HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Ekim 2021 Çarşamba - 15:59

Başkan Tugay açıkladı: İşte Körfez’deki kokunun kaynağı!

Körfez’deki koku nedeniyle Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ne haksızlık yapıldığına vurgu yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Organize sanayiden kaynaklı bir koku olduğunu düşünmüyorum. Hatta bu konuda çok titiz davrandıklarını çok iyi biliyorum. Benim yorumum; derelerle bağlantılı ve arıtma tesisiyle ilgili bir şey olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Başkan Tugay açıkladı: İşte Körfez’deki kokunun kaynağı!

EGEDESONSÖZ – Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Körfezi’ndeki kokuyla ilgili görüşlerini açıkladı. SONSÖZ TV’de Gazeteci Fatih Yapar’ın programına konuk olan Başkan Tugay, kokunun Çiğli tarafından gelen, kaynağı bilinmeyen bir koku olduğunu, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ni kokudan dolayı suçlamanın, haksızlık olduğunu ifade eti.

İZSU'NUN KARAR VERMESİNİ BEKLİYORUZ
Bostanlı Yamanlar Barajı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Proje aynı şekilde duruyor. Projenin yapıldığı gün ile bugün arasında şu fark var; Bostanlı deresi daha debili bir dereyken, dereyi besleyen kaynak kurumuş durumda ve sadece yağmur suyunun aktığı bir akıntı var.  Planlanmış ölçekte böyle bir debili akıntı olmadığından bu projeyi yapmak, 500 milyon lira civarında masraf gerektiriyor. Su tutacak kaynak yok. Bizim önerimiz bunu küçültelim, yağmur suyunu tutabilecek bir bent haline çevirelim, şeklindeydi. Bununla ilgili  İZSU'nun karar vermesini bekliyoruz. Bence şu anda yapılma ihtimali yok" ifadelerini kullandı.

GEDİZ'İN KÖRFEZİ KİRLETTİĞİNE EMİNİM
Körfezdeki koku sorununu ile ilgili Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ne haksızlık yapıldığına vurgu yaparak, kirliliğin büyük kaynağının Gediz olduğunu da vurgulayan Tugay, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tunç Soyer Başkanımızın en çok uğraştığı konulardan biri, atıkların yönetimi konusu. Yağmur suyu ile kirli suyun karışmasını engelleyecek altyapı çalışmasını yapmak. İZSU yoğun bir şekilde her yerde kazı yapıyor. Yağmur suyunu ayrı kanallarla toplamazsak, arıtma sistemlerinin üzerinde yükü kaldıramayacak seviyeye getiriyoruz ve problemler yaşanıyor. Kokunun Karşıyaka Belediyesi sınırlarının dışından kaynaklandığına eminim. Karşıyaka denizi ile ilgili bir şey değil bu. Çiğli tarafından gelen, tam kaynağını bilmediğimiz bir şey.  Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nden kaynaklı bir koku olduğunu düşünmüyorum. Hatta bu konuda çok titiz davrandıklarını çok iyi biliyorum. Oradan gelen bir şey değil. Benim yorumum; derelerle bağlantılı ve arıtma tesisiyle ilgili bir şey olduğunu düşünüyorum. Ancak bunlar veriye dayalı bir söylem değil, sadece düşüncem.  İnsanlarımızın çok rahatsız olduğu bir konu.  Sasalı'daki arıtma teksisinin kapasite artışı ile ilgili bir karar alındı. Bu, sorunu bir miktar çözecektir. Derelerde de kirliliği temizlersek sorun çözülecektir. Tunç Başkan’ın Gediz incelemesi de bundan kaynaklı. Ben Gediz’in, Körfez’i kirlettiğine eminim."

TEMİZ DEĞİL AMA ŞU ANDA YÜZÜLEBİLİR DURUMDA
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 'görev sürem içinde körfezde yüzeceğim' söyleminin ardından kentte muhalefet tarafından sıkça eleştirilerin odağına getirilen 'körfez kirliliği' söylemlerini değerlendiren Başkan Tugay, “Yüzülebilir” mesajı verdi:

“Körfez şu anda yüzülebilecek durumda. Yüzerseniz sağlığınızı tehlikeye girmez. Karşıyaka Yelken Kulübü’ndeki çocuklar, ki benim kızım da geçen yıl eğitim aldı, sürekli denize düşüyorlar ve hastalanan bir çocuk bile yok. Deniz durgun olunca biz denizin dibini görüyoruz. Artan balık çeşidi de zaten bunu gösteriyor. Ben temiz, her şey bitti demiyorum, sadece iyi durumda, diyoruz. Derelerden gelen kirlilik durduğunda Körfez kendini çok hızlı temizleyecek. Şu an istersek yüzebiliriz. Ben de kano sporu yaparken düştüm suya ama bir sorun yok. Temiz bir deniz yok ama yüzülemeyecek gibi bir durum da söz konusu değil. Gediz nehrinin denize döküldüğü yerlerde bir kirlilik var ve bu Körfez’i kirletiyor."

KENT ORMANINA DÖNÜŞTÜRMEYE HAZIRLANIYORUZ
Kayalık alanda geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen saha çalışmaları hakkında bilgi veren Cemil Tugay’ın düşünceleri şöyle:

“Mustafa Kemal Mahallesi ile Zübeyde Hanım Mahallesi arasında geniş bir alan var. Orası ağaçlandırma alanı. Daha önce çalışmalar başlatılmış ancak istenilen seviyeye gelmemiş. Orayı daha köklü bir çalışma ile Kent Ormanına dönüştürmeye hazırlanıyoruz. Bu basit bir ağaçlandırma değil. Bizim baktığımız açı: Bir su sorunu var, su kaynaklarımız yeterli değil. Gördüğümüz en büyük su kaynağı, yağmurlar. Bu yağmurların toprak tarafının tutulması ve yeraltı kaynaklarını beslemesi lazım. Ancak arazi yapımız gelen suyu akıtıyor ve denize gidiyor. Biz bu suyu kullanamıyoruz. Büyükşehir Belediyemizinde anlattığı Sünger Şehir yapımız var. Bunu takip ediyorum. Bu doğru bir uygulama. Yamaçtan aşağıya akan suyu tutmak için küçük göletler oluşturduğunuz bir coğrafik yapı oluşturuluyor. Biz bunu yapacağız orada. Bir diğeri de erozyon ile toprağın kaybedildiği alanlar var. Bunun için organik bir yapı kazandırmak gerekiyor. Kompost ile getireceğiz toprağı. Hepimizin çöpe attığı organik atıkları komposta dönüştüreceğiz. Bu bir tür zengin içerikli gübre olacak ve bu alanlarda değerlendireceğiz."

DOĞAYA METANGAZI SALMAYAN BİR PROJE OLSUN İSTİYORUZ
Farklı teknikleri olduğunu söyleyerek hayata geçirilecek sistemin kokusuz olacağını dile getiren Tugay, sözlerini şöyle değerlendirdi:

"Kompost ile ilgili farklı teknikler var. Sıcak, soğuk diye iki farklı teknik var. Bunlar arasındaki en temel fark, çevreye verdiği koku rahatsızlığı, havaya metan gazı salması ve dönüşüm süresi. Biz doğaya metan gazı salmayan bir proje olsun istiyoruz. Attığımız organik atık, parçalanıp bir süre sonra farklı bir materyale dönüşüyor. Sıcak kompost döneminde metan gazı yayarak oluşuyor ve zamana kalıyor. Bizim bu kadar zamanımız yok. Bunun için demonstrasyon alanı, yani bu tekniğin nasıl işlediğini gösterebileceğimiz bir alan ve büyük miktarda organik atığı dönüştürebileceğimizi tesis lazım. 1,5 ay içinde atılmış her türlü organik atığı her şeyi komposta dönüştürdüğümüz tekniği uygulayacağız. Bu şekilde ürettiğimiz toprağı bu alanda kullanacağız. Bu yöntemle, erozyon ile kaybedilmiş toprağı telafi etmiş olacağız; daha önemlisi bitkinin ağaçların yetişmesi için daha güçlü bir materyal elde etmiş olacağız."

BİZİM YAPACAĞIMIZ TESİSTE KOKU OLMAYACAK
Tesisin gönüllülük esasına göre çalışacağını vurgulayan Tugay, "Şehrin dışında yapacağız. Katılan işyerlerinin atıklarını ayrıştırarak tamamen organik atıkları toplayacağız ve vatandaşlarımızın katılımını talep edeceğiz. 22 litrelik orta boy çöp kutusu gibi bir şey, bunu gönüllü olanlara vereceğiz ve diyeceğiz ki, yemek atıklarınızı buraya atın. 15 gün kalacak bunlar ve koku yapmadan gidip konteyner ile alacağız. Bu şekilde gönüllülük esası ile kurulacak. Bizim şantiyemizin civarında kimseyi rahatsız etmeyecek bir tesis olacak. Bizim yapacağımız tesiste koku olmayacak" diye konuştu.

 
Menemenspor Karşıyaka'yı eledi!
 
Türkiye ile ABD arasında kritik görüşme
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhuriyetin ışıkları Selçuk sokaklarında
Selçuk’ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlanacak. 28 Ekim günü ...
Bergama Kültür Merkezi çocuklar için rengarenk
Bergama Kültür Merkezi çocuklar için sahnelenen ‘Biz daha güçlüyüz’ oyunu ...
Başkan Tugay'dan 'KSK Stadı' çıkışı: Ortada proje yok!
Merakla beklenen Karşıyaka Stadı çalışmalarının neden bir türlü başlanamadığı ...
 
Göçebe Tuvaller Çiğli’de kanat çırpıyor
Çiğli Belediyesi, uluslararası sanatçıların eserlerinden oluşan “Doğa, ...
Kızılay'dan Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
Kızılay Aydın Şubesi Kadın Kolları Başkanı Gönül Şahin Mezkit başkanlığındaki ...
Narlıdere’de 29 Ekim coşkusu!
Cumhuriyet’in 98’nci yıl dönümünü coşku ile kutlamaya hazırlanan Narlıdere ...
 
Konak'ta kadınlara sağlık desteği
Konak Belediyesi, çağımızda yaygın olarak görülen meme kanseri ve rahim ...
Başkan Oran’dan 'ikametini al gel' çağrısı
Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, Çeşme'de yazlığı olan ve pandemiden ...
29 Ekim’de Selçuk’ta iki açılış birden!
Efes Selçuk Belediyesi 29 Ekim’deAhmet Ferahlı Parkı’nda açılacak Ferahlı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva