HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Aralık 2019 Çarşamba - 12:35

Başkan Sengel Safranbolu'da Efes Selçuk'u anlattı

Safranbolu’nun UNESCO’ya girişinin 25. Yılı nedeniyle Safranbolu Belediyesi’nin davetlisi olarak kente giden Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Safranbolu'yu 42 yıl sonra CHP iktidarı ile tanıştıran belediye başkanı Elif Köse’yi makamında ziyaret ederek; Efes Selçuk’un simgesi Artemis Heykelini takdim etti. Konuşmasında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil olan Efes Selçuk’u anlatan Başkan Sengel; “Bize düşen UNESCO etiketinin gereği olarak hem kültürel mirasa halkı dahil etmek, hem de halkın bu mirası tanımasını, korumasını sağlamaktır” dedi.

Başkan Sengel Safranbolu da Efes Selçuk u anlattı

Yıllar sonra CHP İktidarı ile tanışan Ardahan ve Kırşehir’in ardından Safranbolu’ya da giden Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Efes Selçuk’un UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bir kent olması sebebiyle Karabük’ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen "UNESCO'da Çeyrek Asır Safranbolu" etkinliğinin konuğu oldu.

“DÜNYA EFES'İ UNESCO'DAN ÖNCE DE TANIYORDU”
Efes Selçuk’un kesintisiz 8600 yıllık bir tarihi olduğuna dikkat çeken Başkan Sengel; “UNESCO’dan önce de Efes Selçuk’un dünyada tanınırlığı oldukça yüksekti. Efes Selçuk; Kybele’den Amazon’a, Artemis’ten Meryem Ana’ya kadar bir kadın kentidir. Bizler; bunun gururunu yaşıyoruz” dedi.

"UNESCO'DA ÇEYREK ASIR"
Karabük'ün tarihi evleriyle dünyaca ünlü ilçesi Safranbolu’nun UNESCO'ya girişinin 25.Yılında düzenlenen programa konuşmacı olarak katılan Başkan Sengel; “UNESCO,  halkın listeye dahil olan değerlerine sahip çıkabilecek pozisyonda olmasını istiyor. “ Korunmuş olan yerleri halktan uzaklaştırma. Halkla bu yerleri bütünleştir” diyor.  Halkı bu tarihe sahip çıkmaya yönlendirmek çok da kolay bir şey değil; bu noktada hep bir dirençle karşılaşıyorsunuz. Bu nedenle halka koruma bilinci aşılamamız gerekiyor. Bunu öğretelim ki; tarihi sütunların üzerine “Ali Ayşe’yi seviyor yazılmasın” diye konuştu.

EFES SELÇUK’U ANLATTI
UNESCO’ya giriş sürecinden önce Efes Alan Yönetimi Planı’nın oluşturulduğu ve yeni düzenlenecek plan döneminde Efes Selçuk kültür rotasının da bu plana dahil edilmesinin büyük önem taşıdığını aktaran Başkan Sengel;  “Siz tarihi tren garından çıkarsınız. Kentte yürürken tarihi su kemerleri sizi takip eder ve Saint John’a kadar sizi getirir. İlerisinde Ayasuluk Kalesi vardır. Bunların hepsi UNESCO Dünya Mirası’na giren yerler. Daha sonra Artemis Tapınağı, Çukuriçi Höyük, Meryem Ana ve Efes Antik Kenti’ni görürsünüz” dedi.

2020- 2025 Efes Alan Yönetimi Planı Revizyonu için düzenlenen toplantı hakkında bilgi veren Başkan Sengel; “ Bu yerlerin her birine ulaşabileceğimiz kültür rotasını alan yönetimi planına dahil etmek istiyoruz. Çünkü bu kadar bileşenle alakalı belediye olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü, odalar ve sivil toplum kuruluşlarına ulaşmamız gerekiyor. Öncesinde tüm paydaşlarla birlikte bir toplantı yaptık. Bu paydaşlardan oluşan bir danışma kurulumuz, bir de eşgüdüm ve denetleme kurulumuz var” dedi.

Konuşmasının ardından Safranbolu’nun tarihsel kimliğini ülkeye ve dünyaya tanıtma bağlamında önemli hizmetleri olan kentin eski belediye başkanlarından Avukat Kızıltan Ulukavak Başkan Sengel’e bir plaket verdi.

 
Polis yakaladı! Yeni yılı kana bulayacaklardı
 
Beşiktaş’ın yurtdışındaki simge ismine İzmir’de hüzünlü veda
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan İnce’den go-kart mesajı: Aldığınız nefeste bile yakınınızda biz olacağız!
Güzelbahçe Belediye Başkanı İnce ilçesinde yapılması planlanan ve tartışma ...
Çeşme’nin kadın efeleri sahnede
Çeşme Belediyesi tarafından ücretsiz olarak başlatılan Ege Yöresi Zeybek ...
Narlıdere'de sanat gecesi
Şef Ferda Yılmaz öncülüğündeki Narlıdere Belediyesi Popüler Müzik Korosu, ...
 
Bornova'da kırsal kalkınma tam gaz!
Bornova Belediyesi'nin ilçenin eski köy yerleşimlerinden olan Yaka Mahallesi'ndeki ...
Karşıyaka'da dijital dönüşüm
Karşıyaka Belediyesi, dijital dönüşüm çalışmaları kapsamında geliştirdiği yeni ...
Çiğli’de çöp konteynerleri  yenileniyor
Hijyenik ve sağlıklı yaşam alanları oluşturmak amacıyla çevre temizliğine ...
 
Bayraklı’da herkes için kütüphane
Bayraklı Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü, ilçenin çeşitli noktalarındaki ...
En uzun gecede en uzun koşu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü yılın en uzun gecesinde ...
Gaziemir’de geri dönüşüm hamlesi
Gaziemir’de geri dönüşüm devrimi yaşanıyor. Gaziemir Belediyesi, geri ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva