HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
27 Mayıs 2021 Perşembe - 12:00

3 bin mezar belgelendi: Ortalama yaşam 40-45 yıl

Manisa'nın Yunusemre ilçesindeki Aigai Antik Kenti'nde belgelenen 3 bin mezardan alınan insan kalıntısı ve kemikler üzerinde DNA çalışmaları yapıldı. Aigai Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin, çalışmalar hakkında bilgi verip, bulunan kemiklerin DNA incelenmesinden, antik kentteki insanların ortalama 40-45 yıl yaşadıkları ve dönemine göre çok kötü olmayan beslenme alışkanlıklarına sahip olduklarının ortaya çıktığını söyledi.

3 bin mezar belgelendi: Ortalama yaşam 40-45 yıl

Batı Anadolu'da kurulan 12 Aiol kentinden biri olan Manisa'nın Yunusemre ilçesi Yuntdağ Köseler Mahallesi yakınında bulunan ve 2 bin 700 yıllık geçmişe dayanan Aigai Antik Kenti'nde 2021 yılı kazı çalışmaları başladı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu, Yunusemre Belediyesi ve Aliağa Belediyesi sponsorluğunda gerçekleşen kazı çalışmaları, bu yıl 3 bin mezarın tespit edilerek belgelendiği nekropolis alanında sürüyor. Fransa, İtalya ve Almanya'dan da arkeologların katılımıyla uluslararası proje gerçekleştirilen nekropolis alanındaki mezarlarda ortaya çıkan insan kalıntıları ve kemikler incelendi. Antropologlar ve paleopatologların yardımıyla gerçekleşen çalışmada, kentte yaşayan insanların ortalama yaşam süresi ve insanların nasıl beslendikleri ortaya çıktı.  MANISA'NIN YUNUSEMRE ILCESINDEKI AIGAI ANTIK KENTI'NDE BELGELENEN 3 BIN MEZARDAN ALINAN INSAN KALINTISI VE KEMIKLER UZERINDE DNA CALISMALARI YAPILDI. AIGAI ANTIK KENTI KAZI BASKANI DOC. DR. YUSUF SEZGIN, CALISMALAR HAKKINDA BILGI VERIP, BULUNAN KEMIKLERIN DNA INCELENMESINDEN, ANTIK KENTTEKI INSANLARIN ORTALAMA 40-45 YIL YASADIKLARI VE DONEMINE GORE COK KOTU OLMAYAN BESLENME ALISKANLIKLARINA SAHIP OLDUKLARININ ORTAYA CIKTIGINI SOYLEDI.(FOTO: ERSAN ERDOGAN / MANISA DHA)  KENTİN KURUCULARININ MEZARLARINA ULAŞILDI
Aigai Antik Kenti Kazı Başkanı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Yusuf Sezgin, "Bu yıl nekropolis alanında çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Nekropolis antik kente ölen kişilerin gömüldüğü alan. Bu alanda 2015 yılında Almanya, İtalya ve Fransa'dan bilim insanları başladığımız uluslararası bir projenin sonuna geldik. Kentin kuruluşunun milattan önce 700 civarı olduğu yani kent 2 bin 700 yıl önce kurulmuş. Nekropolis alanında 10 mezar bulduk. Bu mezarların tarihi de M.Ö. 700'lü yıllara ait. Bu 10 mezarın özelliği kentin kuruluşu ile aynı tarihe denk gelmesidir. Bu 10 mezardaki kişilerin aslında bu kenti kuran kişiler olduğu anlamına geliyor. Alanda ise şu ana kadar 3 bin mezar belgeledik. Burada inanılmaz bir büyüklükteki nekropolis alanından bahsediyoruz. Kentin, doğa koşulları ve coğrafyanın çok sert olduğu, volkanik bir arazi üzerinde kurulmuş olması, mezarların geniş alanlara yayılmasına neden olmuş. Çalışmalarımızda kentin 2,5 kilometre uzağında mezarlar buluyoruz. Bu anlamda 3 bin mezarın belgelenmesi çok önemli. Belgeleme çalışmalarımız tamamlandı. Belgelenen tüm mezarları uluslararası bir yayına vererek, bilim dünyasına sunacağız. Son hazırlıkları yapıyoruz" diye konuştu.MANISA'NIN YUNUSEMRE ILCESINDEKI AIGAI ANTIK KENTI'NDE BELGELENEN 3 BIN MEZARDAN ALINAN INSAN KALINTISI VE KEMIKLER UZERINDE DNA CALISMALARI YAPILDI. AIGAI ANTIK KENTI KAZI BASKANI DOC. DR. YUSUF SEZGIN, CALISMALAR HAKKINDA BILGI VERIP, BULUNAN KEMIKLERIN DNA INCELENMESINDEN, ANTIK KENTTEKI INSANLARIN ORTALAMA 40-45 YIL YASADIKLARI VE DONEMINE GORE COK KOTU OLMAYAN BESLENME ALISKANLIKLARINA SAHIP OLDUKLARININ ORTAYA CIKTIGINI SOYLEDI.(FOTO: ERSAN ERDOGAN / MANISA DHA)
'KENT İNSANLARI ORTALAMA 40-45 YIL ARASI YAŞIYOR'
Nekropolis alanında arkeologların yanı sıra antropolog ve paleopatologlardan da faydalandıklarını dile getiren Doç. Dr. Sezgin, "Nekropolis alanında yürüttüğümüz çalışmalarda sadece arkeologlar görev almadı. Çok farklı olarak jeofizik ve antropolojik çalışmalar yaptık. Ele geçirilen insan kalıntıları ve kemikleri üzerine birtakım analizler gerçekleştirdik. Kemiklerin DNA'sı ve insanların beslenme alışkanlıkları üzerinde çalışmalar gerçekleştirdik. Buradaki insanların, ortalama 40-45 yaş ömre sahip olduğunu ve dönemine göre nispeten çok kötü olmayan beslenme alışkanlıklarına sahip olduklarını gördük. Ayrıca bu coğrafyada yaşayan insanların orta halli ve daha üst seviyede yaşayan insanlar olduğu ortaya çıktı" diye konuştu.

'KENTİN EKONOMİSİ ÜST SEVİYEDE'
Kentin ekonomisinin üst seviye de olduğunu ve insanların refah seviyesinin yüksek olduğunu kaydeden Doç. Dr. Sezgin, şöyle devam etti:

"Burada önemli olan noktalardan biri şu. Aigai, Yuntdağı'nın üzerinde kurulmuş bir antik kent. Şu an Yuntdağı'nın coğrafi ve demografik yapısına baktığımızda buranın geri kalmış olduğunu görürsünüz. Fakat Antik Dönem'de burada bir kent devleti kurulmuş, Burada çok ciddi bir ekonomik sistem var. Kenti, bugünkü büyükşehirler olarak değerlendiriyorum. Şehrin geçimini de hayvancılık oluşturuyor. Aigai, zaten 'keçi' demek. Hayvancılıktan çok ciddi paralar kazandıklarını görüyoruz. Çünkü bu kadar görkemli yapıları yapmak için ciddi bir ekonomiye ihtiyaç var. Günümüzde halen daha bu coğrafyada hayvancılık yapılıyor. Aigai varlığını 1000 yıl boyunca sadece hayvancılık üzerine kurmuş ve kenti burada gayet refah bir şekilde yaşatmış"   (DHA)

 
Vicdansız anne yeni doğan bebeğini çöpe attı!
 
İzmir'de tüyleri diken diken eden olay... Küçük kızın taciz günlüğü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Robot oyuncu Aypera, Birol Güven ile sözleşme imzaladı
Hayatımızın her aşamasında yerini almaya başlayan robotlar, şimdi de beyaz ...
Millet Bahçesi inşaatında tarihi eser bulundu
Kocaeli'nin Darıca ilçesinde millet bahçesine dönüştürülen 900 dönümlük ...
Tiyatro sanatçısı Cezmi Gökalp hayatını kaybetti
Tiyatro sanatçısı Cezmi Gökalp, geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi.
 
39. Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 39’uncu Uluslararası İzmir ...
Cem Yılmaz'dan yeni film müjdesi
Ünlü komedyen ve oyuncu Cem Yılmaz, 2006 yapımı Hokkabaz filminin devamının ...
'İZBAN kekosu' ikinci kitap hazırlığında
İzmir'de  2015'te İZBAN'la yolculuk yaparken, ayağında terlikleriyle kitap ...
 
3 bin 300 yıllık yazıtı kapı sövesi yapmışlar!
2020 yılının en büyük arkeolojik keşfi, eski bir evin kapı sövesinden ...
Yunus Emre'nin gün yüzüne çıkmamış divanı bulundu!
Vatikan'ın internet üzerinden paylaştığı dijital yazıtlarda büyük Türk ...
Da Vinci'nin çizimi servet değerinde satılacak
İngiltere'nin başkenti Londra'da Christie's müzayede evi tarafından düzenlenecek ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva