HABERLER>EGE
13 Ekim 2021 Çarşamba - 13:11

2 bin 700 yıllık eserler, 17 yıl sonra müzeye taşındı

Manisa'nın Yunusemre ilçesinde bulunan, tarihi 2 bin 700 yıla dayanan Aigai Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan 8 heykel ve binlerce parça eser, Manisa Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin kapasite yetersizliği nedeniyle Aigai Kazı Deposu'nda tutuldu. Bu süreçte Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü'nce ilçede yapılan Manisa'nın yeni müzesi tamamlandı. Depoda tutulan eserler, 17 yılın ardından yeni müzeye taşındı.

2 bin 700 yıllık eserler, 17 yıl sonra müzeye taşındı

Batı Anadolu'da kurulan 12 Aiol kentinden biri olan ve tarihi 2 bin 700 yıla dayanan Manisa'nın Yunusemre ilçesi Yuntdağ Köseler Mahallesi yakınındaki Aigai Antik Kenti'nde 2004'ten bu yana kazı çalışmaları sürüyor. Kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan 8 heykel ve binlerce parça eser, Manisa Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin kapasite yetersizliği nedeniyle Aigai Kazı Deposu'nda tutuldu.

Bu süreçte Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü tarafından ilçeye yapılan Manisa'nın yeni müzesi tamamlandı. Depoda tutulan ve aralarında 'Tanrıça Hestia' heykelinin de bulunduğu eserler, 17 yılın ardından yeni müzeye taşındı. Eserlerin gelecek yıl açılacak müzede halkın izlenimine sunulacağı belirtildi. 

'ÇOK ÖNEMLİ HEYKELLER VAR'
Aigai Kazı Heyeti Başkanı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sezgin, heykellerin Manisa müzesine değer katacağına inandıklarını belirterek, "Aigai Antik Kenti'nde kazı çalışmaları 2004 yılında başladı. Kazı çalışmalarının ilk başladığı halk meclisi (Bouleutreion) binasında ilk yıllardan itibaren çok sayıda heykel ile karşılaştık. Bu heykeller Aigai Kazı Deposu'nda korunuyor. Bu heykeller önemli bir onurlandırma heykel grubu. Meclisi yapan aile, öldükten sonra onurlandırılarak, heykelleri meclise dikilmiş. Bunun dışında çok önemli bir heykel var. Evlerin ve kentlerinin koruyucusu 'Tanrıça Hestia' heykeli de var. Bugün itibarıyla Manisa Müzesi'ne taşımaya başladık. Bunca yıldır yeni bir müzenin inşası bekleniyordu. Müzenin inşaatı bitmek üzere, son aşama olarak heykelleri oraya taşıyoruz. Heyecanlıyız. Heykeller ilk defa restore edilerek ayağa kaldırılacak. Bu heykellerin Manisa Müzesi'ne değer katacağına inanıyorum. Böylesine önemli heykel grubu hem bilim dünyasına kazandırılmış olacak hem de insanların beğenisine sunulacak" dedi.



'GÜNÜMÜZE ULAŞAN TEK HESTIA HEYKELİ'
Doç. Dr. Sezgin, "Önümüzdeki yılın ortalarına doğru müzenin açılacağını düşünüyoruz. Toplam 8 heykel var ama binlerce parçası var. Bu heykellerin kaidelerinde isimleri var ve soy ağacı ortaya çıkıyor. Heykellerin ikisinde ayrıca heykeltıraşın imzası var. Bu da çok kıymetli. M.Ö. 2'nci yüzyıldan bahsediyoruz. Bu dönemde Bergamalı heykeltıraşlar gelerek burada çalışmış. Bu heykeltıraş imzaları Bergama'da da yok, sadece Aigai'de var. Onun dışında belki de en özeli tanrıça Hestia heykeli çünkü Hestia, kentin hem birliği hem de düzenini sağlayan koruyucu tanrıçası. Antik dönemde çok az heykeli olan tanrıça. Başka kentlerde de vardır tabi ki ama onlar bronzdan yapıldığı için büyük ihtimal eritilmiş ve günümüze ulaşmamış. Aigai'deki tanrıça Hestia heykeli günümüze ulaşan tek heykel" diye konuştu. (DHA)

 
Bakan Koca'dan 'Turkcovac' çağrısı
 
Menemenspor'da Pote gole hasret
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TIR'a çarpan otomobildeki 3 kişi yaralandı
Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde TIR'a arkadan çarpan otomobildeki 1'i ağır ...
Acılı babaların feryadı: Başka Melisalar, Yağmurlar solmasın
Afyonkarahisar’da önceki gün meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden ...
Hakim, kaldığı lojmanda ölü bulundu
Aydın Adliyesi’nde hakim olarak görev yapan Aydın Tuncalı (53), kaldığı ...
 
Hurdaya dönen araçta burunları bile kanamadı!
Manisa'nın Kula ilçesinde yağışlı havanın etkisiyle kayganlaşan yolda ...
Uşak'ta trafik kazası: 2 ölü, 3 yaralı
Uşak'ın Eşme ilçesinde, iki otomobilin çarpışması sonucu 2 kişi öldü, 3 kişi ağır yaralandı
Kuzey Ege için sağanak uyarısı
Meteoroloji'den yapılan son hava durumu tahminlerine göre, Kuzey Ege, ...
 
Çocukların öldüğü kazada yeni iddia: Kapı iple bağlıydı!
Afyonkarahisar'daki okul servisi kazasında hayatını kaybeden 5 çocuktan ...
Aydın'da araçlar birbirine girdi... Ölü ve yaralılar var!
Aydın'ın Söke ilçesinde, beton mikserinin, otomobil ve minibüse çarpması ...
Muğla'da 58 düzensiz göçmen yakalandı
Muğla'nın Fethiye ilçesinde 58 düzensiz göçmen yakalandı, organizatör ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva