HABERLER>ENERJİ
1 Kasım 2022 Salı - 12:41

Bakan Varank duyurdu: İzmir'e deniz üstü RES sinyali!

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi'nin son raporunda Türkiye'yi deniz üstü rüzgar potansiyeli en yüksek 4 ülke arasında gösterdiğine dikkati çeken Varank, "Türkiye'nin karadaki rüzgar enerjisi potansiyelinin yüzde 20'sine ev sahipliği yapan İzmir, deniz üstü yatırımları için de önemli fırsatlar sunuyor"dedi.

Bakan Varank duyurdu: İzmir e deniz üstü RES sinyali!

Varank, Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK 2022) açılış töreninde yaptığı konuşmada, sadece 2021'de enerji dönüşümüne yönelik küresel yatırımların büyüklüğünün 750 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi.

Bu yatırımların içindeki en büyük payın ise 350 milyar dolardan fazla yatırımla yenilenebilir enerji alanında gerçekleştiğini ifade eden Varank, şunları kaydetti:

"Türkiye 8 gigavatlık güneş paneli üretim kapasitesiyle dünyanın 4. büyük güneş paneli üreticisi. İnşallah yeni yapılan yatırımlarla seneye üçüncülüğü yakalamış olacağız. Benzer şekilde geçtiğimiz yıl 1,8 gigavatlık yeni kapasite ile Avrupa'da en çok rüzgar enerjisi gücünü devreye alan 4. ülke olduk."

Birçok sektörle doğrudan ve dolaylı olarak etkileşimde olan rüzgar enerjisi ekipmanları üretiminde Türkiye'de yaklaşık 40 bin kişinin istihdam edildiğini belirten Varank, "Bu büyük sinerji ile Avrupa'nın en büyük 5. rüzgar enerjisi ekipmanı üreticisi haline geldik. Firmalarımız uluslararası standartlardaki ürünlerini 45 ülkeye ihraç ediyorlar. 2021 yılında 1,5 milyar avroyu bulan rüzgar türbini ve ekipman ihracatımızı inşallah 2022 yılında 2 milyar avro seviyesine çıkaracağız. Bu alanlardaki kabiliyetlerimizi çok farklı bir noktaya taşımış olacağız." diye konuştu.

"Yurt içi üretim kabiliyetlerimiz çağ atladı"
Varank, yatırımcıların başlangıç yatırım yükünü en aza indirmek, yatırımlarından kısa sürede geri dönüş alabilmelerini sağlamak için bakanlık olarak kapsamlı teşvikler sunduklarını anlattı.

Son 10 yılda yenilenebilir enerji yatırımları için 9 binden fazla teşvik belgesi düzenlediklerine işaret eden Varank, bu belgeler sayesinde 170 milyar liralık yatırım yapıldığını, 25 binden fazla vatandaşın istihdam edilmesinin önünün açıldığını söyledi.

Enerji teknolojilerinin üretimine yönelik, AR-GE ve innovasyon faaliyetlerinin yürütülmesine de özel önem verdiklerini vurgulayan Varank, şöyle devam etti:

"TÜBİTAK'la yenilenebilir enerji alanında özel sektörün ve akademinin binden fazla AR-GE projesine şimdiye kadar 1,2 milyar liralık destek sağladık. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinde rüzgar, güneş ve hidroelektrik enerji odaklı AR-GE projelerini bizzat bizim araştırmacılarımız gerçekleştiriyor. Enerji sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın AR-GE ve tasarım merkezlerini, teknoparklardaki bu alanda faaliyet gösteren firmaları da desteklemeye devam ediyoruz. Bu destekler ve özel sektörün dinamizmi sayesinde, yurt içi üretim kabiliyetlerimiz çağ atladı dersek abartmış olmayız."

"İzmir, deniz üstü yatırımları için de önemli fırsatlar sunuyor"
Varank, karasal rüzgar türbinlerinden çok daha büyük ebatlarda üretilen deniz üstü rüzgar türbinleri için rüzgar sanayisinin şimdiden altyapı çalışmalarını tamamlamasının önemli olduğuna değindi.

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi'nin son raporunda Türkiye'yi deniz üstü rüzgar potansiyeli en yüksek 4 ülke arasında gösterdiğine dikkati çeken Varank, "Türkiye'nin karadaki rüzgar enerjisi potansiyelinin yüzde 20'sine ev sahipliği yapan İzmir, deniz üstü yatırımları için de önemli fırsatlar sunuyor." diye konuştu.

İzmir ve çevresinde ekipman üretimi konusunda geniş bir ekosistem oluştuğunu aktaran Varank, sözlerini şöyle tamamladı:

"İhracatımızın nerdeyse yüzde 70'i bu şehirden yapılıyor ve yaklaşık 8 bin vatandaşımız bu şehirde bu alanlarda istihdam ediliyor. İzmir Kalkınma Ajansımızı da tebrik ediyorum. Ajansımız büyük ölçekli yatırımların İzmir'e çekilmesinde etkin bir rol oynadı. Şimdi deniz üstü rüzgar teknolojilerinde neler yapabiliriz bunun için çalışıyoruz. Dün akşam yaptığımız 3-4 saatlik toplantıdan önce de Valimizle, vekillerimizle bu alana dönük önümüzdeki dönemin planlamaları ile ilgili konuştuk. Ben ortaya 3 alternatif koydum. Eğer bu alternatiflerin birisiyle bile yürüsek deniz üstü ekipmanlarında da İzmir'i dünyada bir marka yapacak şekilde yatırımlarımızı yapabiliriz. Sektörün önüne büyük ve yeni fırsatları inşallah sunabiliriz. Ben yürekten şuna inanıyorum; hem deniz üstü rüzgar türbinlerinde hem de kara türbinlerinde Türkiye çok daha büyük bir oyuncu haline gelecek."

 
Çeşme bisiklet tutkunlarına ev sahipliği yapacak
 
Bakanlıktan GES projesine veto!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yazık 1 Kasım 2022 Salı 21:05

siz butun körfezi satarsınız bu şekilde rant çetesi

Yorumu oyla      2      3  
izmirli 1 Kasım 2022 Salı 16:43

kara bitti sıra denizlerde.. havada karada pakize suda gibisiniz de... doğamız ne olacak onu bi deyiver gari bay drank...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de akaryakıt şirketlerine konkordato şoku!
Yerel mahkeme ekonomik dar boğazdan çıkamayan İzmir merkezli İlsed Akaryakıt ...
Yarasaların evine RES türbini!
Sabancı Holding tarafından İzmir-Manisa-Aydın sınırındaki tarım alanına ...
Pompaya yansıdı... Benzine zam geldi!
Gece yarısı benzin grubuna 71 kuruşluk zam geldi. Bu zammın ardından benzinin ...
 
Dikkat... Benzine büyük zam yolda!
Benzine bu gece yarısından sonra (pazartesi) 68 ila 72 kuruş arası zam geliyor.
Fatih Gemisi yeni keşifler için seferde!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Fatih Sondaj Gemisi’nin ...
Doğal gaz ithalatı Ağustos'ta azaldı
Türkiye'nin doğal gaz ithalatı, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre ...
 
Bakanlık askıya çıkardı… Menderes Havzası’na biyogaz tesisi!
İş insanı Mehmet Alp Ekşioğlu’nun sahibi olduğu Alp Bioenerji Elektrik ...
Brent petrolün varil fiyatı 91,35 dolar
Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 91,35 dolardan işlem görüyor. ...
İzmir'in turistik ilçesine JES hamlesi!
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin katılımı ile temel atma töreni ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva