HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
8 Şubat 2022 Salı - 09:51

Başkan Koştu Büyükşehir'e sitem etti: Ulaşabiliyoruz ancak yatırım alamıyoruz!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yeteri kadar destek alamadıklarını vurgulayan Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, "Ulaşabiliyoruz ancak alamıyoruz... İletişimde problem yok ancak sonuca dönmüyor. İZSU ile ilgili problemlerimiz var. Her istediğimiz tabii ki olmuyor. Fevzi Paşa köprüsü vardı bu yapılıyor teşekkür ederiz. Ancak daha fazlası yapılması lazım. İzmir'in en geniş ilçesi daha fazla yatırımı hak ediyor" diye konuştu

Başkan Koştu Büyükşehir e sitem etti: Ulaşabiliyoruz ancak yatırım alamıyoruz!

EGEDESONSÖZ - Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu Sonsöz TV'nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtlayan Koştu, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ulaşmakta sıkıntı çekmediklerine dikkat çeken Koştu, yatırım konusunda ise yetersiz kalındığını ifade etti. 

Geçmiş dönemlere oranlar bütçede yapılan artışa dikkat çeken Koştu, sadece bütçeye bağlı kalmaları durumunda iş yapamayacaklarını vurgularken şunları söyledi:

"Bergama kendi şahsına özel özellikleri olan kadim ve tarihi bir şehir. Metropol dışı olan ilçe olarak her şey belediye başkanından sorulur. Belediyenin dışında her türlü işlerle ilgili bize talepler gelmeli. Biz sadece belediye bütçesi ile kısıtlı işler düşünmüyoruz. Bütçeye bağlı olsak çok fazla iş üretmezdik. Belediye bütçesini iyileştirmek için yaptığımız çok fazla proje var.

Mali ve idari olarak çok sıkıntılar vardı. Bunu aşmaya çalışıyoruz. Bu başarıyı işçilere de yansıttık. 2022 yılı geçmiş 2 yıla göre daha fazla yatırımın yapılacağı bir yıl olacak. Geçen seneki tahmini bütçenin 2 katına çıkardık bütçeyi ve 256 milyon oldu. 130 milyon kamu borcumuz vardı toplamda 150 milyon borcumuz vardı. 20-30 milyon TL arasında bir borç ödedik. Sümer Bank yerleşkesini SGK'ye devri ile ilgili karar almıştık ancak bu mahkemeye takıldı."

ÜÇ YILDA BİR ÇOK PROJEMİZİ TAMAMLADIK
Geçmişten gelen siyasi tecrübeleri sayesinde Bergama'nın sorunlarına hazırlıklı olduklarını belirten Koştu, 'çıkmaz sokak'tan  'kavşak' haline geldiğini belirtirek, "Pandemi dönemini iyi değerlendirdiğimizi düşünüyorum. Bu süreçte Bergama çok büyük yatırımlar aldı. Ankara ile olan ilişkilerimiz çok geliştirdik. Yetkililerimizin herkes kapısı açık ancak özelikle proje üretmeniz lazım. Biz bunları biliyorduk. Ben geçmişte de siyasetin içindeydim. Bergama'nın sorunlarını bilerek ve bunlara hazırlıklı olarak geldik. 3 yılda bir çok projemizi tamamladık. Vatandaşa bizden TOKİ istedi ve Bergama TOKİ ile tanıştı ilk bölümü tamamlanmış durumda. Biz şimdi ikinci etap çalışmalarına başladık. Çok yoğun talep var. Bergama önümüzdeki süreçte büyüyecek bir ilçe. Nüfusun artmasını bekliyoruz ve TOKİ ile bunu çözmeyi planlıyoruz. KYK'nin Bergama'da yurtları yoktu. Gençlik ve Spor bakanımıza gittim ve acilen yurda ihtiyacımızın olduğunu söyledim. Bakanımız ilçelere yapılmadığını söyledi biz projelerimizi sunduk, tekrar gittik ve kendisi bize hak verdi. 500 kişilik öğrenci yurdumuz şimdi bitmek üzere. Bergamalı doğalgazı bekliyordu ve biz bu yatırımlara ağırlık verdik. 2022 yılında yüzde 80 oranında doğalgazı tamamlamış olacağız. İki yıldız İZMİRGAZ'dan en fazla yatırım alan ilçeyiz. Bergama artık kavşak haline geldi. 15-20 yıl önce Bergama'ya çıkmaz sokak diyorlardı ancak yapılan çalışmalar ile bu değişti" dedi.

Pandemide Bergama'nın da göç aldığını aktaran Koştu, "Pandemide tabii ki kırsal alanlara göç arttı. Bizim gibi güzel köyleri olan ilçeler göçler attı. Köylerimizde altyapı sorunları kalmadı zaten artık. Bizler güzel Bergama'mıza herkesi bekliyoruz. OSB alanımızın doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı" diye konuştu.

BERGAMA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
İlçe sınırları içerisinde kurulacak Tarıma Dayalı OSB'nin yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Koştu, şunları söyledi:

"Bizde en büyük etkisi iktisat ve tarım anlamında olacak. Bizim çok güzel bir bölgemiz var Alibeyli de… Verimsiz ve taşlık bir alanda tarıma dayalı OSB çalışmalarımız başlattık. Bizde yavaş yavaş heyetin kurulmasına başlıyoruz. Kurulduktan sonra buralarda yapılaşma ve organizasyon başlamış olacak. Bergama'ya ne faydası olacak? Süt OSB'ye dayalı bir alanın olması tarıma yarayacak. Bu Bergama için çok önemli. Ulaşımda çok kolay. Bölgemizde çok iyi. İstihdam içinde çok önemli."

BERGAMA BELLİ BİR KADEME KAT ETTİ
'Sözleşmeli tarım'ı yapan nadir ilçelerden birinin Bergama olduğunu vurgulayan Koştu, sözlerini şu ifadeler ile sürdürdü:

"Bergama ovası genelde pamuk domates ayçiçek gibi ürünler yetiştiriliyor. Tohumluk firmalar da yer alıyor. Sözleşmeli tarımı yapan belki de Bergama nadir ilçelerden biridir. Siz planla sözleşmeli anlaşmalı tarım yaparsanız önünüzü görebilirsiniz. Biz Bergama'da geçtiğimiz yıl bunu gördük. Çiftçilerin gübre ve mazot fiyatlarında artışı oldu ancak ürün fiyatlarında da artış oldu. Köy köy gezdiğimiz için biliyoruz bunları. Bizim planları tarım ve hayvancılığa yönelmemiz gerekiyor ve tarım OSB'leri tam olarak buna yönelik. Bergama bu konuda belli bir kademe kat etti."

BERGAMA ÇİFTÇİSİ İZMİR'İN EN MUTLU ÇİFTÇİSİ
Kendisinin de tarım ile uğraştığını ve çiftçinin mutlu olduğunu vurgulayan Koştu, "Tabii ki şikayet geliyor ancak bende tarımla uğraştığım için soruyum günün sonunda hesap çıkardın mı? Kar mı ediyorsun zarar mı diye. Tabii ki günün sonunda kar… Hayvancılık ile uğraşanlar yemden şikayetçi ama bu de el birliği ile üstesinden geleceğiz. Bergama çiftçisi belki de İzmir'in en mutlu çiftçisi" şeklinde konuştu.

SU PROJESİNİ BAŞARIRSAK ORASI BİR VENEDİK GİBİ OLACAK
Bergama'nın tarihi Antik Selinos kanalını gün yüzüne çıkarmak için başlatılan proje hakkında da değerlendirmelerde bulunan Koştu, birçok kurumu bir araya getirmek gerekmesinden kaynaklı olarak projenin zorluğuna dikkat çekerken şunları söyledi:

"Sayın Tarım ve Orman Bakanımıza teşekkür ediyorum. Ben seçildikten sonra Antik Selinos kanalının üzerine gittik ve 'Burası aslın projesi' dedi. Hemen çalışmalar başladı DSİ'nin imkanlarını açtı sonuna kadar. Çok zor projeydi. Farklı kurumları bir arada çalışması sordu ancak biz Bergama Belediyesi olarak bunu organize ettik ve en sonunda bir mutabakat sağlandı ve proje geçtiğimiz yıl başladı. Üzerinde 4 adet tarihi köprü var. Çevresinde tarihi eserler var. 30 yıldır herkes düşündü ve planladı ancak bu güne nasipti. Çok büyük projeydi bu. Sadece para değil mantık meselesi. Türkiye'nin değil dünyanın gözü bu alan üzerinde. Oradaki eski yapıları kaldırıyoruz kamulaştırıyoruz. Onlara TOKİ'de ayrıcalıklar tanıdık. Köprülerin projelendirilmesi yapılıyor. Bergama Belediyesi'nin mülkü olan alanları restore ediyoruz. Bunlar bitmek üzere. Selinos Kanalı'nın ilk etabını 2023'de bitirmeyi planlıyoruz ve ışıl ışıl parlayacak orası. Kamulaştırdığımız 12 bin metrekarelik alan yeşil alan olacak. Su projesini başarırsak orası bir Venedik gibi olacak."

Bergama'da yeni bir müze çalışmaları daha olduğunu vurgulayan Koştu, "Talep çok, yatırımcı da çok. Biz kamu olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Yatırımcı için de bunlar cazibe merkezi olacak. Yatırımcı bunu gördü ve yer alıp oralarda butik oteller yapmak isteyenler var. Antik Selinos kanalı sonrasında turizm öncesi ve sonrası diye ikiye ayrılacak. Bergama'da yeni müze çalışmamız daha var..." dedi.

Koştu, Bergama Çevreyolu için ise, "Proje askıya alınmadı devam ediyor. Kasım ayında ulaştırma bakanımıza yanındaydık konuştuk Aliağa Merkez ile ilgili bir geçiş sorunu var onlar aşılmaya çalışılıyor. Kamulaştırma alanları devam ediyor. Vatandaşlar çağrılıyor ve kamulaştırmaya tebliğ ediyor. Durmasının imkanı yok. Bergama'nın metropole bağlanması çok büyük kolaylık. 2022'de biz Bergama çevre yolu hizmete alacağız." diye konuştu.

BU SADECE TÜRKİYE'DE OLAN BİR VERİM KAYBI DEĞİL
Kozak Yaylası'nda yaşanan verim kaybı konusunda çalışmaların sürdüğünü ancak doğanın kendi kendini toparlamaya başladığını vurgulayan Koştu, sözlerini şu ifadeler ile sürdürdü:

"Verim kaybı sadece Türkiye'de olan bir verim kaybı değil. Bilim insanları yaklaşık 10 yıldır çalışılıyor ancak henüz bir ilaç bulunamadı dünyada. Göreve geldiğimizde Bekir Pakdemirli Bakanımız öncülüğünde bir çalışma vardı ve biz bu çalışmaları Bergama'da topladık. Umarız sonuca ulaşılır. Ancak doğada kendi kendine iyileştirme söz konusu geçmiş yıllara göre verim daha iyi."

DİKİLİ'DEKİ HASSASİYETİ BERGAMA'DA DA İSTİYOR VATANDAŞLAR
Dikili ve Bergama arasında olan 'yatırım' çekişmesi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Koştu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ulaştıklarını ancak sonuç alamadıklarını belirtirken şunları söyledi:

"Ulaşabiliyoruz ancak alamıyoruz. İletişimde problem yok ancak sonuca dönmüyor. İZSU ile ilgili problemlerimiz var. Her istediğimiz tabii ki olmuyor. Fevzi Paşa köprüsü vardı bu yapılıyor teşekkür ederiz. Ancak daha fazlası yapılması lazım. İzmir'in en geniş ilçesi daha fazla yatırımı hak ediyor. Bunu zaten vatandaş değerlendiriyor. Dikili Bergama bir elmanın iki yarısı gibidir. Bizim de beklentimiz çok daha fazla. Dikili'deki hassasiyeti Bergama'da da istiyor vatandaşlar."

BERGAMALILAR HİZMETİN DEVAM ETMESİNİ İSTİYOR
Bir sonraki dönemde yeniden aday olup olmayacağını belirten Koştu, kendisinin aday olmak istediğini vurgularken sözlerini şu ifadeler ile tamamladı:

"Bunu ilk öncelikle içimizdeki arkadaşlar değerlendirecek ve olar aday ol olma diyecek. Ben tabii ki adayım bir sonraki dönem için ancak parti içinde bunu benimsenmesi ve olgunlaşması gerekir. Vatandaşımızdan da devam etme konusunda… Bergama'da oy vermiş vermemiş herkesin bize teveccühü var. Bu hizmetlerin devam etmesini istiyorlar. Biz projeleri takip noktasında bile anlatamıyoruz çünkü çok fazla var. 2019 yılı ile 2024 yılı arasında çok farklı olacak dedik biz."

 
Bakan Koca duyurdu: TURKOVAC 81 ilde uygulanıyor
 
Sanayide doğalgaz kısıntısı sona erdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BBŞT 30. Yaşını kutlamaya hazırlanıyor
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, bu sene 30. yılını kutlamaya ...
Buca Metrosu’nun temelini Kılıçdaroğlu atacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kente kazandıracağı Buca Metrosu’nun temeli ...
Kınık'ta Kaan Efe için mücadele
İzmir Bergamalı SMA TİP 1 hastası Kaan Efe bebeğe destek olmak adına, Kınıklılar bir araya geldi.
 
Lider'e Konak raporu!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğulları ...
Karşıyaka'da sermaye artırımı tartışması!
Karşıyaka Belediye Meclisi'nde tartışmalara neden olan Kent A.Ş'nin sermaye ...
Aydın'da erkenci kuşkonmaz hasadı
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu tarafından Aydın'a kazandırılan ...
 
Aydın Büyükşehir maske dağıtımını sürdürüyor
Yaklaşık iki yıldır tüm dünyada etkisini sürdüren Covid-19 pandemisi, ...
Kemalpaşa Halk Dansları Topluluğu 23 Nisan'a hazırlanıyor
Kemalpaşa Belediyesi’nin düzenlediği 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivalinde ...
Çiğli'de satranç turnuvası heyecanı
Çiğli Belediyesi, Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) İzmir İl Temsilciliği ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva