HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Şubat 2022 Çarşamba - 08:07

Başkan Sandal açıkladı: 251 milyon TL borç ödedik!

Belediye Başkanı Serdar Sandal, "288 milyon lira borçla devraldığımız belediyenin 251 milyon liralık kısmını ödedik. Bu rakama şirketlerin borcu dahil. Sosyal yardımlar için ayrılan bütçenin 2-3 katı destek alıyoruz. Sayıştay denetiminden de geçmiş bir yöntem.." diye konuştu

Başkan Sandal açıkladı: 251 milyon TL borç ödedik!

EGEDESONSÖZ - Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Sonsöz TV'nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtlayan Sandal, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

LOGO KONUSUNDA KARARI BAYRAKLILILAR VERECEK
Bayraklı ilçesinin genç bir ilçe olduğunu dile getiren Sandal, ilçenin ilerideki 10 yıllık sürecine dikkat çekerken, "Bir parçası Karşıyaka, bir parçası Bornova'dan alınmış bir ilçeyiz. Burada ağırlıklı olarak Karşıyaka'dan gelen bölge ciddi derecede ihmal edilmiş. Bayraklı dediğimizde çok hoşumuza gitmeyen cümleler duyuyoruz. Çarpık kentleşmenin olduğu, uyuşturucunun olduğu algılar var. Ancak bu Bayraklı’nın kaderi değil. Bayraklı, İzmir'in kurulduğu ve İzmir'e ismini veren bir yer. Bu değerleri yeniden gün yüzüne çıkarıp Cumhuriyet değerleri ile birleştirmemiz lazım. Geçmişte ve gelecekte Bayraklı var demek ki, İzmir'in kalbi diye bir kalp simgesi Bayraklı’nın 'B' si ve Türk Bayrağı'nın yıldızı… Bu bizim henüz logomuz değil. Vatandaşa rağmen bir işi yapmak doğru değil. Bayraklılı yurttaşlarımız beğenirse, bu projenin tuttuğuna inanırlarsa, deriz ki logomuz bu olsun. Benim Bayraklı ile söyleyeceğim ilk şey şu; Bayraklı'yı diğer ilçelerin gölgesinden çıkaracağız. 10 yıl içerisinden İzmir'in en müreffeh ilçelerinden biri olacak" dedi.

BELEDİYEYE EKSTRADAN MALİYETİ, SIFIR
İlçede tartışmalara neden olan 'logo' tartışmaları hakkında iddia edilen rakamların gerçeği yansıtmadığını belirten Sandal, şunları söyledi:

"Logo tasarımları 8-10 milyonun çok üstünde. Ancak biz bu logonun maliyetini açıkladık. 2 boyoz 1 yumurta. Söz konusu tutarların belediye bütçesinden faturasız çıkma ihtimali var mı? Tasarruf noktasında belki de biz İzmir'in 1 numarasıyız. Bilboardlarda ana arterlerde olanların tamamının ihalesini Büyükşehir yaptı. Geçmişte de firmalar bilboardları yapmış ve size vereceğiz demiş. Biz bunlara vermedik, belediyenin bünyesinde tuttuk. Bize ait olanlara ticari reklam asılamıyor. Belediye faaliyetleri asılıyor. Bu çalışmaların belediyeye ekstradan maliyeti sıfır."

DENETLENMEKTEN ÇEKİNMİYORUZ
Denetlenmekten çekinmediğini dile getiren Sandal, Denetim Komisyonu konusunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu örnek aldıklarını belirtti:

"Ben CHP'li bir belediye başkanıyım. Ben faaliyetlerimde ya da siyasi söylemlerimde özgür değilim. Ait olduğum bir siyasi kimlik var. Ben kendi kafama göre 'Denetim komisyonunda sadece AK parti olsun' dersem, siyasi bir söylem olur. Ancak bunu sayın genel başkanımız diyor. Bizim esinlendiğimiz kaynak burası."

DENETLEME KOMİSYONU ÜYELERİ İLE ASLA BİR ARAYA GELMEM
Belediye meclisinde kendilerine yöneltilen eleştirileri ve soruları olumlu yönde karşıladıklarını da belirten Sandal, "Şu ana kadar AK Partili arkadaşların bize yönelttiği sorular ya da eleştirilerle ilgili son derece samimi bir durumda olduk. Biz geldik geleli şirketimize nakdi sermaye artırımında bulunmadık. Muhalefetin bizi eleştirdiği 'Bir belediyenin 12 milyonluk faiz gideri nasıl olur' konusunda mesela haklılar. Biz de bunu ciddiye aldık ve büyük miktarda düşürdük. Kent ile ilgili kafanızda bir projeksiyon varsa, en önemli şey, eleştirilerdir. Ben bizim denetleme komisyonu üyeleri ile asla bir araya gelmem" dedi. İlçede yaşayan vatandaşlar için 'hiçbir vatandaş yatağa aç girmeyecek' söylemi sonrası yapılan çalışmalar hakkında da konuşan Sandal, "Bugün itibari ile bizim bilgimiz dahilinde, muhtarlarımızın bilgisi dahilinde sorunu çözülmeyen kimse yoktur. Hala kaldıysa bu arkadaşlarımız bize ulaşırlarsa bize vatandaşımızın her zaman yanında oluruz. Bu meseleyi yüzde 99 oranında çözdüğümüzü düşünüyoruz" diye konuştu.

ÇALIŞAN ARKADAŞLARIMIZIN EMEKLERİNİ BİR GÜN GECİKTİRMEDİK
Pandemi sürecinde belediyelere yönelik bir düzenleme yapılmamasının yanlış olduğunu dile getiren Sandal,şu değerlendirmelerde bulundu:

 "Sayın Genel Başkan Yardımcımız Seyit Torun'un söylediğine aynen biz de katılıyoruz. Pandemide her türlü alanla ilgili tedbirler alınırken belediyelerle ilgili düzenleme yapılmaması ciddi bir soru işareti. Ben bir belediye başkanıyım ve bütçeyi hazırlıyorum. Gelir bütçesini hazırlarken Bayraklı'nın bütçesi 430 milyon TL. Dolar kuru 7.30 TL civarıydı. Bugün baktığımızda dolar kuru 13 TL civarında. Yani gelir bütçemin yüzde 40'ı azalmış durumda. Benim bunu düzenleme şansım var mı? Bir de gider bütçemiz var. Hizmete ve alım işlerine baktığımızda 6 milyona yakın kaybımız var. 18 TL'di döviz, mazotun fiyatı belli, 13.5 TL döviz, yine mazot fiyatı belli. Sizin diğer kalemlerde de yaşadığınız bir indirim yok. Birçok firma teklif vermekte zorlanıyor. Hiç kredi çekmedik biz bugüne kadar. Biz personel maaşımızı yüzde 100'e yakın artırdık. Çalışan arkadaşlarımızın emeklerini bir gün geciktirmedik. Bizde her müdürlük kendi ihalesini kendi yapmış. Bu nedenle yapılan işlerde ücret farkı vardı. Biz bunların hepsini çözdük. Biz belediyecilikte kimseyi ötekileştirmiyoruz. Okula gidemeyen çocuğun ihtiyacı çözülemiyorsa, lütfen bize ulaşın diyoruz. Bu çocuğun babasının kim olduğu, hangi siyasi partiden olduğu, nereli olduğu önemli değil. Ben o bölgede yaşayan, elinde Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanını taşıyan çocukla ilgileniyorum, gerisi benim için önemsiz."

DEVİRDE NOT DÜŞÜYORUZ
Belediye Meclis gündemine gelen 6 adet taşınmazın Hazine’ye vergi borçları karşılığında devredilmesi önerisi hakkında Başkan Sandal’ın yorumu şöyle:

"Biz daha önce, bize ait bir alanı SGK ile anlaşıp sigorta borçlarımızın karşılığında verdik. AK Partili meclis üyelerimizin de katkıları oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza ziyaretlerde bu konularda taleplerimizi ilettik. Orada da elimizdeki üzerinde kamunun olduğu yerleri belirledik ve sunduk. Bunların ikisiyle ilgili bir gerçekleşme var. Diğerlerinden biri, mesela Milli Eğitim Bakanlığı tahsisini istiyor, bir hayırsever var, sanırım okul yapmak istiyor. Biz de burayı veriyoruz. Ancak bir not düşüyoruz, verirken… Vergi borcumuzdan düşürülmesini talep ediyoruz. Gerek SGK gerek maliyet hesaplarınızı bloke edebiliyor.  Borçtan kurtulabilme şansınız yok. Kamu geldiğinde daha sert geliyor."

BANKALARA OLAN BORÇLARIMIZI DA AZALTTIK
Göreve geldiğinde sadece bankalara 102 milyon TL borç olduğunu dile getiren Başkan Serdar Sandal’ın açıklamaları şöyle:

"Belediyede borç olur tabii ki.  Belediyede sürdürülebilir bir borç olur. Sürdürülemez bir borç belediyeyi başka bir batağa götürür. Borcunuzu ödeyemezseniz, koltuğunuzu alıp gider. Arkadaşlarımızın iki noktada sıkıntısı var. Bir tanesi, sınırsız kaynağı olan kamu kurumu olarak görüyorlar. Böyle bir şey yok, bütçe belli. Bir diğeri de borçlu olarak sen vatandaş kimliğinle nelere tabiiysen, belediyede de aynı sorumluluk söz konusudur. Biz bu stratejimiz konusunda da çok eleştirildik. Paran yoksa, neyle yatırım yapacaksın? Borçla yapacaksın da… Bayraklı'nın sadece bankalara 102 milyon borcu vardı. Ben bunun 95 milyonunu kredi çekmeden ödemiş durumdayım. Hepsini de günü günün de yatırdık, pandemi sürecinde bile. Tasarrufla yapıyoruz bunu. Ben kimseyi suçlamıyorum. Herkesin bir yoğurt yiyişi var. Benim gelir gelmez ilk yaptığım şey, Sayıştay raporlarını incelemek oldu. Burada önemli olan ihalelerle ilgili süreç vardı. Biz Bayraklı’ da ihale birimi kurduk. Tüm ihaleler tek kalemden yapılacak.  Şimdi daha güzel bir yöntem bulduk: E-İhale.. Bu kalemlerle sadece 2 milyon TL kar ettik."

EŞİT VE ADİL OLARAK DAĞILIM YAPACAĞIZ
Bayraklı Belediyesi'nin borçlarının büyük bir kısmını ödediklerini de dile getiren Sandal, "Toplam ödediğimiz borç, 251 milyon TL civarında. Biz 288 milyon TL borçla almıştık. Bunlara şirketlerin borcu dahil.  Sosyal yardımlar için ayrılan bütçenin 2-3 katı destek alıyoruz.  Sayıştay denetiminden de geçmiş bir yöntem. Eşit ve adil olarak dağılım yapacağız yani. Deprem sürecinde 400'e yakın aileyi belediye olarak biz yerleştirdik. Hem bazı kurum ve kuruluşlar, hem müteahhitler ellerinden gelenin fazlasını yaptılar. Beyaz eşyada 3 firma,Beko, Arçelik, Vestel, her biri 100'er aileye ücretsiz beyaz eşya seti dağıttılar" ifadelerini kullandı.

 
Kentsel dönüşümde önemli gelişme!
 
Mehmet KARABEL yazdı... Asgari ücret güneş görmüş kar gibi eridi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
O mahallelerin plan revizyonu yola çıktı: Çiğli'nin silüeti değişecek!
Çiğli'de Köyiçi, Yakakent, Ahmet Efendi, Balatçık, Küçük Çiğli, Yenimahalle ...
Gaziemir'de mezarlık sorunu... 'Defin işlemi için 108 kilometre yol yapılıyor!'
Gaziemir Belediyesi'nin Şubat ayı olağan meclis oturumunda gündem Porta ...
Bayraklı'nın tanıtım çalışmaları meclise taşındı... Sandal son noktayı koydu!
"İzmir'in Kalbi Bayraklı" sloganıyla başlatılan Bayraklı Belediyesi reklam ...
 
Bornova'da 'ahlak' polemiği!
Bornova Belediyesi Şubat ayı olağan meclis toplantısı ilk oturumu gerçekleşti. ...
Karabağlar'da gündem kardeş şehir desteği... Başkan Selvitopu: Meydan projemizden vazgeçmedik!
Karabağlar’da Şubat ayı olağan meclis oturumunda ana gündem kardeş belediyelere ...
Menemen'de borçlanma tartışması!
Menemen Belediye Başkanvekili Aydın Pehlivan’a, yarım kalan projelerin ...
 
Başkan Batur'dan enerji zammı tepkisi: İnsanların ciğeri yanıyor!
Konak Belediyesi şubat ayı olağan meclisinde Zorlu Gökdeleni, Gültepe ...
Karşıyaka'da 'tarikat' gerginliği
Karşıyaka Belediyesi Şubat ayı ilk olağan meclisinde gündem son zamanlarda ...
Başkan Soyer, o işçilere müjdeyi verdi: Rekor zam!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ile Dev Turizm-İş ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva