HABERLER>POLİTİKA
22 Temmuz 2022 Cuma - 12:45

AK Partili Kaya'dan Buca Metrosu yorumu: Yeniden ihaleye çıkılmalı!

Buca Metrosu süreci hakkında Danıştay’ın verdiği karar sonrası yaşanan iki farklı sonuç lanse edilmesi ile ilgili konuşan AK Parti İzmir Milletvekili ve Avukat Mahmut Atilla Kaya, hukukun tek olduğunu vurgularken, alınan karar sonrası ihale sürecinin yeniden yapılması gerektiğini belirtti.

AK Partili Kaya dan Buca Metrosu yorumu: Yeniden ihaleye çıkılmalı!

EGEDESONSÖZ - İzmir’de yılan hikayesine dönen projeler arasına giren Buca Metrosu için bilinmezlik devam ediyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı törenle temeli atılan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 'tarihin en büyük yatırımı' olarak duyurulan Buca Metrosu ihaleyi en yüksek teklif veren ikinci firma olan Gülermak A.Ş’ye vermişti. 3 milyar 392 milyon teklif vererek birinci sıraya oturan Nurol İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi ile Yapı Merkezi İnşaat Sanayi Anonim Şirketi ise süreci yargıya taşımış ve İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi “İzmir hafif raylı sistemi 5’inci aşama Üçyol-Buca arası yapım işi” ihalesini iptal etmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi kararı temyize taşırken geçtiğimiz günlerde Danıştay kararını açıklamış ancak AK Parti cephesinden ve İzmir Büyükşehir Belediyesi cephesinden yapılan açıklamalar vatandaşların aklını karıştırmıştı.

AK Partili isimler ‘529 milyon İzmirlinin cebinde kaldı, Büyükşehir'in itirazı reddedildi’ ifadelerini kullanırken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise ‘Önümüzde engel kalmadı, süreç aynen devam edecek’ demişti.

Danıştay kararına karşı iki farklı yorum yapılırken hukukçu kimliği de bulunan AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya SONSÖZ TV’de merak edilen soruları yanıtladı.

PARA İZMİRLİNİN CEBİNDE KALDI
Hukukun tek olduğuna vurgu yapan AK Parti’li Kaya, “Hukuk tektir. 'Trump siyasetçisi Soyer' diye hep diyorum. Bir mahkeme kararı var ortada. 11 Mart 2022’de İzmir 4’üncü idare mahkemesine ihaledeki taraflardan Nurol İnşaat dava açtı ve 'Ben 529 milyon daha düşük ücret verdim ancak beni yeterli bulmayıp beni ihale dışı bıraktı' dedi. Mahkeme de bu noktada inceleme yaptı. Dava eden firma da dünyada çok çok daha büyük bir işleri tamamlamış bir firma. Kendisi zaten CHP’li ve Sosyal Demokrat olduğunu söyledi. 11 Mart 2022’de idare mahkemesi ihaleyi iptal etti. Mahkeme 'Bu firmaların elenmesi doğru değil, firmaların tekliflerini değerlendirilmesi lazımdı senin yaptığın işlemi iptal ediyoruz' dedi. Ne oldu? Bütün Buca’da yapılacak çalışmalar durdu. Geçtiğimiz günlerde Danıştay 13’üncü idaresi kararını açıkladı.  Tarafların temyiz işlemlerinin reddine karar verilmiştir deniliyor raporda. Temyiz itirazını kim yapıyor? İzmir Büyükşehir Belediyesi. Yani İdare mahkemesini kararını onuyorum diyor. Hukuk tektir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Buca Metrosu'nu 529 milyon fazlasına ihale ettiği yargı kararı ile tespit edilmiş oldu. 529 milyon İzmirlinin cebinde kaldı” dedi.

NEDEN İTİRAZ ETTİN?
Mahkeme süreçleri ile ilgili ‘Uluslararası mahkemeler geçerli’ yorumlarına da tepki gösteren Kaya, “O zaman niye mahkemeye itiraz ettin? Niye durdurdun?" diye sordu ve sözlerine şu ifadelerle devam etti:

"Bu yargı kararı yüzünden durdurdun. Beklemeseydin kararı. Madem karar önemli değil. Bu ihale iptal edilmiştir. Yeniden sürecin başlaması lazım. Yeniden ihale açacaklar ve inşallah bu sefer doğru düzgün yapacaklar. Ve sonucunda bu süreç gerçekleşecek. Mahkeme bu ihaleyi iptal ettiğini söylüyor.”

İZMİR’E ÇOK BÜYÜK EZİYET ETMİŞ OLUR
Soyer’in "Biz sürece devam edeceğiz" yönündeki söylemlerini ise "Çıkmaza sürüklemek istiyor" diye yorumlayan Kaya, “Hukuki bir çıkmaza sürüklemek istiyor İzmir Büyükşehir Belediyesi. Yapamayacaklar bu işi. Bu işi hukuku çıkmaza sokup; işi kıyıya, kenara atmak. Mahkeme bu ihaleyi iptal etmiş çünkü... 'Tekrar eksiklikleri gidererek düzgün bir ihale yapmanız lazım' demiş. Doğru düzgün incelerlerse zaten hepsi yazıyor. İşlemi Danıştay’ı onaylamış. 529 milyon İzmirlinin cebinde kalmış. Bundan sonra yapacağı iş mahkeme kararını uygulamak. Madem mahkemenin yetkisi yok neden 11 Mart'tan beri yanıt bekliyorsun? Neden itiraz ediyorsun? Şimdi tanımıyorum diyor ya... 11 Mart’ta durdu işte? Böyle devam ederse Soyer, bu işi de İzmir’in her işinde olduğu gibi hukuki çıkmaza sokar. Zaten Buca Metrosu'nu bunlar yapamaz. Bu hadise Buca Metrosu'nu yapmak değil. Buradaki telaşın nedeni; buradan gelen kaynak ile Narlıdere Metrosu'nu tamamlamak. İşçi sayıları aşağıya doğru iniyor ve bugün yarın durma noktasına gelecek. Hukuk buna izin vermez. 529 milyon İzmirlinin parası boşa harcanır mı! İzmir’e çok büyük eziyet etmiş olur Tunç Soyer” dedi.

 
Rusya İdlib'e saldırdı... 5'i çocuk 7 sivil öldü
 
Avrupalı gençler Selçuk'ta buluştu
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
23 Temmuz 2022 Cumartesi 02:11

KİK veya mahkeme ihaleyi iptal etmedi ki ihale tekrardan yapılsın. otogar metrosuna dalga geçer gibi 3 bin TL ödenek ayıranlar devamlı metro konuşuyorlar. Çok biliyorsanız ihaleye neden çıkmıyorsunuz?

Yorumu oyla      2      3  
Ha ha ha ha ... 23 Temmuz 2022 Cumartesi 00:18

Bence de yapılmalı. ihale yapıldığı zamanla, şimdiki zaman arası kısa olsa da ekonomi daha da berbat hâle geldiği için maliyetler değişmiştir.

Yorumu oyla      2      3  
Bakar kör olmak 23 Temmuz 2022 Cumartesi 00:09

Tuna, çok haklısın; Narlıdere'de metroyu Kayseri Belediyesi yapıyor. Arkadaşım sen şaka mısın? İzmir'de belediye dışında metroyu kim yapmış? Binali Yıldırım İzmir'de hangi metroyu yapmış?

Yorumu oyla      2      3  
Az bilen Asım 22 Temmuz 2022 Cuma 17:29

Hukuki terimleri avukatların dışında bilen azdır,insanların anlayacağı bir dilde anlatılması zor olmasa gerek,insanların kafası karıştı bir kısım inşat devam diyor bir kısmında iptal oldu yeniden ihale edilecek diyor ben diyorum ki yazı tura atalım...

Yorumu oyla      6      3  
İzmirli 22 Temmuz 2022 Cuma 17:04

Belediyenin yaptığı ihalelere yapılan tüm itirazlar sonuca ulaşıyor. Belediye en ucuza verirse bu sefer ikinci itiraz ediyor kazanıyor. Belediye en ucuza vermezse yine itiraz ediliyor ve en ucuz kazanıyor. Halk her ihtimalde belediyeye itiraz edenleri haklı bulan mahkemeye nasıl inanacak?

Yorumu oyla      4      3  
Vatandaş rıza 22 Temmuz 2022 Cuma 16:14

Çatal kazık yere batmaz derler,ihaleyi iptal etmek için davayı açan şirketin eski bir CHP milletvekili olduğunu öğrendik yoksa partiden geçmiş donem ihraç edilen bir milletvekili mı? Acaba...

Yorumu oyla      6      3  
tuna 22 Temmuz 2022 Cuma 15:54

boş boş yorumlar yapmaktasınız hala siyasi yorumlar yapıyorsunuz, belediyenin metro falan yaptığı yok hepsi yalan dümen işler. İzmire metroyu bir burhan özfatura yaptı bir de binali yıldırım yaptı, bu belediye metronun bir tek taşını yapamaz çok net hala mı görmüyorsunuz

Yorumu oyla      4      5  
Hadi yapın da göreyim! 22 Temmuz 2022 Cuma 15:37

Neden yeniden ihaleye çıkılsın? Projenin kaynağı da hazır. Neden yapılmasın? İlk defa bir ihale sonucu KİK veya mahkemeye gitmiyor ki! Buca Onat-Bornova arası açılan tünelin yüklenicisi de işi bıraktığı için yeniden yapılan ihale sonucunda iş en düşük teklifi verene belediye tarafından verilmişti. KİK'e itiraz edildi; KİK de en düşük teklife değil de ikinci en düşük teklife işi verdi. Burada da ciddi fark var. Bu neden konuşulmuyor? Buradaki para da oradaki değil mi? Bir ihale yapılacaksa bu İzmir-Manisa arasi hizli tren, otogar metro ve İZBAN'a yeni sinyalizasyon ihalesi olması gerekiyor. İzmir-Ankara hızlı treni kaç yılda bitecek ? Proje neden YHT'den, HT'ye çevrildi? Çandarlı Limanı ne oldu? 2014'de temeli atılan şehir hastanesi kaç yılda bitecek? Bunlar yapamaz, bunlar beceriksiz diyorsunuz da yapılan projelerin de hali ortada. Neresinden tutsan elinde kalıyor. Buca Metrosu da bu koşullarda o paraya bitmeyecek, iş yarım kalacak. Sanırım esas istenen tam olarak budur.

Yorumu oyla      9      7  
fıkra bu kadar 22 Temmuz 2022 Cuma 15:13

8 yıldır otogara metro yapmayanlar, metro yapan belediyeyi eleştiriyorlar.

Yorumu oyla      10      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Sürekli tepkili: Ağaçlar tüterken algıya başlıyorlar!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Çeşme’deki yangın bölgeleri ...
Tahıl krizini bitirecek anlaşma İstanbul'da
Tahıl koridoru için imzalar bugün atılıyor. Dünyanın gözü İstanbul’da ...
Adaylık açıklaması: Görüş birliğine vardık
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da muhtarlar ve kanaat önderleri ...
 
ODTÜ ve Boğaziçi'ne tören tepkisi
Boğaziçi Üniversitesi ve ODTÜ'de mezuniyet törenlerinin iptal edilmesine ...
TBMM Başkanı Şentop'tan 'Duhok' açıklaması
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Irak'ın Duhok vilayetinin Zaho ilçesinde ...
İyi Partili Çıray: Darbe girişimini karartıyorlar!
İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma ...
 
CHP'li Torun, Cumhurbaşkanı'na yüklendi: İzmir'e ayıbınızı temizleyin!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir Büyükşehir Belediyesini iftiralarla ...
İl Başkanı Ösen'den ölüm gemisi çıkışı: Sessiz kalmayacağız!
Asbest ve tehlikeli atık yüklü olduğu iddia edilen Brezilya donanmasına ...
CHP’li Polat: Bakanı devlet ciddiyetine davet ediyorum
Cumhuriyet Halk Partisi Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva