HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Mayıs 2012 Cumartesi - 13:05

Su zammında flaş gelişme: Başkan'dan iptal müjdesi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu su zammı nedeniyle gelen tepkiler üzerine zam oranını düşürmek için harekete geçti. Su 1 Temmuz’dan itibaren maliyetine satılacak.

Su zammında flaş gelişme: Başkan dan iptal müjdesi

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ -  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz günlerde suya yüzde 21 oranında yaptığı zam oranı içerisinde yer alan kendi inisiyatifi yüzde 7’lik pay nedeniyle tepkiler gelince çalışma başladı. İZSU’da Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na sunulmak üzere yeni indirim formülleri gündeme gelirken Büyükşehir Belediyesi yüzde 7’lik zammı geri alıyor. Egedesonsöz'ün kamuoyuna duyurduğu flaş gelişmenin ardından müjde Başkan Kocaoğlu'nun açıklamalarıyla resmiyet kazandı.
 
İzmir’de tartışmalara neden olan su zammı ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘maliyet yüksekliğini’ gerekçe gösterirken muhalefet cephesi AK Parti’den ise Ankara ve İstanbul karşılaştırmalı sert açıklamalar gelmişti. Ege Çevre ve Kültür Platformu Avukatı Arif Ali Cangı’nın açtığı davayı kaybeden İZSU Genel Müdürlüğü daha önce yaptığı zam nedeniyle aldığı 38 milyon TL’yi geri ödüyordu. Dava konusu olan ve açılan davaların kaybedilmesine neden olan K Formülü’ndeki kira, haberleşme, araç bakım-onarım ve inşaat maliyetlerini çıkartarak yeniden suya zam yapan belediye gelen tepkilere kayıtsız kalamadı. Muhalefet cephesi ve kamuoyundan gelen tepkiler üzerine yeni bir çalışma başlatıldı. Vatandaşın zam nedeniyle cebine yansıyan artışı azaltmak için yeni formül oluşturuldu. Belediye maliyetleri çıkarttıktan sonra kendi isteğiyle koyduğu yüzde 7’lik zammı telafi edecek.
 
İZSU YETKİLİLERİ DOĞRULADI
Konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini ve kısa zamanda kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade eden İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri çeşitli formüller üzerinde çalıştıklarını söyledi. Belediyenin elektrik ve diğer yatırım maliyetleri nedeniyle kendi kararı ile aldığı yüzde 7’lik oranın düşürüleceğini belirten yetkililer, “Su faturasına yansıyan bizden kaynaklanan paylarda indirim yaparak aldığımız zammı azaltacağız. Tamamen zammı silmek ya da indirmek üzerine çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.
 
‘BAŞKA ÇARE YOK’ AÇIKLAMASI
İzmir Büyükşehir Belediyesi gelen tepkiler üzerine su zammı için elektrik fiyatlarındaki artışı gerekçe göstermişti. Belediye yaptığı açıklamada, “Türkiye nüfusunun sadece yüzde 5’ine sahip olmasına rağmen, ülkemizdeki toplam ileri biyolojik arıtma kapasitesinin yüzde 25’inin İzmir’de olması, ciddi bir enerji ve kimyasal madde maliyetini de beraberinde getirmektedir. Kanalizasyon şebekesi üzerinde atıksuyu terfi eden toplam 96 adet pompa istasyonunun 24 saat süreyle çalıştırılması da, ciddi oranda artan elektrik fiyatları nedeniyle yine önemli bir maliyet olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ay içinde temelini attığımız 61 milyon 500 bin liralık çamur çürütme kurutma tesisi, Çiğli’deki 4. faz, yüzülebilir körfez hedefine yönelik olarak satın aldığımız gemi, makine ve ekipmanlar, ­ Gördes suyunu arıtacağımız Belkahve’deki temiz su arıtma tesisi, yeni arıtmalar, Büyükşehir’e sonradan bağlanan ilçelerimizin çok ilkel durumda olan su ve kanalizasyon şebekelerinin yenilenmesi gibi gerçekleştirilen ve planlanan yeni yatırımlara kaynak yaratmak için, İZSU’nun elinde söz konusu fiyat düzenlemesinden başka argüman bulunmamaktadır” ifadeleri kullanılmıştı.

BAŞKAN MÜJDEYİ VERDİ
İşte tüm bu gelişmelerin ışığında en net açıklama Egedesonsoz.com’un haberinin ardından Ege TV’de canlı yayına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan geldi.

Kocaoğlu yaptıkları çalışma sonucunda suyu yüzde sıfır karla satma kararı aldıklarını ifade ederek, "20 metreküp su kullanan İzmirli 95 lira 68 kuruş öderken bir başka ilimiz 64 lira ödüyordu. Artık İzmirli 20 metreküp suya 56 lira 40 kuruş ödeyecek. Yani suyu maliyetinden satacağız. KDV'yi de iki kademeye indirdik. Yani İzmir'de su diğer iki büyükşehirden daha ucuza satılacak. 2011 yılında kaybettiğimiz 38 milyon deperindeki su davasını da vatandaşın faturalarından kademeli olarak geri vereceğiz. Tarifeler 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak" diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 16 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Serdar BUCALI 28 Mayıs 2012 Pazartesi 10:03

Halkçı başkana hala 13 ton sınırını kaldırmadığı ve medeniyet,temizlik olan su kullanımında hala bizleri cezalandırmaya devam ettiği sürece yapılanların hiçbir anlamı olamaz.Ülkemizde başka hiçbir ilde olmayan bu uygulama için kim hakkaniyet diyebilir ki?Zaten AKP yeterince ZAMKOLİK yaptı vatandaşı,siz bari onlarla yarışa girmeyin.Aranızda anlayış farkı olmazsa belediye seçimlerinde vatandaş gider hizmet alsın diye İKTİDAR partisine oy verir.Mantık olarakta haksız sayılmazlar hani...

Yorumu oyla      11      6  
CİĞLİGUNDEM 26 Mayıs 2012 Cumartesi 22:55

ALLAH RAZI OLSUN AKPARTİNİN HAK SAVUNUCULARINDAN GÖZ GÖREGÖRE İZMİRİ ZAMLA SULUYACAKLARDI HALKI SAVUNAN HEY AD

Yorumu oyla      13      5  
Mehmet 26 Mayıs 2012 Cumartesi 16:58

Sayın Kocaoğlu,İzmir'de kullandığımız suyun fiyatı İstanbul ve Ankara'dan pahallı olmamasına dikkat edelim.Elektrik'e yapılan zammı, doğal olarak makul oranda yansıtacaksınız.Fakat bu oran %20 olmamalı.

Yorumu oyla      17      5  
Yakışmaz 26 Mayıs 2012 Cumartesi 16:37

Zam ne kadar yanlışsa tepkiler üzerine zammı geri almak da bir o kadar samimiyetsiz.Madem yalnıştı bunu başta düşünüp ona göre hareket etmek gerekirdi.Halkçı bir başkana yakışır mı su gibi temel bir ihtiyaç üzerinden garibana yük getirmek.

Yorumu oyla      15      6  
izmirli 26 Mayıs 2012 Cumartesi 16:25

isterse geri adım atmasın.papuç pahalı.

Yorumu oyla      14      6  
Belediyeci 26 Mayıs 2012 Cumartesi 13:48

Sayın Aziz kocaoğlu suya zam yapmadan indirim yapıp suyu izmirlilere maliyetine verseydi kimse Aziz kocaoğlunun halkçı başkan kimliğini sorgulayamaz ve eleştiremezdi.Ama önce yapılan fahiş zam şimdi tepkiler nedeniyle inadına yapılan maliyetine yakın indirim bence İzmirlileri kimse alınmasın aptal yerine koymaktan başka bir şey değildir.Bu olay sonucunda kazanan İzmirliler olmuştur,kaybeden CHP ve sayın A ziz kocaoğlu olmuştur

Yorumu oyla      18      10  
Atilla Kamar 26 Mayıs 2012 Cumartesi 11:32

Başkan zammın %12.5 + 2.5 olduğunu açıkladı, ayrıca 1 temmuzda eski tarifeye dönüleceğini ve suyun diğer büyük şehirlerden ucuz olacağını, kademeninde iki ye indirileceğini net bir şekilde anlattı. Yorumlarda bu gelişmeden kimsenin haberi yok gibi görünüyor. Yada rumuz isimlerle sadece eleştirimi amaçlanıyor. Bu gelişmeyide beğenmeyebilirsiniz ama eleştiriniz doğru olsun...

Yorumu oyla      17      9  
muhtar 26 Mayıs 2012 Cumartesi 10:39

Kalabalık aileler neden cezalandırolıyor anlamış degilim.Acaba başka şehirlerdede kalabalık ailelerdende çok su kullandın diye çok paramı alınıyor.

Yorumu oyla      19      9  
Belediyeci 2 26 Mayıs 2012 Cumartesi 08:51

alayım düşüncesi izmirde hem CHP yi hemde Aziz kocaoğlunu bitirir.Seçim kazanma hırsı seçmene ve izmirde yaşayanlara fatura edilemez,yatırım için paraya ihtiyaç varsa işe tasarruf etmekle başlanmalı her hafta cumartesi günleri yapılan reklam ve propaganda mahiyetinde yapılan etkinliklerde harcanan paradan başlanmalıdır.Suya yapılan bu zammın geri tepeceği belliydi,zammı geri çekmek Aziz kocaoğluna fazla bir şey kazandırmaz zaten kaybedeceği kadar kaybetti.

Yorumu oyla      18      9  
Belediyeci 1 26 Mayıs 2012 Cumartesi 08:30

İzsu düne kadar belediyenin en fazla parası olan ve kar eden,her yıl diğer kurumların başta eshot olmak üzere şirketkerin görev zararlarını kapatmak için meclis kararlarıyla belediye bütçesine para aktaran bir kurum iken ne olduda fahiş fiyata vatandaşa su satmaya kalktı.Sy kocaoğlu her hafta bir açılış veya bir projenin temel atma yarışına kalktı.2014 yılında yapılacak olan seçimlere kadar bu hızda gidilirse buna para ve bütçe yetmez,ben bu harcamaları vatandaşın sırtına sarayım yeterki seçimi

Yorumu oyla      18      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Kürüm’den sürpriz nikah
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, mobilya sektöründe çalışan Abdullah ...
İzmir’de Afrika günü: EXPO desteği kardeşlik teklifi
Büyükşehir Belediye Başkanı’nı ziyaret eden Afrikalı büyükelçiler, EXPO ...
Karşıyaka bisiklet 19. kez gerçekleşiyor
Karşıyaka Belediyesi’nin bisiklet alışkanlığını yaygınlaştırmak amacıyla ...
 
Karşıyakalı yaşlılar yaza merhaba dedi
“Hayat her şeye rağmen güzel” diyen yaşlılar düzenledikleri etkinlikte gençlere taş çıkarttı.
Selçuk’ta veliler 4+4+4’ü öğrendi
Selçuk Belediyesi Kreş ve Gündüz Bakımevi yeni eğitim-öğretim döneminde ...
Başkan Solak’a toplu sözleşme teşekkürü
Çiğli Belediyesi’nin 207 memurunu ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin ...
 
Bornovalı minikler şampiyonlardan yüzme öğreniyor
Bornova Belediyesi Işıkkent Yarı Olimpik Yüzme Tesisleri’nde görev yapan ...
Narlıdere'den barış denizi Ege mesajları
İki yakanın temsilcileri Narlıdere’de bir araya geldi. Yunanistan Kuzey ...
EXPO’de Paris krizi: Kocaoğlu konuşmayacak!
İzmir'in EXPO 2020 adaylık mektubu teslimi ve ilk sunumu sırasında Büyükşehir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva