HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Mart 2023 Pazar - 13:01

Başkan Soyer'den 'kongre' mesajı: Çocuklarımız bizim yaşadığımız sorunları yaşamasın diye...

FOX TV canlı yayınına bağlanan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, deprem sebebiyle ertelenen İkinci Yüzyıl İktisat Kongresi hakkında bilgiler verdi. Başkan Soyer, "o nihai metinler diliyorum ki Türkiye’nin geleceğine ışık tutacak. Bizim çocuklarımız bizim yaşadığımız sorunlara erişmeden mutlulukla yaşasın istiyoruz, temel amacı bu" dedi.

Başkan Soyer den  kongre  mesajı: Çocuklarımız bizim yaşadığımız sorunları yaşamasın diye...

FOX TV Çalar Saat Hafta Sonu programında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ezgi Gözeger’e canlı yayın bağlantısı evinden katıldı. Deprem gündemi ile birlikte 15 - 21 Mart’a ertelenen İkinci Yüzyıl İktisat Kongresi hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, ayrıca kentin depreme dair olan dayanıklılığı hakkında alınan önlemler üzerine bilgi verdi.

‘KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDİYORUZ’
1923’de yapılan İktisat Kongresi’nin cumhuriyetin ikinci yüzyılında yeniden İzmir’de benzer bir çizgiyle yapılacağına değinen Soyer, kongreye dair şu bilgileri paylaştı:

Yüzyıl önce atalarımız yanmış bir coğrafyada yeni bir cumhuriyetin mucizesini hayata geçirdiler. Olağanüstü bir hikaye. Erzurum’da misakı milli ile sınırlar çizildi, İzmir’de ekonomi politikaları belirlendi. İzmir’de iktisat kongresi ile işçiler, çiftçiler sanayiciler 1923’de toplanıp iktisadın temellerine dair kararlar aldılar. O zaman da meclis vardı. İktisat politikalarını çalışın demedi meclise. Biz de Türkiye’nin her yerinden 180’in üzerinde kurumsal yapı 500’ün üzerinde delege ile Ağustos’tan beri çalışıyoruz. Biz yine ekonomi politikalarının halkın tarafından belirlenmesi gerektiğine inanıyoruz. O nedenle iktisat kongresinde ortak akılla birbirimizi dinleyerek yeni iktisat politikalarının şekillenmesini arzu etmiştik. Aylardır uzun saatler süren toplantılar yaptık. Çiftçilerle, işçilerle, sanayiciler ve tüccarlarla. Bunlar bir yandan yürürken büyük felaket yaşandı ve ertelemek durumunda kaldık. Şimdi tekrar kaldığımız yerden devam ediyoruz çünkü ağırlıklı olarak bu paydaşların kendi aralarındaki yaptığı toplantılar tamamlandı.

KONGRENİN BİR GÜNÜNDE DİRENÇLİ KENT KONUSU OLACAK
Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından İzmir’e dair ‘dirençli kent’ hedeflerinin daha da ağır bastığını belirten Başkan Soyer, yapılacak olan iktisat kongresinin bir gününü de buna ayıracakları detayını paylaşarak, “Bir de deprem meselesi çıktı ve bu bize gösterdi ki aslında yeşil ve akıllı şehirler birçok hedefler koyulabiliyor ama en mühimi dirençli kentler yaratmak. Yani afetlere dirençli olacak, bu kadar büyük felaketler yaşandığında bu kadar büyük tahribat yaratmayacak dirençli kentler yaratmak mümkün. İbni Haldun diyor ki coğrafya kaderdir, bu fay hattındaki topraklar üzerinde yaşamaya devam edeceğiz bizim kaderimiz. Ölüm de kader ama depremden ölmek kader değil. Bunu biliyoruz. Biz depreme karşı dirençli kentler yaratmak zorundayız. Bu iktisat kongresinin bir gününü de dünyanın her yerinden kentlerini dirençli hale getirmek için çalışan İran’dan, Japonya’dan, Güney Amerika’dan şehir plancılarını, mimarları da bir araya getireceğiz. Bizim deprem dirençli kentler yaratmak için dünyadan ilham almamız gerekiyor. Maalesef bu konuda çok duyarsız ve yetersiz kaldık. O nedenle iktisat kongresinin önemli bir başlığı da bu olacak” ifadelerini kullandı.

Yüzyıl önce yapılan kongrede yer almayan bazı başlıkların da olduğunu belirten Soyer, o başlıkları “Buna paralel forumlarımız da var. Yüz yıl öncesinde olmayan sokak ekonomisi, sanat ekonomisi gibi başlıklarda çalışan ve bunun iktisadı ile hayatını geçindiren insanları da gelecek yüzyılın iktisat kongresinin içine dahil ediyoruz” diyerek özetledi.

‘İKTİDAR KİM OLURSA OLSUN BURADA ALINAN KARARLAR GELECEĞE IŞIK TUTSUN’
İktisat kongresinin amacının siyasi bir çözüm olmadığını belirten Soyer, iktidara gelecek olan siyasi yapı fark etmeksizin burada alınan kararların ışık tutması gerektiğini söyleyerek, “Bütün bu çalışmanın çok temel bir amacı var. Biz bugünün siyasal sorunlarına siyasal çözümler aramak ihtiyacıyla yola çıkmadık. Biz bugünün siyasal ikliminde geleceğin Türkiye’sini şekillendirmeye katkı vermek istiyoruz. Bütün bu müzakereler, ortak akıl arayışlarının nihai hedefi Türkiye’nin 5-10-20 yıl sonrasında kim iktidarda olursa olsun onların önünde onlara ışık tutacak aşağıdan yukarıya şekillenmiş ittifak politikalarını önlerine koyalım ve onlar için aydınlatıcı metinler ufuk olsun” dedi.

‘ÇOCUKLARIMIZ BİZİM YAŞADIĞIMIZ SORUNLARI YAŞAMASIN DİYE…’
Kongrenin nasıl bir düzlemde ilerleyeceğine dair Başkan Soyer şunları söyledi:

54 ilke ve 192 karar alındı. Daha sonra 4 ayrı masa kurduk 200’ün üzerinde akademisyenden oluşan. Bunlar fütüristlerde sosyologlara, tarihçilerden arkeologlara farklı disiplinlerden bilim insanları aşağıdan gelen bu metinleri kavrsamsallaştırmak için çalışmalar yaptılar. Sonunda 15-21 Mart arasında şöyle bir yöntem izleyeceğiz: İşçilerin önüne diğerlerinin aldıkları kararları koyacağız. İşçiler uzun saatler boyunca kendi oluşturdukları kararları bir tarafa koyacaklar ve çiftçilerin, sanayicilerin aldığı kararları müzakere edecekler. Sonra bu bilimsel çalışmalarla revize edilen metinleri önlerine alacaklar. İlk gün diğerlerinin kararlarını, ikinci günde de akademisyenlerden gelen kendi kararlarını müzakere edecekler. Arada bir boş gün bırakıyoruz, o boş günde de oybirliğine ulaşamadıkları meselelerin arabulucular vasıtasıyla tekrar müzakere edilmesini sağlayacağız. Son gün hepsinin hazır bulunduğu bir alanda hepsini oylayacağız. Bir mutabakatla oluşmuş metinlere kavuşacağız ve o nihai metinler diliyorum ki Türkiye’nin geleceğine ışık tutacak. Bizim çocuklarımız bizim yaşadığımız sorunlara erişmeden mutlulukla yaşasın istiyoruz, temel amacı bu.

‘HEDEFİMİZ 2024 SONUNDA 315 BİN BİNANIN KARNESİNİ ÇIKARMAK’
2020’de yaşanan Samos Depremi’nin ardından İzmir’de de yıkımlar meydana gelmişti. Bu yıkımların ardından Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalara değinen Başkan Soyer, “Biz 2020 depreminde İzmir’de yaşadıktan sonra önemli adımlar attık. Önce 10 üniversiteden 84 akademisyenle bir araya gelerek mikro bölgeleme çalışması yaptık. İstanbul ’99 depreminden sonra yapmış onun dışında benim bildiğim başka yok. Bizim bunun üzerinden yaygınlaştırdığımız iki ayrı çalışma daha var. Yüz metre çapında bir daire içinde depremselliğini ve zemin hareketini araştırıyor akademisyenlerimiz. Maalesef fay hatları MTA’nın Türkiye’de 1970’lerde yapılan haritalandırmaya dayanıyor. Burada biraz eski bilgiler var. Bunun güncellenmesi gerekiyor. Binalara deprem güvenlik karnesi çıkartıyoruz. Bayraklı’da 33 bin binayı taradık. Bornova’da 62 bin binayı taramaya devam ediyoruz. Her bir bina için deprem güvenlik karnesi çıkartıyoruz. Karekod ile baktığınız zaman her türlü bilgileri girişe asıyoruz. Binanın karnesinde her şeyi görüyorsunuz. Bu yaklaşık 100 bin binayı Eylül ayına kadar taramış olacağız. Hedefimiz 2024 yılının sonuna kadar İzmir’deki 315 bin binanın tamamının güvenlik karnesini çıkarmak” diyerek çalışmaları anlattı.

 
Halkın Kasabı'na Ramazan'da zam yok!
 
Bakan Varank'ın acı günü!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Destan 13 Mart 2023 Pazartesi 20:38

Ya Allah aşkına İzmire ihanet etme hizmet yok hala kuzu ile pizza verip doğru tarım hikaye sini bırak sahte çevrecilere el altından destek verip İzmiri hindistan a çevirdin bırak bu koltuğu işgal etme yeter izmirli bıktı sizlerden hep aynı hikaye iş yok çalışması yok boş muhabbet çok

Yorumu oyla      4      3  
Ağam 13 Mart 2023 Pazartesi 13:44

pr yapmaktan başka birşey yaptığı yok.

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Halkın Kasabı'na Ramazan'da zam yok!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sağlıklı ve uygun fiyatlı ...
Bayraklı’nın öğrencileri doğa ile iç içe!
Okul öncesi eğitimde Bayraklı’ya özgü geliştirilen modelle öğrencilerini ...
İzmir Büyükşehir'den 'hayati' meclis!
İzmir Büyükşehir Belediyesi depreme dayanıklı ve güvenli yapıların oluşturulması ...
 
Marble İzmir'de finalistler belli oldu!
Doğal taş sektörünün en büyük küresel buluşması 28. Marble İzmir Fuarı, ...
Karşıyaka'da balkon bahçeciliği eğitimi
Gıda krizine karşı insanları tükettiğini üretmeye teşvik etmeyi ve kent ...
Fuar İzmir büyüyor!
Ulusal ve uluslararası pek çok fuara ev sahipliği yapan Fuar İzmir genişletiliyor. ...
 
Liderden Konak Belediyesi'nin çadır kentinde mesaj seli!
Konak Belediyesi’nin Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesinde kurduğu çadır ...
Çocuk Çalıştayı ikinci kez toplandı
15-21 Mart tarihlerinde İzmir’de düzenlenecek İkinci Yüzyılın İktisat ...
TÜYAP Kitap Fuarı, Fuar İzmir’de kapılarını açtı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Fuar İzmir'de düzenlenen ...
 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva