HABERLER>GÜNCEL
16 Nisan 2022 Cumartesi - 10:21

Büyükşehir ile TCDD arasında 'istasyon' gerilimi

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD'nin ortak olduğu İZBAN'da yeni istasyon yapım işi nedeniyle yaşanan anlaşmazlık üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi bir açıklama yayınlandı. Açıklamada Lale Mahallesi'nde yapılması planlanan yeni istasyonla birlikte Katip Çelebi Üniversitesi İstasyonu’nun aynı anda yapılması gerektiği yönünde bir şart ortaya konulması üzerine sürecin tıkandığı belirtildi.

Büyükşehir ile TCDD arasında  istasyon  gerilimi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzban’da eşit ortağı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları’nın (TCDD) sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaya yanıt verdi. TCDD’nin açıklamasının “haksız itham” olarak tanımlandığı yanıtta, “Tam fiziki çalışmalar başlamak üzereyken Lale Mahallesi istasyonu ile hiçbir ilgisi bulunmayan yaklaşık 25 kilometre uzakta Çiğli ilçesindeki Katip Çelebi Üniversitesi İstasyonu’nun aynı anda yapılması gerektiği yönünde bir şart ortaya konulmuştur” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın tam metni şöyle:

İzban’da eşit ortağımız TCDD’nin, kurumumuza haksız ithamlarına cevabımızdır;

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Tunç Soyer İBB Faaliyet Raporu görüşmeleri sırasında Ak Parti sözcüsünün İzban hattında sonradan ihtiyaç duyulan iki istasyonun yapılmadığı eleştirisine iki cümleyle yanıt vermiş, TCDD’den üç aydır onay beklendiğini belirtmiştir. Bunun üzerine dün akşam saatlerinde İzban’da yarı yarıya ortak olduğumuz TCDD adına yapılan, devlet geleneğine asla uymayan duyuruya karşı aşağıdaki açıklama zorunlu hale gelmiştir.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemer ile Şirinyer İzban istasyonları arası mesafenin uzun olması nedeniyle çevre sakinlerinin yıllardır süregelen talepleri doğrultusunda Lale Mahallesi’ne istasyon yapmak için proje hazırlamıştır. Belediyemiz proje onayını alarak yapım ihalesini gerçekleştirmiş, yüklenici ile sözleşme imzalayarak 26.11.2021 tarihinde yer teslimini yapmıştır. Bu noktaya kadar olan süreç  İzban’da ortak olduğumuz TCDD yönetimi ile mutabık kalınarak yürütülmüştür.
Tam fiziki çalışmalar başlamak üzereyken Lale Mahallesi istasyonu ile hiçbir ilgisi bulunmayan yaklaşık 25 kilometre uzakta Çiğli ilçesindeki Katip Çelebi Üniversitesi İstasyonu’nun aynı anda yapılması gerektiği yönünde bir şart ortaya konulmuştur.  
İzmir Büyükşehir Belediyesi, mevzuat gereği mevcut ihale edilmiş iş kapsamında Katip Çelebi İstasyonu’nun yapılması imkanı bulunmadığından bu iki istasyonun yapımlarının ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini belirtmiş, Katip Çelebi İstasyonu’nun yapımı konusuna olumlu yaklaşıldığını ve yatırım programına alındığını yazılı olarak TCDD’ye iletmiştir.
Ancak, her şeyi hazır durumdaki Lale İstasyonu’nun yapımına başlanması talebimiz geri çevrilmiştir.
136 kilometrelik hat üzerindeki 41 istasyonu tek tek inşa edip günümüz rakamlarıyla milyarları bulan yatırımı hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi iki yeni istasyon daha yapacak güce ve iradeye sahiptir.
Kaldı ki TCDD yöneticilerinin Katip Çelebi Üniversitesi öğrencilerinin ulaşımı konusundaki hassasiyetini (!) anlayışla karşılıyor, yapımını hızla sürdürdüğümüz 11 km’lik Çiğli Tramvayı güzergahının üniversitemize hizmet verecek şekilde planlandığını da kendilerinin dikkatine sunuyoruz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Mürselpaşa Karayolu alt geçidinin inşası için de 14.02.2022 tarihinde yer teslimi yapmıştır. Proje aktif olarak çalışan 5 tren hattının altından geçmektedir. İşin yer tesliminden sonra TCDD 3. Bölge Müdürlüğü ile toplantı yapılmış, toplantıda hat içindeki alternatif kapatma seçenekleri görüşülmüştür. Toplantı sonucunda TCDD’ye 04.03.2022 tarihli yazımızda işin süresinde kesintisiz ve güvenli bir şekilde yapılabilmesi için alternatifler sunulmuştur.
Söz konusu yazıya istinaden TCDD 14.03.2022 tarihli yazı ile hatların bazılarının kapatılabileceğini bazılarının da kapatılmadan askıya alınarak imalatların yapılabileceğini iletmiştir. Bununla ilgili idaremizden proje istenmiştir. Gerekli revize proje işlemleri devam etmektedir.
Bir devlet kurumu açıklaması değil, siyasi deklarasyon niteliği taşıyan, TCDD antetli metni, ülkemizdeki kutuplaştırıcı yönetim anlayışının geldiği noktanın son derece vahim bir örneği olarak görüyoruz.
166 yaşındaki TCDD çatısı altında yazıldığına inanmak istemediğimiz “Kamuoyuna duyuru” başlıklı açıklamadaki son cümleye de kurumsal değerlerimiz, devlet anlayışımız gereği cevap vermeyi gereksiz buluyoruz.

 
İsmet İnönü Sanat Merkezi baştan sona yenileniyor
 
15 yıldır görmeden lastik tamir ediyor
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
emre 18 Nisan 2022 Pazartesi 15:59

ayrancılara da derhal iaban durağı uzatılmalı 80 bin kişi yaşıyor

Yorumu oyla      2      3  
Ksk 18 Nisan 2022 Pazartesi 08:04

Saat 12.25 yorumcusu değişik isimlerde kaçıncı kes yapıştır.Bari bir iki kelime değiştirseydiniz.30 km gidenle 1 km giden aynı terazide.Düşünce ilginç.

Yorumu oyla      2      3  
Yazıklar olsun 16 Nisan 2022 Cumartesi 23:46

Kim milleti aldatıyorsa onlara yazıklar olsun. Kimin aldattığını hepşimiz biliyoruz. Onlara yazıklar olsun.

Yorumu oyla      3      3  
ali 16 Nisan 2022 Cumartesi 18:24

TCDD'nin açıklaması çalışanların ne kadar liyakatsız bilgisiz ve cahil oluşunun yanında ülkeden izmirden ne kadar bihaber olduğunun belgesidir.

Yorumu oyla      2      3  
Eşitlikçi toplu ulaşım , eşitlikçi hizmet 16 Nisan 2022 Cumartesi 12:25

İZMİR BB’si kamu hizmeti olan toplu ulaşımda; İZMİR merkez ilçeler , İZMİR çevre ilçeler ayrımcılığı yapıyor . İZMİR merkez ilçelerinde; İZMİR BB’nin tüm kaynakları kullanılarak metro, otobüs , vapur ve tramvaylarla ilaveten + 120 dk. aktarma haklı kamu hizmeti verilirken ; İZMİR çevre ilçe belediye otobüslerindeki aktarmasız. ..( İzmir çevre ilçelerin 90 dk. aktarma hakkı İZTAŞIT - Ticari toplu ulaşımın alt yapısını hazırlamak için mi 10.02.2016 tarihlinde İZMİR BB meclisince iptal edildi ? ) ulaşımı, 136 km ilk İZBAN da ki gibi neden uygulanmıyor ? Kamu hizmeti olan toplu ulaşımda merkez ilçeler , çevre ilçeler ayrımcılığı yapan CHP’li İzmir BB ‘si gerçekliği varken ; CHP’ne neden oy vermeliyim ? “ eşit yurttaşlık mümkün” müş . - “ Yüzde yüz eşit hizmet” miş . .. “ Hak, hukuk , adalet” miş . Duyda İnanma ! İzmir toplu ulaşımında ; bu nasıl hak, bu nasıl adalet ?

Yorumu oyla      5      10  
Gürkan 16 Nisan 2022 Cumartesi 11:59

"Hizmet yerine laf üreten İzmir Büyükşehir Belediyesi bu açığını algı oluşturarak örtmeye çalışmaktadır." Açıklamanın son cümlesi aynen bu şekilde. Bu açıklamayı kim yaptıysa derhal istifası alınmalıdır. Bu nasıl devlet ciddiyeti? TCDD kimsenin babasının malı değil. Aynı hazımsızlık İstanbul'da Marmaray-belediye arasında da var. Bir türlü yerel seçim sonuçları kabul edilmiyor. Hizmet yerine laf üretenler kimmiş diye bakarsak da; TCDD yıllardır İZBAN'da sürekli arızalanan, yetersiz kalan sinyalizasyon sistemi için hiçbir şey yapmadı. 2013'de temelini attığı Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattını aradan geçen onca yıla rağmen yapamadı. Aynı kurum BERGAMA İZBAN'da da temel atıp, ortadan kayboldu. 2014'den beri de Otogar-Halkapınar arası metro yapacak. 2014 yerel seçim öncesi de Şirinyer'e tramvay yapıyoruz afişleri astılar. Tramvay yapılmayan güzergah bakımsızlıktan dökülüyor. İZBAN'a 3.hat, Kemer-Gaziemir arası tünel projesi, lojistik köye yeni hatlar da yıllardır yapılmayı bekliyor. Açıklamada Lale İstasyonu ancak diğer istasyon da yapılırsa yer teslimi yapılırmış. Ne alaka? Belediye istasyon talebine kayıtsız kalmış, algı yapıyormuş ... Bu nasıl açıklama? Şu anda inşaatı devam eden tramvay hattı nerede bitiyor? Bu açıklamayı yapan şehirden de bihaber.

Yorumu oyla      10      4  
16 Nisan 2022 Cumartesi 10:48

TCDD önce İZBAN'a doğru düzgün sinyal sistemi yapsın. İZBAN'dan metroya geçiyorsun, tren çok kısa bir sürede geliyor ama İZBAN ... sefer aralıkları çok, tabelalar çalışmıyor, sinyal arızasının ne zaman olacağı belli değil ... Yapılan açıklama da gösteriyor ki bunlar bu yatırımı yapmaz. Her sinyal arızasında tepkiyi belediye çekiyor, niye yapsınlar ki değil mi?

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir dahil 4 kentte eş zamanlı 'Bahar Temizliği' operasyonu!
İzmir dahil 4 ilde, polisin hırsızlık şüphelilerine yönelik düzenlediği ...
Resmi Gazete'de yayımlandı... Kıyılar için korkutan düzenleme!
Resmi Gazete’de yer alan duyuru ile birlikte hazine arazilerinde ve bakanlıkça ...
Ender ALDANMAZ yazdı... Çarşı Karışık'ta bu hafta... Abluka!
Ender ALDANMAZ yazdı... Çarşı Karışık'ta bu hafta... Abluka!
 
Üst geçide çarpan otomobil ikiye bölündü
İstanbul Kadıköy'de üst geçidin ayağına çarpan otomobil ikiye bölündü. ...
Katı atık tesisine giden Menderesli muhtar konuştu: Kandırıldık!
Menderes'e yapılması planlanan katı atık tesisine karşı çıkan muhtarlardan ...
Boğazda mayın tehlikesi devam edecek mi?
Kayseri'de konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna'daki çatışma ...
 
İşkence yapmışlardı.... 31'er yıla kadar hapis istemi!
Rezidansta iç mimar Merve K.’ya işkence yapan Murat Demirci, nişanlısı ...
Hem maraton hem festival... İzmir’de çifte heyecan!
Pazar günü gerçekleştirilecek Uluslar arası Maraton İzmir’de 125’i yabancı ...
Tartıştığı babasını boğazından bıçaklayarak öldürdü
İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde, çocukluğundan beri babası Haşmet G.(54) ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva