HABERLER>DÜNYADAN
25 Aralık 2023 Pazartesi - 23:00

2023'te AB'ye 1 milyondan fazla iltica başvurusu!

Bu yıl Almanya'ya gelip ilk kez sığınma başvurusunda bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayısı 55 bin 354 olarak kayıtlara geçti

2023 te AB ye 1 milyondan fazla iltica başvurusu!

2023 yılında Almanya ve Avrupa'ya yapılan sığınma başvurularında büyük ölçüde artış kaydedildi. Avrupa Birliği (AB) İltica Ajansı Direktörü Nina Gregori, Alman yayınevi grubu Funke Medya'ya yaptığı açıklamada 2023'teki iltica sayılarının toplamda bir milyonun üstünde olduğunu söyledi. Gregori, sadece Ekim ayında 123 bin yeni sığınma başvurusu yapıldığını, bu sayının da, son yedi yılda, bir ayda kayda geçen en yüksek rakam olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği'ne (AB) yapılan iltica sayılarında azalma beklenmediğini de belirten Gregori, bunun aksine artacağından yola çıktıklarını ifade ederek, "Etrafımızdaki bütün dünya giderek daha da istikrarsız bir hal alıyor. 2024 yılında ve daha sonra da korunma arayan sığınmacı sayısı azalmayacak, hatta kısmen daha da artacak. 2024 zorlu bir sene olacak" dedi.

Funke Medya Grubu'nun AB İltica Ajansı'na dayandırdığı verilere göre Ekim 2023 sonu itibarı ile Birlik üyesi ülkelere yapılan sığınma başvurusu sayısı resmi olarak 937 bin oldu. Bu da önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 22 artış anlamına geliyor.

Almanya en çok sığınma başvurusu yapılan ülke
Almanya Göç ve İltica Dairesi (BAMF) da Kasım 2023 sonu itibarı ile Almanya'ya bu yıl yapılan iltica başvurusu sayısının resmi olarak 325 bin 801 olduğunu duyurdu. Bu rakam önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 52'lik bir artışa tekabül ediyor. Bunlardan 304 bin 581'ini ilk kez iltica edenler oluşturdu.

AB İltica Ajansı'nın açıklamasına göre Almanya sığınmacıların gitmek istediği öncelikli ülke olma özelliğine sahip. Ekim ayında 27 AB üyesi ülkede yapılan sığınma başvurularının yüzde 27'si Almanya'da yapıldı. Bu da Fransa ve İtalya'da yapılan toplam başvurularda daha fazla başvurunun Almaya'ya yapıldığını gösteriyor. AB içinde ilticalarda Almanya birinci sıradaki ülke olurken onu Fransa ve İtalya izliyor.

Bu yıl Almanya'ya gelip ilk kez sığınma başvurusunda bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayısı 55 bin 354 olarak kayıtlara geçti. Bu sayı 2022'nin aynı döneminde 19 bin 754 olmuştu. Bu da Türkiye'den ilticalarda yüzde 180,2 artış olduğunu gösteriyor.

Bu arada söz konusu iltica sayılarına Rusya'nın saldırısıyla yaklaşık iki yıl önce başlayan Ukrayna Savaşı'ndan kaçıp gelen Ukraynalı sığınmacılar dahil değil. AB İltica Ajansı Direktörü Gregori, onlara dair rakamlarda da artış kaydedildiğini belirtti.

Gregori'nin açıklamasına göre Ekim ayı itibarı ile AB üyesi ülkelerdeki Ukraynalı savaş mültecisi sayısı 4 milyon 160 bin olarak kayıtlara geçti. Bu sayı da senenin başından bu yana 320 bin artış anlamına geliyor. 1 milyon 170 bin ile en çok Ukraynalı kabul eden AB ülkesi Almanya.

Avrupa gibi Almanya'da da Ukraynalılar özel korunma statüsüne sahip ve diğer mültecilerden farklı olarak Ukrayna'daki savaştan kaçarak geldiklerini beyan ettiklerinde bir Alman vatandaşının sahip olduğu bütün destek ve yardımlardan faydalanma hakkında kavuşabiliyor. Almanya'dan sonra en çok Ukraynalı savaş mültecisi yaşayan ülke 957 bin kişi ile Polonya.

 
2024 bütçesi TBMM'den geçti!
 
Sokak ortasında silahlı saldırı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Netanyahu'nun yargılanacağı tarih belli oldu!
İsrail basını, Başbakan Binyamin Netanyahu hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla ...
Rusya 'Ele geçirdik' dedi, Ukrayna yalanladı!
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus ordusunun kritik bir yerleşim birimini ...
Küba, ötenaziyi yasallaştıracak
Küba, Latin Amerika ve Karayipler'de Kolombiya'nın ardından ötenaziye izin veren ikinci ülke oldu.
 
Son 72 yılın en uzun süren soğuğunu yaşadı
Çin'in başkenti Pekin, ülkenin kuzeyini etkisi altına alan soğuk hava ...
Almanya bu yıl en çok Türklere çalıştı
Almanya bu yıl aile birleşimi için 124.625 vize verdi. Bu vizelerin çoğunun ...
Korkunç kaza: Elektrikli testere boynuna saplandı!
Ağaç budamak isteyen bir adamın başına gelenler kan dondurdu.
 
Ayılar incelendi: Uykuyla hayatta kalmanın formülü
Bilim insanları, insanlar ile kış uykusuna yatan ayıların vücutlarındaki ...
Baş ağrısı için hastaneye gitti... 30 yılını unuttu!
ABD'de yaşayan 60 yaşındaki Kim Denicola, baş ağrısı şikayetiyle gitti ...
Kutlamalarda havai fişeklere yasak getirildi!
Nijerya'da güvenlik sorunları nedeniyle Noel ile yılbaşı kutlamalarında ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva