HABERLER>GÜNCEL
24 Aralık 2015 Perşembe - 08:51

Bankalara kötü haber: 7 yıllık mücadeleyle emsal olacak karar!

Karşıyaka’da yaşayan Şevki Torni’nin 2008 yılında bir bankanın ATM’sine kurulan düzenekle ele geçirilen kartı nedeniyle uğradığı zararın karşılanması için başlattığı hukuki mücadeleyi kazandı.

Bankalara kötü haber: 7 yıllık mücadeleyle emsal olacak karar!

Hürriyet'ten Banu Şen'in haberine göre; İzmir 8. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin reddettiği davada Yargıtay’ın “Bankalar ATM üzerinden dolandırıcılık yapılmasını engelleyecek önlemler almadığı için kusurlu” kararı vermesi yerel mahkemeyi de kararından döndürdü. İzmir 5. Asliye Ticaret Mahkemesi Yargıtay’ın kararına uyarak zararı bankanın karşılaması gerektiğine hükmetti. 

7 YILLIK MÜCADELE
Torni’nin hukuk mücadelesi şöyle gelişti: “2008 yılında Şevki Torni, bir bankanın ATM’sinden para çekmek istedi. Pazar günü olması nedeniyle bankanın kapalı olmasını fırsat bilen kredi kartı dolandırıcıları, ATM’ye düzenek kurmuştu. Bu düzenek sayesinde ATM’yi kullanan Torni’nin kartı ele geçirildi. Kartının ATM’de alıkonulması sırasında, ekranda ‘Kartınızda arıza var, kartınız bloke edildi’ yazısını görünce sorun çıkmayacağını düşünen Torni, daha sonra kredi kartı aracılığıyla tüm maaşının çekildiğini görünce, kartının çalındığını anladı.

Torni ekranda çıkan uyarı yazısının kendisini yanılttığını belirterek mahkemeye başvurdu.
Torni’nin avukatı Murat Fatih Ülkü de tüm maaşını kaybederek mağdur duruma düşen Torni’yi ekranda çıkan uyarı yazısının yanılttığını savunarak, bu konuda bankanın da sorumlu olduğunu ifade etti. Ancak İzmir 8. Asliye Ticaret Mahkemesi davayı reddetti. Bunun üzerine, avukat Ülkü konuyu Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, “Bankaların ATM’ler üzerinde dolandırıcılık işleminin yapılmasına engel teşkil edecek önlemleri almaması nedeniyle kusurlu olduklarının kabulü gerekir” yönünde karar vererek, dosyayı yerel mahkemeye gönderdi. 7 yıl süren yargılama süreci sonucunda İzmir 5. Asliye Ticaret Mahkemesi Yargıtay’ın Torni’nin lehine verdiği karara uydu.”

BANKALAR DAHA ÖZENLİ OLMALI
HUKUK mücadelesinden vazgeçmeyen Şevki Torni ise maddi kaybının yanı sıra davada ısrarcı olmasının nedenini bankaların müşteri güvenliği için daha fazla özen göstermesi gerektiğini vurgulamak olarak açıkladı. Torni’nin avukatı Murat Fatih Ülkü ise ATM’lerin kullanımının her geçen gün yoğunlaştığını ve bankaların da şubeye girmeden ATM kullanılmasını özendirdikleri hatırlatarak şöyle devam etti “ATM’lerin güvenliği çok önemli hale geldi. Oysa ne yazık ki, son teknolojik cihazların ve güvenlik uygulamalarının geçerli olduğu günümüzde, kredi kartı hırsızları adeta ATM’lerden yardım almaktalar. Banka karşısında ekonomik açıdan zayıf yurttaşların; bankacılık sistemine, kurulan ATM’lere güvenmeleri, bankanın gerekli önlemleri aldığını düşünmeleri normaldir. Bu mahkeme kararı ile bankaların sorumluluğuna işaret edilmiş oldu. Bundan sonra, bankaların ATM’ler kullanılarak yapılan dolandırıcılıklara karşı güvenlik önlemlerini arttırmaları beklenmelidir.”(dha)

 
Fethiye cezaevinde korkutan yangın!
 
Marmaris açıklarında 45 kaçak yakalandı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
özcan Karadoğan 25 Aralık 2015 Cuma 11:51

iyi günler ben atm lerin genellikle dışarda olmalarına karşıyım nedenine gelince tüm insanlar kartla para çekip yatırmakta aynı biliçte olmaya biliyor bazı durumlarda banka personelinden vede genellikle güvenlik görevlilerinden yardım istiyorlar güvenlikçiler işim var ordan biri yardımcı olsun dediği zaman vatandaş diğer vatandaştan yardım istemek zorunda kalıyor yardım eden kişinin niyetini kimse bilemez iyi niyetlide olabilir kötü niyetlide.diğer bir hususyaşlı amca kartını atm ye kaptırıyor ve onu orda bırakıp içeriden yardım çağırmaya gidiyor ve o arada sözüm ona dolandırıcılar kartı alıp gidiyor bu nedenle atm ler güvenli değil

Yorumu oyla      11      5  
menderes2 24 Aralık 2015 Perşembe 22:29

Sn. Şevki Torni Mücadeleni kutlarım. Saygılarımla,

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
PKK'lı teröristler Dargeçit'te ev taradı: 2 ölü 2 yaralı
Mardin'in Dargeçit ilçesinde, PKK'lı teröristlerce bir eve düzenlenen ...
'Makul şüphe' düzenlemesinin iptaline ret
Anayasa Mahkemesi, "somut delillere dayalı kuvvetli şüphe" ibaresinin ...
Sabiha Gökçen'in çevresinde didik didik delil aranıyor
Sabiha Gökçen Havalimanı'nda dün gece saat 02.05'te apronda meydana gelen ...
 
Flaş! Sur’da bombalı saldırı: 1 uzman çavuş şehit
Sur'da meydana gelen bombalı saldırıda 1 şehit, 1'i sivil 6 yaralı...
İzmir’de o anlar: Umut yolculuğuna böyle çıktılar
İzmir'in Dikili İlçesi'nden, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu ...
Sevan Nişanyan dansöze para taktı!
Yargıtay'ın 3 ayrı hapis cezasını onamasının ardından 11,5 yıl hapis cezası ...
 
Patlamanın perde arkası: Sabiha Gökçen'de ne oldu?
Sabiha Gökçek Havalimanı'ndaki patlamanın ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. ...
Ankara'da yürek yakan tören: Oğlunun gözyaşları…
Şırnak'ın Cizre ilçesinde geçen hafta terör örgütü PKK mensuplarıyla çıkan ...
Siber saldırıların arkasında Rusya şüphesi!
Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na bağlı Savunma Teknolojileri Mühendislik ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva