsuzluk lükstür
Buca Belediyesi ve Buca Kent Konseyi’nin düzenlediği sağlık söyleşisinin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva