HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Ekim 2017 Perşembe - 11:58

Başkan Kocaoğlu'ndan ekonomi mesajları: İzmir, hormonlu büyümeyi reddediyor

Ege Ekonomik Forumu'nda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, rantı değil kentlinin yaşam kalitesini ön planda tuttuklarını belirterek, "İzmir, kendini ve yaşam biçimini koruyarak, sağlıklı büyüyor. Hormonlu büyümeyi reddediyor" dedi.

Başkan Kocaoğlu ndan ekonomi mesajları: İzmir, hormonlu büyümeyi reddediyor

Küresel, ulusal ve bölgesel boyutta ekonomi, sanayi, tarım, enerji lojistik ve geleceğin kentlerinin ele alındığı Ege zirvesinin ikinci gününde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, son dönemde yoğunlaşan "İzmir'e nitelikli göç" olgusunu göndeme getirerek "Neden İzmir?" sorusunu yanıtladı.

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı’nın (EGEV) öncülüğü,  Ekonomi Bakanlığı’nın desteği, NTV ve Özgencil Organizasyon’un ortaklığı ile Ege Bölgesi’nde ilk kez düzenlenen ‘Ege Ekonomik Forumu'nda söz alan Başkan Aziz Kocaoğlu,  "İzmir’de beyin göçü veriyoruz diye hep konuşurlardı. Şu anda İzmir, beyaz yakalı göç almaya başladı. TÜİK verilerine göre, 2016 yılında İstanbul’dan İzmir’e, çoğu eğitimli 16 binin üzerinde insan taşındı. Çünkü İzmir, nefes alınacak, dilediğince yaşanabilecek, kimsenin ötekileştirilmediği bir kent.. İzmir’in kadınları da  yaşamın içinde.. Bu kente gelip 3 sene yaşayan insan 'ben İzmirliyim' diyor. İzmir ruhu gelişerek büyüyor" şeklinde konuştu.

İzmir'in "hormonlu büyümeyi" reddettiğinin altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı, "İzmir, kendini ve yaşam biçimini koruyarak, sağlıklı büyüyor. Biz de makro ve master planlarla, gücümüzün yettiği ve hukukun el verdiği kadar, kentin ilerde telafi edilmeyecek sorunlar yaşamayacağı bir şekilde, bozulmadan büyümesi için çabalıyoruz" dedi.

RAYLI SİSTEMDE 800 BİN YOLCUYA GİDİYORUZ
Geçmiş dönemlerde 'Türkiye'nin en borçlu 3 kentinden biri' olan İzmir'in, bugün uluslararası derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody's'ten "3 A" notu aldığını kaydeden Başkan Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de kredi notu en yüksek devlet kurumlarının başında geliyor. Yatırımlarımızı da bu güçle yapıyoruz. 170 km. raylı sistemi bitirdik. Bu çevreci ve ekonomik ulaşım türüyle bir yolcuyu 1 liraya taşırken, lastik tekerlekle 3 lirayla taşıyoruz. O yüzden raylı sistem yatırımlarımızda ne kadar borçlansak da korkmuyoruz. Aradaki 2 lira fark hem borcumuzu hem faizimizi dengeliyor. Yatırım programımıza menfi etki yaratmıyor. 11 km. raylı sistemde 70 bin kişi taşıyorduk. Şimdi 800 bin yolcuya doğru gidiyoruz. 13 yılda raylı sistem hattımızı 16 kat büyüttük.  Ama bir kenti Akdeniz’de parlatıp dünya kenti yapmak istiyorsanız, çevre yatırımlarınız da çok önemli..  İzmir'de Türkiye nüfusunun 5.3'ü yaşar ama bizim arıtma tesislerimizin kapasitesi, Türkiye'deki toplam kapasitenin yüzde 25'ini oluşturuyor. Körfezimiz her geçen gün biraz daha iyileşiyor. Sirkülasyon kanalı açarak dünyanın en önemli çevre yatırımlarından birini İzmir Körfezi'nde gerçekleştirmiş olacağız.  Bunun için 13 km. uzunluğunda 250 metre genişliğinde ve 8 metre derinlikte 30 milyon metreküp tarama yapacağız."

NEDEN İZMİR?
Akdeniz’in önemli bir limanı olan İzmir'in yaşam biçimi ve değerlerini, duruşunu koruduğunu ve bunlardan taviz vermediğini de söyleyen Başkan Kocaoğlu, "İzmir demokrasinin kenti. Katılımcı yönetim anlayışının olduğu, kararların birlikte alındığı bir kent.  Ve Türkiye ekonomisindeki kaldıraç rolüyle çok önemli bir kent. Hazırladığımız yol haritası ve stratejik plan çerçevesinde, aklın ve bilimin rehberliğinde, sağlıklı büyüyen bir kent.  İzmir modelinin tam ortasında ise yerelde kalkınma var. Bu modeli oluştururken, İzmirlinin refahını, yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefledik; buna talip olduk. Hedefe ulaşmak için de yerel yönetimlerin görevi olmayan pek çok işe soyunduk" şeklinde konuştu.

İzmir'in kentsel dönüşüm modelinin de 'uzlaşmacı ve yerinde' dönüşümle Türkiye'ye örnek olduğunu kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı şöyle devam etti:

"Türkiye'de bir kafa karışıklığı var. Milli Emlak arazini imara açıyor, oraya site ya da apartman  yapıyor ve satıyor. Bu kentsel dönüşüm değil bu konut üretimidir. Biz binamızı yıktık üç kardeş, kendi paramızla yenisini yaptık. Bu da kentsel dönüşüm değil! Çünkü 1 metrekare yeşil alan artmıyor, sosyal donatı alanları yapılmıyor. Uygulanan mevcut yasayı ben 'mülkiyete tecavüz' yasası olarak değerlendiriyorum. Biz bu konuda çok farklı çalışıyoruz.  Kentsel dönüşümü tapu sahipleriyle birebir görüşüp yüzde 100 mutabakatla yapıyoruz."

DOĞRU YOLDAYIZ
2004 yılında 102 milyon lira olan yatırım gideri olan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, 2016 yılında 2 milyar 350 milyon liranın üzerinde yatırım gerçekleştirdiğini de açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Ayrıca kırsalda kalkınma çalışmalarımızla ekonomiye ciddi ivme kazandırdık. Son 10 yılda Türkiye tarımı yüzde 2.1 büyürken, İzmir'de bu oranı yüzde 5'i aştı. Bütün rakamlar doğru yolda olduğumuzu söylüyor. İzmir'in büyümesini, refah düzeyinin artmasını artık kimse engelleyemez. O darboğaz geçildi" dedi. 

 
Ustayla vefa buluşması
 
Altınordu'da gözler Eskişehirspor maçına çevrildi
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
26 Ekim 2017 Perşembe 22:38

Burda yorum yapanlar belediyenin trolleri herhalde. hepsi de belediyeyi övmüş. bugün chp seni görevden aldım dese melihin gidişi gibi herkes zil takıp oynar. Kabul edelim belediye baskanı bitik izmirde. Mental yorgunlugu var. :D

Yorumu oyla      11      5  
Tayfun 26 Ekim 2017 Perşembe 21:26

Aziz beyin Belediyecilik anlayisi ve yaptiklari ileride okullarda ders olarak verilecek niteliktedir; borc icinde olan bir kurumu Turkiye nin en yuksek derece notu 3A Ya cikarnak yonetsel anlamda dunya capinda bir basaridir, buyuk sirket CEO larinin bile ders alacagi ornekler doludur Aziz beyin yonetim basarisinda. Bunlarin temel taslari katilimci yonetim ,universite ve izmir in sivil kurumlari ile isbirligi, bilimi rehber edinme ve tabii adil ve durust yonetim, sifir saibe . Kendi sahsima Izmir de sade vatandas olarak yasadigima ve Aziz bey gibi son derece duzgun bir Belediye baskanimizin olduguna son derece memnunum.

Yorumu oyla      11      6  
Toplu ulaşım 26 Ekim 2017 Perşembe 20:36

İzmir‘deki toplu ulaşım ülkeye örnektir.Sürekli olarak diğer büyükşehirlere gidiyorum, ayın 10 günü İzmir dışındayım.Ne balık istifi yolcu taşıyan adı özel halk otobüsü, ne diğer şehirlerin belediye taşımacılığı.İzmir‘de daha güzelini isteyen varsa saygı duyarım ama ülkenin toplu taşıması bu halde iken ve İzmir en güzelini yaparken eleştirmek, hele hele hepsinde geçerli 90 dakikayı eleştirmeyi anlamak mümkün değil.Akla ziyan.

Yorumu oyla      11      6  
Bülent ışık 26 Ekim 2017 Perşembe 16:17

Ankara otogar ile havaalanı arası otobüs ile 11 lira.Adnan Menderes havaalanından her yöne tam 2.60 öğrenci 1.50 lira.izmir'de ki belediye otobüslerinin yaş ortalaması Avrupanın ortalamasının altında.Ankara'da 75 kilometre metro varmış bunun kac kilometresini belediye yaptı.? Ankarada birçok metro istasyonunda ne asansör ne de yürüyen merdiven var.

Yorumu oyla      13      6  
Alen35 26 Ekim 2017 Perşembe 15:28

@şişirme rakamlar izmirdeki raylı sistem kabul etsende etmesende 170km dir!!! zaten raylı sistem diyor sen daha raylı sistem, hafif raylı sistem ve metro nedir onu bilmiyorsun. İzbanı raylı sistemden saymayan. İzban ile o berbat gaziemir trafiğini ekarte edip hava alanına gitmeyen insan ahmaklık ediyordur. izban raylı sistem değilse açıkla bilelim? bunu cahilliği hemde büyük harfler ile yazan insan . ki bakın forumlarda büyük harfle yazı hakaret olarka kabul edilir. böyle bir insan zaten çomardır. Çomarların kabullenmek istemediği en büyük olay! devletin hiç bir şkeilde izmire ulaşım yatırımı yapmadıgıdır. devletin söz vermiş olupta yapmadıgı 2 tane kritik hat bulunmakta! çomaristan halkı malesef bunları düşünmek istemiyor. Bu insanlar izmirdeki her türlü projeyi devlet desteği olmadan belediyelerin yaptıgını bilmiyor. yada biliyor gelip büyük harfler ile trollük yapıyorlar.

Yorumu oyla      14      6  
mahmut gögebakar 26 Ekim 2017 Perşembe 14:59

yaslandın aziz emekli ol. İzmirin genclere ihtiyacı var. Git torun sev

Yorumu oyla      12      8  
Ercan 26 Ekim 2017 Perşembe 14:59

Raylı sistemden sadece metro anlaşılmaz Izban havadan mi gidiyor.Bu nasıl mantıktır.Izmirde raylı sistemin nasıl geliştiğini herkes görüyor.Yapilacak yatırımlarla da bu işin nereye varacağı belli.Gerci ne görmek ne de duymak isteyenlere ne anlatsan boş.Baksaniza izbani raylı sistemden saymiyan birine ne anlatabilirsiniz ki.

Yorumu oyla      14      6  
26 Ekim 2017 Perşembe 14:00

kardeşim gelmesinler. şehir yaşanmaz hale geldi. trafik kilit. yol yok, toplu ulaşım yok. neyden bahsediyorsunuz siz Allahaşkına? Sabah 7buçukta yagmurda kilitlenen trafik 10buçuğa doğru açıldı. Çiğli'den bornovaya 3 saatte gittik. Ne diyorsunuz Allahaşkına. Bir gidin başımızdan. Kuzeye metro şart!!!

Yorumu oyla      13      7  
ŞİŞİRME RAKAMLAR 26 Ekim 2017 Perşembe 12:11

170 KM RAYLI SİSTEM DİYOR. ANKARADA 75 KM METRO, İSTANBULDA 100 KM ÜZERİNDE METRO İZMİRDE İSE SADECE 19 KM METRO VAR. KALKIPTA SELCUK VE ALİAGAYA GİDEN TRENİ RAYLI SİSTEM OLARAK SAYIYOR. ŞİŞİRME RAKAMLARLA OLMUYOR. ŞEHİRİCİNDE KAC KM RAYLI SİSTEM VAR ACIKLA. 19 KM METRO, 8 KM TRAMVAY MEVCUT. HALKI SALAK SANMAYIN ARTIK YETER. ŞİRİNYERİN TRAFİGİNİ BİLİYORMUSUN, HER YAGMURDA SELE DÖNEN YOLLAR, O KADAR OTOBÜS ALIPTA HALEN 10 SENE ÖNCEKİ KLİMASIZ - MERDİVENLİ OTOBÜSLERİ GÖRÜYORMUSUN. SAHİ BASKAN SEN HİÇ OTOBÜSE BİNDİN Mİ? GAZİEMİRDEN KALKAN 90 NUMARA KARABAGLAR BELEDİYESİNE 40 DAKİKA DA GELİYOR. ŞİMDİ DE 90 DAKİKA KALKACAKMIS. BUYUR KALDIR. AMA ARTIK SANA OY YOK. OYUMUZ IYI PARTİNİN ARTIK.

Yorumu oyla      13      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir’de 29 Ekim coşkusu
Cumhuriyet’in kuruluşunun 94. yıl dönümünü Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği ...
Başkan Hasan Arslan’dan 20 bin öğrenciye Türk Bayrağı
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan Çiğli’deki tüm ilkokul ve ortaokul ...
Kemalpaşa'da 'Murat Yıldırım' izdihamı
Kemalpaşa Belediyesi tarafından 1 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanarak ...
 
Göztepelilerden Başkan Selvitopu'na formalı ziyaret
Göztepe Yalı Derneği Başkanı Tamer Balin ve yönetim kurulu üyeleri, Karabağlar ...
Çeşme Cumhuriyet kutlamalarına hazır
Çeşme’de Cumhuriyet Bayramı resmi törenleri, 28 Ekim Cumartesi günü, saat ...
Karşıyaka’nın efsaneleri bu tesiste yetişecek 
Karşıyaka Belediyesi tarafından kente kazandırılan Karşıyaka Efsaneleri ...
 
Bornova 29 Ekim'e hazırlanıyor
Cumhuriyetin 94’üncü kuruluş yıl dönümü Bornova Belediyesi tarafından ...
İZSU'dan Büyük Kanal'da 7/24 temizlik
İZSU, Gümrük ve Bayraklı pompa istasyonları arasında evsel atık su taşıyan ...
Konak'ta görkemli gece... Kadınlardan Cumhuriyet buluşması
İzmir’de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları erken başladı. Konak Belediyesi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir tatlı huzur almaya geldik ‘Göztepe’den!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva