HABERLER>SAĞLIK
20 Mayıs 2021 Perşembe - 19:29

Bakan Koca açıkladı: Haziran'da normalleşme geliyor

Koronavirüs Bilim Kurulu bugün toplandı. Toplantıya BioNTech'in CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin'de katıldı. Toplatı sonrası Şahin ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, birlikte açıklamalarda bulundu. 120 milyon doz BioNTech aşısı için anlaşma yapıldığını duyurdular. Buna göre 120 milyon doz aşının dört ayda tamamlanması bekleniyor. Ayırca Bakan Koca, iki buçuk ay sonra günlük vaka sayısının bugün 10 binin altına düştüğünü açıkladı.

Bakan Koca açıkladı: Haziran da normalleşme geliyor

Koronavirüs Bilim Kurulu bugün aşı gündemiyle topladı. yapılacak toplantıya Toplantıya BioNTech aşısını geliştiren Profesör Doktor Uğur Şahin'in de katıldı. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açıklamalarda bulunuyor. 

"GÜNLÜK VAKA 2,5 AY SONRA 10 BİNİN ALTINA İNDİ"
Bilim Kurulu Toplantısına katılan Uğur Şahin 120 milyon doz aşı için anlaşma yapıldığını duyurdu. 

Koca, "Kapanma döneminden sonra ilk Bilim Kurulu toplantısını yaptık. Bugün uzun bir aradan sonra günlük vaka sayısı 10 binin altına indi.

Özellikle kapanma dönemi sonrası bugün uzun bir aradan sonra günlük vaka sayımız 10 binin altına düştü. Bu düşüşün bundan sonra da devam edeceğini öngörüyoruz. Bugün Bilim Kurulumuza katılan önemli bir misafirimiz var. Küresel salgında salgını durdurmak için en önemli silah olan aşıyı ilk geliştiren bilim insanlarımız Doktor Uğur Şahin ve Özlem Türeci hocamız da bizimle beraberlerdi.

Şu an Özlem Türeci çalışmalarına devam ediyor olduğunu söyleyerek aramızdan ayrıldı. Uğur Hocamız şu an beni dinliyorlar. Bugün özellikle Uğur Hocamızın bazı görüşlerini bizzat kendisinden duymanızı istiyoruz" açıklamasında bulundu.

4 AYDA 120 MİLYON DOZ AŞI GELECEK
Bakan Koca ve Uğur Şahin, 120 milyon doz aşı içni anlaşma yapıldığını Eylül ayına kadar 120 dozun Türkiye'ye geleceğini duyurdu. Buna göre ilk 30 milyon aşı Haziran ayında Türkiye'ye gelecek.

Uğur Şahin canlı yayında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sorularını yanıtladı.

Koca'nın aşı mutasyonlara karşı etkilimi sorusuna, "Aşı 30'dan fazla varyantta etkili. Enfeksiyon geçirmiş olan kişiler bizim gördüğümüze göre ilk dozdan sonra yüksek antikor geliştirmiş oluyor. Bu kişilerdeki antikor seviyesi iki doz aşı olmuş gibi tespit edildi. Onlarda belki tek doz yeterli olabilir. Üçüncü dozu 2022 yılı için öneriyoruz." dedi.

Bakan Koca, Uğur Şahin'i Haziran ayında Türkiye'ye davet etti. Uğur Şahin, Haziranın ilk yarısında Türkiye'ye gelmeyi planladığını söyledi.

Uğur Şahin'in ardından açıklamalarına devam eden Bakan Koca, gazetecilerinde sorularını yanıtladı. Koca'nın açıklamalarından satırbaşları:

Biz artık hastalığı tanıyoruz. Artık tedavi protekolleri oturdu. Bundan sonraki süreçte birinci önceliğimiz vakalardaki düşüşü kalıcı ve sürekli hale getirmek olacak. Ayrıca bundan sonraki süreçte yasaklarla yönetimde ziyade daha çok kişisel tedbirlerle ve yaygın aşılamayla bu dönemi sürdürmek istiyoruz. Bunun dışında artık özellikle yaygın aşılamayla birlikte pandemiyi gündemimizden çıkarmak bizim ana hedefimiz olacak. Biz artık ilk vakanın açıklandığı 11 Mart 2020'den itibaren aşıyla birlikte önümüzü daha net gördüğümüzü söyleyebiliriz. Salgın öncesi döneme artık geçmek istiyoruz. Vatandaşımızın aşı noktasında hassasiyet göstermesini ve bulabildiği aşıyı erken dönemde olmasını ve tedbirleri elden bırakmayarak bu dönemi geçirmesini hassasiyetle belirtmek istiyorum.

YERLİ AŞI ÇALIŞMALARI
Yerli aşıyla ilgili bildiğiniz gibi faz-2 çalışması bitti. Faz-3'ün başlaması da zannediyorum iki hafta içinde olacak. Bütün sonuçlar olumlu olursa Haziran başında Faz-3'e geçeceğiz Bunun dışnıda üç aşımız daha var. Orada da faz-1 safhasındalar. Zannediyorum önümüzdeki iki veye üç hafta içinte faz-1 sonuçlarına bakılarak başarılı olunursa faz-2 çalışmaları başlamış olacak .Faz-3le birlikte inaktif olan ilk aşımız eylül ayında acil kullanım onayıyla birlikte kullanımı söz konusu olabilir. Bu anlamda ilk Türk aşımız başarıyla gündeme gelebilir.

AŞILAMA ORANLARI
Aşılama oranıyla ilgili şu an toplamda 65 yaş üstü yüzde 84'e kadar ulaştı. Biz bunun yüzde 90 ve üzeri olmasını istiyoruz. O nedenle özellikle 55 yaş üstü grubun aşı noktasında beklemeden en erken dönemde aşılarını olmaları gerekiyor. Biz bu oranları doksan ve üzerine çıkarmaktan yanayız.

Biontech aşısı için üçüncü doz 2022 yılında öneriliyor. Bilim kurulunun önerisi ise altı ay sonra olması yönünde. Bunu değerlendireceğiz.

KADEMELİ NORMALLEŞME
Bundan sonraki süreçte on binin altına düşen bir vaka sayımız var. Artık bu virüsün nasıl bulaştığını tüm vatandaşlarımız biliyor. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte yasakları daha azaltan bir dönemle, süreci normale döndürmek istiyoruz. Bilim Kurulu'nun bununla ilgili önerisi gelecek hafta şekillenmiş olur. Haziran ayı itibariyle nasıl bir normalleşme olacağıyla ilgili bir önerimiz olacak. Kapatmaktan ziyade daha çok kişisel önlemleri sürdürmekten yanayız.

 
'Gazze'de yaşananların tek sorumlusu İsrail'dir'
 
Başkan Gürbüz için 7,5 yıl hapis isteniyordu: Manavın vurdurulması davasında ne karar çıktı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BionTech ile 90 milyon doz aşı anlaşması!
Pfizer/BionTech, Türkiye ile 30 milyonu opsiyonlu olmak üzere 90 milyon ...
Türkiye'de 26 milyon 912 bin 166 doz aşı uygulandı
Sağlık Bakanlığınca, Kovid-19'la mücadele kapsamında uygulanan birinci ...
Yerli aşıda Faz-2 çalışmaları bakanlığa iletildi
Türkiye'de corona virüse karşı geliştirilen yerli aşılar arasında insan ...
 
Entübeyken doğum yapmıştı... Kızına ilk kez dokundu!
Eskişehir’de, 7 aylık hamileyken, koronavirüse yakalanan Zeliha Hısım ...
Son 24 saatte 504 bin aşı yapıldı
Covid-19'la mücadele kapsamında son 24 saatte uygulanan aşı miktarı 500 ...
Salgında günün bilançosu: 203 vefat, 11 bin 937 yeni vaka!
Türkiye'nin 18 Mayıs 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Son 24 ...
 
Bakan açıkladı: 40 yaş üstü öğretmenlere aşı
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 40 yaş üzeri tüm öğretmen ve okul çalışanları ...
Bakanlık açıkladı: İzmir artık kırmızı değil!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından İllere göre haftalık ...
Bakan Koca duyurdu: 10 milyon doz daha geliyor
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu hafta 10 milyon doz Çin aşısının Türkiye'de ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva