HABERLER>GÜNCEL
16 Temmuz 2021 Cuma - 13:48

Başkan Soyer EGEDESONSÖZ’e konuştu... Cumhurbaşkanına Gediz raporu göndereceğiz!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Gediz Nehri’nin doğduğu yer olan Kütahya’dan başladığı gezi sonrasında ortaya çıkacak rapor ve tespitleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile paylaşacaklarını açıkladı. Soyer, “Bütün bu tablo bize şunu gösteriyor; eğer çok acil çözüm üretmezsek, deniz bitti. Memleketin tarım ve çevre sorunlarını görmek için bakan mı olmak gerekiyor?” dedi.

Başkan Soyer EGEDESONSÖZ’e konuştu... Cumhurbaşkanına Gediz raporu göndereceğiz!

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı körfeze akan Gediz Nehri’nin kirliliğine dikkat çekmek için çalışma başlattı. “Bu mesele memleket meselesi” diyerek yola çıkan Soyer, nehrin doğduğu Kütahya’daki su kaynaklarından su içerek mesaj verdi. Sırasıyla Gediz’in geçtiği il ve ilçeleri dolaşan Başkan Soyer’e ilgili bürokratlar da eşlik ederken heyette illerin ve ilçelerin parti başkanları da yer aldı. CHP PM Üyesi Rıfat Nalbantoğlu’nun siyasi katılımları organize ettiği tura İzmir’den de bazı belediye başkanları ve partililer katıldı.

Başkan Soyer, izlenimlerini Manisa Köprübaşı İlçesi sınırlarında bulunan Gediz Nehri üzerine  sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amacıyla 1960’lı yılları arasında inşa edilen Demirköprü Baraj Havzası’nda EGEDESONSÖZ’e anlattı. Tarihi Kız Köprüsü üzerinde yürüyüş yaptıktan sonra Gazeteciler Mehmet Karabel ve Fatih Yapar’a düşüncelerini açıklayan Başkan Soyer, “Biz şu anda siyasetin tillahını yapıyoruz” dedi.

Başkan Soyer, “Başka bir siyaset mümkün, yani bu yaşadığımız siyaset dili, jargonu, kültürü bir mecburiyet değil. bunu değiştirmek mümkün ama insanların siyasete talip olması lazım” derken, “Bu siyasetin ta kendisi aslında. Çünkü siyaset eğer hayatı dönüştürmek işiyse, hayatı dönüştürme sanatıysa bu derelerle ilgili ne söylediğim, ne yaptığım işte o siyaset. O siyasetin ta kendisi. 2 yıl boyunca çok fazla şey ile boğuşmak zorunda kaldık. Ben bunu 2 sene öncesinden söylemiştim, hayatım boyunca söyledim. 10 sene önceden söyledim ama şimdi daha rutine girmeye başlayan bir hayat var, normalleşen bir hayat var. Dolayısıyla bu söylediklerimizin daha fazla duyulacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

HAVZA DÜZENLEMESİ ŞART

Suyun kullanımı konusunda bir kanun olması gerektiğini anlatan Başkan Soyer, “ Süleyman Demirel zamanında üretici, yani köylü ne istiyorsa yapabilsin diyerek barajlar yapılmaya başlanmış, sulama göletleri yapılmaya başlanmış. Fakat nasıl ki sen imar mevzuatında ‘şuraya 3 kattan fazla, buraya 18 kattan fazla yapamazsın’ diyorsun, bizim de suyun kullanımını tanzim edeceğimiz bir düzenlemeye ihtiyaç var.  Böyle bir düzenleme yok. Kuru tarım denilen, daha az sulama ile yapılabilecek bir ürün desenine belli havzalarda geçilebilir. Havza düzenlemesi yapılması lazım. Mesela havza düzenlemesi diye bir derdi yok şu anda havza ölçeğinde planlama yapılması lazım. Çünkü biz; Kütahya, Uşak, Manisa, İzmir diye ayrılıyoruz ama sonuçta aynı dereyle aynı toprak yapısıyla, aynı bitki örtüsüyle aynı üretim deseniyle baş başayız. Demek ki bizim bunu ortak planlamamız lazım. Bu ortak planlama yapılmıyor. Burada büyük bir boşluk var. Onun için ben İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sıfatıyla değil, Ege Belediyeler Birliği Başkanı sıfatıyla yapıyorum bu ziyaretlerimi” dedi.

İSTERSİN AMA…

Kendisine ziyaretlerinde diğer il ve ilçelerin muhalefet belediye başkanlarının da eşlik etmesi gerektiğini söyleyen Soyer, bunun koşullar gereği mümkün olmadığını da anlattı. Soyer, “Beklentiyi çok büyük tutmamak lazım. Doğal olanı bu söylediğiniz. Hep beraber olmasıdır. Tabi ki istersin ama bunun olmayacağını bilirsin. Bu mümkün değil, biliyoruz. Bugünkü siyasi konjonktür gereğiyle bu mümkün değil ama bu ilk adımdır. Bunun devamını getireceğiz. Bunu bütün havzaya yayacağız. Bizim havza ölçeğinde çıkartacağımız dersler var. Bu derslerin her bir ilçede her bir ilde neler yapılması gerektiğine dair çözüm önerilerimiz olacak. Bakanlığa söyleyecek sözlerimiz olacak. Bütün bunları şimdi toparlıyoruz ve bu raporları paylaşmaya başlayacağız. Her birine göndereceğiz. Bizim Ege Belediyeler Birliği olarak yapacaklarımız var, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, İzmir sınırları dışında yapacaklarımız var. Mesela bir arıtma tesisi yapacağız, kim olduğu meselesi değil, İzmir dışında olacak. Bu gecenin sonunda çıkarttığımız derslerle hazırlayacağımız bazı raporlar, çözüm önerileri olacak” dedi.

Başkan Soyer raporun ulaştırılacağı yer ile ilgili de, “Bu Gediz ziyareti sonucunda çıkan şeyi Cumhurbaşkanıyla paylaşabiliriz. Aslında su yüzünden 3. Dünya savaşının çıkmasına gerek yok eğer biz aklımızı başımıza toplamazsak 5 sene; bilemedin 10 sene sonra zaten öyle bir kuraklıkla yüz yüze kalacağız ki… Bitmiş vaziyette. Bak şu anda meselenin vahametinin farkında değil çoğunluk. O kadar vahim ki… Bir iklim krizi ile karşı karşıyayız. Yer küre ısınıyor ve su kaynakları kuruyor. Geçen Burdur’daydık gördük. Onlarca göl, çöl olmuş, tamamen kurumuş. Küresel ısınma diye bir şey var. İki; biz tarımsal planlama yapmadığımız için, havza ölçeğinde yapmadığımız için hala suyu vahşice tüketiyoruz. Hala hoyratça tüketiyoruz. Üç; bütün bunlar yetmiyormuş gibi bir de kirletiyoruz. Bütün bu tablo bize şunu gösteriyor; eğer çok acil çözüm üretmezsek, deniz bitti. Bu artık ‘alarm veriyor, SOS veriyor’un ötesine geçmiş durumda. Deniz bitti, bizim yeraltı sularımızı gördükçe daha fazla idrak ediyoruz, daha fazla taşlar yerine oturuyor” diye konuştu.

Soyer şunları söyledi:

“Ben Çevre ve Şehircilik, Tarım Bakanı değilim. Ben ne kadar temizlersem temizleyeyim, yağmur suyunu, pis suyu ayrıştırayım, yeni kanal yapayım, şu bu… Ben bakan değilim çünkü bana geçen mecliste ‘sen tarım bakanı mısın’ dediler. Değilim, yahu tarım bakanı olmak mı gerekiyor bu memleketin tarımıyla ilgili kaygılanmak için? Çevre ve Şehircilik Bakanı mı olmak gerekiyor su kaynaklarını kıtlaştığını görmek için. Ben görüyorum bunun içinde bakan olmama gerek yok. Ben bir yerel yönetici olarak gücüm ne kadarına yetiyorsa ama İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ama Ege Belediyeler Birliği Başkanı olarak; yapacağım. Bunun için de bakan olmama gerek yok”

 
İtalya'da yeşil forma yasaklandı: Gözler Sassulo'da
 
Esra engelleri aşarak dereceyle mezun oldu
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezarın hakkı sezara 16 Temmuz 2021 Cuma 19:59

her zaman yazıyoruz Tunç soyer den belediye başkanı değil. inanılmaz iyi bir tarım bakanı olur.

Yorumu oyla      4      4  
yeşildere kokuyor 16 Temmuz 2021 Cuma 18:58

Yeşildere bu aralar inanılmaz lağım kokuyor; kokudan durulmuyor. Geçen geçerken fark ettim. Sebebi nedir? Bayram için kurulan hayvan pazarı mı? Eğer öyleyse buranın bütün atığı dereye mi atılıyor? Ayrıca bazı yerlerde yağmur kanalları da lağım kokuyor.

Yorumu oyla      3      4  
selçuklu 16 Temmuz 2021 Cuma 16:52

Başkanım Küçük menders ne olacak yıllardır zehir akıtıyor kurtarın neolursunuz bakanlık büyükşehir bu sorunu halletsin.

Yorumu oyla      3      3  
Temizledik demişlerdi. 16 Temmuz 2021 Cuma 16:25

Başkan Soyer'in paylaştığı görüntüler şok edici. Gitmesi bu yüzden mi eleştiriliyordu? Büyükşehir Belediye Başkanı tarımla uğraşmasın diyen bir kitle var. Belediyenin görevi sadece asfalt atmak mıdır? Elbette ki tarımla uğraşacak. Mecliste Buğra ve Eser Bey 1 milyara şunu yapacağız-yapıyoruz, 10 milyara buca metrosu olacak, Narlıdere bitiyor vb. milyarlık projeleri anlatıyorlar ama bakıyorsun muhalefet hiçbir şeyi beğenmiyor. Ekonomi bu haldeyken, belediye 14-15 milyar, belki de daha fazla yatırım yapmak için uğraşırken, garip bir şekilde eleştiriliyor. İlla ki bir kulp bulma derdi var. Aynı performansı söz verilip de yapılmayan projeleri sorarken bu beyefendileri göremiyoruz.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bodrum'a akın var!
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Kurban Bayramı tatili nedeniyle çok sayıda ...
İzmir Mimarlar Odası'ndan açıklama: 'Yıkılsın' raporu yok!
İzmir depreminde zarar gören ve boşaltılan Büyükşehir Belediye binası ...
Liderlerin bayram programı belli oldu
Türkiye Kurban Bayramı'nı karşılamaya hazırlanırken Cumhurbaşkanı Recep ...
 
Diyarbakır'da 4 büyüklüğünde deprem
Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde saat 11.44'te 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Filmlere konu olmuştu... 62 yıllık Buca cezaevi kapatıldı
Filmlere konu olmuştu... 62 yıllık Buca cezaevi kapatıldı
Rögar kapaklarını at arabasıyla çaldılar
Avcılar'da at arabası ile gezen 2 kadın şüpheli, apartmanın önündeki rögar ...
 
Menduha Ceylan sordu, İzmir Müftüsü Salih Sezik yanıtladı... İzmirlilere müteşekkirim
Menduha Ceylan sordu, İzmir Müftüsü Salih Sezik yanıtladı... İzmirlilere müteşekkirim
Bakanlıktan trafik genelgesi!
İçişleri Bakanlığı, Kurban Bayramı'nda oluşacak yoğun araç trafiği döneminde ...
Su motorunu çalıştırdı... Kendisini hastanede buldu
İzmir’in Beydağ İlçesinde, su kuyusunda çalıştırdığı motordan sızan gazdan ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva