HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Temmuz 2017 Cuma - 14:55

Başkan Gönenç ünlü Halk Bilimci'yi makamında ağırladı

Folklor araştırmacısı, halk bilimci/etnolog, araştırmacı yazar ve madeni para (50 kuruş) üzerine resmi basılan ilk Türk kadını Sabiha Tansuğ, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’i ziyaret etti.

Başkan Gönenç ünlü Halk Bilimci yi makamında ağırladı

Anadolu’nun son karatabağı olan Bergamalı Debbağ İsmail Araç’ın parşömen zanaatını öğrettiği iki kadın öğrencisi için Bergama Belediyesi tarafından düzenlenen Peştamal Kuşatma törenine katılmak için Bergama’ya gelen Sabiha Tansuğ, Belediye Başkan Mehmet Gönenç’i makamında ziyaret etti. Yapılan ziyarete gazeteci Lütfü Dağtaş, Sabiha Tansuğ’un yardımcısı Ayhan Kaptan ve Bergama Belediyesi UNESCO Birimi çalışanları da katıldı.

Bergama ile ilgili özellikle Kozak ağırlıklı folklorik değerleri yıllarca araştırmış ve yazılı yayına dönüştürmüş biri olan Sabiha Tansuğ, Başkan Gönenç’e Bergama folkloruna ilişkin yaptığı çalışmaları anlattı. Bergama ile ilgili yerel ölçekte ne gibi çalışmalar yapılabilirliğine ilişkin bilgiler verdi. Gümülcine doğumlu olan Sabiha Tansuğ, çocukluğunun bir bölümünün Bergama’da geçtiğini de söyledi.
Başkan Gönenç ise Sabiha Tansuğ’un gelecek nesillere önemli bir miras bıraktığını, Bergama ve çevresinde çok değerli çalışmalar yaptığını ifade etti. Ziyaret nedeniyle Sabiha Tansuğ’a teşekkür eden Başkan Gönenç, kendisine yöresel bir heybe hediye etti.

SABİHA TANSUĞ KİMDİR
Gümülcine’de doğdu. 1954 yılından itibaren 7 yıl süreyle ressam Nuri İyem’den resim dersleri aldı. 1963 yılında Avrupa gezisine çıktı. Avrupa gezisinden döndüğü 1964 yılının Mayıs ayında İstanbul Eyüp’teki tarihi Piyer Loti Kahvesi’ni eski Türk kahvehanesine uygun bir şekilde düzenledi ve kahve bu düzenlemeyle turizme açıldı. Bu dönemde Meydan Dergisi için turizm yazıları hazırlamak için Ege Bölgesi’nde araştırma gezilerine başladı. Bu bölgeden satın aldığı geleneksel kadın başlıkları, koleksiyonunun ilk parçalarını oluşturdu. 1965 yılından 1995 yılına kadar Anadolu’nun çeşitli yerlerine yaptığı seyahatlerde, 16. yüzyıldan 1950′lere kadar olan döneme ait zengin bir koleksiyon oluşturdu, yurt içi ve yurt dışında çeşitli dergi, broşür ve kataloglarda toplam 149 adet yazı ve fotoğrafları yayınlandı. 1967 yılından bu yana yurt içi ve yurt dışında toplam 26 sergi düzenledi. Toplamı 2700 parçadan fazla olan koleksiyonu halen Türk İslam Müzesi’nde kayıtlıdır. 1968 yılında İstanbul’da düzenlediği gelin başlıkları konulu sergi sonrasında, Maliye bakanlığı Darphane Müdürü Nezihi Tokar’ın önerisiyle Nisan 1971’de başkentin simgesi olan “Ankara Hotozu” başlığı ile Sabiha Tansuğ portresi 50 Kuruş’un üzerinde piyasaya sürüldü. Böylece soylular ve devlet başkanları dışında ilk kez halktan biri madeni paranın üzerine basılmış oldu. “Türklerde Çiçek Sevgisi ve Sümbülname” ve “Türkmen Giyimi” isminde iki kitabı İngilizce ve Türkçe olarak yayınlandı ve ABD Harvard Üniversitesi gibi dünyanın önemli kütüphanelerinde halen kaynak kitap olarak kullanılmaktadır. 1991 yılında “Türk Halk Bilimi Araştırma Ödülünü (Hasad)” ve 1974 yılında İzmir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. İzmir Uluslararası Akdeniz Festivali’nden ödül aldı. Son sergisi 2003 İstanbul 19. Dünya Giyim Fuarı kapsamında, 24-25 Haziran 2003′ te Çırağan Sarayı’nda yapıldı.

Sabiha Tansuğ’un  2 adet kitabı bulunur.
1. Türklerde çiçek sevgisi ve “sümbülname”-Akbank Yayınları
2. Türkmen giyimi//Türkmen costumes

 

 
Selçuklu usta yazar 'Efraim’i anlatacak
 
İzmir'deki 'testere cinayeti' için mahkemeden karar: Bir canın bedeli...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuklu usta yazar 'Efraim’i anlatacak
Selçuklu Yazar İbrahim Becer “Efraim” ile okurlarıyla buluşacak. 11 Temmuz ...
Çerçioğlu Balkan Göçmenleri’ni ağırladı
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Balkan Göçmenleri'nin ...
Fatih YAPAR yazdı: Çöp'ten siyaset!
Fatih YAPAR yazdı: Çöp'ten siyaset!
 
İzmir Kent Konseyi'nden asbest uyarısı
İzmir Kent Konseyi, kentsel dönüşümde tehlikeli maddeler ve asbest konulu ...
Güzelbahçe’de '7.7.2017' çılgınlığı!
Evlenmek isteyen genç çiftler daha çok hafta sonlarını tercih ederken, ...
Karşıyaka’nın parklarında ‘konser’ zamanı
Karşıyaka Belediyesi, ilçenin farklı noktalarında Park Konserleri başlattı. ...
 
Sibel Tüzün Buca’yı salladı
Tüzün, Buca Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nde hayranlarıyla buluştu. ...
Başkan Atila şoförlerle: Yeni projeler yolda!
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Ortak Akıl” buluşmaları kapsamında ...
İzmir'in göz bebeği oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenerek hizmete sunulan 1 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva