HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Ağustos 2023 Pazartesi - 14:55

Başkan Soyer son durumu anlattı… Adım adım yüzülebilir körfez!

Yüzülebilir körfez ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında gelinen süreci anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Sel ve taşkınları önlemek, körfeze kanalizasyon akışını sıfırlamak için yürüttüğümüz seferberliğin, bu dev adımların varacağı yer yüzülebilir bir körfez olacak” dedi.

Başkan Soyer son durumu anlattı… Adım adım yüzülebilir körfez!

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya hesabından kentte en çok tartışmalara neden olan konular hakkında açıklamalarda bulundu.

AK Parti ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sık sık karşı karşıya getiren ‘körfez’ , ‘arıtma tesisi’  ve 'koku' ile ilgili konuşan Soyer, yapılanları ve yapılacak olan çalışmaları anlattı.

DENİZ NEFES ALIYOR!
İzmir’de koku sorunun silindiğini dile getiren Soyer, konuyla ilgili yapılan çalışmaları şu ifadeler ile sıraladı;

“Sevgili Hemşehrilerim, Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren ilan ettiğimiz seferberlik sayesinde Körfez’deki canlılarımız çoğalıyor, deniz nefes alıyor, koku İzmir’den siliniyor. Her geçen gün yüzülebilir körfeze daha çok yaklaşıyoruz. Peki bu değişim nasıl oluyor? Körfezimizin yapısından dolayı sığlaşmaya meyilli olduğunu biliyorsunuz. Bu nedenle düzenli aralıklarla dip tarama çalışmaları yapıyoruz. Yılda ortalama 420.000 ton çamuru Körfez’den uzaklaştırıyoruz. Körfeze akan derelerimizi de düzenli olarak temizliyoruz. Yıllık olarak derelerden 330.000 ton atık topluyoruz. Ve görüyoruz ki doğayı çöplük olarak görmekten vazgeçmek zorundayız. Hiçbir temizlik, kirletmemek kadar etkili çözüm değil. Şehrin dört bir yanında İZSU Genel Müdürlüğü’nün yolları kazdığını görebilirsiniz. Bu toz duman, devasa bir yatırımın ilk adımları. Sel ve taşkınları önlemek, körfeze kanalizasyon akışını sıfırlamak için yürüttüğümüz seferberliğin, bu dev adımların varacağı yer yüzülebilir bir körfez olacak.

21 Haziran’da körfezimize nefes aldıran Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimizin kapasitesini yükseltecek 4. fazın temelini attık. Fazın tamamlanmasıyla Türkiye’nin “En Yüksek Kapasiteli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi" unvanını yeniden kazanacağız. Tüm bu çalışmaları yaparken bir yandan da denizdeki canlı türlerimizdeki değişimi gözlemliyoruz. TÜBİTAK MAM ile birlikte denizlerimiz toplamda 54 istasyondan örnekler alınarak fiziksel, kimyasal, biyolojik, mikrobiyolojik parametrelere göre inceleniyor. Körfez seferberliğimiz, kuraklıkla mücadele ve ekolojik restorasyonla kol kola yürüyor. Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin çıkışına geri kazanım ünitesi kuracağız. Buradan kazandığımız suyu, dalyanların rehabilitasyonu ve Menemen Ovası’nda tarımsal sulama için kullanacağız. Geri kazanmak demişken... Türkiye’nin en büyük geri dönüşüm projelerinden birini hayata geçireceğiz. Çiğli Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimizden çıkan günlük 800 ton çamur, ünitelerimizde kurutulacak. Beton ve yakıt hammaddesinde kullanılmak üzere ekonomiye kazandırılacak.

Türkiye’nin en büyük ekolojik restorasyon projesi ise Derivasyon Kanalı Projesi'yle bize kısmet olacak. Bu proje ile tarımsal sulama için ayrılmış ve arıtılmış tatlı su dışında kalan su, iç körfeze dökülmek yerine taşınacak ve Gediz Nehri’nin eski yatağına ve çevresine hayat verecek. Yaşayan Körfez Programımız kapsamında, Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin çevresindeki çamur depolama alanlarını boşaltacak ve bu alanda ekolojik restorasyon uygulayacağız. 20 yılı aşkın birikmiş olan çamuru, 5 yılda bölgeden tümüyle uzaklaştıracağız. Arıtma kapasitemiz Çiğli ile sınırlı değil. Devrimsel bir adım daha atarak Karabağlar'a atık su arıtma tesisi kuracağız. EXPO 2026 projemizin parçası olan bu tesis, Çiğli’ye giden yükü %15 oranında hafifleterek Körfez’in temizliğine çok ciddi katkı sağlayacak.

Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesini, bölge nüfusundaki yükselişe bağlı olarak artıracağız. Membran biyoreaktör teknolojisinden yararlanacağımız bu iyileştirme sonucunda körfezimiz derin ve rahat bir nefes alacak. İşte yaptığımız ve yapacağımız tüm bu projeler havamızı değiştiriyor. Yaşayan Körfez hedefimizde sona yaklaştık. Kokunun da kökünü kazıyacağız! Eskisi gibi hep beraber o Körfez’de yüzeceğiz!”

 
Kekikte tükeniş... Üretici-ihracatçı karşı karşıya!
 
Su bile olsa fazla tüketim zehirliyor!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 21 Ağustos 2023 Pazartesi 20:12

Bravo. nalına mıhına yazdığın için yazdıklarına katılıyorum Alen doğu gencer. Vatandaşın yani İzmirlinin de körfezi kirletmeye yardımcı olduğu önemli bir ayrıntı. Bisim bile çıkmış denizden... Bir şey daha, körfezin kirlenmesi de temizlenmesi de kolay çünkü en derin yerinde bile 15-20 metreyi geçmiyor. Her şey vatandaşın ve kurumların elinde. 50 yıldır görevlerini yapmıyorlar.

Yorumu oyla      6      4  
Izmirli 21 Ağustos 2023 Pazartesi 19:47

Siz baştan bu işi sıkı şekilde çalışmalar yapılsa idi gayet iyi olurdu,ama siz medyatik showlar ile beş sene bitmek üzere hiçbir şey olmadığını sizde biliyorsun malesef olmadı olmazda çünkü başaracak güç birliği yoktur...

Yorumu oyla      6      5  
Alen doğu gencer 21 Ağustos 2023 Pazartesi 18:19

mesleğim gereği bu işlerden az çok anlayan biri olarak şunu söylemek isterim . Önümüzdeki 50 yıl içinde yüzülebilir körfez maalesef hayal.Kanal projesi ile birlikte Körfeze lağım akmasa bile kirlilik akışı , körfeze uzanan deltalardan halen daha devam ediyor. İZBB nin bu konuda bir çözümü yok. arıtmaya odaklanmış durumdalar. Körfeze gelen gemilerin sintine olayını denetlediklerini hiç sanmıyorum. yağmur suları kontrolsüzce körfeze veriliyor. yağmur suları renk değişimine sebep olduğu için bunu lağım akıyor diye a haber konusu bile yapıyorlar. Her şeyi geçtim İzmirli vatandaş zaten körfezi kirletiyor. bira içiyor şişesi denize. çiğdem çıtlıyor kabuğu denize. balıkçı balık tutuyor artıkları denize atıyor. bunu denetliyormu belediye? hayır! zaten asıl önemli olan şu ! deltalardan gelen kirlilik önlenmediği sürece körfezde en azından iç körfezde yüzmek hayalden öteye gitmeyecektir. dolayısı ile Tunç soyer net olarak yalan söylüyor.

Yorumu oyla      10      5  
alo 21 Ağustos 2023 Pazartesi 15:06

mayonu giyip atlasana inandırıcı olalım

Yorumu oyla      11      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Gümrükçü'den çağrı: Beyaz Vagon'a talibiz!
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Atatürk’ün kullandığı Beyaz Vagonun ...
Başkan Soyer’den Vali Elban’a ziyaret
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer İzmir’in yeni valisi Süleyman ...
Çeşme Kitap Günleri kitapseverleri buluşturdu
Çeşme Belediyesi tarafından 17-20 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen ...
 
Karşıyaka95 Projesi'nde 4 yıl raporu... 14 bin eve ziyaret
Karşıyaka Belediyesi, kentte sağlıklı nesiller yetiştirilmesine yönelik ...
Bergama Belediyesi Voleybol Takımı maç takvimi belli oldu
Türkiye Voleybol Federasyonu Kadınlar 2.lig'de mücadele edecek olan Bergama'nın ...
Narlıdere Çocuk Senfoni’de seçmeler 16-17 Eylül’de
Narlıdere Belediyesi’nin tüm Türkiye’ye örnek olan projesi, Narlıdere ...
 
Hakan Koştu ve Bergama oda başkanlarından Yalçın Ata’ya ziyaret
Bergama Belediye Başkanı ve bölgemizin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Başkanları ...
İEF'nin eğlence rehberi... Hangi gün, hangi program var?
Bu yıl, İzmir’in “2026 Avrupa Gençlik Başkenti Finalisti” olmasına özel ...
Buca Belediyesi'nde ihracat gururu
Tarımsal kalkınma projelerini art arda hayata geçiren Buca Belediyesi, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva