HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Kasım 2022 Perşembe - 20:48

AK Parti-CHP arasında 'Buca Planı' atışması: 'Büyükşehir'in yerine yeşil alan yapın'

Buca Belediye Meclisi'nde AK Parti ve CHP Grubu arasında Buca Cezaevi Planlaması ile ilgili sözlü tartışma yaşandı. CHP Grubu sürecin ortak akılla başlamasına rağmen planlama sürecinin olduğu bittiye getirildiğini kaydetti ve alanın yeşil alan olarak kullanılmasına dikkat çekti. AK Parti Grubu adına konuşan Ekrem Gündoğdu ise "Eğer siz yeşil diyorsanız,  İzmir'in göbeğine büyükşehir binası yapmayın" çıkışı geldi.

AK Parti-CHP arasında  Buca Planı  atışması:  Büyükşehir in yerine yeşil alan yapın

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Buca Belediyesi Kasım ayı olağan meclisinin ilk oturumu gerçekleştirildi. Başkan Erhan Kılıç’ın yokluğunda gerçekleştirilen toplantıyı Başkan Vekili İlhan Dal yönetti.

Toplantıda Kocatepe Mahallesi’nde yer alan Buca Süleyman Şah Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kurulu bulunduğu parselin belediyeye ait hissesinin Milli Eğitim Bakanlığı talebi doğrultusunda yıkılıp yerine 32 derslikli yeni bir eğitim merkezi yapılması planlanan parseldeki belediyeye ait hisselerinin kamu alacakları karşılığında Maliye Hazinesi’ne devri önerisi meclis üyelerine sunuldu. Konu Plan ve Hukuk Komisyonu’na havale edildi.

Kocatepe Mahallesi'nde bulunan ve mülkiyeti belediyeye ait 2 adet dairenin satışı geçtiğimiz ay meclis gündemine getirilmiş, gündem Hukuk ile Plan ve Bütçe Komisyonlarına gönderilmişti. Gündem komisyonlardan AK Partili üyelerin red oylarından dolayı oy çokluğu ile Meclise geldi. Önerge meclisten oybirliği ile geçti.

Dilek ve temennilerdeki ana gündem ise depreme dayanaksız olduğu için yıkılan Buca Cezaevi alanının geleceği idi. Söz alan CHP’li meclis üyeleri alanın önemine dikkat çekerek rekreasyon alanı olarak kente kazandırılmasını istedi. AK Partili meclis üyeleri ise alandaki AVM planının kaldırıldığını hatırlatarak yeni planlarla birlikte bölgenin büyük bir kısmının Buca halkının kullanımına açılacağını dile getirdi.

FORBES KÖŞKÜ İÇİN İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI
Toplantıda söz alan CHP'li Meclis üyesi Merve Doğan, Buca ilçesinde 1908 yılında Forbes Ailesi tarafından yapılan Forbes Köşkü'nün talan edilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Sayın Işılay Saygın varken bir ödenek çıkartılarak restore edilmeye başlanmıştı. Ama 23 yıl önce kesintiye uğradı bu restorasyon. Herhangi bir düzenleme yapılamadı. Şu anda konu basına yansıdı. Buca Belediyesi Kent Konseyimiz de durumu gündeme getirdi. Hem içinde yangınlar çıkarılıyor hem yerler sökülüyor hem de pencereler kırılıyor. İşte o günde bir videosu düştü. Kiremitleri yerlere atılıyor. Kimin girip çıktığı belli değil. Zaten girilmez tabelası yok. Çok yakında bir polis amirliği olmasına rağmen tabii müdahale edemiyorlar. Bazen yakalayamıyorlar. Kimliği belirsiz kişiler giriyor, çıkıyor ve özellikle geceleri çok açık orası talan edilmeye. Ve bir tarih katlediliyor. Hatta geçenlerde sayın kaymakamımız da orayı ziyaret etmiş. Bu hepimizin sorunu… Bir an önce bu tarihe sahip çıkmalıyız. Buranın şu an mülkiyeti bildiğim kadarıyla Kültür Bakanlığı'nda. AK Partili meclis üyelerimizden de ricamız olsun. Bu konuda bize bir kolaylık sağlarlarsa bu tarihe sahip çıkmak için belediyemiz de üstüne düşeni üstlenecektir” dedi.

Buca Cezaevi hakkında da konuşan CHP’li Doğan, “Bir diğer konumuz da Buca cezaevi meselesi, ayladır buradan gündeme taşıyarak, bu konunun yeşil alan olarak çözülmesi ile ilgili vatandaştan, sivil toplumdan aldığımız görüş ve önerileri burada dile getirmeye çalıştık. Bir komisyon kurduk ama AK Parti bir isim vermediği için çalıştıramadık. Cezaevinin yıkılması ile ilgili irade koydukları için kendilerine teşekkür ettik. Ama onların da belirttiği gibi onlar da söylediler burası yeşil alan olmalı dediler. Biz de dedik gelin hep birlikte burayı yeşil alan yapalım. Ama yetki bakanlıkta olduğu için siz önderlik edin dedik. Ama bakanlıktan planlar çıktı. Görüyoruz ki pek yankı bulamamış. Çok üzülerek de takip ediyoruz. Çünkü burası Buca’nın ve ne olacağına Bucalı karar vermeliydi. Siz de sokağa çıkıp görüş alıyorsunuz, burayla ilgili tek bir istek var. Bayraklıda yıl dönümüydü çok ağır bir deprem atlattık, konut alanın çok fazla olduğu bu yerde afet anında toplanacak bir alan yok. Hem doğal afetlere önlem olarak hem merkez mahallelerde yaşayan yaşlıların, gençlerin, çocukların uyuşturucudan, kötü alışkanlıklardan uzak durarak gidebilecekleri, rehabilite olabilecekleri, yürüyüş yapabilecekleri bir yeşil alan yok. Konut alanı içine sıkıştırılmış bir yeşil alan değil, tamamının yeşil alan olduğu bir alan istiyorlar. Bunu defaatle dile getirdik ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkan planın böyle olmadığını gördük. Bununla ilgili mücadele etmeye devam edeceğiz. Buradan sesleniyoruz vatandaşlarımız itiraz dilekçelerini verebilirler. Elimizden geldiği kadar bu planı iptal ettirmeye çalışacağız. Gelecek 50 yıla, bu kentin 100 yılına ihanet etmeyelim, konutla rantla değil, yeşil alanla bu alanı güzelleştirelim" dedi.

SİZ DE BÜYÜKŞEHİR BİNASININ ALANINI YEŞİL ALAN YAPIN
AK Partili meclis üyesi Ekrem Gündoğdu, gelen eleştirilere yanıt vererek “2014’te son Başbakan Binali Beyin de projesiydi. 2019 seçiminde verdiğimiz ‘cezaevi kalkacak Buca nefes alacak’ sözümüzü yerine getirdik. Ben bu konuda bil fiil görev aldım. Buradan Belediye Başkan ve yardımcıları ile birlikte Ankara’ya gittik. O zamanki Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile bizzat görüştük. Cezaevini kaldırdıkları için hepsine teşekkür ederiz. Ancak bu planlar yaparken, Belediye Başkanı yok muydu? Belediye başkan yardımcıları yok muydu bu işin içinde… Pazar yerine ihtiyaç yok mu, cadde üzerine Pazar kuruyoruz. Arka bölgesinde okul alanı var, eğitim alanı istemiyor muyuz? 13 bin metrekare otopark alanı bırakılıyor, belki burada bir değişiklik yapılıp otopark yer altına alınabilir. Tüm yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığında, alan İller Bankasına devredildi. Adalet Bakanlığı 350 tane lojman ve bir cezaevi yapılması karşılığında burayı İller Bankasına verdi. Eğer yeşil alan diyorsanız, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in göbeği, oraya bina yapmayın, orayı meydana ekleyin. Bakanlığın çıkardığı planda 44 bin 402 metre kare Buca Belediyesine devrediliyor. Herhangi bir takas yapmadan, yeşil alan, otopark ve rekreasyon alanlarını Buca Belediyesine devrediyoruz. Gönül isterdi ki keşke CHP zihniyeti Konak’taki Büyükşehir Belediyesinin olduğu yeri,  Tunç Başkanın yüreği varsa orayı yeşil alan ilan etsin. Dünyanın mega kenti İzmir dediğimiz yerde siz orada yeşil alan istemiyorsunuz ama burada konut istemiyoruz diyorsunuz”” açıklamasını yaptı.

BÜYÜKŞEHİR’E SEMBOLİK BİNA YAPILACAK
Gündoğdu’nun ardından söz alan CHP Meclis Üyesi Fikret Aktaş, “öncelikle Büyükşehir Belediye binasının yerinin Konak Meydanı düzenlemesine eklenmesi konusunda, ben daha önce SGK binaları, Merkez Bankası binası ve Büyükşehir Belediye binasının da yerlerinin meydana katılması gerektiğini söylemiş bir kişiyim. Büyükşehir Belediyesi binasının yıkım kararında da grupta oybirliği ile oranın meydana katılması kararı alındı. Son olarak sadece sembolik bir hizmet binası yapılması kararı alındı. Büyükşehir Binası ile ilgili konu bu çerçevede devam ediyor” dedi.

2 BİN KİŞİLİK NÜFUS GELECEK
Cezaevi planıyla ilgili açıklama yapan Başkan Vekili İlhan Dal, “Bu plan iptal edilirse AVM yapılmaz, başka bir plan yapılır. Askıya çıkan planda 2 bin kişilik nüfus gelecek. Plan açıklama raporu bunu öngörüyor. O iki bin kişinin getirdiği taşıt yükünün bölgeye etkisini düşünün. Başından beri pazaryeri diyorsunuz, ancak o pazaryeri, eğitim alanı, 1981 yılından beri zaten planlarda hep var. Yol o tarihten bu yana hep var.İller Bankasının yaptığı planla bu yol yapılmıyor. Plan geçmişine bakarsanız bunlar var. Pazaryeri daha önceki planda daha büyük. Size pazaryeri verdik diyorsunuz ya verdiğiniz alan 1300 metrekare… Sonrasında 1300’ü de şahıs mülkiyeti buyur onu da kamulaştır diyorsunuz. Onunla birliktepazayeri toplam alanı 2 bin 600 metrekare ediyor. Cezaevi kaldırılırken ortak akıl dedik, defalarca düşüncelerimizi söyledik, teşekkür ettik. Keşke bu ortak akıl planlar yapılırken de işletilseydi. Bu Bucalılara sorulmadan yapılan bir plan… Belediyelerin üzerindeki en ağır yük kamulaştırmadır. Orada hazır böyle bir boşluk var ve kamuya ait, oraya yeni gelecek 2 bin kişi için buradaki 600 bin kişiyi mutsuz etmeyelim diyoruz. Bakanlığın askıya çıkardığı plandan konuşuyorum; 24.500 metrekare yapı adası var mevcut planda… Bu yeni planda yapı adası olarak 42.360 metrekare… Toplam inşaat alanı da 24 bin metrekare zeminde inşaat alanı olmak üzere toplam 37 bin metrekare inşaat alanı varken, askıya çıkandan Bakanlığın planında yaklaşık 70 bin metrekare inşaat alanı geliyor. 8 kat 24 metre yükseklik diye tarif ediliyor. Yüzde 25 emsal dışı alanları da eklerseniz, yaklaşık 90 bin metrekare inşaat alanı ediyor" ifadelerini kullandı.

MHP’DEN SES KAYDI SORUSU
Toplantıda sözlü soru önergesi veren MHP'li Mustafa Kartal ise şunları söyledi:

"Bugün isterdim ki sayın belediye başkanımız da burada olsaydı, kendisine sorularım olacaktı.

Birinci sorum şu; basında çıkan belediye başkan yardımcısı ile ilgili ses kaydı ve yine basında yer alan G.D.,F.D., G.Ç. kimdir?Belediye ile ilgili bağlantıları nelerdir, nasıl bir bağ vardır.

İkinci sorum, Buca Belediyesine ait tesisi Buca Belediye Başkanımız Erhan Kılıç’ın dayısının oğlu mu işletmektedir?

Üçüncüsü; Buca Belediyesini siz mi yoksa kim oldukları belli olmayan, görev ve mevkileri belli olmayan, makam odaları olan, makam arabaları ve şoförleri olan kişiler mi yönetiyor?

Dördüncü sorum;İmar Müdürlüğünde dönen dolapları biliyor musunuz? Yoksa bu talimatı Sayın Belediye Başkanımız mı veriyor?

Altıncı sorum da sürekli sosyal medyada maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara yardım yapıldığı ile ilgili, bunlar basında da yer alıyor, sosyal medyada da yer alıyor, bunun şovunu yapıyor Buca Belediyesi... Ancak Buca Belediyesi daha kendi çalışanlarının maaşlarını geç yatırıp, onlara vermiş oldukları alışveriş kartlarını bile haftalar sonra yatırıyor.Bunların yazılı olarak bildirilmesini arz ediyorum. Şunu da belirtmek istiyorum, Buca Belediyesini kimse rant haline getiremez, kimse kendisine servet kapısı yapamaz, yapanların da burnundan fitil fitil gelir. Unutulmasın ki burası muz cumhuriyeti değildir. Vatandaşı uyutabilirsiniz ama kimse devleti uyutamaz. O haramzadelere lafım, onlar bilsinler ki Milliyetçi Ülkücü Hareketin nefesi enselerinde daima olacaktır”

Meclisi yöneten Dal ise Mustafa Kartal'ın önerisine yazılı olarak yanıt verileceğini aktararak meclisi sonlandırdı. 

 
Korkunç ölüm: Çocuk beton mikserinin altında kaldı!
 
İzmir'de uyuşturucu tacirlerine göz açtırılmıyor!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
koku 4 Kasım 2022 Cuma 18:01

Bucadan yine garip kokular geliyor..

Yorumu oyla      2      3  
kafalar karışık 4 Kasım 2022 Cuma 13:08

Yıllardır büyükşehir belediye binası için çürük, yıkılsın diyenler, yıkılması kesinleşince karşı çıkmışlardı. Şimdi de yeşil alan yapın diyorlar. Buca'da AVM yapılacaktı, biz engelledik dediler, sonra anlaşıldı ki arazinin büyük bölümüne inşaat yapılacak. Şimdi de tuhaf açıklamalar yapıyorlar. İnsan hayret ediyor. Seçim öncesi millet bahçesi yapacağız dediler, şimdi de konut yapacağız diyorlar.

Yorumu oyla      2      3  
izmirli 4 Kasım 2022 Cuma 11:27

bilip bilmeden konuşuluyor.. bucadaki alan ile büyükşehirin alanı ve valilik.. buca zamanında zaten yeşil alandı.. büyükşehirin olduğu yerler dolgu ama gene de yeşil alandı.. sembolik bir bina yapılabilir ancak yanında bulunan binalar da her ne iseler bugün onlar da yeşil alan içinde konak pier'e kadar yıkılmalı... valilik ise adını verdiği bir konak alanı... bilmeden üfürmeyelim...

Yorumu oyla      2      4  
İzmir'li 4 Kasım 2022 Cuma 09:09

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Buca cezaevinin bulunduğu alanlar yeşil alan olmalı.

Yorumu oyla      4      3  
sezarın hakkı sezara 3 Kasım 2022 Perşembe 22:59

iyide adamlar zaten belediye binasının yerine tekrar yenisini yapıcaz demiyor ki! sembolik bir şey yapılacak gerisi konak meydanına katılacak. belediye binası başka bir alanda hizmet verecek.

Yorumu oyla      5      3  
Beyin Bedava 3 Kasım 2022 Perşembe 21:11

Valilik binasını da yıkalım, yeşil alan yapalım.

Yorumu oyla      5      5  
Gürkan 3 Kasım 2022 Perşembe 21:08

Belediye, kendi binasını yıkıp, ticaret-konut alanı mı yapmak istiyor? Bu nasıl saçma bir karşılaştırma? Cezaevi binası konut yapmak için mi yıkıldı? Kamu binası yaparsın tamam da konut yapmanın halka ne gibi bir faydası var?

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı’da ‘plan’ tartışması! CHP'li Apaydın: Büyükşehir’in yapamadığını biz yaptık!
Bayraklı Belediyesi’nin Kasım ayı olağan Meclisi’nin ikinci oturumunda ...
İzmir’de sanat hak ettiği değeri bulacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en nitelikli sanat merkezleri ...
4 ayrı nokta önerildi... İzmir'de karavan parklarına düzenleme!
İnciraltı Kent Ormanı’nda uzun süredir park halinde bulunan, güvenlik ...
 
17'nci kez kapılarını açtı... Ödemiş'te mis gibi festival!
Üreticiyle alıcıyı doğrudan buluşturan Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık ...
Kardeş belediyelerden Balçova’ya ziyaret
Balçova Belediyesi’nin Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ndeki kardeş şehirleri ...
İzmir’in 9 Eylül’üne 'Oscar' ödülü
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin kurtuluşunun 100. yılı şerefine ...
 
Depremde yitirilen canlar Narlıdere'de anıldı
İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde hayatını kaybeden ...
Menderes'te Efemçukuru Üzümü görücüye çıktı
Menderes Belediyesi, ilçeye özgü değerlerden olan Efemçukuru Üzümü’ne ...
Bisiklet tutkunları Çeşme'de buluşacak
Çeşme Belediyesi ev sahipliğinde 6’ncısı düzenlenecek olan Velotürk Gran ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva