HABERLER>GÜNCEL
27 Aralık 2021 Pazartesi - 11:22

607 yavrulu yarış atı davalık... Kaizbert sütçü beygiri mi?

Aralarında İzmirlilerin de olduğu at sahipleri ve yetiştiricileri Tarım ve Orman Bakanlığı’na dava açarak damızlık aygır Kaizbert’in yavrularının safkan olmadığını ileri sürdü ve yarışlara girme izinlerinin iptal edilmesini istedi.

607 yavrulu yarış atı davalık... Kaizbert sütçü beygiri mi?

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - 93 tarihinde doğan Kaizbert(ZADOR)(RU) isimli aygır 13/09/1998 tarihinde İstanbul’da 5. koşu olan Malazgirt Koşusu’nda yarışı 7.(yedinci) olarak tamamladı. Daha sonra damızlığa ayrılan Kaizbert’in 607 adet yavrusu oldu. Bu atlar TJK’nin düzenlediği yarışlara katıldı.

Mevzuata göre atların damızlığa ayrılması ve belirli yarışlara katılabilmesi için safkan olması gerekiyor. Daha önce de Kaizbert’in safkanlığı konusu tartışmalara neden oldu ve Kaizbert ve yavruları üzerinde bazı incelemelerde bulunuldu. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından 25/08/2016 tarih ve 8275 sayılı uzman heyet raporu ile Kaizbert yavrularının eşkâl ve Arap atı ırk vasıfları yönünden muayenesi yapılarak safkan Arap atı niteliği taşımadıkları bilgilendirildi. Söz konusu rapor Yüksek Komiserler Kurulu’na gönderildi Kaizbert yavrularına damızlık belgesi verilmedi ve pedigri iptalleri iptal edildi. Ancak YKK’da değişiklikten sonra Kaizbert yavrularına yeniden pedigri ve damızlık belgesi verilmeye başlandı. Her yıl aralık ayında yayınlanan yıllık yarış programlarında Kaizbert yavrularının koşabildikleri yarışlar artarak devam etti.



‘HAK VE KAZANÇ KAYBINA UĞRUYORUZ’
Ancak at sahipleri bahsedilen aygırın tay ve atları katıldıkları tüm koşularda safkan olan rakipleriyle haksız bir rekabet içine girdiğini ve safkan olmamalarından kaynaklı fiziksel özellikleri nedeniyle diğer atlara karşı büyük bir üstünlük sağladığını iddia ederek Tarım ve Orman Bakanlığı Yüksek Komiserler Kurulu’na şikâyetlerde bulundu. Şikayetlerde hak ve kazanç kayıplarına uğradıklarını da ifade ettiler.

Aralarında İzmirli at sahiplerinin de bulunduğu Mahmudiye At Yetiştiricileri, Geleneksel At Sporları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği üyeleri bakanlığın taleplerini kabul etmemeleri üzerine dava açarak damızlığa ayrılma belgelerinin ve pedigrilerinin iptali istendi.

Dava dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Kaizbert yavrularının safkan olmamasına rağmen pedigri verilmesi ve damızlığa ayrılmaları 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 11. madde; At Yarışları Yönetmeliği 23. madde 1. fıkra, 25. madde 1. fıkra; Safkan Arap ve İngiliz Atlarının Soy Kütüğü, Kayıtları, İthalat ve İhracatı Hakkında Yönetmelik 6. madde 3, 4, 8 ve 12 fıkraları, 9, madde 2. fıkra hükümlerine açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Bununla birlikte Kaizbert kanı taşıyan atların yarıştırılmaya devam edilmesi nedeniyle her geçen gün diğer safkan Arap atı sahipleri ve yetiştiricileri kazanç kaybıyla birlikte zarara uğramaya devam etmektedir. Yarışlardan kazanılacak ödüller, yetiştiricilik primleri gibi kazançlara ulaşamamakta ve dolayısıyla senelerdir biriken telafisi güç bir zarara uğrama durumları ortaya çıkmıştır. Kaizbert yavrularının kazandıkları ödüller göz önüne alındığında müvekkillerin uğradıkları zarar daha iyi anlaşılacaktır. Yukarıda da belirtildiği üzere bu zarar katlanarak büyümekte ve telafisi imkânsız bir zarar haline dönüşmektedir. Ayrıca safkan Arap atı yetiştiricileri ve sahipleri sürekli olarak haksız rekabet içinde bulunmaları ve maddi olarak zarar etmeleri nedeniyle manevi olarak da yıpranmış ve bunun sonucunda safkan Arap atı yetiştiriciliği yapmaktan çekinir hale gelmiştir. Bu durum neticesinde ülkemizde geleneksel hale gelmiş olan Arap atçılığı, zarar gören safkan Arap atı sahipleri ve yetiştiricilerinin bu sektörden çekilmesi durumunda büyük zarar görecek ve asla eskisi gibi olamayacaktır. Tüm anlatılanlar neticesinde açıkça hukuka aykırı olan YKK tarafından yapılan bu işlemlere devam edilmesi halinde telafisi güç ve hatta imkânsız hale gelecek zararlar doğmaya devam edecektir. Bu sebeple sayın mahkemenizden dava konusu işlemin yürütmesinin dava sonuna kadar durdurulmasına karar verilmesini talep etmek durumundayız.”

 
Haftalık vaka oranları açıklandı: İzmir'de düşüş sürüyor!
 
Yeni yıl kutlamaları Kiraz'dan başladı
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
atçılıpa atılan KAZIK 1 Ocak 2022 Cumartesi 19:44

2022 yılının ilk gününde en az bu zamlar kadar bu kaızbert kararı da atçılık camiasına atışmış bir kazılktır

Yorumu oyla      2      3  
CUMHURİYET 28 Aralık 2021 Salı 22:24

Koskoca bir cumhuriyet koşusunu üçkağıtçılar mı koşacak yazık

Yorumu oyla      2      3  
İhanet 28 Aralık 2021 Salı 22:22

KAIZBERT KOŞAN DA KOŞTURANDA HIRSIZDIR

Yorumu oyla      2      3  
YARIŞ DÜNYASI 28 Aralık 2021 Salı 22:21

Bu HİLE bu HIRISZLIK bu atları koşan da koşmalarına izin verende ne yazıkki bunun Ortağı. Nerde yüksek komiserler kurulu nerede TJK nerede TARIM BAKANLIĞI

Yorumu oyla      2      3  
TİGEM 28 Aralık 2021 Salı 22:18

Özgünhan ,altaha,Ayabakan , Babamevlüt Bu isimdeki aygırların hepsi tigeme ait olup dünya para verip kısraklarınızı yolluyorsunuz fakat yatı parasına kısrağınızı çektiğiniz bir ingiliz kırması kaızbert tüm yatırımızı ve zamanınızı ÇALIYOR sayın devlet büyükleri eğer gerçekten büyük iseniz bu tigeme ve türk atçılığına bu büyük yarayı vermeyin

Yorumu oyla      2      3  
Kaızbert @ Gümbürgümbür 28 Aralık 2021 Salı 22:12

İki at da yarım kan dedikleri ingiliz Arap kırmasıdır UTANMAZLIK

Yorumu oyla      2      3  
İZMİR 28 Aralık 2021 Salı 09:20

Türkiye’nin her yerinde milyonlarca yatırım yapmış çiftlikler var başta tigem var devlet izni ile tüm bunları yok sayıp Türkiye de Arap atçılıpını bitirmek VATANA yapılan büyük bir yaradır derhal bu karardan dönülmeli düzeltilmelidir tek kişi para kazanacak diye tüm atçılıpa darbe vurmak böyle bir şey YAPMAYIN EFENDİLER YAPMAYIN

Yorumu oyla      2      3  
Kaızbert 28 Aralık 2021 Salı 09:15

Düpedüz bir DOLANDIRICILIK var ortada. Kaızbert ve yavrularına pedgre verilmesin YETTTERRRRR.

Yorumu oyla      2      3  
KAYA EKÜRİSİ 28 Aralık 2021 Salı 09:13

Bu Türk atçılıpına verilmiş büyük bir yara ve ahlaksızlıktı Serhan tarım bakanı TİGEM denen kurumun batmasını istemiyor ise bu işe el atmalıdır 35 kurnaz bürokratın el altından bir takım el çabukluğu ile bu işin çözüldüğünü sanıyor ise aldanıyor TARIM BAKANINI DERHAL GÖREV BAŞINA ÇAĞIRIYORUZ BU YANLIŞTAN DÖNÜN LÜTFEN

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bihter'in annesi isyan etti! 'Kızım bir kez daha öldü'
İzmir’de boşanacağı adliyeye cenazesi gelen Bihter Yalçınsoy’un (31) katili ...
O öğretmenle ilgili iğrenç iddialar!
Aksaray'da öğrencisi T.K.'yi (10) darp edip, boğazını sıktığı gerekçesiyle ...
Eski sevgilisinin yüzünü kesmişti... Tutuklandı!
Adana’da eski sevgilisinin yüzünü usturayla kesen saplantılı aşık tutuklandı. ...
 
Üç mülteci can vermişti... Savcılık harekete geçti!
Geçtiğimiz günlerde İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde yakılarak öldürüldüğü ...
Sosyal medyada yeni dönem!
Sosyal medyadan gelir elde edenler için vergi 1 Ocak'ta başlıyor. Bir ...
13'üncü kattan düşen genç kız öldü
Kayseri'de 14 katlı binanın 13'üncü katındaki balkonundan düşen Nazife ...
 
2021'e yağmurlu veda!
Meteoroloji'ye göre yılın son haftasında İzmir'de hava sıcaklıklarının ...
Türkiye deprem fırtınasına uyandı!
Türkiye bugün deprem fırtınasına uyandı. Amasya, Çorum, İzmir, Konya ve ...
Kalın: Tarihte yeni bir sayfa açıldı
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Karabağ'da işgalin son bulmasıyla birlikte ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva