HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
29 Temmuz 2022 Cuma - 11:39

Başkan Batur’dan '2023' çıkışı: İktidarın başarı şansı yok!

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, vatandaşın temel gündeminin ekonomik kriz olduğunu belirterek “Geçenlerde Sayın Özgür Özel ile Güzelyalı’da gezdik. Sabahtan beri bir iki kişi mekana girdi dedi esnafımız. Esnaf mutsuz, emekli mutsuz, memur mutsuz, çiftçi mutsuz. Seçime gittiğimiz noktada bu kadar mutsuzluk içinde iktidarın başarı şansı yok” dedi.

Başkan Batur’dan  2023  çıkışı: İktidarın başarı şansı yok!

EGEDESONSÖZ- Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, SonSöz TV’de yayınlanan programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Başkan Batur, ilçede devam eden kentsel dönüşüm projelerindeki son durum, Basmane’de devam eden restorasyon çalışmalar, Belediyeler Birliği’nde yaşanan tartışmalara kadar geniş yelpazede değerlendirmelerde bulundu.

İKTİDAR PROBLEMLERİ ÇÖZEMİYOR
Başkan Batur, son dönemde ekonomik kriz sebebiyle vatandaşların sosyal yardım taleplerinin arttığını ve sokağa indiğinde ise vatandaşların ekonomiden dert yandığını dile getirdi. Başkan Batur yaptığı değerlendirmede  “esnafı dolaştığımızda memnun olanı görmedim. Bir tane bile yok. Herkes maliyetlerden, vergilerden şikayetçi… Yeterli döngüyü de sağlayamıyor esnaf. Sabahtan beri iki kişi geldi diyor esnaf. Geçenlerde Sayın Özgür Özel ile Güzelyalı’da gezdik. Sabahtan beri bir iki kişi mekana girdi dedi esnafımız. Esnaf mutsuz, emekli mutsuz, memur mutsuz, çiftçi mutsuz… Seçime gittiğimiz noktada bu kadar mutsuzluk içinde iktidarın başarı şansı yok. Doğu’ya da gittik. Aynı durumu gördük. Vatandaşların pazaryerlerindeki şikayeti pahalılık. Hala domates 15 lira. Ne çiftçiyi ne de tüketiciyi koruyoruz. Bu tablonun değişmesi için iktidarın değişmesi şart. Sandık geldiğinde büyük değişim olacağını düşünüyorum. Yorgun bir iktidar… Problemleri çözemiyor. Merkez Bankası’nın kasasında 1 cent bile yok. Güven ortamı yok, dış yatırımcı gelmiyor. Nasıl çözeceğiz? Yeni bir iktidar değişikliği ile Millet İttifakı’nın iktidara gelişi ile çözeceğiz. Bu iktidarın değişmesi gerektiğine inanıyorum. Ülke yönetilemiyor. Vatandaş yoksullaştı. Orta gelir seviyesi ortadan kalkmaya başladı. Orta gelirli de dar gelirli pozisyonuna geldi” dedi.

GÖNLÜMDEKİ ADAY KILIÇDAROĞLU
Gönlündeki cumhurbaşkanı adayının Kılıçdaroğlu olduğunu belirten Batur, “6’lı masa kararını verecek. Benim gönlümden geçen aday Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu’dur. Devlet tecrübesi, yaklaşımı var. Son dönemde getirdiği her öneri kanun maddesi oldu. Öğrencinin, memurun, EYT’nin gündeme getirilmesi, emekliye ikramiye konusu onların tabiri ile Bay Kemal sayesinde gündeme geldi. Uzlaşı halinde gidiyor ittifak” şeklinde konuştu.

29 ÇALIŞANIMIZ COVİT!
Son dönemde artan koronavirüs salgınından belediyenin de etkilendiğini vurgulayan Başkan Batur, “Yaz dönemi en hareketli olduğumuz dönem. Belediye ve sosyal etkinlikler açısından oldukça yüksek performans sergiliyoruz. Pandemide kısıtlamalar kalkınca rahat çalışmaya başladık. Bu arada pandemi de hortladı. Belediyemizde geçen hafta 6-7 kişi kovit olmuştu. Şu an 29 kişi kovit hastamız var belediyede. Yoğun bakımda yatan bulunmuyor. Vatandaşlarımızın belirli bir süre sonra bakanlığın uyarılarına dikkat etmesi gerekiyor. Maske zorunluluğu tekrara gelecek gibi görünüyor. İlk zamanlardaki gibi panik yok. Virüsün eski vuruculuğu da yok. Şu anda yaz sebebiyle turizmin hareketli olduğu bir dönem. Bu süreçte herhangi bir kısıtlama dünyada yok. Sadece Çin’de var. O da nüfusunun kontrol altına almakta zorlandığı için tedbire yönelmiş olabilir. Kademe kademe bu tedbirleri göreceğiz. Toplu yerlerde önlem alınma konusunda karar bulunmuyor” açıklamasında bulundu.

TARİHİ EVLER İÇİN YASAL DÜZENLEME ŞART
Kruvaziyer gemilerinin İzmir merkezine gelmeye başlamasına rağmen Kemeraltı’nın istediği çekimi yaratamadığını söyleyen Başkan Batur, özellikle atıl kalan tarihi evlerin restorasyonundan yasal düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çekti. Batur açıklamasında “Pandemi süreci turizmi çok etkiledi. Turizmle ilgili sayın valimiz, büyükşehir belediye başkanımız, Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Konak Belediyesi olarak kruvaziyer turizminin başlaması için çalışma yapmıştık. Ve gelmeye başladı. Ancak kent merkezine gelmelerinde sorun var. Gelen 800 kişiden 700’ü Selçuk’a giderken 100’ü Kemeraltı’na gidiyor. Konaklama olmadığından, esnafa katkısı olmuyor. Bunun çözülmesi için Kemeraltı-Agora-Basmane hattının ayağa kaldırılması gerekiyor. UNESCO ile ilgili süreç devam ediyor. UNESCO Tarihi Miras Listesi’ne girildiğinde fonlar açılacak, restorasyon süreçleri hızlanacak. Burada tarihi miras listesi ile ilgili kurullar var. Anıtlar Kurulu’ndan izin alınmadan tarihi geçmişi olan binaları kaldıramayız. O binaları ayakta tutmak için mücadele etmek lazım. Bu tarihi binaların restorasyonu ile ilgili kanun düzenlemesi şart. Özel mülkiyet var ve şahsın binası var. Biz oraya giremiyoruz ve Anıtlar Kurulu’na bildiriyoruz. Koruma altına alıyoruz ve öyle kalıyor. Bu konuda yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Özel mülkiyet sahibine restorasyon ile ilgili süre verilmesi lazım. Süre içinde yapmazsa kamu olarak yapmamız gerekiyor. Ya kamulaştıracağız yada faturayı mülk sahiplerine göndereceğiz. Mülk sahiplerine ise ulaşamıyoruz. Bazılarında varisler oluşmuş. Süreç uzuyor haliyle. Varislere tebligatlar gönderilmesi gerekiyor. Zorlama olmadan vatandaşımız bir şey yapmaz. İlerisi burası değerlendir diyenler var. 3500’e yakın tescilli bina var. Mülk sahipleri ilerisi burası değerlenir, müteahhitte veririm diye hayal kurmasın. O bölge kentin en önemli misyonlarından birisini bağrında taşıyor. Old Town dediğimiz bölge burası… Orası hareketlenirse turizmi belirli bir noktaya geliriz. Örneğin havralarda restorasyonlar başladı ve bitirildi” ifadelerini kullandı.

KENTİN SİLUETİNİN DÜŞÜNÜLMESİ GEREKİYOR
İlçenin bazı bölgeleri için alınan kat yükseliği kararını da yorumlayan Batur “Depremden sonra Bayraklı ve Bornova’nın bazı bölgelerine iki kat inşaat artışı izni geldi. Bizdeki K bölgelerinde ise K bölgesindeki bir bina yeniden inşa edilirse şu an ruhsat versen yüzde 60 kayıp oluyordu. Bunun önüne geçmek için ise biz inşaat geçmişte ne zaman başladıysa vatandaşların haklarını koruyarak hareket ediyoruz. Bu bölgeleri Konak’ta tayin ettik. Bununla ilgili inşaatlar hareketlendi. Kahramanlar’daki bölge hariç Alsancak’ın tamamı, Güzelyalı’da Mithatpaşa Caddesi’ni alacak biçimde Mithatpaşa ile Hatay Caddesi’ni planlamaya aldık. Hatay Caddesi’ndeki binalar K bölgesinde… Çoğu bölgeyi revize ettik. Ferahlı da bu bölgelerden birisi... İki kat ilave verilse çok daha iyi olurdu. Kentin siluetinin düşünülmesi de gerekiyor. Zaten Çin Seddi gibi… Bu karar seddin burçlarının azaltılması anlamına geliyor. Ferahlı’da askıya çıkacağız yakın zamanda… Ballıkuyu Mahallesi, Büyükşehir tarafından imarlanıyor. Yapılacak kat sayısı ile ilgili anlaşamama var. Bu konuyu takip ediyorum. Bu bölgelerdeki muhtarlara teknik bilgi verilmesi gerekiyor. Muhtarlarımız çok iyi takip ediyorlar. Tunç Bey ile ilgili bu konuda randevu alacağız” şeklinde konuştu.

GÜLTEPE PLANLARI KARARI: İLK BÖLGEDE TEMELİ ATIYORUZ
İlçenin kronik sorunlarından birisi olan Gültepe’nin yeniden planlanması konusunda mahkemenin aldığı kararı değerlendiren Batur, “Gültepe’nin planlamaları bitmişti. Meclislerimizden geçti daha sonra askı sürecinde itirazlar değerlendirildi. 60 günlük itiraz sürecinin 59’ncu günde Şehir Plancıları Odası, itirazları ile yürütmeyi durdurma kararı geldi. Dava açıldı, iptal oldu. Üst mahkemeye gittik. İhale yapmadık bu süreçte, teknik ekibimiz oldukça tecrübeli. Bizim planlarımız doğruydu. Bizim de tecrübelerimiz var ve yansıttık. İstinat mahkemesi kararını verdi, ŞPO’nun beş maddede vardı itirazı vardı. Bilirkişi raporlarına rağmen… Her itiraz edilen maddenin karşısında mahkemenin verdiği yanıtları gördük, kendimizi bu kadar savunamazdık. Mahkeme planların geçerli olduğuna karar verdi. Planlarımızın uygulanmasına karar verdi. İtirazları reddetti. Danıştay yolu açık, itiraz edebilirler. Biz yaptığımız işin doğruluna inanıyorduk. Mahkeme doğru karar vermiştir. Metropol alandaki yapılacak planlarla ilgili emsal bir karar verdi mahkeme. 6 bölgeyi ayırmıştık. Parselasyonun birinci bölgesini bitirme talimatı verdik. Sözleşmeler yapıldı ve bu dönemde bir bölgeden temelleri atmaya başlayacağız. Vatandaşımız bunu bekliyor. Kararı görünce şaşırdım. Partiye bayramlaşmaya gidiyordum. Çifte bayram oldu. Bizim kurumlarla sürtüşme anlayışımız yok. Mahkeme kararına istinaden değişiklikleri de yapmıştık ve meclise getiriyorduk. Şimdi yapmayacağım, çünkü mahkeme bu planı uygula diyor. Tunç başkanımıza da durumu ilettik. Zaman kaybettik. 1 yıl kaybettik. Bizde en büyük sıkıntı zaman. Maliyetler arttı, müteahhit bulmak zorlaştı. Ama işin anayasasını bitirmiş olduk. Gültepe 35 yıldır bekliyor. Anayasa bitti, gerisi kolay” dedi.

NARLIDERE MODELİ’Nİ UYGULAYACAĞIZ
Narlıdere’de belediye başkanlığı yaptığı dönemde uygulanan kentsel dönüşüm metoduna burada devam etmede kararlı olduklarını açıklayan Batur, “Vatandaşlarımızın bazı tedirginlikleri var, parselasyon planları askıya çıktığında vatandaş itiraz noktasında haklı talepleri olabilir. En yakın imar adasından yer vermek durumundayız. Bunlara dikkat ediyoruz. Bazı vatandaşlarımızın yüzde 40-45 zaiyat var. Bazıları yüzde 20 vermiş, yüzde 20 alacağız. Parselasyon planlarını Haritacılar Odası ile birlikte yapacağız. Beştepeler’de şu an bir şey yok. Odamızla parselasyon planlı ile ilgili imzamızı attık. Orada da hemen başlayacağız. İki parselde de hemen hemen aynı anda çalışmalara başlayacağız. Biz sözleşmeyi vatandaş ile yapacağız. Belediyeye tapuyu devredecekler. Kat karşılığı inşaat ihalesi yapacağız. Narlıdere’de başarılı oldu bu model… Model zorlamasından kooperatifleşme çıkıyor. Müteahhitlerin ilgisizliğinden ortaya çıktı. Müteahhitle ilgili sorun yaşarsak değerlendireceğiz. Sürecin ne götüreceğini görmüyoruz. Kooperatifleşme modeli Büyükşehir’i zorlayan bir model oldu. Böyle bir formül üretildi. Kooperatifleşme süreci izliyoruz. Başarılı olursa biz de uygularız” şeklinde konuştu.

BELEDİYELER BİRLİĞİ'NDE DİPLOMASİYE VE DİRENİŞE DEVAM
Türkiye Belediyeler Birliği encümen üyeliği görevinde bulunan Batur, CHP’nin toplantılara katılmama kararını esnettiğini de söyleyerek “Uzun soluklu bir çalışmadan sonra, direnişten sonra biraz daha ilişkiler düzeldi. 43 belediyemize Eylül sonuna kadar vaat edilen –bunlar CHP’li belde belediyesi- herhangi bir yardım alınmayan sırasına koydu. Yılbaşına kadar devlet malzeme ofisi gelecek belediyenin kepçe-kamyon gibi talepleri karşılanacak. 50 araç daha talebimiz var. Onunla ilgili bir işlem yapılmadı. Toplantılara katılmama durumumuz yok. Pek de toplantı olmuyor. Zoom üzerinden yapıyoruz. Encümen toplantısı pek yapmadık. Encümen, bakanlar kurulu gibidir. İcraatı belirler. Biz sadece CHP’li belediyelerin değil 1396 belediyeye ne verildi onu görmek istiyoruz. Liste verildi ama karşılığında ne verilmiş, kaç lira tutmuş, bedeli yok. En azından 43 belediyenin işini hallettik. Küçük belediyelerde bir iş makinesi bile çok önemli. Biz belediyeler birliğinde ayrımcılık olmasın istiyoruz. Bütçeden hakkımız neyse verilmeli. 500 milyonluk bütçenin yüzde 20’si bizim. Hakkaniyetli, şeffaf olsun istiyoruz. Eyleme ve diplomasiye devam… Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nde zoom üzerinden eğitimler devam ediyor. 8 bin personeli zoom üzerinden eğitimden geçirdik. Zoom sistemi ile mevzuatlar, yönetmelikler gibi konularda talep edilen ne ise belediyedeki arkadaşlarımız hocalarımız tarafından bilgilendiriliyor” dedi.

MÜFETTİŞ DENETİMİ OLAĞAN
Son dönemde belediyelerdeki müfettiş denetimleri konusunda da konuşan Batur, “Son müfettiş olayı 2012’den beri yapılması gereken denetimlerin yapılmamasından kaynaklanıyor. Özel anlam yüklemeye gerek yok. AK Partili belediyede bizde de var. Bu müfettişler valiliği, kaymakamlığı, emniyeti denetimden geçirecek. Şikayetler üzerinden gelinen müfettişlerde oluyor. Narlıdere’de iken 2012’den 2019’a kadar başkan bendim. O dönem de inceleniyor” açıklamasında bulundu.

YARGI EN İYİ KARARI VERECEKTİR
Menderes’teki rüşvet iddiasıyla gerçekleştirilen operasyonda Mustafa Kayalar’ın görevden alınmasını da yorumlayan Başkan Batur “Menderes konusu artık hukuki… İncelemesi yapılan belediye oldu Menderes. Başkanımız savunmasını ara mahkemede yaptı. Onun nezdinde adli kontrol şartıyla bırakıldı. İçişleri aniden karar aldı ve görevden alındı. Belediyenin kasasından harcama yok, kaçan yok ama böyle bir hamle yaptı. Yargılama devam ediyor ve yargı en iyi kararı verecektir” ifadelerini kullandı.

 
Başkan Sandal sahaya indi: Bambaşka bir Adalet Mahallesi yaratacağız
 
Seferihisar’da feci ölüm… Aracın içinden fırladı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Partili 30 Temmuz 2022 Cumartesi 20:38

Inşallah bu devir biter ama sizin oteller ilgili bir sorun ve şikayet vardı o ne olacak acaba? Biliyorsunuz böyle otel ve villa davaları sürüyor giden gidene olacak görünüyor...

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Sandal sahaya indi: Bambaşka bir Adalet Mahallesi yaratacağız
Mahalle ziyaretlerini sürdüren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, ...
Menemenli miniklerin keyifli gezileri
Menemen Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl hizmete açtığı Ulukent Anaokulu’nun ...
Büyükşehir'den iki ilçenin defin sorununu çözecek adım
Kent içinde yaşanan mezarlık alanı sorununu çözmek için düğmeye basan ...
 
Saldırıya uğramıştı... ESHOT'un Gülü'ne Soyer morali
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer önceki gün bir erkek yolcu ...
Naldöken Pazar Yeri'nde sona doğru!
Bornova’da Naldöken Mahallesi sakinlerinin heyecanla beklediği kapalı ...
Kınık meslek yüksekokulu için geri sayım!
Bakırçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Berktaş Kınık Belediyesini ziyaret etti.
 
Selçuk'ta salça zamanı!
Selçuk Belediyesi, kentte yaşayan kadınların hayatını kolaylaştırmak için ...
Çeşme’den sakız damlayacak!
İzmir’in gözde turizm beldesinde 40 yıl aradan sonra geçtiğimiz senelerde ...
Bakanlık itirazlarına Konak'tan veto!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü’nün Konak Belediyesi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva