HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Haziran 2022 Perşembe - 22:30

Başkan Soyer'den kapalı toplantıda dikkat çeken Körfez çıkışı: Ya kokacaktı ya da...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer basına kapalı olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yaptığı 3 yıl sunumunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Soyer toplantıda, son günlerde İzmir gündeminde tartışma konusu olan 'koku' sorununa ilişkin yaptığı konuşmasında, İzmir'in kokuya sebep olan birçok sorunu olduğunun altını çizerek, bu sorunları görmezden gelmediklerini belirtti ve "Aksi takdirde İzmir daha çok kokacaktı" dedi.

Başkan Soyer den kapalı toplantıda dikkat çeken Körfez çıkışı: Ya kokacaktı ya da...

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhuriyet Halk Partisi adayı olarak girdiği 2019 yerel seçimlerinin ardından geçen 3 yıllık süreci CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı toplantı ile partililere anlattı.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra, CHP Genel Başkan Yardımcıları, Genel Sekreter Selin Sayek Böke, Parti Meclisi Üyeleri, Yüksek Disiplin Kurulu Üyeleri, İzmir ilçe belediye başkanları katıldı.

Soyer 3 yılını anlattığı sunumda İzmir'de yapılan, "Kentsel dönüşüm, imar ve planlama, tarımsal kalkınma, sosyal yardımlar, pandemi öncesi ve sonrasındaki yardım kampanyaları, arka mahallerde yapılan projeler, masal evleri, ulaşım projeleri, raylı sistem-metro projeleri ve son günlerde tartışma konusu olan körfez kirliliği" çalışmalarına ilişkin detaylı raporlar ortaya koydu.

Sunumda konularına göre ilgili daire başkanları ve teknik birim sorumlularının videolu anlatımlarına yer verildi. Ayrıca vatandaşlarında projeler ve yapılan çalışmalarla ilgili değerlendirmelerinin yer aldığı videoları izlettirildi.

"YA BU SORUNLARI GÖRMEZDEN GELECEKTİK..."
Başkan Soyer'in sunumda ise en dikkat çeken konu, koku sorunu oldu... Yaz aylarının gelmesiyle kentte hissedilir derecede artan kötü kokuya ilişkin CHP Lideri ve partililere çarpıcı açıklamalarda bulunan Soyer, görev süreçleri boyunca bu sorunu görmezden gelmediklerini, aksine üzerine gittiklerini vurguladı. Geçmiş dönemlerde koku sorununa ilişkin yapılan yanlışlar olduğunu ifade eden Soyer sunumunda konuya ilişkin şu sözleri söyledi:

Geçmiş dönemde yapılan hatalarla kurumsal olarak yüzleştik. Büyük Kanal Projesi başta olmak üzere Çiğli Arıtma Tesisi ile yağmur suyu kanallarında sorunlar bulunuyor... Biz ya bu sorunları görmezden gelecektik ya da çalışmaları yapacaktık. Bizler görmezden gelmenin aksine yolları kazmayı kanalizasyon hatlarını yenilemeyi, yağmur suyu kanallarını ayırmayı tercih ettik. Aksi takdirde İzmir daha çok kokacaktı. Önümüzdeki süreçte arıtma tesisini revize edeceğiz. Denize yapılan deşarjı, körfez dışındaki açık denize götüreceğiz. Çamur üretim alanı ile ilgili de rehabilitasyon projemiz var."

Başkan Soyer, Körfez’in nasıl temizleneceğine dair net, bilimsel bir yol haritası oluşturduklarını söyleyerek  “Bu planı sabırla ve tam bir kararlılıkla uyguluyoruz” dedi

"KARARLI TAVRIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ"
Başkan Soyer toplantıda idare mahkemesi tarafından durdurulan Buca Metrosu konusuna da değindi. Projenin finansmanı ve belediyenin mali yapısı hakkında da bilgi veren Soyer, "Danıştay'a itiraz ettik. Mahkeme ile ilgili süreç ihalenin iptaline değil, düzeltici işlem yapılmasına yönelik. Projeden asla vazgeçmeyeceğiz. Ve Buca'ya metroyu getireceğiz. Kararlı tavrımızdan vazgeçmeyeceğiz. İzmirlilere verdiğimiz sözü de tutacağız" dedi.

Başkan Soyer Çiğli Tramvay Projesi ve Narlıdere Metrosu'nun da 2023 yılında tamamlanacağını söyledi. 

Toplantıda ayrıca geçtiğimiz günlerde yaptığı sunum ile 'İhtişamlı günlerine geri kavuşturacağız' dediği İktisat Kongresi'nin 100'üncü yılı için de bilgilendirmede bulunan Soyer, sadece Türkiye'de değil dünya genelinde ses getirecek bir organizasyon yapılmasını planladıkları yönünde bilgi verdiği öğrenildi.

'DOĞAYLA UYUM İÇİN İZDÖNÜŞÜM PROJESİ'
Türkiye’de yeşil altyapıyı bir altyapı meselesi olarak kabul eden ilk belediye olduklarının da altını çizen Soyer, dönemin sonunda İzmir kent merkezini çepeçevre saran 35 Yaşayan Park’ın hizmete gireceğini, milyonlarca metrekarelik rekreasyon alanlarıyla şehirde kişi başına düşen yeşil alan miktarının 16 metrekareden 30 metrekareye çıkacağını dile getirdi.

İzmir’i doğayla uyumlu hale getirmek için hane ölçeğinde de çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Soyer, İzmir’de çöp kavramına son veren İzDönüşüm projesini detaylarıyla anlattı.

TÜRKİYE'YE ÖRNEK KENTSEL DÖNÜŞÜM MODELİ
Başkan Soyer’in sunumunda kent içi bisiklet altyapısı, kırsal bisiklet rotaları ve İzmir’de bisiklet kültürünün geliştirilmesi için yapılan çalışmalar ile sokak hayvanlarına yönelik tesis ve projeler de yer aldı. Dünyanın ilk Cittaslow Metropol’ü İzmir’de bu kapsamda yapılan uygulamalara ilişkin bilgi veren Soyer, tarım, kentsel dönüşüm ve toplu ulaşıma uyguladıkları kooperatifçilik modelini depremzedeler için de hayata geçirerek Halk Konut projesini başlattıklarını söyledi.

İZETAŞ İLE 1 MİLYAR 485 MİLYON LİRA TASARRUF
Başkan Soyer’in sunumunda yer verdiği konulardan biri de İzEnerji bünyesinde kurulan İzmir Elektrik Tedarik Anonim Şirketi (İZETAŞ) oldu. Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerinin enerji ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen İZETAŞ’ın beş yılın sonunda, bugünkü fiyatlar üzerinden toplamda 1 milyar 485 milyon lira tasarruf sağlayacağını vurgulayarak bu uygulamanın Türkiye’ye örnek bir model olduğunu belirtti.

HALK EKMEK MODELİNİ ANLATTI
Soyer, sosyal yardımlar ve dayanışma uygulamaları hakkında da detaylı bilgi verdi. Halk Ekmek projesiyle sadece geçim derdindeki yurttaşları değil, aynı derdi yaşayan fırıncıları da desteklediklerini belirterek, İzmir Fırıncılar Esnaf Odası ile imzaladıkları protokolle ekmek fırınlarının yüzde otuzluk atıl kapasitesini faaliyete geçirdiklerini anlattı. Soyer, 130 bin adet olan günlük üretim arzını yeni bir ekmek fabrikası kurmaya ihtiyaç duymadan kısa sürede 250 bine ulaştırdıklarını söyledi.

İZMİR EXPO VE TERRA MADRE'YE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Başkan Soyer, İzmir turizminin geliştirilmesine yönelik projeler hakkında bilgi vererek Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortaya koyduğu Çeşme projesine karşı çıkış nedenlerini de açıkladı. Soyer, İzmir’in ev sahipliği yapacağı Expo 2026 ve İzmir Enternasyonal Fuarı’na paralel olarak Eylül ayında düzenlenecek Terra Madre Anadolu gastronomi fuarından da söz etti.

ACİL ÇÖZÜM EKİBİ İKİ YILDA SORUNLARI ÇÖZDÜ
Başkan Soyer’in sunumunda yer verdiği önemli başlıklardan biri de “Acil Çözüm Ekibi”nin çalışmaları oldu. Son iki yılda kent merkezindeki dezavantajlı mahallelerin sorunlarını süratle çözüme kavuşturduklarını söyleyen Soyer, Çocuk Belediyesi, Gençlik Belediyesi, Masal Evleri, “Anahtar" adıyla kadınlara bütüncül hizmet sunan Sosyal Yaşam Kampüsü, kadın istihdamı ve engellilere yönelik projelerini de tek tek anlattı. Soyer, sosyal hizmet alanındaki çalışmaların öneminin altını çizerek “Dokuz Eylül, Ege, Katip Çelebi üniversitelerimizde ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde günlük 4 bin kişilik yemek dağıtımına başladık. Yine okullarınıza çıkan altı noktayı “Çorba Durağı”na çevirdik. 5 bin 547 üniversite öğrencisine, sekiz ay için toplam 3 bin 200’er lira eğitim desteği verdik” dedi.

CAN DOSTLARA DESTEK ARTIYOR
İzmir Veteriner Hekimleri Odası ile Sahipsiz Sokak Köpekleri Rehabilitasyon Projesi’ni başlattıklarını dile getiren Soyer, Türkiye’de ilk ve tek olan bu örnek proje ile can dostların kulak küpesi ve mikroçip ile işaretlenerek anlık takip altına alındığını, belediye tarafından yapılan kısırlaştırma hizmetlerine Veteriner Odaları’nın kapasitesini dâhil ederek kısırlaştırılan hayvan sayısını önemli miktarda artırdıklarından söz etti.
Başkan Soyer son olarak katılımcıları İzmir’in kurtuluşunun yüzüncü yılı kapsamında Eylül’de başlayacak yüzüncü yıl etkinliklerine davet etti

SUNUM SONRASI TOPLU FOTOĞRAF
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in sunumunu bitirmesinin ardından, CHP Lideri sahneye çıkarak Soyer'i tebrik etti. Kutlamanın ardından ise Büyükşehir bürokratları da salona alınırken, sahnede toplu fotoğraf verildi.

 
Muğla'da 8 düzensiz göçmen kurtarıldı
 
'Tarımdaki hikâyeyi teknolojiyle değiştirebiliriz'
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ksk li 20 Haziran 2022 Pazartesi 04:05

şimdi açık deniz düşünsün :) bide süt kuzusunu 4 yaşa düşürdünüz ve dağıtımı ayda yılda bir oluyor bu hizmeti söylemediniz.

Yorumu oyla      2      3  
Emrah YILMAZ 17 Haziran 2022 Cuma 19:04

Sorunların üstüne gitmişmiş, çözüyormuşmuş... Kanalizasyon hizmeti vermeyip, kanuna aykırı olarak bir de atık su hizmet bedeli aldığı koskoca Karaburun Yarımadası''na, sadece tek bir vidanjör görevlendirmiş. Özel vidanjörlerin de gelmesini yasaklıyor. Ne hizmet veririm, ne de özelden hizmet almana izin veririm mantığı. Sanırım İzmir''in yerlilerini de Karaburun Yarımadasından sürmeyi planlıyorlar. Taşan foseptik için telefon açıyorsun 40 gün sonra geliriz inşaallah diyor. Vatandaşın yorumlarını da içeren video yayınlamış. Sade bir vatandaş olarak benimle 10 dakika yüz yüze konuşsa yüzüme bakabilir mi merak ediyorum?

Yorumu oyla      2      4  
Ramiz Pekin 16 Haziran 2022 Perşembe 23:42

Genel başkanın bakışına İzmir'linin bakışı yansımış. Malesef Tunç beyde bu makamı kaldıracak nitelikler yok. Tekrar aday göstermezler diye düşünüyorum. Zira gidiyor gitmekte olan merkezde farkında.

Yorumu oyla      3      4  
galip 16 Haziran 2022 Perşembe 22:56

yani koku az ben olmasam daha cok olacak mı diyorsun ya sabır ya bu nasıl bir yonetim

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'de ipler gerildi... 3 şirkete 265 milyonluk ek sermaye!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclis oturumunda sermaye artırımları tartışmaya ...
Çocuklar hediye fidelerin hasadını yaptı... Çilek karşılığı kitap çeki aldılar
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Şemikler İlkokulu’nda eğitim ...
Gümrükçü, Çiğli'yi karış karış geziyor
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, sorunların yerinde tespiti ve bir ...
 
İzmir’de yoga zamanı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Bornova’daki Macera Parkı’nda “Matını ve çadırını ...
Aydın Büyükşehir yaz etkinliklerine kayıtlar başladı
Aydın Büyükşehir Belediyesi; çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin yaz ...
Aydın Büyükşehir bürokratları tam kadro sahada!
Aydın Büyükşehir Belediyesi bürokratları “Büyükşehir Sahada” uygulaması ...
 
Menemen'de Otokros Yarışı heyecanı!
Aydın Otomobil Sporları Kulübü Ege Kupası’nın 2. Otokros Yarışı, Menemen ...
Narlıdere'nin orkestrası Selçuk'ta büyüledi!
Narlıdere Belediyesi Çocuk Senfoni Orkestrası ve REFES Ritim Grubu Selçuk’ta ...
Çocuklar sordu, Başkan Sandal yanıtladı... 'Fikirleriniz Bayraklı'ya ışık olacak!'
‘Dünya Çocuk ve Gençlik Kenti’ vizyonu doğrultusunda örnek projeleriyle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva