HABERLER>GÜNCEL
20 Temmuz 2022 Çarşamba - 10:45

Bakan Özer müjdeleri sıraladı... Milyarlık İzmir yatırımları!

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bugün yaptıkları değerlendirmeler sonunda, İzmir'e 63'ü anaokulu, 21'i ilkokul, 16'sı ortaokul ve 22'si de lise olmak üzere 122 yeni okulu yatırım programına aldıklarını belirtti.

Bakan Özer müjdeleri sıraladı... Milyarlık İzmir yatırımları!

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İzmir programı kapsamında ilk olarak Vali Yavuz Selim Köşger'i makamında ziyaret etti. Valilik şeref defterini imzalayan Özer, Vali Köşger, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ve İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür ile toplantı salonunda bir araya geldi. Ardınan Bakan Özer, İzmir'in Balçova ilçesindeki bir otelde düzenlenen, 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Hazırlık Toplantısı'nda, milli eğitim müdürleri ve okul idarecileriyle bir araya geldi.

İZMİR VALİLİĞİ PROGRAMI
Bakan Özer, Valilikte yaptığı açıklamada, İzmir'in en fazla yatırım yaptıkları illerden birisi olduğunu, 2022'de yeni eğitim yatırımlarını güçlendirme kapsamındaki yeni okul yapımlarını kapsayacak şekilde yaklaşık 2,1 milyar liralık yatırımı kente kazandırdıklarını anlattı.

Yaptıkları son değerlendirmelerle İzmir'e ilave eğitim yatırım için 3 milyar liralık kaynak daha verdiklerini aktaran Özer, bunu 2022 yılı bitmeden daha yüksek rakamlara çıkartmak istediklerini bildirdi.

"Yıkılıp yapılmamış hiçbir bina bırakmak istemiyoruz"
Milli Eğitim Bakanı Özer, İzmir'de güçlendirme çalışmalarının 2-3 yıldır devam ettiğini dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz 2022 yılında gerçekten çok verimli bir dönem yaşadık, mevcut yapıların güçlendirilmesiyle daha dayanıklı, daha güvenli eğitim ortamlarını sağlama bağlamında. İnşallah bugünden itibaren 6-7 ay içerisinde tüm mevcut güçlendirmeleri nihayetlendirmek istiyoruz. Artık 2023 yılının 2. döneminde güçlendirilmesi yapılmamış, yıkılıp yapılmamış hiçbir binamızı, okul binamızı bırakmak istemiyoruz. Bu kapsamda yaklaşık 400 milyonluk yatırıma güçlendirme kapsamında İzmir'imize yeni yatırımı kazandırmış bulunuyoruz. Yine İzmir'imize bugünkü değerlendirmemiz kapsamında 63 yeni bağımsız anaokulu, 21 ilkokul, 16 ortaokul ve 22 de lise olmak üzere 122 yeni okulumuzu yatırım programına almış bulunuyoruz. Bu 122 yeni okulun yaklaşık maliyeti 2,3 milyar liraya tekabül etmekte."

"3 bin yeni anaokulu"
Bakanlık olarak öncelik verdikleri konulardan birinin de bu dönemde okul öncesi eğitime erişimi artırmak olduğunu vurgulayan Özer, 3 bin yeni anaokulunu sene sonuna kadar tüm Türkiye'de eğitim öğretime kazandıracaklarını aktardı.

Göreve geldikleri 6 Ağustos 2021'de, 2 bin 872 bağımsız anaokulu olduğunu belirten Özer, şunları kaydetti:

"5 yaşındaki okullaşma oranı yaklaşık yüzde 78'di. Bugün itibarıyla 5 yaştaki okullaşma oranı yüzde 93. 750 tane bağımsız anaokulu yaptık. 9 bine yakın ana sınıfı yaptık. Şimdi İzmir'de de yatırımlarımıza bağımsız anaokuluna çok büyük öncelik veriyoruz ve İzmir'imize 63 yeni bağımsız anaokulunu inşallah kazandıracağız. Ben inanıyorum ki 2022 yılının sonuna kadar 63 okul ile yetinmeyecek ihtiyaca göre belki 90-100 tane bağımsız anaokulu kazandırmış olacağız. Yine okullarımızın 2022-2023 eğitim öğretim yılına hazırlanmasıyla ilgili büyük onarım ihtiyacı olan tüm okullarımızın da büyük onarımlarını hızlı bir şekilde tamamlayacağız. Bu kapsamda da 300 milyonluk yeni yatırımı İzmir'imize bugün itibarıyla kazandırmış bulunuyoruz. Yani kısaca İzmir'imizdeki 2,1 milyar liralık yatırımı, 3 ilaveyle 5,1 bir milyar liralık yatırıma yükseltmiş bulunuyoruz."

Bakan Özer, okulların ihtiyacını karşılamayla ilgili hiçbir sıkıntının olmadığını aktararak, "Bu son zamanlardaki yaşanan sıkıntılı süreçler, belki bazı yatırımların yapılmasını geciktirdi ama inşallah hızlı bir şekilde valiliğimizin koordinasyonunda süreçlere çok hızlı bir şekilde devam edecek ve 2022-2023 eğitim öğretim yılında çok daha hazırlıklı, çok daha donanımlı bir şekilde eğitim, öğretim hayatına başlamış olacağız." ifadelerini kullandı.

2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI HAZIRLIK TOPLANTISI
Bakan Özer, İzmir'in Balçova ilçesindeki bir otelde düzenlenen, 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Hazırlık Toplantısı'nda, milli eğitim müdürleri ve okul idarecileriyle bir araya geldi.

Burada konuşma yapan Mahmut Özer, İzmir'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, özellikle geçen yıl salgın döneminde özveriyle çalışan eğitim camiasına teşekkürlerini iletti.

Son 20 yılda eğitimde dönüşümlerin yaşandığını aktaran Özer, eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarını artırmak için devasa yatırımlar yapıldığını aktardı.

Türkiye'de 2000'li yıllarda yaklaşık 300 bin derslik olduğunu hatırlatan Özer, "Bugün 855 bin derslik olan bir eğitim sistemine sahibiz. Yani yaklaşık 1 milyon dersliği olan bir eğitim sisteminden bahsediyoruz. Bu yatırımlar gerçekten okul öncesinden yüksek öğretime kadar tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranlarında ciddi bir sıçramaya vesile oldu." dedi.

"Aradığım elemanı bulamıyorum' söylemi tarihe kalmış olacak"
Özer, 2000'li yıllarda eğitim sisteminde 500 bine yakın öğretmen varken bugün öğretmen sayısının 1,2 milyona ulaştığını, 750 bin öğretmenin son 20 yılda eğitim sistemine dahil olduğunu belirtti.

Eğitimin tüm kademelerinde önemli mesafe alınırken, okul öncesinde istedikleri noktada olmadıklarını belirten Özer, 6 Ağustos 2021 tarihi itibarıyla 3 yaşta yüzde 14 olan okullaşma oranını yüzde 50'ye, 4 yaştaki yüzde 35'i yüzde 70'e ve 5 yaştaki yüzde 78 olan oranı ise yüzde 100'e eriştirmek istediklerini ifade ederek, "Ne zaman yapalım bunu? 2022 yılı içerisinde. Bu amaçla Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi 3 bin tane yeni anaokulunu yapmak için yola çıktık ve 40 bin tane de yeni ana sınıfını yapmak için.10 aylık kısa süre 758 tane bağımsız anaokulunu ve 9 bin tane de yeni ana sınıfını hizmete aldık. 10-11 ay gibi kısa sürede yüzde 78 olan 5 yaşındaki okullaşma oranını yüzde 93'a çıkarttık." dedi.

"Aradığım elemanı bulamıyorum" tarih olacak
Milli Eğitim Bakanlığının mesleki eğitimi ayağa kaldırmak için sektörün tüm temsilcileriyle iş birliği yaptığını belirten Özer, mesleki eğitimi 28 Şubat'ın getirmiş olduğu travmalardan kurtardıklarını ifade etti.

Ülkenin en kritik problemi olan genç işsizlik oranını düşürmek için çok önemli bir mekanizmayı devreye aldıklarını dile getiren Özer, "Gerçekten 1 milyona ulaşan bir mesleki eğitim merkezini kurguladığımız zaman 'Aradığım elemanı bulamıyorum' retoriği tarihe kalmış olacak. Artık mesleki eğitim, başarı hikayeleriyle yaptığı güzel projelerle, güzel uygulamalarla kendisinden söz ettiren bir eğitim türüne dönüşmüş bulunacak." ifadelerini kullandı.

Attıkları adımların sahaya çok iyi yansıdığını belirten Mahmut Özer, öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişim anlamında en iyi yerlere gelmesi için gayret sarf ettiklerini belirtti.

"Tüm okullarımızın ihtiyacını biz karşılayacağız"
Özer, 2022-2023 eğitim öğretim dönemi hazırlıklarına erken başladıkları, amaçlarının okulların tüm ihtiyaçlarını bakanlık olarak karşılamak olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

"Tüm eksikliklerimizi gidererek çok güçlü bir şekilde bir başlangıç yapabilmek. Bunun için buraya gelmeden önce il müdürümüz sizlerden gelen talepleri de dikkate alarak temizlikten kırtasiye, küçük onarımlardan donatım ihtiyacına kadar hangi okulun ne kadar ihtiyacı varsa onunla ilgili bir çalışma yaptılar. Bugün tüm okullarımızda, İzmir'imizdeki tüm okullarımızda 200 milyonu kırtasiye, 150 milyonu temizlik, 80 milyonu küçük onarım ve 170 milyonu donatım olmak üzere 600 milyon liralık yatırımı tüm okullarımıza göndermiş bulunuyoruz. Sadece bununla da yetinmiyoruz; 400 milyonluk büyük onarımda bugün itibariyle açıkladık. Dolayısıyla 600 milyon ve 400 milyon da koyduğumuz zaman 1 milyar liralık bir eğitim öğretime hazırlık bütçesini İzmir'imize tüm okullarımıza aktarmış bulunuyoruz."

"Bağışla kayıt arasında hiçbir zorunluluk ilişkisi yok"
Mahmut Özer, bakanlık olarak okulların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda olduklarını kaydederek, şöyle dedi:

"Velilerin özellikle kayıtlarda bağış gibi sizleri de rahatsız eden süreçlerle karşılaşmasını istemiyoruz. Velilerimiz eğer isterse okullara, okul aile birliklerine bağış yapabilirler ama bağışla okul kayıtları arasında hiçbir zorunluluk ilişkisi yok. Çünkü biz bakanlık olarak tüm okullarımızın ihtiyacını karşılayabilecek gücümüz de var bütçemiz de var."

Özer, sadece bununla yetinmeyeceklerini, aynı zamanda okulların temizlik ve güvenlikle ilgili tüm illere sürprizleri açıklayacaklarını aktardı.

Okul idarecilerinin her türlü talebini karşılayabilecek güçleri olduğunu belirten Özer, şöyle konuştu:

"Okul iklimini güçlendirecek, okul yöneticilerimizin, öğretmenlerimizin çok daha sağlıklı ortamda akran zorbalığının olmadığı, şiddetinin olmadığı bir okul ikliminde çalışacakları bir ortamı güçlendirmek aynı zamanda öğrencilerimizi de çok sağlıklı ortamlarda eğitim almasını sağlayabilmek. Şu algıyı tüm Türkiye'de kırmak istiyoruz. 'Bakanlık okulların ihtiyacını karşılardı, bakanlık, okulları, okul aile birliklerine mahkum ediyor, işte öğretmenler, velilerin bağışlarına mahkum ediyor.' Hayır. İstanbul'da da Ankara'da, İzmir'de Kars'ta neresi olursa olsun Türkiye'nin tüm noktalarındaki tüm okullarımızın ihtiyacını biz karşılayacağız."

Vali Köşger: İyi eğitilmiş genç nüfusun dışında bir zenginliğimiz yok
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de kentteki eğitim yatırımlarına desteklerinden dolayı Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e teşekkür etti.

Kentte eğitimle ilgili birikmiş sorunların olduğunu ve üzerine gelen bir depremin de bu sıkıntıları arttırdığını vurgulayan Köşger, "Tabii eğitimin esas önemli kısmı fiziki mekan, altyapı vesaire dışında bunun milli politikaların, milli değerleri, milli hedeflerin gösterdiği doğrultuda insanımızı yetiştirebilmek. Bizim ülke olarak her zaman söyleyebildiğimiz bir şey var, iyi eğitilmiş genç nüfusun dışında bir zenginliğimiz yok. Genç nüfusumuzu ne kadar iyi eğitebiliyorsak, kendi değerlerimizden kopmadan tüm evrensel değerlerle bunları buluşturabiliyorsak o kadar başarılı olmuş oluyoruz." dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür'ün de konuşma yaptığı programa AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, kentte görev yapan ilçe milli eğitim ve okul müdürleri katıldı.

URLA UZUNKUYU KÖY YAŞAM MERKEZİ'Nİ AÇTI
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Balçova'da eğitimcilerle buluştuktan sonra Urla Uzunkuyu Köy Yaşam Merkezi Açılış Töreni'ne katıldı. Bakan Özer, buradaki konuşmasında, "İzmir sembolik anlamları olan bir ilimiz. Bugün valiliğimizde bir toplantı yaptık ve İzmir'deki yatırımları 3 milyar ilave yatırım ile 5,1 milyara çıkardık. Eğitimin tüm kademelerinde nitelikli eğitimin verildiği ve herkesin nitelikli eğitime erişebildiği bir İzmir ortaya çıkacak. Bugün İzmir'deki tüm okul yöneticilerimizle bir araya geldik. Bir taraftan hedeflerimizi çalışma arkadaşlarımızla paylama imkanımız oldu bir taraftan da Milli Eğitim Bakanlığı'nın tüm okulların ihtiyacını karşılayabilecek güce sahip olduğunu söyledik. Tüm süreçleri yöneticilerimizle birlikte takip edeceğiz. Bakan yardımcılarımız, genel müdürlerimiz bu yaz tüm illerde seferber olacak. Önümüzdeki yıl çok daha hazır bir şekilde siz değerli velilerimize hizmet verebilmenin mutluluğunu yaşayacağız" dedi.



'KÖY YAŞAM MERKEZLERİ'NDE ÖĞRENCİ SAYISI KRİTERİNİ KALDIRDIK'
Taşımalı eğitim mekanizmasına değinen Bakan Özer, şunları kaydetti:

"Geçmişten kaynaklanan köyden şehirlere göçten dolayı hükümetlerimiz hep köylerde az sayıdaki çocuğun nitelikle eğitime erişmesi ile ilgili taşımalı eğitim mekanizmasını devreye soktu. Taşımalı eğitimden yararlanan çocuklarımız ücretsiz öğle yemeği yediler. Covid-19 sürecinden sonra tüm dünyada farklı bir şey yaşandı. İnsanlar doğaya, köylere yönelmeye başladı. Gıda tedarik zincirlerindeki problemler ve nitelikli tarım stratejik öneme sahip olmaya başladı. Bu toplumsal yeni akışı değerlendirmek için köy yaşam merkezlerini devreye soktuk. Bu merkezlerde öğrenci sayısı kriterini kaldırdık. Vatandaşlarımızın talep etmiş olduğu hangi eğitim varsa onları bu mekanlarda vatandaşımızın erişimine açacağız. Öğrencilerimizin doğal bir ortamı deneyimlediği mekanlara dönüştüreceğiz. Tüm illerimizdeki yaz sürecinde her ziyaretimizde bir köy yaşam merkezi açarak devam edeceğiz."

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı da Bakan Özer'e verdiği desteklerinden ötürü teşekkür edip, İzmir'in güçlü olabilmesi için eğitimin güçlü olması gerektiğini vurguladı.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de açılışta yaptığı konuşmada merkezin eğitim camiasının hizmetine verilmesinden dolayı duyduğu mutluluğu ifade ederek, eğitim dört duvar arasına indirgenemeyeceğini söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Özer, beraberindekilerle kurdeleyi kesip, Urla Uzunkuyu Köy Yaşam Merkezi'nin açılışını yaptı. (AA/DHA)

 
Firari FETÖ’cüler dağ evinde yakalandı
 
Başkan Soyer Karaburunlu muhtarlarla buluştu
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezarın hakkı sezara 20 Temmuz 2022 Çarşamba 17:50

yahu basın sitesi ve esenyalı çocuklarını alan "Adnan Mazıcı" ilk okulunu depreme dayanaksız diye yıktınız senelerdir yerine okul yapmadınız. üstelik çokta iyi bir okuldu. şimdi sayenizde aileler hakimiyeti milliye ve müdafai hukuk gibi ilk okullara çocuk sokabilmek için adres taşıma telaşına düştü. mahvettiniz aileleri

Yorumu oyla      2      3  
VfV 20 Temmuz 2022 Çarşamba 15:37

2053 vizyonunuz hazır. E o tarihe kadar anca biter bu okullar...

Yorumu oyla      2      3  
ibrahim 20 Temmuz 2022 Çarşamba 13:02

Vaatler vaatler. İzmir'in göbeğinde Karabağlar Nevvar Salih lisesinde hem lise öğrencileri, hem de bir ilkokul eğitim görüyor. Çocuklar sabah 7.20 de derse bağlayıp, 13.50 de çıkıyor. Sonra da ilkokul öğrencileri geliyor. Kışın 7.20 de derse başlamak demek, öğrencinin güne 5.30 da başlaması demek. Evinizde okula uzak ise vay haline. Üstüne ucube saat dilimi sistemini de ekleyin bakın ne oluyor. Bu sebeple okuldan ayrılan pek çok öğrenci var. Siyasiler ve diğer yetkililer halen daha cek cak proragandası yapıyor.

Yorumu oyla      6      3  
Emekli öğretmen 20 Temmuz 2022 Çarşamba 12:44

Sayın milli eğitim bakanı,öncellikle büyük emekler ve yatırım yapılan taşımalı sistemle çürümeye terk edilen Anadolu'da köy ilkokullar çürümeye terk edilmiştir,buralarda nice bilim insanları yetişti temelleri burada atıldı,gazi lambasında ve her türlü olanağa sahip olmayan öğretmenler sadece görevlerini yaparak çağdaş olmanın temellerini attılar lütfen önce bu abide yapıları tekrar ayağa kaldırın insanların hizmetime sunun,köy çocukları taşımalı sistemle arka sokaklarda ve okullarında arka sıradalar kurtulup sıcacık ekmeğini bulgur pilavını yumurtasını evlerinde yesinler yapacağınız en büyük hizmet bu olacaktır...

Yorumu oyla      7      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Firari FETÖ’cüler dağ evinde yakalandı
Adana polisi, FETÖ yöneticiliği ve üyeliğinden kesinleşmiş hapis cezasıyla ...
Ege Üniversitesi’nde köpek şoku… 12 ısırıklı mezuniyet!
Ege Üniversitesi’nde yapılan mezuniyet töreninde başı boş bir köpek kep ...
İzmir'de ölüm içkisi baskını: Şebeke çökertildi!
İzmir'de boş alkol şişelerini toplayıp, merdiven altı içki imalatı yaparak, ...
 
Karşıyaka’da hareketli anlar… Tacizciye halk engeli!
İzmir’in Karşıyaka ilçesinde bir erkek çocuğunu taciz ettiği öne sürülen ...
KPSS-2022/1 yerleştirme sonuçları açıklandı
ÖSYM tarafından 30 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında tercihleri yapılan ...
Çakmakların içine uyuşturucu saklayan şüpheli gözaltına alındı
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, şüpheli hareket eden bir kişinin üst aramasında ...
 
İzmir'de kanlı kavga!
İzmir'in Tire ilçesinde çıkan silahlı kavgada bir kişi yaralandı.
TBMM lokantasına yüzde 50 zam: Yeni fiyatlar ne kadar?
Zam yağmurundan sonunda Meclis lokantası da nasibini aldı. Meclis lokantasında ...
Estetik faciası: Tanınmaz hale geldi
İstanbul’da yaşayan Gülseren Ö., yüzüne dolgu yaptırmak için gittiği özel ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva