HABERLER>GÜNCEL
13 Şubat 2024 Salı - 14:08

Aya Yorgi’deki tahribat yargıda!

Doğal ve arkeolojik SİT statüsündeki Aya Yorgi Koyu’ndaki inşaat çalışmalarında yaşanan doğa tahribatıyla ilgili Çeşme Çevre Platformu suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda Çevre Kanununa ve Kıyı Kenar Kanununa muhalefet edildiği ifade edildi.

Aya Yorgi’deki tahribat yargıda!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir’in Çeşme ilçesindeki dünyaca ünlü Aya Yorgi Koyu tahribat yargıya taşındı. Doğal ve arkeolojik SİT statüsündeki alanda beach club inşaatı sırasında ağaçların kesildiği, denize dolgu yapıldığı ileri sürülmüştü.

Bir kısmı hazinesi arazisi olmak üzere alanda yapılan çalışmalarla ilgili Çeşme, Çevre Platformu suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda Çevre Kanununa ve Kıyı Kenar Kanununa muhalefet edildiği vurgulandı. Alanda çalışmaların durdurulması ve şüphelilerin cezalandırılması istendi.

Suç duyurusunda şu ifadeler yer aldı:

Suça konu olan araziler İzmir ili, Çeşme ilçesi, Sakarya Mahallesi 206 ada 1. parsel, 204 ada 7. ve 45. parsellerde yer almakta olup; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 12.06.2018 tarihli ve 106071 sayılı OLUR’ u ile “Doğal Sit- Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Doğal Sit- Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak ilan edilmiştir. (EK1) Söz konusu araziler, bir turizm ilçesi olan Çeşme’nin sembolik yerlerinden biri olan Ayayorgi Koyu olarak adlandırılan koyun bitişiğinde yer almaktadır. Doğal bir oluşum olan bu yerde, sakız ve zeytin ağaçları başta olmak üzere çeşitli endemik bitkiler bulunmaktaydı. Ancak, ne yazık ki, buradaki bitkilerin tümü kökünden iş makinalarıyla sökülmek suretiyle yok edilmiş, hukuka aykırı bir şekilde ağır ve geri dönüşü olmayan bir tahribata yol açılmıştır. Bunun yanında, suça konu arazilerden çıkan moloz, hafriyat ve sair atıklar denize dökülmüş ve çevreyi kasten kirletme suçu işlenmiştir. Şüpheliler bu eylemlerini halen daha devam ettirmekte olup, tepki gösteren vatandaşların alanı görmemesi için Kıyı Kenar Kanununa aykırı olarak denize ulaşımı engelleyecek şekilde bariyer oluşturulmuştur.

Yukarıda bahsi geçen tahribatın bir an önce durdurulması amacıyla çevre halkı tarafından gösterilen tepkiler ve Çeşme Belediyesi’ne yapılan şikayetler sonucu zabıta ekibi 03.12.2023 tarihinde suça konu arazilerde inceleme yapmış ve “Hasan Oğulları Hafriyat tarafından zemin düzeltme ve temizlik çalışması olduğu, endemik bitki örtüsüne ve anıt ağacı olarak nitelendirilen zeytin ağacı dalları ve köklerine zarar verildiği, hafriyat ve toprak taşıması yapıldığı, Belediyenin ilgili birimi olan Milli Emlak Müdürlüğü’nden herhangi bir izinlerinin olmadığı” tutanak altına alınmıştır. Fakat Belediye tarafından herhangi bir yaptırım uygulanmamış, tahribatın önlenmesi için bir aksiyon alınmamıştır. Suça konu olan ve doğal sit alanı niteliğini haiz arazilerde tahribat halen daha devam etmekte olup İVEDİ BİR ŞEKİLDE DURDURULMALI VE ŞÜPHELİLER CEZALANDIRILMALIDIR. Bu nedenle kamu davası açılması ve bu tahribatın bir an önce durdurulabilmesi için işbu şikâyet dilekçesini vermek zaruri olmuştur"

PLATFORM: ÇEŞME YAŞANMAZ HALE GELDİ!
Açıklama yapan Çeşme Çevre platformu Sözcüsü Ahmet Güler "Bu katliamın sürmesine izin vermeyeceğiz. Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın yapmış olduğu gözaltına alma ve olaya el koyma sürecini çok olumlu buluyoruz, ancak ileride olabilecek her türlü işgale karşı yasal haklarımız kullanarak buranın işgal edilmesine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Son yıllarda Çeşme ciddi bir rant alanı oldu, kaçak inşaatlar rezil danslar, koy işgalleri Beach kulüpler, betonarme yapılar Çeşme'yi yaşanmaz bir hale getirdi. Eğer Çeşmeyi korumaz isek Çeşme’in akibeti Marmaris, Kuşadası, Bodrum, Antalya gibi olacak yani tamamen şehirleşecek." dedi. 

GÖZALTI YAPILMIŞTI
Aya Yorgi Mevkiindeki Hazine arazisinde kaçak inşaat çalışması yapıldığı ihbarı üzerine Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında 6 şüpheli gözaltına alındı, 1 iş makinesine el konulmuştu. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.


 

 
Mustafa Sarıgül'den CHP'ye 'Gürsel Tekin' çağrısı!
 
Sendika başkanına saldırıda savunma: Alaycı konuştu!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Körfez 14 Şubat 2024 Çarşamba 09:56

Görünen o ki adamlar günlerce çalışmış kimse birşey dememiş, ya da diyememiş!

Yorumu oyla      1      1  
yazık 13 Şubat 2024 Salı 19:42

bıktık artık ayayorgi halk plajı olsun ..

Yorumu oyla      1      1  
İzmirli 13 Şubat 2024 Salı 15:44

Bu hale gelinceye kadar kimse görmedimi yahu ?

Yorumu oyla      3      2  
izmirli 13 Şubat 2024 Salı 15:20

halk-vatan-devlet-cumhuriyet-millet düşmanlığı...

Yorumu oyla      2      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hastane otoparkında drifte 33 bin 739 lira ceza
Mersin'in merkez Yenişehir ilçesinde, hastanenin açık otoparkında drift ...
Antalya'daki selden acı haber!
Antalya'da gece yarısı başlayıp, sel dönüşen sağanak ölüme yol açtı. Kepez ...
İntihar girişiminde bulundu… ‘Zorla fuhuş yaptırılıyor, polis rüşvet alıyor!’
İzmir’de Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde akli dengesi yerinde olmayan bir ...
 
36 kişiye mezar olmuştu... Rıza Bey Apartmanı'nda yeni dava!
İzmir'de 30 Ekim 2020'deki depremde 36 kişinin yaşamını yitirdiği Rıza ...
FETÖ'nün hücre evlerine baskın: 20 gözaltı
Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hücre evlerine yönelik operasyonda ...
Minibüs devrildi: 13 işçi yaralandı!
Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde minibüs devrildi. Yaşanan trafik kazasında ...
 
Erkek dehşeti: Dini nikahlı eşi ve üvey oğlunu öldürdü!
Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde, dini nikahlı eşi ve üvey oğlunu öldüren zanlı gözaltına alındı.
Komşu vahşetinde yeni gelişme!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde komşuları Yahya Köşek (61), eşi Meryem Köşek ...
AK Parti programına silahlı saldırıda gözaltı sayısı 23'e yükseldi
AK Parti İstanbul Küçükçekmece Belediye Başkan adayı Aziz Yeniay'ın seçim ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva