HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Nisan 2022 Salı - 19:30

Başkan Batur'dan borçlanma eleştirilerine yanıt: Takır takır ödüyoruz!

Konak Meclisi'nde 2021 faaliyet raporu görüşmeleri sırasında AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız'ın  "Her geçen gün daha fazla borçlanan bir Konak var" eleştirilerini yöneltmesi üzerine konuşan Belediye Başkanı Abdül Batur, "Biz takır takır borçlarımızı ödüyoruz. Vatandaş 'ne kadar borçlandın' diye değil 'ne kadar iş yaptın' diye sorar" ifadeleriyle yanıt verdi. 2021 faaliyet raporu meclisten oy çokluğu ile geçti.

Başkan Batur dan borçlanma eleştirilerine yanıt: Takır takır ödüyoruz!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Konak Belediyesi’nin Nisan ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu Belediye Başkanı Abdül Batur başkanlığında gerçekleştirildi. Selahahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde yapılan oturumda ana gündem maddesi belediyenin 2021 faaliyet raporu oldu.

Hazırlanan video sunumunda belediye tarafından son bir yılda gerçekleştirilen çalışmalar anlatıldı. Gültepe ve Beştepeler’deki kentsel dönüşüm sürecine dair bilgi verilen sunumda yapımı tamamlanan ve açılışı yapılan Toros Sosyal Tesisi ve Kapalı Pazar Yeri Pazaryeri, Gültepe Atatürk Spor Tesisi, Aydın Erten Rekreasyon Alanı ve Macera Parkı, Sancar Maruflu Çocuk Bilim Merkezi, Konak Engelsiz Yaşam Köyü, Yenişehir Minikler Merkezi, Konak Yemişçizade Konağı, İkizevler Semt Merkezi, Konak Yenilikçi Öğrenme Merkezi, Yenişehir Roman Kültür Merkezi, Konak Gençlik Destek Merkezi, Sosyal Destek Merkezi,  Silahhane Binası Restorasyonu, Kırım Tatar Evi Restorasyonu, Milli Kütüphane Karataş Şubesi, Kadın ve Sosyal Politikalar Merkezi projeleri tanıtıldı. Sunumda ayrıca Konak Belediyesi'nin kadın, çocuk ve sosyal destek çalışmaları hakkında da bilgi verildi.



‘BİRBİRİNİN TEKRARI VE GÜNÜ KURTARMAYA YÖNELİK’
Konak Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, Konak’ta kent kimliğine uygun bir anlayışla çalışmaları yürüttüklerini belirterek, rapor hakkındaki eleştirilerini şu sözlerle ifade etti:

“Önceki yıllarda gelir ve gider arasında bir denge vardı... Borçsuz bir belediye devraldık. 2020 yılına gelince; gelir bütçemiz yüzde 69 iken gider bütçemiz yüzde 74 oldu. Her geçen gün daha fazla borçlanan bir Konak var. Bir borçlanma hariç hepsinde oybirliği verdik. Her türlü hizmete destek vereceğimizi söyledik. Geçen seneye göre daha kalın bir faaliyet raporu verildi, ilk olarak işimiz zor diye düşündük. Faaliyet raporunu incelediğimizde geçen seneden hiç farkı olmadığını gördük. Resimlerin sayısı artmış sadece. İlerleme geçtiğimiz 3 yılı düşündüğümüzde istenen seviyede değil. Stratejik planlarda nasıl bir Konak istediğimizi ortaya koyduk ve buna uygun bütçe yaptık. Bugüne geldiğimizde faaliyetlerimizin yüzde 60 civarında gerçekleşmesi gerekirdi. Bugün bunu yakalayamadığımızı açıkça söylemek isterim. Tartışmaları pandemiden dolayı gelir kaybı üzerinden yapmamalıyız... Neler yapabileceğimizi konuşmamız lazım. Bazı projeleri iki yıldır görüyoruz... 2021 faaliyetinde yer alan cümleleri bu raporda da aynı şekilde koymuşuz; Anı Evi ve Aydın Erten Rekreasyon Alanı gibi... Örneklerimizi arttırmak mümkün. 2022 yılı raporunda resimler artmış ve müdürlüklerin yerleri değiştirilmiş. Evde Sağlık Hizmeti’nde çok ciddi bir düşüş var. Bu hizmet artarak devam etmeli. Birbirinin tekrarı ve günü kurtarmaya yönelik bir 2022 faaliyet raporu.”

‘YAPISAL CİDDİ BİR DEĞİŞİKLİK GÖREMEDİK’
Konak’ın her sene ciddi bir şekilde göç verdiğini dile getiren Yıldız,  “Bir çok faktörden dolayı göç veriyoruz" dedi ve "Bu kentin sorunu hale gelen odaların açmış olduğu dava ile Gültepe’deki dönüşüm çalışmaları durdu. Beştepe’de ise çalışmalar devam ediyor. Ballıkuyu’da da bir arpa boyu rol alınamadı. Burada sorumluluk Konak Belediyesi’nin değil ama Büyükşehir'in yetkisinde olan bu kangrene dönüşmüş süreç için biz ne yaptık? Bunun benzer bir eleştirisini Ege Mahallesi için de getirdik. Çözümün olmamasına üzülüyoruz. Bürokrasinin verdiği  uygulama hatası nedeniyle orada vatandaşlarımız mağduriyetler yaşıyor. Biz oybirliği ile hareket eden bir meclisiz. Konak’ın meselelerinde yeri geldiğinde Büyükşehir'e tavır koyduk. Gültepe’de planlar iptal oldu peki Ballıkuyu, Ege ve Yeşildere’de Büyükşehir neden adım atmadı? Konak’ın yapısal sorunlarında bir çivi çakmış değiliz, altyapı sorunları devam ediyor. Son faaliyetlere doğru gidiyoruz. Bu anlamda biz yapısal ciddi bir değişiklik göremediğimizi ancak her türlü desteği son güne kadar vereceğimiz tekrar hatırlatıyoruz. Siyasi ayrım yapmadık ve bundan sonrasında yapmayacağız. Faaliyet raporuna da şerh koyuyoruz” ifadelerini kullandı.

'YAPAMADIĞIMIZ ÇALIŞMALAR DA OLDU'
Eleştirilerin ardından söz alan Başkan Abdül Batur, seçilmeden önce yayınladıkları 9 maddelik Yerel Yönetimler Belgesi'ni hatırlatarak, "Başlıklarımız; yerinde dönüşüm, tarihi ile yaşayan kent, kent içi akıllı çözümler, çevreci bir kent, sosyal belediyecilik, katılımcı kent, hesap verilebilir bir kent, değer yaratan kent ve özgür bir kentti... Bu hedeflere uygun bir belediyecilik anlayışı sergilemeye çalışıyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalarına başladık. Kent yenileme projelerini hayata geçireceğiz. Planı olmayan yerlerde plan, bazı yerlerde revizyon çalışmalarına başladık. Tarihe dokunmayı yapamadık... Tepecik’teki höyüğü turizme kazandırma hedefini yapamadık... Anı Evini tamamladık ve Büyükşehir'le birlikte hayata geçireceğiz. Kemeraltı Çarşısı’ndaki Demirhan'da çalışmalara başladık. Kamulaştırma ve restorasyon çalışmaları kolay işler değil. Altınpark’taki kazı çalışmaları ile ilgili proje çalışmalarını tamamladık ve kuruldan geçirdik. Büyükşehir ile birlikte hayata geçireceğiz. Çakıroğlu Hanı ile yaptığımız çalışmaları da kurula sunduk. Orada kamulaştırma yapacağız. Tüm parkları elden geçiriyoruz, engelli çocuklarımız için de bir merkez ve park yaptık. Çınarlı Rekreasyon Alanı 23 Nisan’da, Aydın Erten Rekreasyon Alanını da 19 Mayıs’ta açıyoruz. Toros pazaryerini bitirdik. Beştepeler'deki pazaryeri de yaz sonu hayata geçecek. Gece pazarları açacağız dedik ama pandemi sürecinden dolayı yapamadık. Teknolojik sistemlerimizi kurduk. Ruhsat işlerini vatandaşlar oturduğu yerden yapıyor. Esnafın yanında olduk. Her zamanda olmaya devam edeceğiz. Yasa dışı işgalleri Engelsiz Konak kapsamında kaldırdık, kaldıracağız. Her mahallede ayrımsız bir şekilde çalışmalar yaptık. Gençlik merkezimizi açtık. Sokakta yaşayan hayvanlar için de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Konak Kızılay ile birlikte bir giysi ve gıda bankası kurduk. Ferahlı Cemevi ile ilgili Haziran ayında ihaleye çıkacağız. Yeni belediye binamızla ilgili 9 ay kredi bekledik yakın zamanda onaylandı. Haziran ayı içinde de ihalesini gerçekleştireceğiz. Amatör spor kulüplerine en fazla destek bizim zamanımızda verilmiştir" dedi.

'BORÇLARIMIZI TAKIR TAKIR ÖDÜYORUZ'
Borçlanma ile ilgili eleştirileri de cevap veren Batur, "Belediye para biriktiren, borçsuzluğu ile övünen bir kurum değil. Önemli olan geriye dönüşünü sağlayabilmek. Biz bunu başarabiliyoruz. Borçlarımızı takır takır ödüyoruz. 774 tane taşeron işçi vardı, belediye şirket kadrosuna geçince sosyal belediyecilik anlayışı ile  maaşlarını eşitledik. Bütçemizin bir kısmı buraya gitti. Gelirlerimizi arttırıyoruz ama yeterli değil. Gider kalemlerinde yüksek oranda artış var. Benzini 8 liradan ihaleye çıktık 20 liralara çıktı. Çalışanlara bir kuruş borcumuz yok. Birçok belediye gibi vergi dairesine borcumuz var. Onu da devir yöntemi ile çözeceğiz. Vatandaş, ‘Bize ne kadar borçlandın değil, ne kadar iş yaptın’ diye soracak. Önemli olan işi yapabilmek. Evde sağlık hizmetimizde pandemiden dolayı düşüş olmuştu. Şimdi normal seviyelerine geliyor. Ballıkuyu’da Büyükşehir'in verdiği metraj ile vatandaşın istediği metraj arasında çok fark var ve bu konuda anlaşma sağlanamıyor. Büyükşehir yüzde 100 bir anlaşma yapmak istiyor. Büyükşehir yeni bir formül arayışında. Ege Mahallesi ve Yeşildere Mahallesi’ndeki projelerle ilgili çalışmalar da devam ediyor. Muhalefet de destek olunması gereken noktalarda desteklerini gösteriyorlar. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu anlayış Konak’a hizmet etme yarışından çıkıyor. Konak Belediyesi kurumsal yapısı ile her türlü problemi çözecek her türlü projeyi hayata geçirebilecek nitelikte. Yeni bir faaliyet raporunda daha iyi bir seviyede sizlerle birlikte olmak istiyoruz" açıklamalarında bulundu.

OY ÇOKLUĞU İLE GEÇTİ
Başkan Batur’un konuşmasının ardından faaliyet raporu 6 red oyuna karşılık 26 meclis üyesinin kabul oyu ile mecliste onaylandı.

DEVİR TALEBİ TEKRAR KOMİSYONLARDA
Oylamanın ardından gündem maddelerini geçildi. Başkanlıktan gelen iki önerge ilgili komisyonlara gönderildi. Mülkiyeti belediyeye ait taşınmazların Maliye Hazinesi'ne devri de meclis gündeminde yer aldı. Hukuk ve Plan-Bütçe Komisyonları’ndan AK Partili üyelerin şerh oyları geçen rapor AK Parti Grubu’nun önerisi ve CHP grubunun kabulu üzerine tekrar görüşülmek üzere komisyonlara gönderildi. Gündem maddesi vergi borçlarının karşılığında ilçenin Kültür ve Güney Mahallesi’nde yer alan 4 parselin Maliyeye devriyle ilgiliydi... Ayrıca Konak Belediyesi’nin İZBAŞ’taki hisselerinin tamamının Bornova Belediyesi’ne devri oy birliği ile meclisten geçti.

 
İzmir açıklarında 87 düzensiz göçmen karaya çıkarıldı
 
Sandal, 'Örnek bir belediyeyiz' dedi... Bayraklı'da 'faaliyet' gerginliği!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gecekondu Şehri İzmir 5 Nisan 2022 Salı 20:27

Proje diye bunları mı yaptınız? Yıllardır Gültepe dönüşüm projesi konuşuluyor ama daha ortada plan yok. Konak ilçesinin arka semtleri adeta kaderine terk edilmiş durumda. Sayın Başkan en son ne zaman eski ülkü sinemasının karşısında yer alan İZBAN altgeçidinden geçmiş. Sanırım yapıldığından beri hiç temizlenmemiş. Ortalık pislik içinde, altgeçit dökülüyor. Bunun gibi o kadar çok örnek var ki! Gecekondu sorunu bir türlü çözülemiyor. Yapamayacaksanız bu işleri yapmayın.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başak’a Büyükşehir’de yeni görev
Ege Şehir Planlama A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı iken görevinden istifa ...
Çiğli'de 'cinsiyet eşitliği' eğitimleri tamamlandı
Çiğli Belediyesi tarafından Turuncu Dernek ve Cinsiyet Eşitliği İzleme ...
Bakırçay'ın atık sorunu çözülüyor... Dev tesis törenle açılacak!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in çöpün kaynak olarak ekonomiye ...
 
Aydınlılar Büyükşehir'in iftar sofrasında buluştu
Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu geleneksel iftar sofraları, binlerce ...
Soyer, 'Endişeniz olmasın' dedi... 'Buca Metrosu vaktinde bitecek!'
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, EGEV Başkanlar Kurulu toplantısında ...
CHP'nin Büyükşehir'de komisyon kararı belli oldu! Değişiklik yaşanacak mı?
Nisan ayında ihtisas komisyonu üyelerini belirlemeye hazırlanan İzmir ...
 
Başkan İduğ'dan '2023' vurgusu: Deveye hendek atlatmak gibi!
Bornova Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 2021 yılı Faaliyet Raporu ...
İzmir’den Kars’a 105 ton tohum desteği
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kars’ın Susuz ilçesinde ...
Bayraklı'dan 10 bin kişilik iftar paketi
İhtiyaç sahibi ailelere yönelik yardım çalışmalarını sürdüren Bayraklı ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Zeytine adanan bir ömür bin alkış!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Meksika’da sol ve Hindistan’da yeniden aşırı sağ!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva