HABERLER>GÜNCEL
6 Eylül 2012 Perşembe - 11:04

İzmir'de 'yeni hayata yolculuk' faciası: 61 ölü

Ahmetbeyli’de Avrupa’ya yasadışı yollardan çıkmak isteyen, içinde çoğu çocuk ve kadın onlarca kaçağın bulunduğu 15 metrelik balıkçı teknesi aşırı yük nedeniyle su alıp kayalıklara çarptıktan sonra battı. Faciada 28’i çocuk, 3’ü bebek 61 kişi yaşamını yitirdi.

İzmir de  yeni hayata yolculuk  faciası: 61 ölü

İZMİR – Menderes’e bağlı Ahmetbeyli Beldesi'nde, Avrupa’ya yasadışı yollardan çıkmak isteyen, içinde çoğu çocuk ve kadın onlarca kaçağın bulunduğu 15 metrelik balıkçı teknesi aşırı yük nedeniyle su alıp kayalıklara çarptıktan sonra battı.

Tekne faciasında 44 kaçak ve 2'si organizatör 46 kişi kurtulurken, 12'si erkek, 18'i kadın, 28'i çocuk ve 3'ü de bebek olmak üzere 61 kişi yaşamını yitirdi.

- FOTO GALERİ: FACİADAN KARELER...

- CHP'li Çam: Mültecilerin katili ABD ve AKP'dir

Mülteci-Der: Geçici koruma süresi uzatılmalıdır

Menderes İlçesi Ahmetbeyli Beldesi ile Yoncaköy arasındaki Baradan Koyu’nda bu sabah kıyıda tekne parçaları görenler durumu Sahil Güvenlik ve jandarmaya bildirdi. Jandarmanın kıyıda, Sahil Güvenlik ekiplerinin de denizde yaptığı aramalar sonucunda 1’i kadın 2 çocuk ve 2 Türk organizatörün de aralarında bulunduğu 45 kişi kurtarıldı. Bir kaçak da olay yerinin açığında yüzerken bulundu. Böylelikle sağ olarak ulaşılan kişi sayıyı 46’ya çıktı. Kurtarılan kaçakların Filistin, Irak ve Suriye uyruklu oldukları belirlendi.
 
Kaçakların, Kürtçe bilen askerler aracılığıyla alınan ilk ifadelerinde, İzmir’in Basmane Semti’ndeki otellerde kaldıkları, burada insan tacirleriyle irtibat kurduktan sonra da İngiltere’ye gitmek üzere anlaştıkları belirlendi. Bir kısmı yüzerek kıyıya çıkarak faciadan kurtulanların teknenin güvertesinde bulundukları anlaşıldı.
 
  
FACİADAN SONRA BİLE YALAN SÖYLEDİ!
Olayın hemen ardından harekete geçen jandarma, kıyıya yüzmeye çalışan kişiler arasında bulunan tekne kaptanı Burhan Yılmaz ve makine sorumlusu Mustafa Mucuk'u gözaltına aldı.

Jandarmada işlemleri süren iki organizatörden tekne kaptanı Burhan Yılmaz'ın ilk ifadesinde teknenin alt bölümünde bulunan gizli alandaki kaçaklardan söz etmedi. İnsanın kanının donduran bu ifadede Yılmaz, teknede 60 kişinin bulunduğunu, teknenin tur teknesi olduğunu ve mavi tura çıkardığını da söyledi.
 
ÖLÜMÜNE YOLCULUK!
Bu arada, 15 metrelik teknenin İstanbul’daki bir balıkçı barınağından kiralayan insan tacirlerinin, deniz yoluyla İzmir’in Ahmetbeyli beldesine geldikleri kısa sürede anlaşıldı.
 
Burada kaçakların tekneye bindirilmesinden kısa süre önce teknenin arıza yaptığı ve iki görevliden Mustafa Mucuk arızayı giderdikten sonra kaçakların tekneye alındığı bilgisine ulaşıldı. Tekne, hareket edip kıyıdan yaklaşık 50 metre uzaklaştıktan sonra aşırı yük nedeniyle su aldı, ardından kayalıklara çarpıp battı.

28’İ ÇOCUK, 3’Ü BEBEK 61 ÖLÜ!
İzmir Valiliği'nin akşam saatlerinde yaptığı açıklamada batan teknede ölen kaçak sayısının 61'e yükseldiği bildirildi. Açıklamada, "11 erkek, 18 kadın, 28 çocuk, 3 bebek olmak üzere toplam ölü sayısı 61’dir. Kurtarılan Filistin ve Suriyeli kaçaklar Ahmetbeyli Jandarma Karakoluna getirilmiş, sağlık kontrolünden geçirilmiş, 2 kişi hastaneye sevk edilmiştir. Kurtarılanların beslenme ve giyim ihtiyaçları karşılanmıştır. Konu ile ilgili Menderes Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma devam etmektedir" denildi.

KAÇAKLAR 200 KİŞİYMİŞ
Facianın ardından bölgede arama yapan jandarma ekipleri, Suriyeli 2 kişiyi facianın meydan geldiği koyun yakınlarında gizlenirken buldu. Gözaltına alınan iki Suriyeli, kazada kendi çocuklarının da hayatını kaybettiğini söyleyip gözyaşı döktü. İki kaçağın verdiği bilgiye göre, minibüslerle 200 kaçağın koya getirildiği ancak, tekneye 104’ünün alınabildiği, kalanlarının ikinci kez yapılacak olan turda Yunan adasına götürülmeyi beklediklerini, ancak teknenin kıyıdan açıldıktan kısa süre sonra battığını, bölgeye jandarma ekiplerinin gelmesiyle kaçtıklarını söyledikleri ifade edildi.

TEKNE KAPTANI KAÇAKLARI SUÇLADI!
Sulara gömülen 'Sylor' adlı teknede balık adamların arama çalışmaları sona erdi. Sahil Güvenlik ekiplerinin hava kararıncaya kadar, başka bir ceset bulunabileceği olasılığı ihtimali üzerine çalışmalarına devam edecekleri bildirildi. İstanbul’daki balıkçı barınağından kiraladıkları tekneyi İzmir’e getirip faciaya yol açan kaptan 40 yaşındaki B.Y. ifadesinde kaçakları suçladı. Yolculuk sırasında üşümemeleri için ilk önce kadın ve çocukları teknenin alt bölümüne alıp bu alana başka kaçakların girmemesi için de kilitlediklerini anlatan B.Y., ifadesinde, şöyle dedi: "Kaçakları tekneye aldığımız sırada, kargaşa yaşandı. Bir anda hepsi binmek istedi. Kaçaklar teknede aşırı yük olmasına neden oldu. Bu şekilde yola çıkarken de tekne kayalıklara çarpıp su alarak battı. Tekne batarken alt taraftaki kilitleri açmaya çalıştık ancak başaramadık. Daha sonra da kendimizi denize attık."
 
Kaza ardından yapılan araştırmada tekne kaptanının, çapayı bile su yüzüne çıkartmadan hareket ettiği ileri sürüldü. Teknede bulunan M.M.’nin de yine görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, "Ölüyoruz kaçın" diye bağırdıktan sonra suya atladığı öne sürüldü.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
O soruya yanıt: PKK neden Beytüşşebap’ı seçti?
"İlçe silaha değil eğitime aşık. Bu yıl 58 öğrenci üniversiteyi kazandı ...
Aynı facia Kırıkkale ve Sakarya'da da yaşanmıştı
Afyonkarahisar'da dün gece yaşanan mühimmat deposundaki patlamanın benzeri ...
Foça bambacısını Almina konuşturdu!
İzmir Foça'daki bombalı saldırının faili Yunus Ç.'ye, bir başka terör ...
 
Söz 'Kopyacı' avukatlarda: Eşimle bir buçuk yıl çalıştık
'Kopya' iddiaları üzerine ÖSYM tarafından iptal edilen hakimlik ve savcılık ...
Su ürünlerine ‘gen’ koruması: Ulusal komite kurulacak
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türkiye'deki iç su ve ...
Beytüşşebap'ta çatışma: 1 asker şehit
Beytüşşebap'ta 10 askerin şehit olduğu saldırının ardından başlatılan ...
 
Afyon'daki cephanelikte patlama: 25 şehit!
Afyonkarahisar’da askeri kışlada bulunan mühimmat deposunda el bombaları ...
Bombacıya otomobilin altında suçüstü!
Adana'da terör örgütü üyesi olduğu iddia edilen kişi, bir otomobilin altına ...
Fuar’da ‘evrim’ krizi: Sahte fosil sergisi kaldırıldı
İEF’de açılan fosil sergisi ‘sahte’ olduğu gerekçesiyle kaldırıldı. EÜ ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva