HABERLER>POLİTİKA
20 Ağustos 2015 Perşembe - 12:09

AK Parti’den HDP’ye MGK barajı: O bakanlıklar…

AK Parti, HDP’li Geçici Seçim Hükümeti’nin işleyişi ve yapısı konusunda hazırlık yapmaya başladı. Bu hükümetin önünde iki önemli sınav bulunuyor. Süresi 2 Ekim’de dolacak Irak ve Suriye’ye Asker Gönderme Tezkeresi’nde, HDP’li bakanların tutumu tartışılıyor. HDP’ye verilecek bakanlıkların da Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısına katılan makamlar olmayacağı belirtiliyor.

AK Parti’den HDP’ye MGK barajı: O bakanlıklar…

MHP’nin ve CHP’nin katılmayacağını açıkladığı Geçici Seçim Hükümeti, bu hükümeti kurmakla görevlendirilecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önemli mesaisini alacak. Hükümette, kimlere hangi bakanlıkların verileceği ve öngörülen iki aylık sürede bu hükümetin önüne nelerin geleceği tartışılan önemli başlıkları oluşturuyor.
 
TEZKERE ÖNLEMİ
Edinilen bilgiye göre, AK Parti, 25 Ekim veya 1 Kasım tarihlerinde yapılmasını planladığı erken seçime kadar olan süreçte, bu hükümette sıkıntı ve sorun yaşanmaması, devletin aldığı veya alacağı kararların etkilenmemesi için bir dizi önlem alacak. Bu hükümetin ilk sınavı, süresi 2 Ekim’de dolacak Irak ve Suriye Tezkeresi olacak. Yurt dışına asker gönderme tezkeresi, özellikle Türkiye’nin IŞİD ve PKK ile mücadelesinde şu süreçte geçmişten daha büyük önem taşıyor. HDP’nin siyaset anlayışı gereği sürekli karşı çıktığı tezkereler konusunda nasıl bir yol izleneceği önem taşıyor.
 
İKİ YOL İZLENEBİLİR
AK Parti kurmaylarına göre, bu tezkerenin uzatılmaması söz konusu değil. Bu konuda iki yol izlenebileceği belirtiliyor. Tezkere, ya hükümet kurulmadan önce olağanüstü toplantıyla TBMM gündemine getirilip görüşülecek ya da hükümet kurulduktan sonra Meclis’e gönderilmesi için imzaya açılacak. Geçici Seçim Hükümeti’nde yer alacak 3 HDP’li bakanın, bu tezkereye imza atmaması sıkıntı yaratacak. AK Parti, bu bakanların imza atmaması durumunda görevden alınması, azledilmesi gibi yöntemler de gündem getirebilecek. İmzalar vekaleten atılacak. HDP’den bu bakanlıklara yeni isimler önerilse bile süreç tamamlanmış olacak.
 
MGK DIŞI BAKANLIKLAR
Bu hükümetin önüne gelecek başka önemli bir çalışma ise MGK toplantıları olacak. AK Parti’nin HDP’ye verilmesi düşünülen bakanlıkların yapısı nedeniyle MGK toplantılarına katılmaları söz konusu olmayacak. Ancak tüm başbakan yardımcıları yasa gereği MGK toplantılarına katılıyor. Bu nedenle Geçici Seçim Hükümeti’nde başbakan yardımcılıklarının olmayabileceği belirtiliyor. Bu durumda yeni kabinenin 22 kişiden oluşması söz konusu olabilecek. Başbakan yardımcılarının hükümette kalması durumunda ise iki ayda bir yapılan MGK toplantısının ertelenmesi de söz konusu olabilecek. Bakanlıklarda yapılan atamalar ve icraatlar ise Bakanlar Kurulu’nun gündem konusu olacak. Özellikle atamalar da Başbakanın onayı gerekecek. Bu konuda genelge çıkarılması da tartışılıyor.
 
İNCE ELENİYOR
Yeni seçim hükümetinde 12’si bağımsız, 3 HDP’li olmak üzere 22 bakan olması planlanıyor. AK Parti, bağımsız bakanlar için ince eleyip sık dokuyor. AK Parti kurmayları, “Anayasa’da yazan neyse o yapılacak. HDP’ye bakanlık düşüyor ve verilecek. Başbakan öneride bulunacak. Ya bunları kabul edecekler ya da reddederlerse bağımsız atanacak. ‘Biz A bakanlığını değil, B bakanlığını istiyoruz’ diyemeyecek. Anayasa açık, teklif reddedilirse bağımsızlar olur. ‘Hayır bunları istemiyoruz’ diyemezler” değerlendirmesi yaptılar. (Hürriyet)
 
DEMİRTAŞ: BAKANLIK PAZARLIĞI YAPMAYIZ
Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya’ya konuşan HDP Eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ise şunları söyledi:  “Bakanlık pazarlığı yapmayız. Meclis Başkanı, parti gruplarıyla konuşmalı ve sandalye oranlarında düşen bakanlık sayısını bildirmeli. Bizim için şu bakanlık veya bu bakanlık olması önemli değil. Zaten seçim hükümeti, ‘Şu bakanlığı istiyoruz’ demek de doğru olmaz.Anayasa’nın hükmü açık, isimleri bildiririz. Bu konuda tartışmayız. Kimin olacağını da biz müzakere ederiz, yoksa bir başkasına isim seçme hakkını bırakmayız.”

 
Başkan Bakıcı’dan çarpıcı mesajlar: Teşkilattaki kriz ve UNESCO
 
Karakolda ‘Gavur İzmirli’ dayağı Meclis’e taşındı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş: MGK seçim hükümetiyle toplanacak!
Milli Güvenlik Kurulu, 2 Eylül’de seçim hükümetiyle toplanacak.
Flaş! YSK erken seçim tarihini açıkladı
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimin 1 Kasım'da yapılmasını öngören seçim ...
Davutoğlu’ndan çarpıcı mesaj: Başkanlık tartışması…
Başbakan Ahmet Davutoğlu "Muhalefetin sürekli Cumhurbaşkanlığı makamıyla ...
 
Erdoğan'dan müftülere: Camilerimiz elden gidiyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, müftülere hitaben yaptığı konuşmada, ...
Flaş! Bahçeli'den 'sıkıyönetim' çağısı
MHP Lideri Devlet Bahçeli, "Ülkeyi sıkıyönetimle emniyet almak zorunludur" dedi.
CHP’den flaş açıklama: Yere batsın senin sarayın!
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Siirt'te 8 askerin ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a CHP’den ilk yanıt
CHP'li Akif Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini ...
Erdoğan'ın mesajına CHP'den ilk yanıt
CHP'li Akif Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini ...
Kışanak: Ben de özerklik ilan ederim!
Güneydoğu’da birçok kentte çeşitli tarihlerde DBP tarafından ilan edilen ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva