HABERLER>SAĞLIK
2 Eylül 2020 Çarşamba - 20:09

Bakan Koca 'ikinci pik yaşanıyor' dedi... İzmir yüksek riskli iller arasında!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün gerçekleşen Koronovirüs Bilim Kurulu'nun ardından açıklamalarda bulundu. Birinci dalganın ikinci pikinin yaşandığını belirten Koca, İzmir'in yüksek riskli iller arasında olduğunu açıkladı. Koca, son 24 saatte 1596 vaka tespit edildiğini, 45 hastanın ise hayatını kaybettiğini duyurdu. Ayrıca "Şu an Türkiye'de vaka sayısının en fazla olduğu il Ankara. İstanbul'u iki kat oranında geçmiş durumda" dedi.

Bakan Koca  ikinci pik yaşanıyor  dedi... İzmir yüksek riskli iller arasında!

Koronavirüs Bilim Kurulu bugün saat 17.00'de toplandı. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, basın toplantısı düzenledi.

Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Uzun bir süredir koronavirüs aramızda. Öyle görünüyor ki bu konuya karşı zaman zaman duyarsız hale geliyoruz. Gelenek ve göreneklerimizin önemli parçalarından olan bayram ve düğünlerdeki hareketlilik ve dikkatsizliklerimiz bizi bu eşiğe getirdi. Halkımızın büyük çoğunluğu ilk günkü hassasiyetle tedbirler almaya devam ediyor. En azından maske, mesafe ve temizlik şartlarına riayet ediyor. Bir salgınla mücadelede toplumun her ferdi aynı duyarlılığı göstermesi gerekiyor.

BİRİNCİ DALGANIN İKİNCİ PİKİNİ YAŞIYORUZ
Birinci dalganın ikinci pikini yaşıyoruz. Düğünler ve bayramlaşmalar dahil olmak üzere bu mücadeleye bir istisna getiremeyiz. Karşınıza müjdeli haberlerle çıkmayı çok arzu ederdim. Ne var ki hastalarımızın, yitirdiğimiz canların sayısı dünyada olduğu gibi ülkemizde de artıyor. Bundan böyle kontrollü sosyal hayatın başladığını, kısıtların esnediği dönem olduğunu söyledim.

Tatil yerlerinde, eğlence yerlerinde, çarşı pazarda, törenlerde tedbirlere ne kadar uyulduğunu hep birlikte içimiz acıyarak görüyoruz. Düğün, nişan, sünnet törenlerimiz, taziyelerimiz yeni taziyelere kaynaklık eden yerler halini alıyor. Virüs her geçen gün daha fazla insana bulaşıyor. Açıkladığımız yeni hasta sayımız düşmüyor. Ağır hastalık geçirenlerin, yoğun bakımdakilerin sayısı artıyor. Her gün bu sebeple vatandaşlarımız canlarından olmaya devam ediyor.

HASTANELERİN YÜKÜ ARTIYOR
Ülke genelinde farklılıklar olsa da hastanelerimizin yükü artıyor. Bu yüke hayallerinizin ötesinde omuz verenler var. Kamuda esnek çalışma uygulamasına geçildiği, evden çalışmanın özendirildiği bu dönemde gündüz, gece görevine devam eden, çocuğunu eşini kucaklayamayan hemşire, doktor ve her düzeyde sağlık personelimiz var.

29 BİN 865 SAĞLIK ÇALIŞAN KORONA OLDU
Sağlık personelimiz mesleğe adım atarken acı çekerek, hüzünlenerek, umutlanarak, üzülerek yaşayacağı bir hayata talip olduğunun bilincindedir. Her aşamada sabır ve fedakarlık isteyen bir mesleğin mensubu olduğunu bilmektedir. Vatandaşlarımıza şüpheli vakalardan uzak durmasını tavsiye ederken, sağlık çalışanlarımız bütün mesailerini bulaştırıcı hastalarla birlikte geçirmektedir. Şu ana kadar sağlık kuruluşlarımızda virüsün bulaşmasından kaçamayan 29 bin 865 çalışanımız oldu. Ne yazık ki 52 sağlık çalışanımızı yitirdiklerimiz arasında ebediyete yolcu ettik. Bu ortamda sağlık kuruluşlarımızda hala şiddete başvuranların olması, sağlık personelimizin menfur saldırılarla muhatap olması içimizi acıtıyor, şevkimizi kırıyor. Sağlıkçılarımızın beklentisi alkıştan öte bir hassasiyettir. Bu hassasiyet, tüm vatandaşlarımızın tetikte olması için gerekli.

İZMİR YÜKSEK RİSKLİ
Ülke genelinde durum kotnrol altında. İstanbul'da, Trakya'da ve Ege Bölgesi'nde ciddi bir artış yok. Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da maalesef artış var. Artışın en fazla olduğu illerin başında Ankara geliyor. Yer yer Gaziantep, Şanlıurfa, Batman gibi illerimizde hastane sıkıntısı yaşandı. Diyarbakır gibi bazı illerimizde yakın çalışmalarımız sürdürülmektedir. Bu tedbirlerimizle hasta sayısını Antep'te yüzde 52, Mardin'de yüzde 62 aşağı çekmeyi başardık. Konya'da kısmen kontrol altına aldık. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kayseri hala yüksek riskli illerimiz arasında.

İZMİR'DE 350 EKİP SAHADA
Filyasyon ekip çalışmamızı 10 bin 802'ye çıkardık. Her ilin kendi özelinde tedbirler almaya başladık. Sorunlu illerde filyasyon ekiplerin sayısını hızla arttırıyoruz. Konya'da 460, Şanlıurfa'da 300, Erzurum'da 207, İzmir'de 350, Kayseri'de 150 ekip sahada. Salgın bölgesel farklılıklara rağmen ülke genelinde kontrol altındadır. Önümüzde mevsimsel gribal enfeksiyonların artacağı dönem var. Bu duruma karşı yeni tedbirler alındı. Mücadelemizin boyutu değişecek. Yeni mücadele dönemine karşı hazırlanıyoruz.

ANKARA'DA İSTANBUL'UN İKİ KATI VAKA VAR
Şu an Türkiye'de vaka sayısının en fazla olduğu il Ankara. İstanbul'u iki kat oranında geçmiş durumda. Dolayısıyla bu anlamdaki tedbirleri Ankara'da daha yoğunlaştıran yaklaşım ve çaba içindeyiz. Bu anlamda birtakım tedbirler alınmaya başlandı. Özellikle mesai kavramı, bununla ilgili gerektiğinde kuruma gelmeden, dönüşümlü olarak, belli bir yaş üzerinde, 60 yaz üzeri kişilerin kuruma gelmelerini önlemek gibi Ankara özelinde daha yoğun şekilde gündeme alındı. Şu an sokağa çıkma ve benzeri durum gündemimizde yok. Önemli olan tedbirlere uyum noktasında herkesin gayret ve çaba içerisinde olmasını sağlamak.

ANKARA'NIN KONTROL DIŞINA ÇIKTIĞINI ASLA SÖYLEYEMEYİZ
Bilim Kurulumuz bu dönemde bir tavsiye kurulu. Bugüne kadar Bilim Kurulumuzun almış olduğu tavsiyeleri uygulama noktasında gayret içinde olduk. Bilim Kurulunun karar verici olmadığı bu anlamda söylenmiş bir cümle. Salgının kontrolden çıktığını asla söyleyemeyiz. Ama tedbirlere uyum noktasında hassasiyet göstermezsek sonucu farklı olabilir. Bazı illerimizde bu durumun daha belirgin olduğunu görüyoruz. Bu Ankara için özellikle söyleyenebilecek durum. Kayseri, Konya gibi illerimizde artış olduğunu, Konya'nın biraz daha stabil hale geldiğini söyleyebiliriz. Ankara'da bunun daha belirgin olduğunu görüyoruz. Kontrol dışına çıktığını asla söyleyemeyiz. Arkadaşlarımız yoğun bir gayretle çaba sarfediyorlar. Erken dönemde vakanın tespiti, filyasyon çalışmasının sahada yoğun yapılması. İlaç uygulamasını erken dönemde başlamak gibi bir yaklaşım da başka ülkelerde görmüyoruz. Ciddi sonuçlar aldığımızı, her gün sonuçları alma noktasında tabloda gösterdiğimiz zatürre oranı var. Zatüre oranının giderek aşağı doğru düştüğünü görüyoruz. Bu da erken dönemde ilaç uygulamasıyla oluyor.

MAÇLARIN İLK YARISI SEYİRCİSİZ OYNANMALI
Futbolla ilgili olarak Bilim Kurulunda gündeme geldi. Bu dönemde belli bir döneme kadar belki ilk yarısı için müsabakaların seyircisiz olması şeklinde bir öneri var. Bunu söyleyebilirim. Yani seyircili olmaması, seyircisiz futbol müsabakalarının devam etmesi şeklinde Bilim Kurulunun önerisi var. Yaklaşımımız bu şekilde. Ek ödemeyle ilgili hem sahada filyasyon yapan hekimlerimiz dahil olmak üzere şu dönemde bu hastalarla ilgili yoğun, acil, göğüs hastalıkları, dahile, çocuk ve benzeri çalışanlarla ilgili düzenleme yapıldı. Önümüzdeki günlerde yayınlanmış olur.

Türkiye'de son 24 saatte 1596 yeni vaka tespit edildi. 45 kişi hayatını kaybetti. 947 kişi ise virüsü atlattı.

 
YÖK'ten koronaya karşı temizlik standardı
 
Feci kazada motosiklet beton mikserinin altında kaldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İngiliz ilaç devi aşı için tarih verdi
Corona virüs aşısı konusunda önemli çalışmalar yürüten İngiliz ilaç devi ...
Prof. Dr. Ceyhan tarih verdi ve uyardı: Mutasyon gerçekleşmezse...
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 20'nci yüzyılın ...
Kalp nakli bekleyen küçük Neslihan'dan organ bağışı çağrısı
İzmir'de kalp yetmezliği tanısıyla yaklaşık 3 yıldır kalp nakli bekleyen ...
 
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Kara: Böyle giderse tedavi edecek sağlık çalışanı bulamayacağız
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Türkiye'nin koronavirüs sürecini ...
Mehmet KARABEL yazdı... Hayat kurtaran ‘kalp krizi’ korsesi!
Mehmet KARABEL yazdı... Hayat kurtaran ‘kalp krizi’ korsesi!
Bilim Kurulu Üyesi Özlü: Kontrolü kaybediyoruz, bizim karar yetkimiz yok
Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü, "Sosyal medyadan bana yazıyorlar ‘’niye ...
 
Bakanlık el koydu: Pozitif vakaları sisteme girmediler!
PCR testini yapan bazı kuruluşların 8 Ağustos'tan sonra pozitif çıkan ...
Tabip Odası Başkanı Çamlı’dan ‘kısmi artış’ yorumu: Risk çok büyük!
Bakan Koca'nın açıklamasına göre İzmir'de ılımlı bir vaka artışı görüldüğüne ...
Corona virüse karşı peynir tüketin!
Kalsiyum ve D vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyleyen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva