HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Mart 2022 Cuma - 21:35

7 mahallenin imar planları yola çıktı... Çiğli'de dönüşüm başlıyor!

İzmir'in kuzeyindeki en çok nüfusa sahip ilçe olma özelliği gösteren ancak merkezindeki yapılaşma dolayısıyla 30 yıldır planlama çalışması bekleyen mahallelerler için Çiğli Belediyesi'nde önemli bir karara imza atıldı. Komisyonlardan gelen ve 7 mahalleyi kapsayan revizyon imar planları meclisten oy birliği ile geçti. Konuya ilişkin konuşan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, "Dönüşümün başlangıcını yapıyoruz. Somut koşullar oluştuğu andan itibaren -sanıyorum mart ayı içerisinde başlarız- sahada, Köyiçi mahallesinde, halkla beraber plan yapma çalışmasının startını veriyoruz" diye konuştu.

7 mahallenin imar planları yola çıktı... Çiğli de dönüşüm başlıyor!

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ - Çiğli Belediyesi Mart ayı ikinci birleşimi Belediye Başkanı Utku Gümrükçü başkanlığında gerçekleşti. Mecliste tarihi bir karara imza atılarak; Çiğli'nin kanayan yarası haline dönüşmüş Köyiçi, Yakakent, Ahmet Efendi, Balatçık, Küçükçiğli, Yenimahalle ve Ataşehir mahalleleri için hazırlanan imar revizyon planları meclisten oy birliği ile geçti. Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı meclis üyelerinin hepsi, planlamalardan dolayı duydukları mutluluğu dile getirdiler. 

ASLAN:ÖRNEK ALINACAK BİR ÇALIŞMA
Başkan Gümrükçü, planlamaların meclisten oy birliği ile geçmesine vurgu yaparak "Çiğli'nin geleceği hakkında önemli kararlar. Bu anlamda değerlendirme alabilirsek ben de mutlu olurum" dedi. Gümrükçü'nün sözleri üzerine konuşan AK Partili Meclis Üyesi Nedim Aslan, "Başkanım, şimdi biz 4 bölgemiz için bir planı revizyonu yaptık. Genel olarak baktığımızda başarılı bir çalışma. Emeği geçen herkese ayrıca teşekkür ediyorum. Ben özellikle Köyiçi ile ilgili bir kaç şey söylemek istiyorum... Köyiçi sadece köyiçi mahallesini ilgilendiren bir mahalle değil. Bütün Çiğli'yi bazı noktalarda da İzmir'i ilgilendiren bir yer. Örnek alınacak bir çalışma. Büyük bir titizlik ile çalışılmış. Halkın hassasiyeti, kentin hassasiyeti ve beklentileri  dikkate alınmış. Burada her sokağın, mahallenin kendine has özellikleri kendine has sorunları ve beklentileri var. Farklı çözümler bekleyen bir bölge. Birçok mahallede aynı şeyi göremezsiniz. Ruhsatlı yapılar, ruhsatsız yapılara baktığımızda muazzam bir çalışma. Eksiklikler, düzeltilmesi gereken yerler mutlaka var. Yapacağımız toplantılarda eksiklikler hakkında çalışma olmuş. Ana hatlarıyla güzel bir çalışma olmuş emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi.

BOZTEPE: ÖNERİLERİMİZİ İLETTİK
Kent için önemli bir karar alınacağına dikkat çeken AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Temennimiz bir an önce Büyükşehir'e ulaşması ve akabinde de oradaki arkadaşlarımızın onaylaması. Bu üç bölge de Çiğli’nin yarısını içine alıyor. Bir kısmı planlı, bir kısmı plansız... Sayın Başkanımız az önce grubumuzu da ziyaret etti ve kendisine bir iki önerimiz oldu. Kendisi de bunları makul karşıladı. Yolların genişliği ile ilgili bir kaç sıkıntılı alan gördük bunları kendisine ilettik. Kendisi de doğru olduğunu ve bu konuda Planlama Müdürlüğü ile görüşecek ve gereğini yapacak. Bu plan ne yapacak arkadaşlar? Çiğli’de ekonomik anlamda da hareketlilik sağlayacak. Balatçık bölgemizde 25 bin öğrenci gelecek. Bu da bölgemiz için çok önemli.  Bununla ilgili de planda turizm olarak; oteller ve yine aynı şekilde iki yurt yapımını planlıyoruz. Çok geniş bir yeşil alanın olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

'GEREKLİ DESTEĞİ VERECEĞİZ'
Köyiçi'nin Çiğli'nin kalbi olmasını, bir çarşının oluşturulmasını istediklerini söyleyen Boztepe, "Birçok ilçede çarşılar var. Bizim çok kısa bir çarşımız var ve kiraları çok yüksek. Çok fazla sektör bir araya gelemiyor. Geniş bir sosyal donatısı var. Emsal artışı hemen hemen hiç yok. Sadece turizm alanında çok cüzi bir emsal artışı var. Ama o emsal artışı da bölgedeki emsallerin altında. Temenni ediyoruz ki büyükşehir de buna olumlu bakar. Bu konuda biz AK Parti grubu olarak her türlü desteği vereceğiz. Bugün tarihe geçecek. Sizin en baştan söylediğiniz, 'Ben Çiğliliyim' demenin artık biz burada yaşayan insanlar olarak 'Karşıyakalıyım' demenin önüne geçmesini istiyoruz. Bizim kentimizde artık üniversite var. Üniversite olan yerler güzelleşir. Başarırız inşallah. Üç beş eksik var çok önemli şeyler değil, ilettik, gereğinin yapılacağını tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

KANER: ELİMİZİ TAŞIN ALTINA SOKUYORUZ
İmar planı yapmanın zor olduğunun altını çizen AK Partili Meclis Üyesi Özgür Kaner, “Şehir plancılar, şehrin geleceğini planlamak adına mevcut planla oynarlar. Ama sosyal bilimciler de en çok halihazırda yaşayan halkın rantını ve refahını düşünmek zorundadır. Dolayısıyla plancılar ve sosyal bilimciler arasında zaman zaman çakışma olur. Bu planda hem mevcut dokunun, vatandaşın refahı düşünülmüş hem de şehri geliştirmek, kentleşme adı altında çalışmalar yapılmış. Planı incelediğimizde bir takım eksiklikler olduğunu gördük. Plan yapmak çok zordur, hele hele uzun süredir kangren hale gelmiş, imar konusunda sıkıntı yaşayan yapılaşmış yerlerde bunu çözmek zordur. Ama siyaset yapıyoruz. Görevimiz çözüm bulmak. Bununla da elimizi taşın altına sokuyoruz. Bu nedenle bu planın sahiplenilmesi ve uygulanması konusunda halkımıza bunu çok güzel anlatılması gerekiyor. İmar planlarını yaparsınız, belediyelere asarsınız 30 gün askıda durur, sonra iner kesinleşir. Ama plan halk tarafından sahiplenilirse kentleşme gerçekleşir. Yoksa size hep şikayet olarak gelir, uygulayamazsınız. Bu plan Büyükşehir'den geçerse kentleşme konusunda Çiğli'nin pek çok sorununu çözeceğine inanıyorum. Yeter ki iyi anlatılsın. Kısa sürede uygulamaya geçilsin" açıklamasında  bulundu.

GÜMRÜKÇÜ: ÇİĞLİ'NİN TAMAMINI İLGİLENDİREN BİR ÇALIŞMA
AK Partili Meclis Üyelerinin ardından söz almak isteyen CHP'li bir meclis üyesi olmamasının ardından konuşan Başkan Gümrükçü, günün anlam ve önemine dikkat çekti. "Bugün önemli bir eşikteyiz" diyen Başkan Gümrükçü, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

"Komisyon tarafından yapılan bazı düzeltmelerle sıfıra yakın sorunla, Çiğli'nin sorunlarının çözüldüğü bir plan çalışması. Ciddi sayıda vatandaşı ilgilendiren, Köyiçi'ni içinde barındırmasıyla da Çiğli'nin tamamını ilgilendiren bir çalışma. 1992'de ilçe olmuş bir kent burası. 2022, Çiğli'nin kuruluşunun 30'uncu yıl dönümü. Bugün konuştuğumuz konu, 30 yıldır çözülemeyen, kanayan yaraya dönüşmüş, halkın sıkıntısı olmuş, kentin gelişmesinin önünde adeta prangaya dönmüş birçok sorun çözülüyor. 2019 yılında bu göreve gelirken iki iddiada bulunmuştuk. Bir; Çiğli hızlı değişen bir kent. Sürekli değişim sürecinde. Bu değişimi doğru yönetmek. İki; artan nüfusla yeni yapılaşma bölgesi olmasından kaynaklı da kentin geleceğini daha aktif rol oynayacak Çiğli'nin geleceğini planlamak, demiştik. Bu anlamda bu planlar; içinde barındırdıklarıyla kentin geleceğinde yaşayacağı sorunlara da çözüm önerisini içinde barındıran bir çalışma. Kentin tamamını ilgilendiren bir başlık.

KENT TURİZMİ YARATILACAK
Çiğlimizde bir antik kentimiz, Gediz Deltamız, tarihi alanlarımız, doğal güzelliklerimiz var. Bunu İzmir'e Türkiye'ye tanıtmamız gerekiyor. Ama bu kentte sınırlı sayıda kaliteli diyebileceğimiz otel var. Mesela ben Belediye Başkanı olduğumda otel sayısı birdi. Ama bu kentin ihtiyacı artıyor. Bu bölgede çok az otel var. Menemen Organize, Çiğli Organize ve sanayi bölgelerinin bulunmasını da dikkate aldığımızda otel ihtiyacı olduğu somut. Çiğli'nin tanıtılabilmesi için, Çiğli'de insanların zaman geçireceği yerler üretmek bizim sorumluluğumuz. Bu anlamda kentin ihtiyacını karşılayacak bir öneriyi de içinde barındırıyor. Bunun dışında yine bu planlarla Çiğli, binin üzerinde öğrenci sayısı barındırabilecek bir yurt kazanıyor. Bu planın içinde gelen belediyenin hizmet alanı sayısını arttıran, 10'un üzerine çıkan bir öneri var. Yurt da kreş de barındırıyor. 200 dönümün üzerinde yeşil alanı Çiğli halkına kazandırmış oluyoruz. Çok sorunumuz var da şu an genel devam eden iki sorunumuz var. Bir; denize ulaşmak, maviyle buluşmak. İki; Çiğli'de yeşil alan sayısını -kent ormanı, doğal yaşam parkı sayılabilir ama...- arttırmak bir zorunluluk. Birçok ilçede olmayan bir şansımız var. Boş alanlarımız mevcut. Mesire yeri, ormanlık alanlar... 200 dönüm bir yeşil alan bence en büyük kazanımlardan birisi."

YÜZDE YÜZE YAKIN UZLAŞI!
AK Partili Kaner'in planların tanıtılması konusunda yaptığı açıklamaları hakkında konuşan Başkan Gümrükçü, "Biz bu çalışmaları uzunca bir süredir vatandaşın katılımıyla yürütmeye gayret ediyoruz. Saha anketleri, bire bir buluşmalar, bilgilendirmeler yaptık, itirazlar yapıldı, öneriler alındı. Bunun gibi demokratik yollarla minimum ölçüde hata payını içeren bir çalışma yaptığımıza inanıyorum. Çiğli'nin geleceği için büyük bir yolculuğun başlangıcıdır. Bu planlar; aktif, halkla beraber, katılımcı süreçler sonucunda dönüşüm, gelişim ve değişimin de maksimum oybirliğiyle, yüzde yüze yakın bir uzlaşıyla çözüleceği yeni bir dönemin başlangıcıdır. Bugün kabul edeceğimiz karar bir son değil, değişim sürecinin ilk adımıdır. Arkasından atacağımız adımlarla beraber bir  başlangıç olarak nitelendirilebilir. Bugün alacağımız kararlar; bir son değil, çözüm sürecinin ilk adımı olacak. Biz sahada daha iyisini arayarak kentin geleceğini tasarlamak için bir başlangıç yapıyoruz. Herkese teşekkürü borç biliyorum. Dönüşümün başlangıcını yapıyoruz. Somut koşullar oluştuğu andan itibaren -sanıyorum mart ayı içerisinde başlarız- sahada, köyiçi mahallesinde, halkla beraber plan yapma çalışmasının startını bugün itibariyle vermiş oluyoruz. Yolumuz uzun. Elbette tartışmalar olacak, bazen beğenen bazen beğenmeyenler olacak... Bu süreci iyi yönetebilecek kurumsal hafızamız var. Hem de kentin içinden gelen; yolunu, sokağını bilen her mahalleden meclis üyemiz var. Kent Konseyimiz de aktif rol alacak bu süreçte..." dedi.

 
Rusya, Türkiye'deki görüşme fikrine göz kırptı
 
Devrilen traktörün sürücüsü hayatını kaybetti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer'den kadın yönetmenlere: Oscar yolunda da yoldaşınızım!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer 5’inci Uluslararası Kadın ...
Kaymakam’ın salamura tesisi meclise taşındı: Başkanla MHP’li o isim karşı karşıya!
Karaburun Kaymakamı Serap Özmen Çetin’in ilçede arazi alıp satmasıyla ...
Buca’da AK Parti ve CHP arasında ipler gerildi... 'Nakti aktarım' tartışması!
Buca Belediyesi'nde Kızılçullu İmar ve İnşaat Sanayi Teknik Hizmetleri ...
 
Aydın'da depreme dayanıklı yapılar için laboratuvar
Aydın Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde kurulan ...
Batur'un o sözleri mecliste gündem oldu: 'Cumhur İttifakı'na haksızlık yapılıyor!'
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un yokluğunda gerçekleşen meclis oturumunda ...
Kurdele kesildi... 'Gelecek kuşaklara ışık tutsun diye'
Konak Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında, ...
 
Kadın emeği İzmirlilerle buluştu!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ...
Başkan Batur, belediyenin 2022 vizyonunu çizdi: Yatırım değil, yardım yılı!
Karakış fonunu çok iyi yönettiklerini belirten Konak Belediye Başkanı ...
Çerçioğlu MS hastasının ihtiyacına sessiz kalmadı
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, yaklaşık bir yıl önce ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu adam yine mi başkan seçilecek?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
57 yıllık gururun şerefine!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva