HABERLER>EKONOMİ
19 Ocak 2024 Cuma - 08:47

Başkan Ata’dan adaylara net mesaj: Esnaf Masası yoksa oy yok!

Oy istemek ve esnafın sorunlarını dinlemek için İESOB’yi ziyaret eden belediye başkan adaylarından sadece esnaf masasını kurmalarını istediklerini belirten Başkan Yalçın Ata, “230 bin esnafın temsilcisi olarak diyoruz ki, esnaf masasını mutlaka kurun. Esnafın sorununu en kısa yoldan çözün. Bu isteğimizi ciddiye almayanlara oy yok! Artık şu iyi bilinmeli: Esnaf artık tek yumruk” dedi.

Başkan Ata’dan adaylara net mesaj: Esnaf Masası yoksa oy yok!

EGEDESONSÖZ – İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, SONSÖZ TV’ye konuk oldu. Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan, 7,5 aylık icraatlarını sıralayan Başkan Ata, yerel seçim öncesi siyasetçilerden her şeyden önce esnafın sorunlarının acil çözülmesini sağlayacak “Esnaf Masası” kurulmasını talep ettiklerini söyledi. Ata, tüm partilere eşit mesafede olduklarını sözlerine ekledi.

MEMUR GÖREVİNE DÖNÜYOR SA ESNAF BAŞKANI NEDEN DÖNEMİYOR?
Bugün itibariyle CHP’nin belediye başkan adayı olarak Kiraz Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Nasuh Coşkun, Bayındır Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Davut Sakarsu’yu ilan ettiğini, Kömürcüler Odası Başkanı Mustafa Düzyol’un da Konak’tan aday adayı olduğunu belirten Başkan Ata, şunları söyledi:

“Yerel seçimlerde esnaf odasından aday gösterilen sayısını yeterli bulmuyorum elbette. 128 odamız var. Sadece 3 arkadaşımız cesaret gösterip aday oldular.  Bir arkadaşımız Konak'tan aday adayı şu anda. 2 arkadaşımızın adaylığı onaylandı. Bana göre sayı çok az. 128'de 3... Esnaf teşkilatı yerel seçimlerde anahtardır, problemleri en iyi onlar bilir. Sokağı en iyi bilen kişiler. Eskiden oda başkanı veya yönetici, belediye başkanı veya meclis üyesi seçilemediği takdirde görevine dönüyordu. Bu kural kalktı. Şimdi bir esnaf meclis üyeliği için istifa etse, belediye başkanlığına aday olmak için başkanlığı bıraksa, seçimi kaybettiğinde o göreve dönemiyor. Bu yüzden pek çok esnaf odası başkanı, aday adayı bile olamıyor, olmuyor. Çok arkadaşım var siyasetin içinden gelen. Seçimle gelen arkadaş istifa ettiğinde bir daha geri dönüşü olmuyor. Bu hak mı adalet mi? Esnaf yerel yönetimlerde olamıyor. Meclis üyesi olmak isteyen birçok oda başkanı arkadaşım var ancak istifa etmesi gerektiği için olamıyor. Diğer kamu kuruluşlarında arkadaşlar istifa ediyor, seçilemezse 10 gün içinde görevine iade edilebiliyor. Bu hak mı adalet mi? Bu esnafa yapılan çok büyük yanlış. Oysa meclislerde daha çok esnafın olması gerekiyor. Esnaf başkanının, yöneticisinin elini kolunu bağlayan kuralın, yasal bir düzenlemeyle eksiden olduğu gibi uygulanmasını istedik ama yerel seçim yaklaştığı halde olumlu bir gelişme olmadı. 6 aydır bu konuyu dile getiriyoruz. Bu konunu mutlaka aşılması lazım ve esnafın yerel yönetimlerde yer alması şart. Adaylar açıklandıktan sonra tüm partiler esnaf odalarını ziyaret edecektir. Aday adaylarını da ağırlıyoruz şimdiden. Bizim aday olanlardan talebimiz var. Esnafa yakın ya da içimizden bazı arkadaşlarımızın mutlaka ilçe ve büyükşehir meclisinde görmek istiyoruz. Tüm siyasilerden talebimiz, esnaf masası kurulması konusudur. Esnaf, sorununun çözümü için çok zaman harcıyor. Kesinlikle esnaf masasının kurulmasından yanayız. Örnek veriyorum Konak Belediyesi'nde esnaf masası var. Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç arkadaşımız, iyi bir örnektir. Bunun tüm belediyelerde olması gerektiğini düşünüyoruz. Ayıca mutlaka meclis üyelerinin içinde esnaf olması gerektiğini düşünüyoruz. Belediyelerden aman aman başka bir talebimiz yok. Esnaf masası yoksa, oy da yok.”

ESNAF DA 7 BİN 200 GÜN PRİM ÖDEYİP EMEKLİ OLABİLMELİ
Esnafın da SSK emeklisi gibi 7 bin 200 gün prim ödedikten sonra emekli olması gerektiğinin altını çizen Başkan Yalçın Ata, “Genel seçimler öncesi Cumhurbaşkanımız bu konuda söz verdi. Bunu en kısa sürede ortadan kaldıracaklarını söyledi. Bakanımızın da sözü var. En geç Nisan ayına kadar bu konunun düzenleneceği bilgisini aldık. Burada esnaf için çok büyük adaletsizlik var. Esnaf kirayı, çalışanın vergisini, tüm vergileri ödüyor ancak esnaf 9 bin günden emekli oluyor, yanında çalıştırdığı arkadaş 7 bin 200 günden emekli oluyor. Yerel seçimlerden sonra ülkede 4 yıl seçim olamayacak. O yüzden bu konunun güme gideceğini asla düşünmüyoruz. Büyük ihtimalle yerel seçim öncesi verilen sözlerin tutulacağını düşünüyorum. Şu anda Bağkur ve SSK emeklisine yüzde 5’lik bir ek zam verildi. Esnafımız burada da mağduriyet yaşıyor. Memur emeklisi ile aradaki farkın kapanacağını düşünüyorduk. Ancak Cumhurbaşkanımız takdir ettiler yüzde 5'lik bir artış verdi ve arada yüzde 7'lik bir fark kaldı. Bu Temmuz ayında yapılacak düzenleme ile eşit hale geleceğini söylediler. Umarız memur, işçi, işveren arasındaki bu fark kalkacaktır. En düşük emekli maaşının 10 bin TL olduğu açıklandı, bunun da yeterli olduğunu düşünmüyorum” dedi.

FAİZLER ARTTI AMA KREDİ LİMİTİ 650 BİN LİRAYA YÜKSELTİLDİ
Esnaf Kefalet Kooperatifleri’nden esnafa verilen kredinin üst limitinin 500 bin liradan 650 bin liraya çıkarıldığını ancak faizlerin yüzde 25’lere çıktığını belirten İESOB Başkanı Yalçın Ata, “Kredi faizlerimiz yıllık yüzde 25'lere çıktı. Esnaf için yine de uygun para. Esnaf arkadaşlarımız parayı alıp ev araba alayım diye düşünürse ödemekte zorluk yaşayacaktır ancak işi için kullanırsa uygun olduğunu düşünüyorum. Yeter ki iyi değerlendirilsin. Bugün Türkiye şartlarında yüzde 25 ile para bulmak mucize gibi bir şey” diye konuştu.

HÜKÜMETTEN TEK TALEBİMİZ, FİYATLARIN SABİT KALMASIDIR
Bugün 30 liranın üstüne çıkan doların 40 lira olmasından kaygı duyduklarını anlatan Başkan Ata, “1 ay önce 27 TL olan dolar bugün 30 lirayı aşmış durumda. Bugün alınan rakam 2 bin TL ise, ertesi gün 2 bin 500 TL oluyor. Fuarlara katılıyoruz. Fuarlarda aldığımız listeler üretimine başlayıp teslim edeceğimiz süreç geldiğinde rakam bizim listeyi aldığımız rakamın üstüne geçmiş oluyor. Hükümetten tek talebimiz fiyatların sabit kalması. 30 ise 30'da kalsın. Bu üretici arkadaşların tek talebidir. Gıda da aynı durum söz konusu. Para kazanıyoruz ancak süreç içinde kazandığımız para eriyip gidiyor” ifadelerini kullandı.

KEMERALTI ESNAF DERNEĞİ YAKINDA KURULACAK
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın “Kemeraltı Esnaf Odası” kurulması önerisini hayata geçirmek için girişimlerde bulunduklarını, yakında odanın kurulacağını müjdeleyen Başkan Ata, şunları söyledi:

“Belki bir sonraki toplantımızda odamızın kuruluşunu müjdesini vereceğiz. Hem esnaf teşkilatına yeni üye arkadaşlara kapımızı açıyoruz hem de kuryeler ile ilgili Kemeraltı'ndaki esnafımızın hizmetini yapacak kuryeleri orada örgütleyeceğiz. Karma bir oda olacak. Kemeraltı Esnaf Odası’nda sadece kuryeler değil, tuhafiyeci de olacak, berber de, terzi de… Tüm odalarımıza faydası olacak. Kuryelerden 850 talep oldu. Kurulacak oda belki de İzmir teşkilatındaki karma odalar içindeki en büyüğü olabilir. Yakın zamanda bunu müjdesini vereceğiz.”

BİZİ GÖRMEYEN ARKADAŞLARI BİZ DE GÖRMEYECEĞİZ
Kemeraltı’nın altyapı sorununun çözülmesine yönelik çalışmaları takdirle izlediklerini belirten Başkan Ata, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, kemeraltı’na el attı. Esnafa yapılmış her hizmeti tüm İzmir'e yapılmış diye düşünüyoruz. Kim esnafın işini büyütürse biz onunla beraberiz. Sağ olsun Kemeraltı gayet güzel oluyor. İnşallah sel felaketini Kemeraltı esnafı bir daha yaşamaz. 24 tane internet ağı kuruldu. Bu da çok faydalı bir çalışma oldu esnafımız için. Seçime kadar olan 2,5 aylık süreç kimin esnafa hizmet verdiğini göreceğiz. Hangi arkadaş esnafa yakın durursa onunla yola devam edeceğiz. Esnaf teşkilatı artık masaya yumruğunu vurdu. Görmezden gelen arkadaşlar bundan sonra düşünsün. Bizi görmeyen arkadaşları bu saatten sonra bizde görmeyeceğiz. Esnafın sesi bundan sonra daha gür çıkacak” diye konuştu.

KAYITDIŞI ÇALIŞMAYA ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ
İESOB Başkanı Yalçın Ata, kayıtdışı faaliyet gösteren işyerleri ve kayıt dışı işçi çalıştırmaya yönelik mücadeleyi artırarak sürdüreceklerini bildirdi:

“Evet, ayakkabı ve mobilya sektöründe kaçak işyeri ve kayıt dışı çalışanlar var. Kaçakla mücadele için ekiplerimiz var. Kayıt dışı çalışan arkadaşlarımızı tespit etmek için hemen arkadaşlarımız gönderiyoruz. Sonra raporları belediyeye gönderiyoruz. Ayakkabı sektörü ile ilgili çalışmaları başlattık. 1 Aralık itibari ile denetim başladı ve haftada 1 rapor getiriyorlar. Seçimden sonra denetlemeler daha da artacak. Ya odaya kayıt olsunlar, vergisini yapsınlar, kayıt dışı olmaktan kurtulsunlar. Ya da kapatmaya kadar varacak yaptırımlara hazır olsunlar. Kesinlikle kayıt dışı çalışmaya karşıyız ve İzmir birliği olarak tepelerindeyiz. Tüm sektörlerde durum aynıdır. 2024 yılı esnaf teşkilatı olarak kayıt dışı çalışmaya yönelik mücadele yılı olarak ilan ettik.”

İZKA İLE YAPTIĞIMIZ PROJE İMZAYA KALDI
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın yaptığı önderlikle, İZKA ile bir program yaptıklarını, Vakıflar ile işbirliği yaptıklarını anlatan Başkan Ata, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İzmir’in en güzel yerinde bir tadilat yapıyoruz. Yerin adresini bir süre sonra açıklayacağız ve orayı ayağa kaldıracağız. İçinde 16 işyeri olacak. Sadece Ankara'dan imzaya kaldı. Bize 2 yıl süre verdiler. İki yıl sonra burasını işler hale getirmiş olacağız. İzmir'e 16 işyeri kazandırıyoruz bu şekilde. Bazı meslek dalları ile ilgili projelerimiz var. Hem esnafın gücünü göstereceğiz, hem de İESOB'a ciddi bir gelir sağlamış olacağız. Çünkü 150 araçlık bir otoparkı da var. Burasını 25 yıllığına kiraladık.  Kısa süredeki en büyük projemiz olacak”

 
Araç sahipleri dikkat: Motorine zam geliyor!
 
Sanayi sitesinde yangın: 1 işçi dumandan etkilendi
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mesut Ak İZMİR 19 Ocak 2024 Cuma 10:47

Saygımla ??????

Yorumu oyla      1      1  
hasan gürsel altuğ 19 Ocak 2024 Cuma 09:37

Esnaf diye bir şeymi kaldı sayın başkan. yerel seçimlerden sonra iktidarın sıkılaştırması politikaları ile birlikte yüzde 90 esnaf iş yerlerini kapatır.bağkur primi olmuş 7 bin tller. kim öder bu paraları.bağkuru vergisi elektriği dükkan kirası su parası kdvsi muhasebe parası oda aidatları hangi esnaf kalkar bu yükün altından.bu ülkede esnaflık bitmiştir artık.

Yorumu oyla      2      1  
Ttt 19 Ocak 2024 Cuma 09:36

Hepiniz bulunmaz Hint kumaşısıniz Maaşallah.Sanki 230 bin kişi sizin söylemenizle kitle olarak belirlediğin adaya basacak mührü.Tüm odalar,hemşehri dernekleri kendilerini parlatmak için bimem kaç yüzbin üyemizle sizinleyiz şarkısını söylüyor.Yahu bana şunu söyleyin: 1 Ocak günü Tunç Soyer'e tam destek olduklarını söyleyen bildiride imzası bulunan Dokuz Eylül Dernekleri Federasyonu isimli kuruluş, bir hafta sonra ziyarete giden aday adayı Olgun Atilla'ya da 'Sizin yaptıklarınızı biliyoruz.Tüm üylelerimizle size tam destek vereceğiz" dedi.Ya bu insanlar çok akıllı her gelene mavi boncuk dağıtıyor, ya da aday adayları çok saf bunlara inanıyor.Ama vatandaş bunları yutmuyor.Siz de böylesiniz Sayin Ata.

Yorumu oyla      3      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Baro Başkanı’ndan CMK Ücret Tarifesi’ne sert tepki: Yol parası bile değil!
CMK gereğince yapılacak görevlendirmelerde müdafi ve vekillere yapılacak ...
Altın fiyatlarında yükseliş başladı!
Altın alacaklar, "Bugün altın fiyatları ne kadar?" diye araştırıyor. Birkaç ...
Goldman Sachs'tan Türkiye öngörüsü
ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye'de enflasyonun beklenenden ...
 
Emekliye ek zam Meclis'te kabul edildi
En düşük emekli aylığının 10 bin liraya yükseltilmesi ile SSK ve Bağkur ...
TARİŞ Pamuk'ta seçimin galibi belli oldu
TARİŞ Pamuk Birliği’nin Seçimli Genel Kurul Toplantısı sona erdi. İki ...
Merkez Bankası rezervleri 139,8 milyar dolara çıktı
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, 12 Ocak haftasında bir önceki haftaya ...
 
Kart, şifre ve kodların satışına KDV uygulanacak
Sanal ya da fiziki ortamda satılan kart, şifre ve kodların Türkiye'de ...
Yaş meyve ve sebze ihracatında 2024 panoraması… Hedef 1 milyar 450 milyon dolar!
EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları ...
Emekliye ek zam Meclis'te görüşülmeye başlandı
Emekliye ek zam düzenlemesinin de dahil edileceği işsizlik sigortası kanun ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva