HABERLER>GÜNCEL
20 Temmuz 2022 Çarşamba - 20:42

Aliağa'da 'zehirli gemi' isyanı: İstemiyoruz!

Brezilya Donanması'na ait asbest yüklü Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin söküm için Aliağa'ya getirilmesine bakanlık izni verilmesinin ardından başlayan tepkilere bir yenisi daha eklendi. Aliağa'da 21 sivil toplum kuruluşunun katıldığı eylemde, "O gemi senelerce nükleer denemelerde kullanılmış, yüzen tehlikeli bir atıktır. Aliağa'ya getirilmesini istemiyoruz" denildi

Aliağa da  zehirli gemi  isyanı: İstemiyoruz!

EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın söküm için Aliağa'daki gemi söküm tesislerine getirilmesine izin verdiği Brezilya Donanması'na ait asbest yüklü Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin İzmir'e gelmemesi için çevrecilerin başlattığı eylemler devam ediyor. Bu kez Aliağa'da, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu'nun da katıldığı eylemde, çevreci 21 sivil toplum kuruluşunun basın açıklaması okundu.

Aliağa, İzmir, Ege Denizi ve çevredeki tüm tarım havzalarının, o geminin gelmesi halinde, gemiden çıkacak asbest nedeniyle olumsuz etkileneceğinin altının çizildiği ortak açıklamayı, ALÇEP Başkanı Özgül Çağlar okudu.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

HASTALIK VE ÖLÜMLERE GÖTÜREN KOŞULLAR DAHA DA AĞIRLAŞACAK
"Aliağa Halkı, Çevre Platformları ve Basın Emekçileri; Bu kent bu hayat bizim. Zehirlenmek istemiyoruz.  Evet zehirlenmek istemiyoruz. Çünkü hayatı seviyoruz, çünkü gelecek kuşaklara yaşanabilir bir kent bırakmayı hedefliyoruz. Aliağa’mıza, hatta İzmir', Ege Denizi'ne ve çevredeki tüm tarım havzalarına kıyılıyor. Çocuklarımıza kıyılıyor. Geleceğimiz karartılmak isteniyor. Ülkemiz, dünya gemilerinin çöplüğü değildir! Kamuoyuna yansıdı. Şu anda Brezilya donanmasının sattığı, orijinal ismi FOCH adlı Fransa'da tam altmış iki sene önce inşa edilmiş askeri geminin Aliağa’daki SÖK Denizcilik ve Tic. Ltd. Şti. adlı gemi söküm tersanesi tarafından satın alındığını öğrendik. Gemide; asbestin yanı sıra tonlarca özellikle kurşun başta olmak üzere ağır metaller, ağır yağlar, zehirli gazlar, hidrokarbonlar, radyoaktif maddeler, vektörler, balast suyu, PCB, PPB, PC ve daha birçok insan sağlığı ve çevreyi olumsuz yönde etkileyecek madde olduğu biliniyor. Bizler bunu bu geminin ikizi olan ve 2007 yılında güvenli bir şekilde İngiltere Hartlepool Tersanesinde sökülen Clemenceau’ya ait Greenpeace’in bağımsız bir raportörden aldığı ve gemide yaklaşık 1000 tona yakın asbestli ve sair pek çok tehlikeli madde olduğunu belirten raporundan biliyoruz. Sao Paulo gemisi son dönemde kısmen bazı toksik maddelerden arındırılmış olduğunu farz etsek bile, kalan toksik maddelerin bakiyesi Aliağa'da her gün tüm canlıları hastalık ve ölüme götüren koşulları daha da ağırlaştıracaktır.   Daha önceki sökümlere bakıldığında, bu tehlikeli maddelerin, gemi söküm tesislerine güvenli bir şekilde sökülüp bertaraf edileceğine, çıkan hurda metallerin ergitilme sürecinde yaşam ve tarım havzalarına zehir saçmayacağına dair inancımız yok. Ölüm gemisinin Aliağa’ya gelmesi; tehlikeli atıklardan ilk olarak doğrudan etkilenecek olan gemi söküm emekçilerinin, Aliağa, İzmir ve hurda metal fabrikalarının olduğu havzalarda yaşayan tüm yurttaşların, tüm canlıların sağlıklı çevrede insanca yaşam haklarının ihlali anlamına gelmektedir."

SORU ÖNERGESİNE VERİLEN CEVAP, ŞÜPHEMİZİ DESTEKLİYOR
"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 20 Mayıs 2021’de TBMM ‘de verilen bir soru önergesine vermiş olduğu cevap, bu şüphemizi destekler niteliktedir. Bakanlık, “Aliağa’da son 5 yılda 714 geminin söküldüğü ve bunun sonucunda yaklaşık 250 tonu asbest olmak üzere 74 bin 325 ton tehlikeli atığın bertaraf edildiğini” açıklamıştı. Özellikle mevzuata uygun bertaraf edilmiş asbest rakamının bu kadar düşük olması, usulsüzce hafriyatlara karıştırılan ciddi bir kısım olduğunu düşündürtmektedir. Şüphelerimizi destekleyen başka bir araştırma da ASTA ve ALÇEP iş birliği ile Aliağa’da 50 farklı noktadan alınan toz numunelerinden, sadece gemi söküm bölgesinde alınan numunelerde asbest liflerine rastlanmasıdır. Bu gemi, içindeki asbest tonaj ne olursa olsun, diğer tüm tehlikeli maddeleri ile senelerce nükleer denemelerde kullanılmış, yüzen tehlikeli bir atıktır. Taleplerimiz açık ve nettir. Öncelikli talebimiz, her geminin, üretilen ülkede, kullanan ve kar eden şirket ve devletin bedellerini ödeyerek sökülmesidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başta olmak üzere vatandaşın yaşam, sağlık ve çevre hakkını korumak ile mesul Bakanlıklar, kamu faydası için tüm tehlikeli malzemelere dair tüm şüpheleri ortadan kaldıracak tüm delilleri talep etmeli ve kamuoyu ile paylaşmalıdırlar.  Bu Geminin Tehlikeli Madde Envanteri, uluslar arası bağımsız gözlemcilerce incelenerek sonuçları kamuoyu ile paylaşılsın. Geminin yaşı ve nükleer özellikleri dikkate alındığında standart  IHM denetimi dışında bağımsız uzmanlar tarafından denetimi sağlansın. Adı geçen ölüm gemisi, Türk karasularına yolculuğuna başlandığı durumda bile,  geri gönderilsin. Her sene 100'den fazla, tonlarca tehlikeli malzeme içeren gemilerin söküldüğü gemi söküm tesisleri, kapalı kutu olmaktan çıkarılsın, sivil örgütlerin de katılımıyla denetlensin. Takipçisi olacağız."

ORTAK AÇIKLAMADA BULUNAN İMZACI KURUMLAR

ALÇEP, ALİAĞA EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU BİLEŞENLERİ, AYVALIK TABİAT PLATFORMU, BERGAMA ÇEVRE PLATFORMU, BURHANİYE ÇEVRE PLATFORMU, ÇEŞME ÇEVRE PLATFORMU, ÇİĞLİ-DER, ÇİĞLİ KENT KONSEYİ, ÇEVRE DOSTU PLATFORMU, DİKÇEP, EGEÇEP, EGE SU PLATFORMU, FOÇEP, FOÇA FORUM, HALKEVLERİ EKOLOJİ, GÜLDER, GÜZELBAHÇE EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU, İZÇEP, İZMİR YEŞİL GELECEK DERNEĞİ, İZMİR DERSİM DERNEĞİ, MÜLKİYELİLER BİRLİĞİ İZMİR ŞUBESİ.

 
12 yıllık cinayette gelişme... Firari çift tutuklandı!
 
AK Parti’den dikkat çeken metro çıkışı: 529 milyon birilerinin...
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
21 Temmuz 2022 Perşembe 08:25

Sizin belediye neden ağzını açıp 2 kelime edemiyor? Yukarıdan izin alamadılar mı yoksa? Yiyorsa konuşsun bakalım başkan efendi...

Yorumu oyla      2      3  
20 Temmuz 2022 Çarşamba 21:10

MEHAPE'ye oy verirken düşünecektiniz; bakın bugün yanınızda bile değil.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir açıklarında can pazarı!
İzmir'in Dikili ilçesinde, Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına ...
8 gündür kayıptı... Hasan Amca'dan kötü haber!
İzmir'in Buca ilçesinde 8 gündür kayıp olan 75 yaşındaki alzaymır hastası ...
'Köpek' tartışması katliama dönmüştü... Savcı ne ceza istedi?
İzmir'in Bayraklı ilçesinde "sahipsiz köpek besleme" tartışması nedeniyle ...
 
Alevlere aldırış etmedi... Otomobili binerek durdurdu!
Bursa'nın İnegöl ilçesinde Ayhan Varol'un dumanı fark edip yol kenarına ...
MSB açıkladı: 2 terörist daha teslim oldu!
Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Irak kuzeyinden ...
Sevindiren haber... Kontrol altında!
İzmir'in Buca ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı.
 
Üç hafta önce açılmıştı... Brüksel İzmir Evi’nde İzmirli iki başkan!
İZTO Başkanı Mahmut Özgener ile EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir ...
AK Parti'den Mahruki'ye tazminat davası!
AK Parti avukatları, Arama Kurtarma Derneği'nin (AKUT) eski Başkanı Nasuh ...
Gündem olmuşlardı... Bakanlık koruma altına aldı!
İstanbul Bahçeşehir'deki gölette bir kadının ördekleri çantasına koyarak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva