HABERLER>EKONOMİ
3 Haziran 2022 Cuma - 09:45

Araç masrafları çığrından çıktı... Servisçiler çözüm arıyor!

Ekonomik kriz sebebiyle birçok sektör durma noktasına geldi. Artan akaryakıt fiyatları sebebiyle okul servis ücretlerine yapılan zamların etkisiyle, birçok aile çocuklarını kendi imkânları ile okuluna göndermeye başladı. Bunun sonucu olarak da servis şoförleri mesleği terk etmeye başladı. Çoğu servis şoförü de yaşamını idame etmesi için ek iş yapıyor.

Araç masrafları çığrından çıktı... Servisçiler çözüm arıyor!

Pandemi süreci ile adeta kontak kapatan servis esnafı bu kez de ekonomik kriz ile boğuşuyor. Akaryakıt başta olmak üzere bakım-onarım ve yedek parça fiyatlarındaki astronomik artış sonucunda servis esnafı kontak kapatma noktasına geldi.

Diren Çelik’in haberine göre, İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası seçimlerinde koltuğu geçtiğimiz 19 Ocak tarihinde, 29 yıllık eski başkandan devralan çiçeği burnunda başkan Erdem Mert, servis esnafının yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Servisçi esnafının borç içinde yüzdüğünü söyleyen Erdem Mert, “Hammaddemizin akaryakıt olması dolayısıyla krizden en çok etkilenen sektörlerin başında biz geliyoruz. Bir fabrikanın nasıl madde üreteceği hammadde ile ilgili ise zam geldiğinde, üreticiye kadar ulaşan kısımda tüketici bundan nasıl etkileniyorsa, kriz de bizi de öyle etkiledi. Krizden önce zamların haricinde, bizim yaşadığımız bir ekstra durum da var. Küresel bir kriz olan pandemi döneminde araçlarımız 26 ay boyunca hiçbir şekilde çalışmadı. Bir düşünün… Bir dükkanınız var ve 2 sene boyunca kepengi kapalı kalıyor. Servisçi esnafımızın hepsi borç içinde yüzüyor. Şoförler ya arabasını değiştirmiş, ya da yatırım yapmış. Kredi çekenlerin borçları var, kredi kartları var. Bu hepimizi belki de 5- 6 sene geriye attı” dedi.

“ÖĞRENCİLER SERVİSTEN AYRILMAK ZORUNDA KALDI”
Ekonomik krizin kendilerini pandemiden daha çok etkilediğini belirten Başkan Mert, “Bir önceki dönemde okul servisleriyle alakalı sözleşme yapmaya başlamadan önce akaryakıtın litre fiyatı 6,52’lerde iken şu anda ise 26 liraya kadar gelmiş durumda. O zamanın şartlarına göre sözleşmeyi 6,52’ye göre yapmıştık. Akaryakıta yüzde 266 zam geldi. Tabi biz de, UKOME’den bununla ilgili iki kere fiyatı güncelledik. Aralık ayında, oda seçimlerinden önce, yüzde 36 zam aldık. Biz göreve geldiğimizde akaryakıt fiyatlarına baktığımızda yüzde 99 fark oluşmuştu ancak yüzde 40’lık bir zam aldık. Zaten velilere tam yansıtamadık. Çünkü zam uygulayacağım derken bu kez öğrenciler araçları bıraktığında aldığımız zamların da bir anlamı kalmayacaktı. Bu süreci böyle kör topal bugünlere kadar getirdik. Öğrencilerimizin velileri de ekonomik kriz sebebiyle farklı alternatiflere yönlenmek zorunda kaldı. Servis ücretleri ağır gelmeye başladı” ifadelerini kullandı.

“TAMİRCİDEN 700 LİRADAN AŞAĞI ÇIKAMIYORUZ”
Krizin başka bir boyutunun da araçların yedek parçalarının pahalanması olduğunu vurgulan Mert “Bakım ve tamir ücretleri, vergiler ve birçok kalemdeki giderlerimiz arttı. Bir araç servise gittiğinde 200 TL’ye çıkabiliyorken şimdilerde en az 700 TL’ye çıkabilir. İnanılmaz bir zam. Bunlar da bizim görünmeyen kalemlerimiz. Bugün sıfır bir servis arabası 250-300 bin TL’ye alınırken artık 700 bin ile 1 milyona varan arabalar var. Esnafımız için sıfır araç almak artık hayal. Model bile yükseltemiyorlar çünkü ekonomik olarak eksideler” şeklinde konuştu.

“YA SEKTÖRÜ BIRAKIYORLAR YA DA EK İŞ YAPIYORLAR”
Bazı servis esnafının kötü ekonomik şartlarda çok fazla kazanamadıklarından dolayı sektörü bıraktığını ifade eden Mert, “Üye arkadaşlarımız alternatif veya şoförlüğün yanında bir de ek işler aramaya başladılar. Eli anahtar tutanlar sanayiye gitti. Sektörü bırakanlar da oldu. Geldiğimiz ilk günden beri masamızın üzerinde biriken sorunları çözmeye başladık. Sürekli sahadayız. Fiyat tarifemiz olmadığı için fabrikalarla anlaşmalı taşerondan zamlarımızı alamıyoruz ancak fiyat tarifesi ile ilgili çalışıyoruz. Hazır olduğunda esnafımıza sunacağız” dedi.

“DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ”
Üyelerle kriz döneminde dayanışma sergilemeye çalıştıklarını aktaran Mert, ”Oda başkanı olmadan önce de olduktan sonra da sürekli sahada yerimizi aldık. Bu işe çekirdekten geliyoruz ve onların yanlarında, direksiyonda olduğumuz için sıkıntıları çok iyi biliyoruz. Seçimlerdeki propagandamız ve iddiamızda bu yöndeydi. Sorunları çözmek için buradayız. Zor şartla geçen esnafımızın yanında sürekli birliğimize, üst kuruluşlarımıza sorunlarımızı iletiyoruz. Krizin sonuçlarından etkilenmemeleri için ve sorunların bitmesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

 
Türk sinemasının Rambo'su vefat etti
 
Gram altın 1000 lira sınırına dayandı!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Erdinç K 3 Haziran 2022 Cuma 11:53

Böyle bir durumun olması mümkün değil. Kontak kapatma diye bir olay olamaz. Zaten izmirin büyüklüğüne bu araç sayısı yetmiyor. Zaten okullar kapanıyor. Niye kontak kapansın? İş çok araç yok. S plaka da karaborsada bir milyon liraya ulaştı. Serviscinin asıl sorunu işsizlik veya fiyatlar değil.

Yorumu oyla      2      3  
eskiköy 3 Haziran 2022 Cuma 10:54

s plaka verilirmesin tekrar bunu engelle yeter,,,l

Yorumu oyla      3      3  
KARŞIYAKALI 3 Haziran 2022 Cuma 09:58

Motorinin 27 lira olduğu bir ülkede... geçen sene 7 liraydı... neden bahsediyoruz Allah aşkına. %300'e yakın zam gelmiş. Peki çalışan ne zam almış? Nasıl yürüyecek işler ve nasıl dönecek bu çark...

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EBSO Başkanı'ndan sektör yorumu: Sanayi büyümenin en güçlü çekicisi!
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “Sanayi sektörü pandemi ...
Teminat ve likidite politika adımları devreye alınacak
Merkez Bankası, faizlerin değiştirilmediği mayıs ayı PPK toplantı özetini ...
Kredi kartı harcamalarında yeni zirve
Yükselen enflasyon kartlı harcamayı artırdı. 20 Mayıs haftasında kartlı ...
 
AK Partili Kırkpınar müjdeyi verdi: Destek ödemeleri başladı!
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülke geneli başlatılan destek ödemeleri ...
Avrupa Birliği'nde ÜFE yüzde 37 yükseldi
Avrupa Birliği’nde Üretici Fiyat Endeksi, enerji fiyatlarındaki artışın ...
Bakan Muş açıkladı... 19 milyar dolar oldu!
Ticaret Bakanı Mehmet Muş mayıs ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. ...
 
3600'de detaylar değişiyor... İkramiyeler ve emekli maaş ne kadar artacak?
Milyonlarca kişinin merakla beklediği 3600 ek gösterge düzenlemesinde detaylar netleşmeye başladı.
Beştepe'de ek gösterge toplantısı
Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek göstergenin kapsamının ...
Kimler yararlanacak? 3600'ün kapsamı belli oldu!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek göstergenin kapsamının ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva