HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Haziran 2022 Perşembe - 19:53

Büyükşehir'de ipler gerildi... 3 şirkete 265 milyonluk ek sermaye!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclis oturumunda sermaye artırımları tartışmaya sebep oldu. AK Parti Grubu İZELMAN ve İZBETON’un sermayesini belediye faaliyetleri için kullanılmadığı yönünde eleştiriler getirirken CHP Grubu ise sermaye artışının gerekçelerini açıkladı.

Büyükşehir de ipler gerildi... 3 şirkete 265 milyonluk ek sermaye!

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı 3 oturumu, Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yokluğunda Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleşti.

Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi'nde düzenlenen oturumun gündeminde ise İZBETON için meclise getirilen sermaye artırımı önerisi ve Büyükşehir Belediyesi himayesinde yer alan otoparkların yeni ücret tarifesi görüşüldü.

3 BELEDİYE ŞİRKETİ İÇİN SERMAYE ARTIRIMI
Komisyonlardan oyçokluğu ile gelen ilgili İZBETON'un 636 milyon 550 bin TL olan sermayesini, 150 milyon artırarak 786 milyon 550 bin TL'ye çıkarılmasına ilişkin madde meclisten de oyçokluğu ile geçti. İlgili gündem maddesinde "Belediyemizin iştiraki olan İZBETON A.Ş.’nin 27/05/2022 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında şirket sermayesinin 636.550.000,00-TL’den 150.000.000,00-TL artırılarak; 786.550.000,00-TL’ye çıkarılması kararı doğrultusunda, Belediyemizin İZBETON A.Ş içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için, payına düşen (%98,792’sine tekabül eden) 148.188.000,00-TL’lik rüçhan hakkının kullanılarak sermaye artışına iştirak edilmesinin oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe – Şirketler Komisyonları Raporu" ifadeleri kullanıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden olan İZELMAN A.Ş'nin de sermaye artırımına ilişkin madde meclis üyelerince görüşüldü ve karara bağlandı. Buna göre, Plan ve Bütçe - Şirketler komisyonundan gelen, 646 milyon sermayesi olan İZELMAN A.Ş'ye 9 milyon TL ayni, 5 milyon 600 bin TL de nakdi sermaye aktarımı maddesi AK Parti ve MHP'li üyelerinin ret, CHP ve İYİ Partili üyelerinin kabul oyuyla geçti.

BİZİM SOSYAL BELEDİYECİLİĞİMİZ NEREDE?
AK Partili Meclis Üyesi Fikret Mısırlı İZELMAN’a bağlı olarak yapılacak olan kreş için istenilen sermaye artırımına yönelik eleştiri getirerek, “Çok anlamlı bir iş yapılıyor. Bir kreşin açılmasıyla ilgili yaklaşık bin 150 kişiye hitap edecek. Baktığımızda Büyükşehir çok doğru bir iş yapıyor. İZELMAN’dan aktarılacak olan nakdi sermayeyi neden artırıyoruz kısmıyla ilgili eleştirimiz olacak. Biz bu 150 çocuğu süre içerisinde yeni zamlarla birlikte 3 bin liraya geliyor aylık. Yüzde 40’ını karşılayacak. Belediye personelimiz yaklaşık bin 400 lira para ödeyecek. Madem Büyükşehir cddi bir hizmet yapıyor. 5.4 milyon lirayı aktarmasın. İndirilmiş haliyle yaklaşık 3 buçuk - 4 milyon lira gelir elde edecek. Büyükşehir bu nakdi sermayeyi vermese de İZELMAN bunu 2 yılda elde eder. Büyükşehir’in 4 buçuk milyon çalışanı var. Biz kamu hizmeti yaparken oradaki çocukların yararlanmasına sözümüz yok ama bu kadar az ve fahiş zamlarla yapılmış hizmet olmaz. İstanbul’la karşılaştırırsak dar gelirli 345 lira veriyor. Bizim sosyal belediyeciğilimiz nerede kaldı. Biz bu hizmeti vermeyi karar veriyoruz. Bu zamlarla birlikte park alıyoruz. Bu sosyal belediyecilik değil, kamuya faydalı bir iş değil. Gerek sermaye artırımı bu kadar maliyetli bir şeyi 1150 çocuk için konuşuyoruz. Yani Büyükşehir’in 5 bin rakamına ulaşması lazım” ifadelerini kullandı.

İZELMAN PERSONELİ DE FEDAKARLIK SAĞLIYOR
CHP’li Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, AK Partili Mısırlı’ya cevap vererek “Burada sermaye artırımına konu olan paranın miktarı ayni sermaye zaten. İtiraz edilen akdi sermaye. Yapılacak olan yatırımın maliyeti 19 milyon lira zaten İZELMAN buna katkı yaparak sağlayacak. Bir yönetmelik var. Kamu memurlarının verdiği ücretin üstünde İZELMAN personeli ücret ediyor. Onlar da fedakarlık sağlıyor, bunu unutmasınlar” şeklinde konuştu.

ZARAR EDİYOR VE ETMEYE DEVAM EDECEK!
CHP’li Kökkılınç’ın ardından söz alan AK Partili Mısırlı, “Şirketlere para aktarılacak. 40 milyon lirası Metro A.Ş’ye 36 milyon lirası İzdoğa A.Ş’ye şeklinde oyladık. İZBETON’un genel durumuna baktığımızda müteahhit ödemeleriyle ilgili sıkıntılar oldu. Hizmetleri ne kadar sağlıklı olduğu hakkında da sıkıntılar mevcut. Şimdi kalkıp bu şirketlere bu kadar ortak olup ana işlerinin yanında bunlar yaparken zarara giriyor. Asli görevini yaparken sermaye artırımı yapıyor olması bir sonraki işlerinin de aksamasına sebep olacaktır. Bu kadar şirketlerle faaliyete geçince sorun olacaktır. Bu hizmet kalitesini mutlaka etkileyecektir. Her ne kadar Büyükşehir’in ihalelerine girse de aslında bunları yaparak ciddi bir zarar içerisinde. İZBETON bunları süspanse ederek bu şirketleri Büyükşehir’in bu ihalelerinde ana rol oynayarak ve bölerek zarar ediyor” dedi.

EKONOMİ BÖYLEYKEN BU NOKTAYA GELMESİ NORMAL
Meclis Üyesi Bülent Köklü İZBETON’un sermaye artırımına eleştiri getiren AK Parti Grubu’na karşı ekonomik krize dikkat çekerek “İZBETON ya da diğer şirketler eleştiriliyor. Neden sermaye artırımı yapılıyor, zam yapılıyor? 150 milyon liralık sermayeyi diğer şirketlere artıracak. Yılın sonuna kadar tahminde bulunamayız. Şirketler önünü göremiyor. Birlikte Kasım da karar aldık. Belediyeler kanunla gelir artırabiliyor. Siz üretim maliyetlerini artırırsanız her gün hesap yapsa da belediye kuruluşlarımız mutlaka bu noktaya gelir. Eleştiri yapacaksak şöyle düşünelim gündüz cebinizdeki parayı eve gelince aynı görüyorsa o zaman eleştiri yapmayalım, tamam.” şeklinde konuştu.

İZBETON KOCAMAN BİR KARA DELİK!
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, İZBETON’un yönetim anlayışı nedeniyle eski performansını gösteremediğini dile getirerek borcuna dikkat çekti ve şu ifadeleri kullandı:

“Biz hiçbir zaman alttan vurmayız. Açıkça ifadelerimizi dile getiririz. İZBETON önemli şirketlerden biriydi. Ne zamana kadar 3 yıl öncesine kadar. Çünkü bütün altyapı hizmetlerinin lokomotifiydi. Maalesef yönetim anlayışı aksaklıklara sebep olarak ciddi sorunların yaşanmasına mahal veriyor. İzmir’de son zamanlarda kronik sorunlar üzerinden yönetenlerin yeni alışkanlıklarını ve söylemlerini görüyoruz. Vatandaş İzmir’de ve biz de sözcüleri olarak diyoruz ki yol, koku problemi var diyoruz. Ama yönetenler asla kabul etmiyor. Ama sonra aynı yönetenler evet biz de fark ettik ortadan kaldıracağız diyorlar. Koku sorunu 2 bin yıl öncesinden gelen sorun diyerek farklı noktalara taşıyorlar. İZBETON’un yolların bakım onarımını sağlamak görevi. İzmir’deki sorunlara hangi meclis üyesi itiraz edebilir? Eden varsa gelin, gidelim ve bakalım. Bunu Tunç Soyer’de kabul ediyor. Biz şu kadar hat yapıyoruz. Bu da yeni bir mazeret. Kazdık kapatamadık, Eylül ayında bitireceğiz. Demek ki sorun gerçek. Şimdi bir sermaye artırımı neden yapılır? İş yapmak için. Bir şirket bu artırıma giderse işini büyütmüş demektir. İZBETON kocaman bir kara delik oldu. Siz ne kadar sermaye artırımı yaparsanız yapın. Kara delikte buharlaşıp gidiyor, Liyakatsiz yöneticiler nedeniyle zarar ediyor. Bugün İZBETON bugün bir şirket olarak kapısına kilit vursa ne kadar piyasaya ödemesi gerekir? 200 milyon TL... Bu kadar ücret içeridesiniz. Benim hakkımda bununla ilgili suç duyurusunda bulunulmuştu. Siz borcunuzu zamanında ödemezsiniz bu kamunun parasını yüzde 24 tazminat ve dava vekalet ücretleri ödemek zorunda kalırsınız demiştim.

İZMİRLİNİN PARASI BUHAR OLUYOR
Biz de iyi niyetli olarak kentsel dönüşüm problemini ortadan kaldırmak için Örnekköy’de inşaat yapılması için onay verdik. Az önce Bülent Bey genel ekonomik sorunlarla ilgili açıklamalar yaptık. Evet ülkemiz de etkilendi. Ben de görüyorum ve çabaladığımızı söylüyorum. Ama İZBETON kendisinin para kazanabileceği sistemi başkasına devrediyor. Bu işi sen yap dedik ama bizim bilmediğimiz kimlerin içinde olduğunu görmediğimiz bir takım koop ve müteahhitlere bu iş izinsiz veriliyor. Kim kar edecek? Binlerce konut yapılacak. Vatandaş falan değil... Hangi müteahhit yapacak kimse bilmiyor. Bu yetkiyi biz verdik. Ey İZBETON bunu yapacaksın ve bana da anlatacaksın. Kimin parasıyla İzmirlilerin parasıyla... Neden yapamıyor? Çünkü kasa tam takır. Bu yüzden çözüm buldular. Kooperatife devredelim. Biri Ankara’dan, biri İstanbul’dan gelmiş. Biz hiçbir şey bilmiyoruz. Üyeler kim, kim kar edecek bunları hiç bilmiyoruz. Biz 150 milyon TL sermaye artırımı yapacağız diyor sonra da... Yol, asfalt yapacağız diyorlar. E 3 yılda ne yaptınız? İZBETON müdürü kahvecilik yapıyor, elinde telefonda reklam ajansı müdürü gibi çalışıyor. Eylül ayında bu sorun çözülmeyecek. O yüzden 150 milyon kara deliğe atılan koca bir sermaye... İzmirlinin parası buhar oluyor.”

AYDIN: BAHANE HÜKÜMETÇİLİĞİ YAPIYORSUNUZ!
CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, AK Partili Hızal’ın sermaye artırımı eleştirilerine cevap vererek, “İZBETON hala çok kıymetli bir şirket. Birçok sorunu için yatırım yapıyor. CHP Grubunun ve genel tarzında sorunları inkar etmek gibi bir algısı yoktur. Gerçekleri çarpıtarak da siyaset yapmayız. Biz sorunları görür, çabalarız. Büyükşehir’in stratejik planlarına bakarsanız eksiklikleri bizim söylediğimizi görürsünüz. Daha iyi şeyler yapıldığına inandığımız için görevdeyiz. Bu yatırımları şan olsun diye yapmıyoruz. Halkın kullanımına sunulan her hizmet için halka garantide sunuluyor. Şirketler neden sermaye artırır evet doğru büyümek için. Peki bugün şirketlerin durumu böyle mi? Sanki başka bir yerde yaşayan biri gibi konuşan iktidar sözcüleriyle karşı karşıya İzmir. Sayın Hızal, mahalle belediyeciğili der ama sanırım onlarda bahane hükümetçiliği yapıyor. Bundan vazgeçin. Bu ülkenin şirketlerini değerlerini batırmış hükümetin yerel temsilcileri olarak dilinizi ısırarak konuşun” dedi.

BİR ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR!
CHP’li Kökkılınç, kooperatifçiliğe yönelik açıklamalarda bulunarak “İZBETON noktasında şunları diyeyim. Kooperatifler kapsamında kanunlar var. Biz evet, oy birliğiyle İZBETON şirketimize kentsel dönüşüm çalışması için yetki verdik. Bu ne şekilde sorgulanıyor, anlamış değilim. Web sitelerini takip ederlerse en ince ayrıntısına kadar görmüş olurlar. Örnek bir modeli bu şirket ve İzmir Belediyesi çıkardı. İZDEDA’da kooperatif kurdu. Bu maneviyatla bunu yaptılar. Hiçbirinin cebinden bir kuruş çıkmadan yeniden imar edilmesi gerekirdi. Rezerv alanlarına yapılan konutlar bitmiş değil... Kooperatifleşmek önemlidir. İZBETON örnek teşkil ediyor. Bu uygulamalar örnek alınsın.

KAZANÇLAR İZMİR’E Mİ KALIYOR, İRDELEMEK LAZIM
MHP Grup Başkanvekili Salahattin Şahin söz alarak “Yolların durumu facia. İZBETON yol mu yapacak, kentsel dönüşüm mü? Bizim tavsiyemiz bütün ilçe belediyeleri kendi göbeğini kendi kessin. Yoksa bu gidişle yollar ‘off road’dan farksız olacak. 3 – 4 aya çözülecek dendi, umarım çözülür. Depremzedelerle ilgili verdiğimiz önerge reddedildi. Ama İZBETON ihalesiz işler de yapabiliyor. İsteseydiniz depremzedelerle de bunu başarabilirdiniz. Bu kardeşlerimiz kira ödemek durumuyla oturmak istiyorlar. Onlara kulak verelim. Nilay Hanım kooperatiften bahsetti. Umarım bu yapılanma doğrudur, depremzedeler faydalanacaktır. Her şey de geç kalıyoruz ama... 2 yıl oldu. Birde bu kazançlar İzmir’e mi kalıyor, iyi irdelemek lazım” dedi.

İZBETON KOMİSYONCULUK YAPIYOR!
Tüm bu tartışmalar sonrası tekrar söz alan AK Partili Hızal, “Kooperatif meselesinde bahsettiğimiz konu bambaşka... İZBETON’un komisyonculuk yapması meselesi sorunlu... Madem kooperatif konusunda bu kadar keyif alıyorsunuz. İBB kendi hizmet binasıyla sorunlar yaşıyor. O zaman bizde kooperatif kuralım. Hizmet binasını kendi elimizle yapalım. Bu iş buna gidiyor. Siz sermayeyi kullanmıyorsunuz. Siz bir parlamenter gibi siyasetten dem vurarak algı yaratıyorsunuz” sözlerini kullandı.

Ayrıca gündemde yine Büyükşehir'in iştiraklerinden olan İZTARIM A.Ş'nin sermaye artırımı maddesi de yer aldı. Komisyonlardan oy birliği ile gelen 100 milyonluk sermaye artırımı maddesi, meclis üyelerince de kabul gördü.

OTOPARK ZAMMI 1 TEMMUZ'DA DEVREDE!
Bir önemli gündem maddesi de İZELMAN tarafından işletilen İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait otoparklarda uygulanan otopark fiyat tarifelerinin değişikliği oldu. Plan ve Bütçe - Şirketler komisyonundan oyçokluğu ile gelen gündem maddesi onaylandı. Buna göre 1 Temmuz'dan itibaren Büyükşehir'e ait otoparklarda uygulanacak yeni tarife şu şekilde olması bekleniyor:

AÇIK ALAN OTOPARKLARI
0-12 saat 25 TL
12-24 saat – 50 TL

BOSTANLI MİGROS OTOPARKI
2-4 saat 18 TL
4-6 saat 20 TL
6-12 saat 25 TL
Aylık abone – 450 TL

KÜLTÜRPARK YERALTI OTOPARKI
0-2 saat 20 TL
2-4 saat 25 TL
4-6 saat 30 TL
6-12 saat 35 TL
12-24 saat 40 TL
Aylık Abone 890 TL

ALSANCAK TAM OTOMATİK OTOPARKI
0-2 SAAT 25 TL
2-4 saat 30 TL
4-6 saat 35 TL
6-12 saat 40 TL
12-24 saat 45 TL

ÇANKAYA KATLI OTOPARKI
0-2 saat 20 TL
2-4 saat 25 TL
4-6 saat 30 TL
6-12 saat 35 TL
12-24 saat 40 TL

BURANIN ADI GÜL SOKAK!
Gündem dışı maddeler konuşulurken söz alan MHP’li Şahin son günlerde gündeme gelen Gül Sokak’ın Kolomiya, Brezilya Sokak şeklinde değiştirilmesi konusuna yönelik konuşarak bu isimlerin değiştirilmesi gerektiğini söyledi ve şunları ekledi:

“Burası Gül Sokak, Kültür Mahallesi... Bu bölgedeki muhtar ve esnaflarımız bu ismin değişmesini istemiyor. Önümüzdeki mecliste ele alınıp düzeltilmesini istiyoruz.”

 
Soyer 3 yılını anlattı... CHP Lideri tam not verdi!
 
Aydın'daki uyuşturucu operasyonunda 9 tutuklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Boş işlerde bugün. 16 Haziran 2022 Perşembe 20:27

koku sorunu manda deresi temizliği sırasında yoğun olarak vardı: son günlerde ciddi olarak azaldı. hatta yok diyebiliriz. ülke ekonomisi bu kadar kötüyken belediye eleştirmek de ayrı bir komedi. Koku varmış da kabul görmüyormuş. Koku yoktur diye kim dedi? Olmayan şeyi olmuş gibi göstermek nasıl bir siyasettir? Enflasyon yoktur, hayat pahalılığı vardır diyen sizler değil misiniz?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocuklar hediye fidelerin hasadını yaptı... Çilek karşılığı kitap çeki aldılar
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Şemikler İlkokulu’nda eğitim ...
Gümrükçü, Çiğli'yi karış karış geziyor
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, sorunların yerinde tespiti ve bir ...
İzmir’de yoga zamanı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Bornova’daki Macera Parkı’nda “Matını ve çadırını ...
 
Aydın Büyükşehir yaz etkinliklerine kayıtlar başladı
Aydın Büyükşehir Belediyesi; çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin yaz ...
Aydın Büyükşehir bürokratları tam kadro sahada!
Aydın Büyükşehir Belediyesi bürokratları “Büyükşehir Sahada” uygulaması ...
Menemen'de Otokros Yarışı heyecanı!
Aydın Otomobil Sporları Kulübü Ege Kupası’nın 2. Otokros Yarışı, Menemen ...
 
Narlıdere'nin orkestrası Selçuk'ta büyüledi!
Narlıdere Belediyesi Çocuk Senfoni Orkestrası ve REFES Ritim Grubu Selçuk’ta ...
Çocuklar sordu, Başkan Sandal yanıtladı... 'Fikirleriniz Bayraklı'ya ışık olacak!'
‘Dünya Çocuk ve Gençlik Kenti’ vizyonu doğrultusunda örnek projeleriyle ...
Bir müjde daha hayata geçti... Büyükşehir'den öğrenci dostu hamle!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir Gençlik Festivali’nde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva