HABERLER>EKONOMİ
30 Ocak 2023 Pazartesi - 17:23

Başkan Yorgancılar’dan ‘arsa krizi’ çıkışı ve çarpıcı Kemalpaşa örneği!

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yatırımcıların İzmir’e yönelmeye hazır olduğunu ancak yeterli sanayi arazisinin bulunmadığını kaydetti. Yorgancılar açıklamasında “EBSO’nun kazandırdığı 20 üzerinde sanayi bölgesi var. Kemalpaşa OSB birkaç kez kapandı açıldı. Tarım ve şahıs arazileri olduğu için yapılması zor. Öyle bir tarım arazileri var ki tarım yapılamıyor. Tarım yapılamadığını görüyorlar ancak o belgeyi vermiyorlar” dedi.

Başkan Yorgancılar’dan ‘arsa krizi’ çıkışı ve çarpıcı Kemalpaşa örneği!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Ege Bölgesi Sanayi Odası Ocak ayı meclis toplantısı, İzmir Ticaret Odası (İZTO) meclis salonunda gerçekleştirildi. 

Meclis toplantısına konuk olan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Genel Sekreteri Fatih Soysal, toplantıda gerçekleştirdiği konuşmalarda Organize Sanayi Bölgeleri hakkında bilgi verdi.

Soysal, Türkiye’nin sanayi fakiri bir ülke olduğunu söyleyerek rekabet ettiğimiz ülkelerde sanayi alanlarının yüzde 55 olduğunu ifade etti. Soysal, ülkede sanayi alanlarının genişletilmesi gerektiğinin altını çizdi.  Soysal öte yandan, İzmir’in OSB sayısı en fazla olan illerde ilk 10 arasında, Bursa’dan sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi. OSB alanı sırasında da İzmir’in 6’ncı sıraya düştüğünü ifade ederek sözlerini tamamladı.

YORGANCILAR’DAN ÇAĞRI: TARIM YOK AMA İMARA DA AÇILMIYOR
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, OSB’ler hakkında verdiği bilgilerden ötürü teşekkür ederek, değerlendirmelerde bulundu. Yorgancılar açıklamasında “EBSO’nun kazandırdığı 20 üzerinde sanayi bölgesi var. Kemalpaşa OSB birkaç kez kapandı açıldı. Tarım ve şahıs arazileri olduğu için zorlanıyoruz. İzmir’in en önemli sıkıntıların başında şahıs arazileri olması var. Araştırmalarımız devam ediyor. Şu anda sadece bir sektörün 1 milyon metrekareye ihtiyacı var. Alan bulunursa yatırımcılar hazır. Bu sıkıntı sadece İzmir’de de değil tüm Türkiye’de. Öyle bir tarım arazileri var ki tarım yapılamıyor. Tarım yapılamadığını görüyorlar ancak o belgeyi vermiyorlar” dedi.

KREDİ KONUSU… YAŞANAN PROBLEMLER İŞ DÜNYASINI OLUMSUZ ETKİLİYOR
İş dünyasının son dönemde ekonomide yaşanan olumsuzluklardan olumsuz etkilendiğini kaydeden Yorgancılar, iş dünyasına olumsuz yansıyan uygulamalardan söz etti. Bu durumun sürdürülebilir olmadığına dikkat çeken Yorgancılar şunları söyledi:

“Uzun bir zamandır kredilerde karşımıza üç konu çıkmaktadır. Birincisi istediğin miktarda kredi temin edilememektedir. İkincisi alınan kredi faizi, politika faizinin çok üstünde ve maliyetli olmaktadır. Üçüncüsü de kredinin vadesidir.

Kredi/mevduat oranına baktığımızda; 3 sene önce %120’lerde iken, bugün %88’lere geriledi.Sonuçta da, özsermayesi yetersiz, teşvik kapsamında yatırımı olmayan ve ihracat yapamayan firmaların krediye ulaşmasındaki zorluklar, çarkların dönmesini güçleştirmektedir.

Kredi kullanımındaki sınırlayıcı düzenlemeler ve mevzuat değişikliklerinden dolayı, ticari kredilere ulaşım her geçen gün zorlaşmaktadır. Şöyle ki;

-Yurtdışı bankalara 50 bin doların üzerinde yapılan transferlerde, bankalara getirilen yükümlülük, firmaların işlerini geciktiriyor. Benzer şekilde, kredi karşılığında istenen fatura kontrol yükümlülüğü de firmaların işlemlerini uzatıyor.

-Orta boy ve büyük firmaların ihracatı ithalatından yüz 10 fazla değilse (Yani net ihracatçı değilse) bankalardan TL kredi kullanması yasak.

-İhracat taahhüdü yoksa kredi verilmek istenmiyor. Yatırım kredilerinde yeterli kaynak olmadığı için 5 yıllık dolar kredisine %12-13 gibi çok yüksek faiz isteniyor.

-Merkez Bankası tarafından sürekli olarak yapılan değişiklikler, özellikle maliyet açısından bankaları zorlarken, bankalar da ticari kredi vermekte isteksiz davranıyor.

-Örneğin, Merkez Bankası bankalarda toplam mevduatın %60’ın altında TL olması halinde komisyon ücretini%17’ye artırınca, bu da mevduat faizlerini %27’lere çıkarttı.

-İBKB’ye veya DAB’a bağlanan ihracat bedellerinin en az %40’ının ilgili bankaya satılması zorunluluğu gibi uygulamalar da uluslararası ticaretteödeme aracı döviz olan ihracatçımızı oldukça zorlamaktadır.

Beklentimiz, reel sektörün kredi talebinin uygun vade, miktar ve faiz düzeyinden karşılanmasıdır. Aksi halde, ekonomi yönetiminin iç talebi canlandırmaya yönelik olarak attığı adımlar, yerli üretimi değil, ithalatı besleyecektir”

ŞU ANKİ KUR REEL DEĞİL, DOLAR 20-21 TL SEVİYESİNE GELMELİ
Kurlarda yaşanan sorunlara dikkat çeken Yorgancılar, dolar kurunun 20-21 TL seviyesine gelmesinin gerektiğinin de altını çizdi. Yorgancılar açıklamasında “Krediler kadar önemli bir konu da reel kurların düzeyidir. TL’nin döviz karşısında aşırı değerlenmesi de, eksik değerlenmesi de sanayimize ve ekonomimize zarar vermektedir. Bu nedenle, para ve kur politikalarımızın TL’nin değerini; ihracatı veya ithalatı yapay/geçici olarak artırmasına neden olmayacak düzeyde yani gerçekçi değerde tutması gerekmektedir.Dolar/TL Eylül ayında 18.28, Aralıkta 18,64 iken Ekim-Aralık döneminde TÜFE ortalama %2,67’dir. Aylardır devam eden Dolar üzerindeki baskı, ihracatçıları zor durumda bırakmaktadır. 4 aylık oluşan enflasyon artışı hesabına göre; Dolar kurunun 20-21 TL civarında olması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

SANAYİ İSTİHDAMINDA İZMİR İLK 3’TE!
İstihdam konusunda İzmir’in Türkiye’de ilk 3’e girdiğini söyleyen Başkan Yorgancılar, “TOBB tarafından açıklanan 2022 sanayi kapasite raporu istatistiklerini de sizlerle paylaşmak istiyorum.  Rapora göre İzmir’de en fazla diğer dış giyim, meyve ve sebze işleme, iç giyim, Tasnif edilmiş materyallerin geri kazanımı ve makine imalatı alanında üretim yapan fabrikalar için sanayi kapasite raporu düzenlendi.  Raporlarda belirtilen toplam 259 bin 311 kişi istihdam ile İzmir 3. sırada, 5.895 kapasite rapor sayısı ile de 4. sırada yer almıştır. Rapor sayısında Türkiye içindeki payı %6,2, istihdamdaki payı %6,7’dir” ifadelerini kullandı.

VERGİSİNİ DÜZENLİ ÖDEYENE TEŞVİK ÇAĞRISI
Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu ise zamanında kredi ödemesi yapan ve vergilerini düzenli ödeyen firmalara dönük devlet teşviklerinin arttırılması gerektiği ile ilgili çağrı yaptı. Gökçüoğlu açıklamasında “Zamanında ödemelerini yapmayanlara ve imar vb. yasalara uymayanlara af ve yapılandırma uygulamaları ile bir nevi teşvik ve prim verilmekte izlenimine karşı yıllardır, ödemelerini zamanında ve icabında kredi kullanarak yapan, yasalara uygun iş yapanlara herhangi bir
prim uygulaması yapılmayarak mağdur edilmektedir. Bu mağduriyetin giderilmesi ve anayasal eşitliği sağlamak açısından da vergilerini düzenli ödeyenlere ilave %10 civarında prim uygulaması yapılmalıdır” dedi.

KURAKLIK UYARISI
İklim krizi konusuna dikkat çeken Gökçüoğlu, “Siyaset giderek hızlanmaya başlarken, havalar da baharı aratmıyor. Kış adeta şubat ve mart ile sınırlandı gibi. Ocak ayını tamamlıyoruz. Hazırlanan tüm raporlarda öne çıkan risklerin başında gösterilen iklim değişikliğinin adeta fragmanını yaşıyoruz. Günlük konuşmalarımızın bir parçası olan bugün “Hava çok güzel” cümlesini giderek daha sık konuşur olduk. Dünya genelinde 2022'nin bugüne kadar ölçülen en sıcak 5. Avrupa'da ise en sıcak 2. yıl olduğu bildirildi. Meteoroloji, ülke genelinde son 52 yılın en sıcak Aralık ayının yaşandığını açıkladı. Ocak ayı da farklı geçmedi. Barajlardaki su seviyesi de alarm vermekte. Kuraklığa doğru giden bu yol, tarımsal üretimi de sıkıntıya sokmaktadır.  Artık, çok daha bilinçli su tüketimine gitmek zorundayız. İster sade vatandaş olun ister sanayici, isterseniz çiftçi olun. Yapılan her tüketim, üretilen her üründe önce su tüketimi baz alınmalıdır. Yarın yaşanacak kuraklık her kesimi çok ciddi şekilde etkileyecektir. Çok uzakmış gibi görünen kuraklık, tahmin edemeyeceğimiz kadar yaklaştı” açıklamasını yaptı.

DİJİTALLEŞME ÇAĞRISI VE 'DÖRT GÜN ÇALIŞMAYA GEÇİŞ' UYARISI
Üretimde verimlilik konusuna dikkat çeken Gökçüoğlu, dijital dönüşümün önemine dikkat çekerek üretim alanlarında verimi arttıracak çalışmalara önem verilmesi gerektiğini kaydetti. Dünyadan da örnekler veren Gökçüoğlu şunları söyledi:

 “Bugün altını çizmek istediğim bir başka husus da ülkemizin çalışan kişi başına üretimden yaratılan katma değere kadar verimlilik performansının düşük kalmasıdır. İşverenler olarak bizler işletmelerimizde, üretim alanlarımızda kendi çözüm yollarımızı bulmak zorundayız.  Dünyanın içinde bulunduğu dijital dönüşüm çağı, aslında verimliliği artırma noktasında en doğru rehberdir. Kurulma çalışmalarından bu yana içinde bulunduğum Model Fabrika, dijital dönüşüm sürecinde, teorik değil pratik olarak verimliliği artırma noktasında çok değerli hizmetler sunmaktadır. Mutlaka faydalanmanızı diliyorum.  Bugüne kadar toplam 363 firma ile farkındalık artırıcı seminerler düzenlenmiştir.32 firma ile yapılan öğren-dönüş programları neticesinde firmaların üretim proseslerine bağlı olarak üretim verimliği açısından ortalama %10 ile %50 arasında verim artışı sağlanmıştır.  Verimlilikte bir başka konu da, verilen teşviklerin, alınan kredilerin amacına hizmet edip etmediği, verimli kullanılıp, kullanılmadığıdır. Kaynaklarımızın heba edilmemesi gereken zor bir süreçte etki analizleri yapılması oldukça önemlidir. Son verilen KGF kredileri haricinde, öncekilerde ne yazık ki, etki analizleri yapılmadığı için amacı dışında kredi kullanımına yol açılarak, kaynaklar verimli kullanılamamıştır. Yine verimlilikte bir başka husus da, çalışma gün sayısını azaltmadır. Özellikle pandemi ile birlikte tanıştığımız “evden çalışma” yöntemi sonrası pek çok firma çalışma gün sayısında kısıtlamaya gitti. Geçtiğimiz aylarda İngiltere’de yapılan "Haftada 4 gün çalışma" pilot denemesi sonrasında, katılan şirketlerin yüzde 86'sı 4 gün çalışma politikasını sürdüreceklerini belirtmiştir. 70 şirketten 3 bin çalışan, 6 ay boyunca haftada beş gün yerine dört gün çalıştı. Bazı şirketlerdeki verimliğin yüzde 21 arttığı gözlendi.  Belçika’da ise "Yeni İş Gücü Anlaşması" yürürlüğe girerek,çalışanların mesai saatleri, maaşları ve sosyal hakları aynı kalacak şekilde 4 gün çalışma imkanı getirildi. Birçok ülkede de denemeleri yapılmakta olup ana amaç, verimliliği artırmaktır. Ülkemizde de hala birçok şirketin benzer amaçla, 4 gün çalışmayı tercih ettiğini biliyoruz. Denemeye, tartışmaya açık bir konu olmakla birlikte, yarın Avrupa Birliği’nde bunun yasaya dönüşmesi halinde, firmalarımızın verimliliği daha olumsuz etkilenebilecektir. Bugünden önlemlerimizi almak adına konuyu değerlendirmelerinize sunmak istedim" dedi.

 
Soyer'den Millet İttifakı'na İktisat Kongresi daveti!
 
SİT alanında kaçak kazıya suçüstü!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
30 Ocak 2023 Pazartesi 18:45

dolar 40 lira olmalı; beyaz eşya, ev, araba ... almaya giderken çuvalla parayla gideriz.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bankaların net kârında dev artış: Uçuşa geçti!
BDDK verilerine göre, Türk bankacılık sektörünün toplam aktif büyüklüğü ...
Ekonomik güven endeksi Ocak'ta arttı
Ekonomik güven endeksi, ocakta bir önceki aya göre yüzde 1,3 artarak 99,3 değerini aldı.
En kapsamlı yapılandırma paketi Meclis'te
Kamuya olan borçların yapılandırılmasını içeren kanun teklifi bu hafta ...
 
Tahsilat raporu… İzmir genelin altında!
2022 yılında genel bütçe gelir tahsilat oranı ülke genelinin altında kaldı. ...
Tarımda ‘Gödence’ modeli: Kahvehaneler boş kaldı
Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Çağatay Özcan ...
Hedef 1 milyar dolar... Egeli ihracatçıların yeni rotası Uzakdoğu!
Türkiye’ye 2022 yılında 254 milyar dolar döviz kazandıran Türk ihracatçısı, ...
 
İzmir’deki özel sektör öğretmenleri talepleri için buluştu
Özel sektör öğretmenleri, güncel sorularını ve çözüm önerilerini tartışmak ...
Bakan Nebati: Türkiye enflasyonu üretimle yeniyor
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "İşsizliği artıracak, ekonomik ...
Emeklilere zam farkı ödemesine başlandı
Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva