HABERLER>EKONOMİ
15 Şubat 2018 Perşembe - 13:20

Bakan Özlü'den İzmir mesajları: Leblebi ve üzüme hapsedilmiş...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü,İzmir'de konuştu. Özlü "Milli ve yerli üretim stratejik bir duruştur. Leblebi ve üzüme hapsedilmiş yerli malı haftası geride kaldı. Savunma, enerji ve ulaştırma gibi sektörlerde kendi teknolojisini üreten bir Türkiye var" dedi.

Bakan Özlü den İzmir mesajları: Leblebi ve üzüme hapsedilmiş...

Makine İmalat Sanayi Dernekleri Federasyonu tarafından İzmir'deki bir otelde düzenlenen 'Türkiye Makine Sanayi Zirvesi'ne Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü'nün yanı sıra TÜBİTAK ve üniversite temsilcileri ile makine sektörü yetkilileri katıldı.

'Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı' ile ilgili kısa tanıtım filminin ardından açılış konuşmasını Makine İmalat Sanayi Dernekleri Federasyonu (MAKFED) Başkanı Adnan Dalgakıran yaptı. Sektörel derneklerin faaliyet alanlarını geliştirerek, 18 derneği federasyon çatısı altında bir araya getirdiklerini belirten Dalgakıran, yüksek gelir seviyesine ulaşmak için yoğun çaba sarf edildiğini dile getirdi. Bu sürecin zorlu olduğunu vurgulayan Dalgakıran, "Bu alandan yukarı çıkmak zor. Son 60 yılda orta gelirden yüksek gelire çıkabilen iki ülke Kore ve Tayland'dır. Onlar makine, elektronik ve yazılım sektörü üzerine konsantre oldular. Eğitim sistemi de teknolojik çalışmalar da bu alanlara yöneldi. Kendi makinelerinizi üretemezseniz tüm karınızı makinelere yatırmış olursunuz. Düşük gelirden orta gelire çıkan 20'den fazla ülke var. Bize rekabetçi ülke sayısı giderek artıyor" diye konuştu.



'MAKİNE SEKTÖRÜ OLMADAN SANAYİLEŞME OLMAZ'
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü de İzmirli iş insanlarına ve girişimcilere kalkınmanın artması için yaptıkları çalışmalar dolayısıyla teşekkür etti. İzmir'i 'teknoloji üssü' yapma gayretinde olduklarını kaydeden Özlü, 'Teknoloji Üssü İzmir Projesi' hakkında da bilgi verdi. Projenin, bu kente çok yakışacağını belirten Bakan Özlü, "İzmir tasarım, marka ve Ar-Ge alanlarında öncü bir kent. Ülke genelinde 809 Ar-Ge, 159 tasarım merkezi var. İzmir'de ise 68 Ar-Ge, 21 tasarım merkezi var. 2017 yılında İzmir'de 7 bin firma kuruldu ve 63 milyar dolarlık vergi ödendi. Makine sektörü olmadan sanayileşme olmaz. Üretim ve katma değer makine ile olur. Rekor büyümede sanayinin payı büyük. Makine sektörü 2017'de 11 milyar dolarlık rekor ihracat rakamına ulaştı. Kapasite kullanım oranı aralıksız artıyor. Made in Turkey damgasının yanına Turkish Machine damgasını vurduğunuzdan sizi tebrik ederim" dedi. 

'LEBLEBİ VE ÜZÜME HAPSEDİLMİŞ YERLİ MALI HAFTASI GERİDE KALDI'
Tasarım, teknoloji ve üretimin yerli makine sanayisi ile oluşturulması gerektiğini savunan Bakan Özlü, şunları söyledi:

"Kendi makinelerimizi üretip ihracat etmeliyiz. İnovasyondan güç alacağız. Firmaların pozisyonlarını koruyarak kazanma devri artık tarihe karıştı. Kalkınma politikaların temeline yerli üretimi koyduk. Bunun için elimizden gelen desteği veriyoruz; ancak yine de yabancı yatırımı dışlamıyoruz. Herkese 'Türkiye'de üret, burada istihdam yarat' diyoruz. Milli ve yerli üretim stratejik bir duruştur. Leblebi ve üzüme hapsedilmiş yerli malı haftası geride kaldı. Savunma, enerji ve ulaştırma gibi sektörlerde kendi teknolojisini üreten bir Türkiye var. Hedeflere ulaşmak için somut adımlar atmaya devam ediyoruz. Yerli malı yazılım konusunda etkin düzenlemeleri hayata geçirdik. Yüksek teknolojiye geçiş programında makine sanayi önemli yer tutacak. Türk ekonomisini güçlendirmenin anahtarı güçlü özel sektörden geçiyor." 

Başbakan Binali Yıldırım'ın imzasıyla 24 Ocak'ta hayata geçirilen 'Yerlileştirme Yüksek Kurulu'nun, yerli ve milli sanayiye bakış açısının en somut ifadesi olduğunu belirten Bakan Özlü, 2019 yılında makine ve teçhizat alımlarını KDV'den muaf tutmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Toplantı, katılımcıların makine sanayi üzerine sunumları ile devam etti. (DHA)

 
Menemen Belediyespor, kritik maça odaklandı
 
Altay'dan sıkı takip
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ÇAKABEY 16 Şubat 2018 Cuma 00:59

Bay bakan BIRAK leblebi üzüm üzerinden geçmişi karalamayıda Ocakta cari açık 7.7 milyar dolar son 12 aylık 47.1 milyar dolar OCAK ayındaki trend devam ederse 80 milyar dolardan aşağı olmaz YAPTIĞIMIZ her 100 dolarlık ihracat için 75 dolarlık ithalat yapmak zorundayız lafla peynir gemisi yürümüyor 2018 de borçları döndürmek için 210 milyar dolar lazım sen onu düşün hem savaştayız hemde 2019 da seçim var gerçeklerle yüzleşin biraz

Yorumu oyla      11      5  
komik 15 Şubat 2018 Perşembe 15:49

Komiksiniz sayın bakan, yerli malı haftasını küçümsemekle başladı her şey, samanı bile ithal eder hale geldik! Sanayileşmeyi öne çıkarmak için tarımı küçümsemek ikisinden de mahrum kalmaya yol açtı, sorun şu ki siz bunu bile anlayamıyorsunuz! Hollanda, ABD, Fransa, Almanya, Rusya ne kadar tarım ürünü ihraç ediyor, hiç baktınız mı?

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege'nin tarım ürünü ihracatı uçuşta!
Ege Bölgesi'nden yapılan tarım ürünleri ihracatı, 2017 yılında bir önceki ...
İzmir'de günlerce nöbet tutmuşlardı... Mahkemeden sevindiren karar!
Karabağlar ilçesi Uzundere Mahallesi'nde, jeotermal kaynak aramak için ...
Başkanlardan İzmir için ikinci çevre yolu çağrısı!
İzmir Başkanlar Kurulu Şubat ayı toplantısı, İzmir Valisi Erol Ayyıldız’ın ...
 
Flaş! İşsizlik rakamları belli oldu
Türkiye İstatisk Kurumu (TÜİK) işsizlik oranlarını açıkladı. Buna göre ...
EBSO Başkanı Yorgancılar: Geleceğin anahtarı dönüşümde
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dün akşama doğru beklentilerin üzerinde artış kaydeden ABD enflasyon verisi ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Bakın biz neden Yunan Adaları'na gidiyormuşuz?
Mehmet KARABEL yazdı... Bakın biz neden Yunan Adaları'na gidiyormuşuz?
Bakan Özlü, İzmir'e geliyor!
İki günlük program için İzmir'i ziyaret eden Bilim Sanayi ve Teknoloji ...
Çeşmeli üretici solucan gübresinden memnun
Dünyada 70 yılı aşkın bir süredir gelişmiş tarım ülkelerinde kullanılan ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva