HABERLER>GÜNCEL
31 Aralık 2012 Pazartesi - 14:37

2012 Metropolis kazılarının altnı yılı oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Trakya Üniversitesi'nin işbirliği, Sabancı Vakfı, Metropolis Sevenler Derneği ve Torbalı Belediyesi'nin desteğiyle 22 yıldır sürdürülen Metropolis Antik Kenti'ndeki 2012 yılı kazı çalışmaları tamamlandı. Kazılarda, Roma hamamına ait mozaikli salonlar ve galeriler, 2 bin 500 yıllık kadın heykeli ve çok sayıda eser gün yüzüne çıkarıldı.

2012 Metropolis kazılarının altnı yılı oldu

İZMİR - Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Aybek başkanlığında yürütülen kazılarda, Türkiye, Almanya ve Avusturya üniversitelerinden de akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla geniş kapsamlı çalışmalar gerçekleştirildi. Bu doğrultuda, Metropolis eski yazılı buluntuları ve diğer arkeolojik kalıntılar üzerinde yeni tespitler yapıldı. Kazı Başkanı, Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Aybek, 22 yıldır süren kazılarda, bu yıl önemli gelişmeler kaydettiklerini ve Metropolis Antik Kenti'nin ören yeri olması konusunda önemli adımlar attıklarını belirtti.
 
Doç. Dr. Aybek, "Ören yeri projesi kapsamında, kentteki belirli noktalara bilgi panoları ve yönlendirici levhalar yerleştirilerek, Metropolis'in çevresinin çitle çevrilmesi uygulaması başlattık. Öte yandan, İşkur'un Toplum Yararına Çalışma Projesi'ne (TYÇP) destek vererek, bölgedeki kadınları kazı alanında istihdam ettik. Bu yıl bizim için en büyük sürpriz, yaklaşık 1000 yıl önce inşa edilen kale duvarlarında yapı taşı olarak kullanılan mantolu kadın heykeli oldu. 2 bin 500 yıllık kadın heykeli, Metropolis'in zenginliğini ve görkemini gözler önüne seren nitelikte. Heykeli ve bu yılki kazılarda ortaya çıkardığımız 72 adet envanterlik ve 175 adet etütlük eseri İzmir Arkeoloji Müzesi'ne teslim ettik" dedi.
 
Metropolis Antik Kenti'nin sırlarını gün yüzüne çıkarmaya devam edeceklerini belirten Doç. Dr. Aybek, antik kentin ören yeri çalışmalarının 2013 yılında tamamlanacağını söyledi.

DESTEK DEVAM EDECEK
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan da vakfın Metropolis Antik Kenti kazılarına 2013 yılında da destek vermeye devam edeceklerini belirtti. Koyunsağan, "Sabancı Vakfı olarak, kültür varlıklarının gün ışığına çıkması ve ülkemizin tarihsel mirasları arasına katılması bizim için çok önemli. 2013 kazı döneminde Metropolis'in bizlere hangi sürprizleri sunacağını merakla ve heyecanla bekliyoruz" diye konuştu.

KAZILARDA BU YIL
Metropolis Antik Kenti kazıları bu yıl, Palaestra kuzey galeri ve mozaiği ile Roma hamam yapısının kuzeyindeki mozaikli salon ve havuzlarda gerçekleştirildi. Kazılarda bulunan sikke, pişmiş toprak, cam, maden ve kemik gibi tüm küçük eserlerin temizlenme ve restore edilme süreci tamamlandı. Gün yüzüne çıkan tüm eserlerin sağlıklı bir şekilde korunması için bir sistem oluşturuldu ve tüm eserlerin kayıtları düzenli bir hale getirildi.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TIR şoförünün vize savaşı: 14 yılda hukuku aştı ama…
Türk TIR şoförü Mehmet Soysal'ın 14 yıl süren hukuk mücadelesi ile 2009 ...
‘Çok gizli’ belgelerden şok rapor: Çiller Örgütü!
Darbeleri Araştırma Komisyonu raporunun “çok gizli” ek belgeleri içindeki, ...
2012’nin en komik anları…
Geride kalan yıldan gülümseten kareler…
 
Fotoğraflarla Türkiye'de 2012...
Tarihi davalar, ülkeyi sarsan ölümler, terör ve çok sayıda facia… İşte fotoğraflarla 2012…
Emlak ofisinde bir garip patlama: 1 ölü, 1 yaralı
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki bir emlak ofisinde, 3 arkadaşın mağarada ...
İmralı'da kritik görüşme: Masada 'silah' var
Başbakan Erdoğan’ın doğruladığı İmralı görüşmelerinde geçen pazar kritik ...
 
Kavgayı ayırmak isteyen gişeci bıçaklandı
İzmir'de, bilet görevlisi İZFAŞ çalışanı 40 yaşındaki Özgür Çirik, fuar ...
Güzelyalı'da katliam: 12 kediyi zehirlediler!
Güzelyalı semtinde 12 sokak kedisi, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler ...
Acılı anneye yeşil saha desteği: Hepimiz Özgür'üz
Ankara'da bir apartmanda, 4 yıl önce yılbaşı gecesi yaşanan doğalgaz faciasında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva