HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Şubat 2024 Cuma - 10:29

Başkan Soyer’den demokrasi vurgusu

İzmir Büyükşehir Belediyesi “Demokrasinin Beşiği Akdeniz” paneline ev sahipliği yaptı. Panelde konuşan ve demokrasinin önemine dikkat çeken Başkan Tunç Soyer, “Çağımızın en büyük sorunu, demokrasi kavramının dünya genelinde kriz içinde olmasıdır. Ne yazık ki birçok ülkede artık seçimler adil ve şeffaf bir şekilde yapılmıyor. Popülist ve otoriter rejimler güçleniyor. Ayrımcılık giderek artıyor. Dünya halkları ifade özgürlüğü, örgütlenme hakkı gibi birçok demokratik haktan mahrum kalıyor” dedi.

Başkan Soyer’den demokrasi vurgusu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi, Müzeler ve Kütüphaneler Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Demokrasinin Beşiği Akdeniz” paneli Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de katıldığı panelin moderatörlüğünü İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selin Önen üstlendi. Uluslararası nitelikteki panelin konuşmacıları ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Eyüp Özveren, Atina Üniversitesi’nden Prof. Dr. Antonis Liakos, Yazar Dr. Emmanuel Rodriguez Lopez, Fransa Rouen Üniversitesi’nden Vincent Benedetto oldu.

'Seçimler adil ve şeffaf bir şekilde yapılmıyor'
Panelin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sözlerine Yaşar Kemal’in “Akdeniz insan uygarlığının ve kültürünün döl yatağıdır" sözleriyle başladı. 8 bin 500 yıldır o uygarlığın kalbi olan İzmir'de, böyle önemli bir buluşmaya ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Başkan Tunç Soyer, “Hayallerimizi, aşkımızı, kardeşliğimizi ve kültürümüzü şekillendiren bu engin denizin kıyısında bir kez daha bir aradayız. Bugün, hep birlikte dünyamızın yaralarını sarmak için buluştuk. Çağımızın en büyük sorunu, demokrasi kavramının dünya genelinde kriz içinde olmasıdır. Ne yazık ki birçok ülkede artık seçimler adil ve şeffaf bir şekilde yapılmıyor. Popülist ve otoriter rejimler güçleniyor. Ayrımcılık giderek artıyor. Dünya halkları ifade özgürlüğü, örgütlenme hakkı gibi birçok demokratik haktan mahrum kalıyor” dedi.

Savaşlara dikkat çekti
Konuşmasında Gazze ve Ukrayna'da süren savaşlara da değinen Başkan Soyer,  “Öldürülen masumlar, çocuklar, yıkılan kentler ve barışa dair tükenen umutlar… Bu kâbustan uyanabilmek için demokrasiye her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Dünyamız bizden savaş değil, barış ve hoşgörü istiyor. Akdeniz'in binlerce yıllık barış kültürünü çoğaltmak için birbirine kenetlenen bizlere düşen, üç temel görev olduğuna inanıyorum. İlki, coğrafyamızın binlerce yıllık barış mirasını sahiplenmek ve vicdan terazimizi daima barıştan yana tutmak. İkincisi, elimizde olan her şeye sahip çıkmak. Çünkü savaşlar, gözü dönmüş bir hırsla daima fazlasını istemekten doğuyor. Üçüncüsü birbirimize güvenmek… Ayrıştıran, kutuplaştıran ve bizi birbirimize düşman etmeye çalışan sığ siyasete karşı, sarsılmaz bir güven duygusunu tahkim etmek mecburiyetindeyiz. Biz İzmir'de, bu uyum kültürünü tarif eden ve bütün dünyayı kucaklayan değerli bir kavram geliştirdik. Bu kavramın adı ise Döngüsel Kültür” diye konuştu.

'Demokrasiyi dün olduğu yerden daha ileriye taşımalıyız'
Akdeniz’in barış, uyum ve umut kavramlarını içinde barındırdığını anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Demokrasi, Akdeniz’in ortak aklı ve vicdanıdır. Bugün, bu ortak akıl ve vicdanı örgütlemek adına çok değerli bir buluşma gerçekleştiriyoruz. Çünkü demokrasi yalnızca sandığa giderek oy vermek değildir. Demokrasiyi savunmak için daima yeni ufuklar tarif etmemiz ve o hedefe ulaşmak için devrimler yapmamız gerekir. Eğer öyle olmazsa binlerce masumun, sivil insanların öldüğü savaşlar olur. Bunu başaramazsak iklim krizi olur, kuraklık olur, kıtlık olur. Demokrasiyi dün olduğu yerden daha ileriye taşıyamazsak, onlarca emekçinin altında kalarak yaşamını kaybettiği siyanür dağları olur. İşte bu yüzden biz İzmir’de, demokrasiyi tanımlarken doğayı dışarıda bırakmayan yeni bir demokrasi kavramından bahsediyoruz. Bu kavram Ekolojik Demokrasi. Bütün kalbimle inanıyorum ki, bugünkü buluşmamız tüm bu krizlere, adaletsizliklere, doğa katliamlarına ve savaşlara son verecek yepyeni bir demokrasi kavramının doğduğu, bir ortak akıl ve vicdan buluşması olarak hafızalara kazınacak” dedi.

İzmir’in stratejik önemine vurgu yaptı
Prof. Dr. Eyüp Özveren de yaptığı konuşmada, “Avrupa Birliği kapısı ve Meclis Hükümeti Sistemine dönüş kapısı bu yıl itibariyle kapanmış görünebilir. Önümüzdeki dönemde bizi bekleyen temel tehlike, ABD-Asya rekabetinde akıntılara kapılmak Ortadoğululaşma tehlikesi. Bunun karşısında bazı artılarımız ve birikmiş güçlerimiz de var. Tarihsel deneyim zenginliğimiz. Birlikte yaşama, cumhuriyet ve katılımcı demokrasiyi yaşatma irademiz. Büyükşehir Belediyeciliğinde alınan yol, İzmir modeli arayışları, bunun son 5 yılda Türkiye’de gündeme gelen üçüncü yerel yönetimler dalgası çerçevesinde yeni boyutlarda zenginleştirilmesi... İzmir örneğinden konuşuyorum. Döngüsel kültür olsun, ekoloji olsun, tarım kesiminde yeni açılımlar… Bunlar çok değerli noktalar. İzmir, Akdeniz bağlamında bir direnç noktasında bulunmanın yararını da görebilir. Türkiye’nin Akdeniz’e açılan kapısı aynı zamanda Anadolu'nun Akdeniz’e attığı demir olan İzmir bu imkana sahip” dedi. 

Prof. Dr. Antonis Liakos, Dr. Emmanuel Rodriguez Lopez, Vincent Benedettoise “Demokrasinin Beşiği Akdeniz” panelinde Yunanistan, İspanya, Fransa ve Türkiye’de geçmişten günümüze demokratikleşme süreçleri ve bu sürecin Akdeniz ve dünyadaki etkileri üzerinde durdu.

 
İngiltere'de İşçi Partisi'nin 23 yıl sonra gelen zaferi
 
Nikah masasında 29 Şubat sessizliği!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
16 Şubat 2024 Cuma 16:11

90 dakika beleşcisi her haberin altında. Bu trole de bu görev verilmiş.

Yorumu oyla      1      1  
Okan 16 Şubat 2024 Cuma 14:22

Sayın Başkan böyle güzel bir panel yapıp demokrasi vurgusu yapıyorda....Hiçbir seçimi kazanamamış Kemal Kılıçdaroğlu''nu; Demorat İzmir''in değişim çağrılarına rağmen kurultayda koltuğunda kalması için mücadele etmiştir...Sayın Soyer statükodan yana tavır almıştır ve maalesef stratejik hata yapıp tasfiye edilmiştir...

Yorumu oyla      1      3  
SIRADAN BİR VATANDAŞ 16 Şubat 2024 Cuma 11:41

Rahmetli Erdal İNÖNÜ gibi, sanki bu ülkeye bir gömlek fazla geldiniz Sayın Tunç Başkan. Evrensel değerler ve demokrasi ile ilişikli söylem ve çağrılarınız eninde sonunda anlaşılacak ve karşılık bulacaktır bu ülkede. Bu anlamdaki çabalarınız dün olduğu gibi bugünde bize güç ve moral vermeye devem ediyor. Teşekkürler Sayın Başkan.

Yorumu oyla      2      2  
Vatandaş 16 Şubat 2024 Cuma 11:36

Bu ülkede demokrasi kişiye göre değişir demokrasinin en çok gerekli olan siyasî partilerdir ama malesef eseri YOKTUR...

Yorumu oyla      1      1  
“ Ayrımcılık giderek artıyor “ derken 16 Şubat 2024 Cuma 11:21

İzmir merkez ilçelerindeki metro , otobüs , vapur ve tramvaylarda 120 dk. aktarma hakkı VAR. İzmir çevre ilçe otobüslerinde 120 dk. aktarma hakkı YOK . İzmir merkez ilçelerinde , belediyeye ait metro, otobüs , vapur ve tramvaylar toplu taşıma hizmeti verilirken , İZTAŞIT ( özel halk otobüsü ) projesi ile çevre ilçe toplu ulaşımını özelleştirme kapsamınıza aldığınız için , İzmir çevre ilçelerine belediye otobüsü ( ESHOT ) bile YOK . “ Ayrımcılık giderek artıyor “ derken ! Bunu mu anlatmak istediniz . ÇÖZÜM : İzmir çevre ilçe otobüslerinde de , 136 km. lik İZBAN hattındaki tarife ve ücretlendirmelerin ( BEDAVA DEĞİL - ARTI PARA ) uygulanması . “ Ayrımcılık giderek “ artmaması için . Çok mu zordu ?

Yorumu oyla      3      2  
35032 16 Şubat 2024 Cuma 11:05

Ahhh Tunç Başkan zamanında çok söyledik ama değiştirmedin kadronu!

Yorumu oyla      3      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk'ta engellilere ritm antrenmanı
Selçuk Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde düzenlenen ritim çalışmalarına ...
Başkan Yetişkin’den Soyer/Tugay yorumu: Kırgınlık var, infial yok!
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Seferihisarlıların, kendilerinden ...
Eski başkandan ‘tören’ sitemi: Partimiz tarafından unutulduk!
Dün Karşıyaka Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu’nda gerçekleşen CHP’nin ...
 
Başkan Çerçioğlu Germencik Pazarı’nda vatandaşlarla bir araya geldi
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Cumhuriyet Halk Partisi ...
Başkan Erdoğan, yeniden aday gösterilmesini yorumladı: Parti örgütün sesine kulak verdi!
 CHP’de Karaburun adayı Genel Başkan Özgür Özel’e verilen yetki üzerinden ...
Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi hizmete açıldı... Büyükşehir'den sağlık hamlesi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi sağlık alanında önemli ...
 
Büyükşehir’den öğrencilere tramvay eğitimi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 27 Ocak'ta hizmete açtığı, günde 30 bini ...
Buca'da Sevgililer Günü’ne özel gösteri
Davranış bilimleri uzmanı, psikolog, yazar Aşkım Kapışmak Bucalılarla bir araya geldi.
Başkan Soyer ESHOT yöneticileriyle buluştu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ESHOT Genel Müdürlüğü yöneticileriyle ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva