HABERLER>GÜNCEL
16 Temmuz 2021 Cuma - 12:43

İzmir Mimarlar Odası'ndan açıklama: 'Yıkılsın' raporu yok!

İzmir depreminde zarar gören ve boşaltılan Büyükşehir Belediye binası hakkında açıklama yapan İzmir Mimarlar Odası Başkanı İlker Kahraman, binanın yıkımı konusunda bilimsel bir raporun henüz tamamlanmadığını ifade ederek, "Protokolde öngörülen takvime uygun bir şekilde tamamlanıp yayınlanacağı bilgisi tarafımıza aktarılmıştır" dedi.

İzmir Mimarlar Odası ndan açıklama:  Yıkılsın  raporu yok!

EGEDESONSÖZ - İzmir’de 30 Ekim’de yaşanan depremden sonra 117 vatandaş hayatını kaybederken birçok bina hasar görmüştü. Depremde hasar gören binalardan biri de İzmir Büyükşehir Belediye binası oldu ve belediyenin birimleri Kültürpark'ta bulunan hollere taşındı. 

Hasar gören belediye binasına ne olacağı İzmir gündemini meşgul ederken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, binanın yıkılmasını ve yerine sembolik bir yapı yapılmasını önermişti.

Başkan Soyer’in bu görüşünü açıklamasından sonra TMMOB’a bağlı odalar yapının tarihi ve simgesel bir yapı olması nedeniyle binanın yıkılmaması gerektiğini, güçlendirme yapılmasının daha doğru olacağını dile getirdi.

Depremin ardından yayınlanan rapor sonrasın güçlendirme maliyetinin yüksek olmasından dolayı yıkılmasını daha doğru olacağını söyleyen Başkan Soyer, son olarak “Bina yıkılacak” mesajı verdi.

Yıkımın kesinleşmesiyle beraber TMMOB’a bağlı odalar konuyla ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Odalar adına basın açıklamasını Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, binanın neden yıkılmaması gerektiğine dair 8 madde üzerinden açıkladı.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İlker Kahraman tarafından yapılan açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binasının Mimari Projeleri 1966 yılında açılan “Mimari Proje Yarışması” sonucu elde edildiği belirtilirken şu ifadeler kullanıldı:

 "Yarışma Jürisi, Prof. Utarit İzgi, Dr. Muhteşem Giray, Muhlis Türkmen, Affan Karaca ve Emin Ertam gibi şu anda da isimlerini saygıyla andığımız, zamanının da seçkin isimlerinden oluşturulmuştur. Birinci olan proje Özdemir Arnas - Altan Akı - Erhan Demirok’tan oluşan mimari gruba aittir.

Statik proje Uğur Belger tarafından çok büyük özenle yapılmıştır. Bina her ne kadar 75 yönetmeliğinden önce yapılmış olsa da 75 yönetmeliğinin tüm şartlarını yerine getirmektedir. Yapıda daha sonra zorunlu hale gelen nervürlü demir kullanılmış, etriye sıklaştırması yapılmıştır. Kültür mirası olarak gördüğümüz bu binanın yıkım kararını hatalı bir karar olarak görüyoruz"

Yıkım kararına karşı olmalarındaki görüşün olmasındaki etmenleri sıralayan Kahraman şöyle konuştu:

1- İBŞB HİZMET BİNASI İÇİN KORUMA KURULUNA TESCİL BAŞVUSU YAPILMIŞTIR.

Bina kent belleğinde önemli bir yere sahiptir ve korunması gereken kültür varlığı olarak koruma kuruluna tescil başvuru talebimiz iletilmiştir. Koruma kuruluna başvuru olduğu için yıkımın kararı kurul görüşü gelene kadar uygulanmamalıdır. Koruma kurulunun da bizleri destekleyecek bir karar vereceğini düşünmekteyiz.

2-BİNA YARIŞMA İLE ELDE EDİLMİŞ KÜLTÜR MİRASIDIR. BİNANIN KORUNMASI SAYESİNDE BÖLGEDE FARKLI TARİHSEL KATMANLARDAN İZLER BULUNMASI SAĞLANACAKTIR.

Binanın güncel ihtiyaçlara daha etkin şekilde yanıt veren bir kamusal binaya dönüşmesinin sağlanması durumunda, İzmir Atatürk Meydanı’nında Antik, Osmanlı, Modern ve Çağdaş dönemlere ait tüm tarihi katmanların bir arada korunması mümkün olabilecektir. Böylece Osmanlı İmparatorluğu’nun ve Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman öncü kenti olmuş İzmir’in sahip olduğu Simge Değeri ve özgün mekânsal değerlerinin anlaşılması mümkün kılınacaktır.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın ve Konak semtinin sahip olduğu çok katmanlı kültürel iz ve bellekten modern mimarlık mirasının silinmesi İzmir’in “modern” kimliğini zedeleyecek, bölgedeki diğer önemli modern mimarlık miras örneklerinin yok edilmesine emsal oluşturacaktır.

3- BİNANIN KORUNMASINA YÖNELİK ŞUBEMİZİN AÇTIĞI YARIŞMA SONUÇLANMIŞTIR

Mimarlar Odası İzmir Şubesi bahse konu binanın farklı işlevlerle yeniden kullanımına yönelik bir tasarım yarışması açmıştır. Mimarlık öğrencilerine yönelik olarak açılan yarışmaya 42 proje başvurmuş ve değerlendirme tamamlanmıştır. Projelerin sergisi halen Mimarlar Odası İzmir Şubesinde devam etmektedir. Ödül alan projeler kente çok değerli katkılar sunmaktadır. Şubemizin, jürilerin, yarışmacıların büyük özverisi ve emeği ne yazık ki yeterince değerlendirilmemiştir.

4- BİNANIN YIKILMASI GEREKTİĞİNİ AÇIKLAYAN RAPOR HENÜZ YAYINLANMAMIŞTIR.

Büyükşehir belediyesinin İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü ile döner sermaye yönetmeliği çerçevesinde bir protokol yapıldığı enstitü müdürü sayın Prof.Dr. Ercan Yüksel’den öğrenilmiştir.

Sayın Prof.Dr. Ercan Yüksel’in şubemize yaptığı yazılı açıklamada raporun henüz yayınlanmadığı, protokolde öngörülen takvime uygun bir şekilde tamamlanıp yayınlanacağı bilgisi tarafımıza aktarılmıştır.

Enstitü Müdürü sayın Prof.Dr. Ercan Yüksel yazılı açıklamasında ayrıca “İBB Binası önemli bir kültürel mirastır. Konunun farklı boyutları bulunması nedeni ile bu tür binalarda güçlendirme kararının verilmesi ve güçlendirme yönteminin seçimi noktasında nihai karara varılması oldukça zorlu bir süreçtir. Yapılan çalışmanın bu sürece katkı sağlamasını umarım.” demiştir.

Prof. Dr. Ercan Yüksel hocamıza nezaketinden dolayı teşekkür etmek istiyoruz. Sürecin içinde bir kişi olarak binanın önemli bir kültürel miras olduğunu kendisi de belirtmiştir.

Binanın güçlendirilmesi ve yıkılması konusunda yorum yapabilmek için önce raporu görmek gerekir. Oysa ortada bir rapor yoktur. Sözlü açıklamalar ile imzalı, onaylı bilimsel rapor farklılık gösterebilir ve elbette bilim ışığında ilerleyen kişiler için rapor önemli olacaktır. Rapor olmadan yorum yapılamayacağını bir kez daha belirtmek isteriz.

5- ATATÜRK MEYDANININ BÜYÜMEYE  VE YENİLENMEYE İHTİYACI YOKTUR

İzmir Atatürk Meydanı (Konak Meydanı) çok değerli mimarımız Ersen Gürsel tarafından tasarlanmıştır. İzmir kent tarihi içinde önemli bir yeri bulunan Konak Meydanı, Sarı Kışla'nın 1957'de yıkılmasıyla tanımsız ve belirsiz hale gelmiştir. Bu belirsizlik Sayın Ersel Gürsel’in tasarımı ile 2003 yılında sona ermiştir.

Yaklaşık 20 hektarlık bir alanın, üzerinde hiçbir bina yapılmadan, çağdaş yorumlara ve kullanımlara uygun açık alan olarak düzenlenmesi sağlanmıştır. Büyükşehir binasının yıkılması meydanın büyümesine %10 oranında bile katkı yapmayacaktır.

İzmir Saat Kulesi’nin içinde yer aldığı kentsel ve kamusal boşluğu tanımlayan İzmir Büyükşehir Belediye Binası’nın ortadan kalkacak olması, İzmir Atatürk Meydanı’nın yeniden kontrolsüz ve uçsuz bucaksız bir boşluğa dönüşmesine neden olacaktır.

İzmir’de aynı hat üzerinde Gündoğdu Meydanı, Cumhuriyet Meydanı, Atatürk Meydanı bulunmaktadır. Gündoğdu meydanında miting ve benzeri kalabalık etkinlikler yapılmakta, Cumhuriyet bulvarında resmi törenler gerçekleştirilmektedir. İzmir Atatürk Meydanı'nda diğer meydanlarla yarışacak bir büyüklüğe ihtiyaç duyulmamaktadır.

6-BİNA YIKILIR İSE KENTİN EN ÖNEMLİ MEYDANINDA SADECE MERKEZİ HÜKÜMETE AİT BİNALAR KALACAK, YEREL YÖNETİME AİT TEMSİLİYET ZAYIFLAYACAKTIR.

1950'lerde yapılmış olan kent planları, Konak Meydanı çevresinde var olan yönetici merkez işlevlerinin gelişmesi kararını önermiştir.

İzmir Büyükşehir Belediye Binası, İzmir Atatürk Meydanı’nın 19. yüzyıl ortasından itibaren kentin “yönetim merkezi” olarak oluşmasında, bilinmesinde ve sürdürülmesinde aktif rol alan önemli bir yönetim binasıdır.

Katipoğlu Konağı (1804) ile başlayan, Sarı Kışla (1829), Katipoğlu Konağı yerine inşa edilen İzmir Hükümet Konağı (1872), İzmir Saat Kulesi (1901), İzmir Hapishanesi (1912), uzun yıllar İzmir Adliyesi’ne ev sahipliği yapan İzmir SSK Blokları (İzmir Konak İş Sitesi, 1970), İzmir Hükümet Konağı Hizmet Binaları (1972) ve son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Binası’nın (1978) inşası, Konak ilçesinin kentin “yönetim merkezi” olarak biçimlenmesinde etkili olmuştur.

Bina yıkılır ise kentin en önemli meydanında sadece merkezi hükümete ait binalar kalacak, yapılması planlandığı söylenilen sembolik bir başkanlık ve meclis binası da yönetim merkezinin yerel yönetim ayağını temsil etmekte yetersiz kalacaktır. Ayrıca sembolik olacağı düşünülen bu binanın hangi tasarım parametreleri ile yapılacağı belirsizdir.

7-YIKIM GERÇEKLEŞSE DAHİ AYNI ALANA HERHANGİ BİR BİNA YAPILABİLECEK MİDİR?

Bildiğimiz kadarı ile binanın arsası milli emlağa aittir. Yıkım gerçekleşse dahi bu arsaya bina yapmak için görüş alınması gerekecektir.

İl Özel İdaresi Hizmet binası olmak üzere restore edilen, yarısı Konak Tapu Müdürlüğü tarafından Büyükşehir adına tescil edilen binayla ilgili Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir Valiliği’ne binanın yarısını kullanmak için yazı yazdığı tarafımızca bilinmektedir. Kullanım hakkı mahkeme kararı ile ilan edilen bir bina bile zorunlu durum olmasına rağmen kullanıma açılmazken yıkımdan sonra belediyeye ait olmayan bir arsada yapım izni nasıl alınacaktır?

8-ZEMİN ÇOK KÖTÜ İSE AYNI ALANDA BULUNAN DİĞER YAPILAR TEHLİKEDE MİDİR?

Binanın zemini kötüdür. Ancak aynı zeminde, hizmet binasının hemen arkasında Cumhurbaşkanlığı kullanımında bir bina, yan tarafta belediyeye ait İZSU binası, az ileride vergi dairesi, Valilik binası, Atatürk Kültür merkezi ve Sabancı Kütür merkezi vardır. Zeminin kötü olması sebebi ile tehlikede olan diğer bina sahiplerine İzmir Büyükşehir Belediyesi uyarı yazısı yazacak mıdır? Bu binalar da aynı sorunla karşı karşıya gelmemekte midir?

Belediye örnek olmalı ve hemşerilerine umut vermelidir. Oysa belediye “ben dört az hasarlı bir orta hasarlı bölümü olan binamı yıkıyorum” demektedir. Orta hasarlı bina sahipleri bir sene içinde binalarını güçlendirmeye çalışırken verilen mesaj biz yıkıyoruz olmaktadır. Oysa belediye yıkmaz, yapar.

 
Ziraat Bankası'ndan 'erişim sıkıntısı' açıklaması
 
AK Partili Sürekli’den Soyer’e, Körfez kirliliği ve trafik çıkışı: Mazeret fabrikası gibi...
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmir''li 17 Temmuz 2021 Cumartesi 11:58

Yıkılsın yerine sembolik bir belediye binası yapılsın İzmir büyükşehir belediyesi başkanın fikrine katılıyorum.

Yorumu oyla      2      3  
TC misafir 17 Temmuz 2021 Cumartesi 00:22

Bilim insanlarına kulak vereceğinize linç ediyorsunuz aferin! Adam salak mı ki insanların ölümüne yol açacak bir sorumluluğun altına girsin? Raporu görelim kesin karara öyle varalım, bina sağlıklı bir şekilde kurtarılabilecek durumdaysa kurtaralım diyor ama hiç kimse ortada rapor olmamasına rağmen rapor çıkmış gibi resmen yalan söyleyen belediye başkanına "kardeşim hani rapor vardı" diye sormak aklına bile gelmiyor neden? Ben soruyorum: Sayın Soyer, neden rapor sonuçlanmış gibi beyanda bulunup inanlara yalan söylediniz bu apaçık yalandır kimse inkar etmesin chp kötü huylar edinmeye başladı bunun sonu hayra alamet değil.

Yorumu oyla      2      3  
Lombak 16 Temmuz 2021 Cuma 19:38

Bina alanı Konak meydanına katılmalı. Güvercinlere yem atmalı. Kalacaksa tüm mimar ve mühendis odaları bu ucubeye taşınsınlar!!!

Yorumu oyla      2      3  
VfV 16 Temmuz 2021 Cuma 17:30

Raporu görmeyince yok diyorlar. Hazırlayan kuruma da sorun bir zahmet, Kaldı ki neden bu kadar yaygara yapıyorsunuz yıkılmaması için. Rezidans mı olacak, AVM mi olacak. O çürük binaya çalışanları asla sokamazsınız

Yorumu oyla      3      3  
16 Temmuz 2021 Cuma 17:03

Yıkılmasın, odalar buraya taşınsın.

Yorumu oyla      4      3  
Arda 16 Temmuz 2021 Cuma 14:09

Belediye karşı çıkan odalara birer yer versin bu binada bakalım odalar canlarını tehlikeye atıp binada çalışırlarmı ? Kaç bin çalışanı var belediyenin Allah korusun ...

Yorumu oyla      3      3  
izmirli 16 Temmuz 2021 Cuma 13:49

Neyin güçlendirmesi yapılacakmış. Orada depremi yaşadınız mı siz. en ufak sallantılarda bile en iyi şekilde hisediliyor bina dökülüyor betonlar çürümüş. Ana 4 ayağın 3 ü eskiden denizde şimdi dolguda neyin dolgusu bu. Orada çalışanlar insan değilmi. önce gelin bir sarsıntıyı hisedin orada sonra konuşun..

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Liderlerin bayram programı belli oldu
Türkiye Kurban Bayramı'nı karşılamaya hazırlanırken Cumhurbaşkanı Recep ...
Diyarbakır'da 4 büyüklüğünde deprem
Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde saat 11.44'te 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Filmlere konu olmuştu... 62 yıllık Buca cezaevi kapatıldı
Filmlere konu olmuştu... 62 yıllık Buca cezaevi kapatıldı
 
Rögar kapaklarını at arabasıyla çaldılar
Avcılar'da at arabası ile gezen 2 kadın şüpheli, apartmanın önündeki rögar ...
Menduha Ceylan sordu, İzmir Müftüsü Salih Sezik yanıtladı... İzmirlilere müteşekkirim
Menduha Ceylan sordu, İzmir Müftüsü Salih Sezik yanıtladı... İzmirlilere müteşekkirim
Bakanlıktan trafik genelgesi!
İçişleri Bakanlığı, Kurban Bayramı'nda oluşacak yoğun araç trafiği döneminde ...
 
Su motorunu çalıştırdı... Kendisini hastanede buldu
İzmir’in Beydağ İlçesinde, su kuyusunda çalıştırdığı motordan sızan gazdan ...
Kedi seven minik Ayla'nın feci sonu
İstanbul Silivri'de babasının iş yerinin önünde kediyle oynayan 4 yaşındaki ...
Eşine 3 el ateş etti... 'Ölmedi mi o daha?'
Samsun'da, tartıştığı eşi Yasemin Çitil (31) tarafından kendisine ait ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva