HABERLER>SAĞLIK
9 Aralık 2020 Çarşamba - 19:36

Bakan Koca: İzmir'de vaka sayıları düşüşte!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Koca, "İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Konya, Sivas, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te vaka artışı düşmeye başladı" dedi.

Bakan Koca: İzmir de vaka sayıları düşüşte!

Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Bir yıl boyunca tüm dünyanın ortak gündemi pandemi oldu, hepimizin hayatını değiştirdi. Virüsün bulaştığı kişi sayısı d ünyada 69 milyonu buldu. 1,5 milyonu aşkın insan Kovid-19 nedeniyle hayatını yitirdi.

Ülkemizde sınırlarımızı kapatma dair aldığımız önlemlerle ülkemize girişi geciktirmiş, başlangıçta başarılı bir seyir başlamış olsa da bu salgından kurtulmuş değiliz. İlk günden bu yana düzenli olarak toplanan kurumumuz gelişen yeni durumu sürekli olarak değerlendirmektedir.

Pandeminin ülke içindeki yönetimine yönelik alınan kararlarda ve uygulamaya konan tedbirlerde Bilim Kurulumuzun çalışmaları ve önerileri yönlendirici olmaktadır. Nisan ayında önemli artış gösteren bulaşma hızı aldığımız tedbirlerle bir nebze kontrol altına alınmış, yaz ayları nispeten kontrollü yaşanmıştır. Bunda gittikçe artan test kapasitemiz ve izolasyon tedbirlerimizin etkisi olmuştur.

İllerimizdeki durumu görmek bizzat illere giderek yerel yöneticilerimizle yaptığımız toplantılar bu sonuçları elde etmemizde oldukça yararlı oldu. Ne var ki tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son bir ay içinde hızlı bir artışla yüzyüze geldik. Havaların soğuması, insanların kapalı mekanda toplanması çok hızlı bir alevlenme ile yüzyüze getirdik. Pozitif vaka sayımız 1,5 milyonu aştı. 550 bini belirgin hastalık geçirdi. 15 bin insanımızı kayıph verdik, hala da kayıp vermeye devam ediyoruz.

Ülkemizde bundan önceki zirve olan nisan ayına göre günlük vaka sayısında 5 kattan fazla, vefatlarda yüzde 55 artış bulunmaktadır.

Hatay, Adana, Samsun, Antalya, Mersin ve Ordu'da vaka sayılarımız artmaya devam ediyor. Hastanelerimiz, yoğun bakımlarımız ciddi yük altında. 

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Konya, Sivas, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te vaka artışı düşmeye başladı.

AŞI 2 DOZ UYGULANACAK, ÜCRETSİZ OLACAK

Önümüzdeki birkaç gün içinde teslimatının yapılması planlandı. Kademeli olarak şimdilik 50 milyon doz gelecektir. Aşı 14-21 gün arayla iki doz halinde uygulanacak. Vatandaşlarımıza bedelsiz verilecek, başta aile sağlığı merkezleri olmak üzere sağlık kuruluşlarımızda yapılacak.

Atılacak somut adımları, kullanacağımız aşıların kısa ve uzun dönem güvenilirliği ve etkisi belirleyecektir.

Yeni ve daha ucuz bir teknoloji olan ve insanda ilk defa denenen mRNA aşısı için görüşmelerimiz devam ediyor.

"NİSAN SONRASI TESLİM EDEİLECEK AŞIYA İHTİYACIMIZ YOK"

Nisan ayından sonra teslim edilebilecek aşıya ihtiyacımız yok. Nisan sonrası dönemde bir veya birkaç aşımızın devreye gireceğini ümit ediyoruz. 

Türkiye'nin ilk iki, üç ay içinde dünyanın birçok ülkesinden daha fazla aşıya sahip olduğunu sipariş veren ülkelere bakın görmüş olursunuz.

(İnaktif aşı) Ucuz olduğu için değil, bu anlamda güvenilir olduğu için, geleneksel, doğal, bilinen aşı yöntemi olduğu için tercih ettik. Pfizer'dan nisan dahil olmak üzere ne kadar aşı verebilirlerse, talepte bulunduk. Bir rakam ifade ettiler ama bunun artırılmasını istiyoruz.

Siyasi mülahaza ya da her ne olursa olsun başka saiklerle salgının yönetimini tehlikeye atmaya hiçbirimizin hakkı yoktur. 

Aşı yaptıran vatandaşlar, sisteme aşıyı yapan sağlık kuruluşumuzca kaydedilecek, merkezi bir veri tabanından takip edilecek.

Filyasyon ekip sayılarımızı önemli oranda artırmış olduk. Şu an 16 bine çıkmış durumda. 

"ZORUNLU AŞIYI ŞİMDİLİK DÜŞÜNMÜYORUZ"

Aşıyı zoronlu olmasını şimdilik düşünmüyoruz, ikna ederek aşılamayı yapmak niyetindeyiz. Aşı, yapılan kişinin HES koduna işlenmiş olacak. Bazı yerlere giriş-çıkış için şu an düşünmüyoruz. Fakat süreçte bu dünyada gündeme gelecek. Uçak, ulaşım için aşı şartı yaygın aşılama sonrasında gündeme gelebilir. 

(Sinovac firmasının aşısı) Bir hafta 10 gün içerisinde ara değerlendirmesini bileceğiz, şu anda 3 bin 700 kişiye 5 bin civarında doz yapıldı, ciddi bir yan etki olmadı.

Son 4-6 ay içinde hastalığı geçirenlerin aşılamanın dışında tutulmasının düşünülüyor.

Kısıtlamaların yer yer sonuç verdiğini görüyoruz. Tam değerlendirmeyi gelecek hafta söylemek mümkün. Seyrine göre yeni öneriler olabilir.  İstanbul vaka sayısının azaldığı ama yoğun bakım yükünün devam ettiği şehirlerden. 

"YILBAŞI DA KISITLAMAYA TABİ"

Yılbaşı gecesi dahil olmak üzere Sayın Cumhurbaşkanımız açıklamıştı, Yılbaşı gecesi de kısıtlamaya dahil. Gün sayısının artırılması durumunda gelecek haftaki sonuçlar ve salgının seyri belirleyecek.

"216 SAĞLIK ÇALIŞANI VEFAT ETTİ"

Sağlık çalışanları içinde pozitif vaka sayısı 120 bini geçti. Toplam sağlık çalışanları içinde yüzde 10. Testi pozitif hayatını kaybeden sağlık çalışanı sayımız 216 oldu. Hepsi bu dönemin görev şehidi oldu. 

VEFAT SAYISI TARTIŞMASI

Ölüm sayılarının siyasetin konusu yapılmasına çok üzülüyorum.Biz PCR'ı pozitif olan ölümleri bildiriyoruz. Dünya Sağlık Örgütü de biliyor. Her bulaşıcı hastalık Covid değil.

 
Manisa'nın sevilen doktoru korona kurbanı
 
Bakan Koca açıkladı: 217 can kaybı 31 bin 712 yeni vaka!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Koronaya yakalanan çocukların D vitamini eksik'
Doç. Dr. Velat Şen, D vitamininin vücuttaki kalsiyum ve fosfat dengesini ...
Türkiye'deki korona aşısı denemelerinde 10 gün ayrıntısı!
Koronavirüs aşısı olduktan sonra virüse yakalanan gönüllüler olduğu iddialarıyla ...
Karantina günlerinde evde egzersiz şart!
Karantina günlerinde evde egzersiz şart!
 
Pfizer ilacıyla ilgili uyarı: O kişiler yaptırmasın
Koronavirüse karşı ilk toplu aşılama çalışmalarına başlayan İngiltere, ...
Aşı maske dönemini bitirecek mi?
Aşı maske dönemini bitirecek mi?
Bilim Kurulu Üyesi'nden 'evde aşı' önerisi
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Çin menşeli ...
 
Herkes bunu merak ediyordu... Doğru sandığımız yanlışı uzman açıkladı!
Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim ...
Kovid-19 ilaçsız geçer mi?
Koronavirüsün yol açtığı Kovid-19 hastalığını tedavi etmek için verilen ...
Koronavirüs Bilim Kurulu'ndan kritik toplantı!
Koronavirüs Bilim Kurulu, haftalık olağan toplantısını düzenleyecek. Toplantıda ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva