HABERLER>EKONOMİ
15 Aralık 2021 Çarşamba - 07:56

Atık şişelere markette indirim

Sıfır atık hedefine ulaşmada en kritik dönemeç olan depozito iade sistemi için geri sayım başladı. Yeni yılla birlikte üzerlerinde özel etiketler bulunan su, gazlı içecek, süt gibi ürünlere depozito ücreti ödenecek. Bu ambalajlar iade makinesine atılınca, atan kişinin hesabına puan ya da marketlerde indirim olarak yansıyacak.

Atık şişelere markette indirim

Uygulamada ilk olarak 0.1 ile 3 litre aralığındaki metal, cam, plastik ve alüminyum ürünler sisteme dahil edilecek. Bu ürünlerde Depozito sistemine uyumlu özel etiketler bulunacak. Firmalar önce sisteme kayıtlarını tamamlayacak, yılın ikinci yarısında da tüketiciler Türkiye genelinde 32 bin 157 mahallede aynı anda, depozito iade makinelerine kullandıkları ambalajları atarak puan toplamaya başlayacak. Uygulamanın öncelikle hangi içecek grubundan başlayacağına henüz karar verilmiş değil. Bazı firmalar uygulamanın bir yıl ötelenmesini isterken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 1 Ocak 2022’den vazgeçmeyi düşünmüyor.

SİGARA İZMARİTİ BİLE
- Ambalaj etiketlerinde görünür, okunaklı ve kolay silinmeyen ‘depozitoludur’ ibaresi konularak, sisteme özgü barkodlar kullanılacak. Temizlik malzemeleri, tarım ürünlerinin kapları, 5’lik su şişeleri sonradan devreye girecek. Sisteme alışılınca kapsam sigara izmaritlerine kadar yaygınlaştırılacak. Yetkililer, “Örneğin meşrubatta büyükler hazır olduğunda sistem başlayacak. Öncelikle ellerindeki ürünlerin bitirilip, sistemle uyumlu etiketli ürünleri piyasaya sürmeleri için kendilerine zaman tanınacak” dediler.

1.3 MİLYON VARİL PETROL
- Uygulamanın ilk aşamasında 1 milyon 250 bin varil petrol, 441 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanacak. Atmosfere 20 bin 600 ton daha az sera gazı salınacak. 7 bin kişiyle başlayıp 12 bin kişiye istihdam yaratacak. Ülke genelinde oluşan 32 milyon ton katı atığın yüzde 25’ini yani 8 milyon tonunu geri dönüşebilir ambalaj atıkları; bunların 400 ila 800 bin tonunu da içecek ambalaj atıkları oluşturuyor. Yeni sistemle cam geri dönüşümünde yüzde 70, pette yüzde 35, alüminyumda yüzde 25 artış olacağı hesaplanıyor.

AVM ÖNÜ, MEYDAN, METRO
- Bakanlık, sektörle birlikte depozito makinelerinin konulacağı ortak noktaları belirlemeye çalışıyor. Her bir marketin önüne iade makinesi koymak yerine, en verimli ve tüketicinin en kolay ulaşabileceği alışveriş merkezi önleri, meydanlar, metro giriş çıkışları gibi yerlere yerleştirilmesi planlanıyor.

PİLOT İLLERDE BAŞLASIN
- Bazı içecek firmalarının yaz dönemi yoğunluğundan dolayı sisteme geçişin 2023’e ertelenmesi talebinde bulunduğu öğrenilirken Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gencer, başından beri destekledikleri sistemin ilk aşamada üç pilot ilde başlamasını öneriyor. Zincir market ve AVM’lerde atık plastikleri toplayacak makinelerin kurulma sürecinin henüz tamamlanmadığını belirten Gencer, “Ülkemizde yılda 20 milyar içecek ambalajı tüketiliyor. Depozito uygulaması uzun yıllardır dile getirdiğimiz kaynağında ayrıştırma ve geri dönüşümde ülkemize sınıf atlatacak” dedi.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
- Tüketiciler su, süt, meyvesuyu, gazlı içecek, alkollü içecek alırken depozito ücreti ödeyecek. Tüketici ürün bitince kapağı ve etiketiyle iade makinasına atarak puan toplamaya başlayacak. Örneğin bir su şişesi kapağı, etiketiyle boş olarak makinaya atılacak. Atan kişinin hesabına sistem puan yazacak ya da marketlerde indirim kazanacak. Hile yapılmak istense bile makina bunu kabul etmeyecek. Çünkü makina o şişenin üzerindeki etiketi okuyacak, ağırlığını tespit edecek. Ürünün hangi firma tarafından üretilmiş, kaçlık bir şişe olduğunu tespit edip, sisteme işleyecek. Böylece meşrubat şirketinin 1 milyon kutusundan hangisinin makinaya atıldığı ya da süt firmasının 1 milyon kutusundan kaçının geri döndüğü belli olacak. Firmalar, önemli noktanın ambalajların kirletilmeden, içine başka madde doldurmadan makinaya gelmesi olduğunu söylüyor.

 
Kütahya'da FETÖ operasyonu: 8 gözaltı
 
Cumhurbaşkanlığı 2022 yılı bütçesi kabul edildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hazine, 7,6 milyar lira borçlandı
Hazine, TÜFE'ye endeksli tahvil ihalesinde ROT dahil 7,64 milyar TL satış yaptı.
EİB Başkanı Eskinazi uyardı: İhracat kredisinde limit krizi!
Döviz kurları 80 günde Türk Lirası karşısında yüzde 65-70 artış gösterince ...
TMSF bir şirketi daha satışa çıkardı
TMSF, Isystems Petrol ve Doğalgaz Mühendislik Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nü satışa çıkardı
 
Fiyatları tutabilene aşk olsun! Seyirlik tezgahlar!
Balık satın almak hayaliyle satış noktalarına gelen vatandaşlar, karşılaştıkları ...
İki bakanlığın daha bütçesi kabul edildi
Dışişleri ile Kültür ve Turizm bakanlıklarının 2022 bütçeleri TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
5 saat süren ekonomi zirvesi sona erdi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan; İstanbul'da Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Merkez ...
 
Stokçuluğun cezası 2 milyon liraya çıkartılıyor!
Ekonomide enflasyonla mücadele kapsamında stokçuluğa karşı alınan önlemlere ...
Bakan Nebati'den cari açık açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "2021 Ekim ayında Cari İşlemler ...
Ekonomi zirvesi Erdoğan başkanlığında toplanıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Merkez Bankası ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva