HABERLER>GÜNCEL
18 Ekim 2022 Salı - 10:30

10 haftadır park park geziyorlar... İzmir'in kalbinde insanlık dramı!

İzmir’in kalbinde yaklaşık 3 aydır sessiz bir insanlık dramı yaşanıyor. Artan kiraların evsiz bıraktığı 4 çocuklu Suriyeli mülteci aile haftalardır sokaklarda yaşam mücadelesi veriyor. Tek geçim kaynakları 2 bin liralık Kızılay Kart olan mülteci aileden ev sahipleri ise aldıkları yardım kadar kira ve artı depozito talep ediyor.

10 haftadır park park geziyorlar... İzmir in kalbinde insanlık dramı!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Derinleşen ekonomik kriz hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. ‘İzmir’den Kriz Manzaraları’ başlıklı haber serimizde emlak sektöründe yaşanan dalgalanmalara bağlı olarak ev sahiplerinin 2-3 kata varan oranlarda kira artış talep ettiklerini ve kiracıların yaşadıkları mağduriyetleri dile getirmiştik.  Kira artışlarının evsiz bıraktığı ailelerden biri olan 4 çocuklu Suriyeli Rua Musa ve Nasır Muhammed Abbas ailesinin ise yaşadığı barınma sorununu ise sayfalarımıza taşımıştık.

Konak’ın Gürçeşme Semti’nde yaşarken ev sahibinin kirayı 350 liradan bin liraya çıkarmasından dolayı evsiz kalan Suriyeli aile yaşları 3 ile 8 arasında değişen 4 kız çocukları ile birlikte Ağustos ayının ilk günlerinden beri sokaklarda yaşıyor. Yılın en sıcak günlerinde evsiz kalan aile yaklaşan kışı en sert şekilde hissediyor.

Ancak ailenin evsiz kaldığı süreçte de kiraların artması ailenin ev tutabilme umutlarını tamamen suya düşürmüş oldu. Ağustos ayında bir nebze de olsa tutmaya çalıştıkları uygun fiyatlı evlerin kiralandığını dile getiren Nasır Muhammed Abbas şu anda en düşük kiraların bin beş yüz liradan başladığını söyledi.

SÜREKLİ GÖÇ HALİ 
Bir süredir Konak Pier Köprüsü’nün İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı tarafındaki ayağının altına sığınan aile kent merkezinde pek çok açık alanda gecelerini gündüze katmış. Baba Abbas, Kültürpark, Cici Park, Kordon, Basmane, Agora civarındaki parklar gibi pek çok noktada sabahladıklarını belirterek kaldıkları her yerde bir süre sonra istenmediklerini ve yer değiştirmek zorunda kaldıklarını ifade ediyor. Her defasında bebek arabaları, yastık, yorgan tüp ve birkaç mutfak eşyaları ile birlikte başka bir açık alana göç eden aile ev bulamamak kadar sürekli başka yerlere itilmelerinden de şikâyetçi.  

Sabahın ilk ışıklarında aileye kısa süreliğine de olsa ‘misafir’ olduk. Bir taraftan İzmirlilerin trafik telaşı içerisinde mesailerine yetişmeye çalıştığı bir hayat akarken Suriyeli aile ise yeni bir güne daha evsiz uyanıyor. Çaldıkları yardım kapılarının ise yüzlerine kapandığını belirten baba Abbas Kızılay yardımı ile hayatta kaldıklarını ve bazı kişilerin yardım ettiğini dile getirdi. Ailenin sokakta kaldığı sürece hastalıklardan başlarını kaldıramamış. Sıcaklıkların düşmesi ise aileyi kara kara düşündürüyor.

KÖR MERMİ HAYATINI KARARTMIŞTI
Aile 6 yıl önce Halep’ten kaçarak İzmir’e yerleşmiş. Ayakkabı ustası olan Nasır Muhammed Abbas saya atölyelerinde çalışarak geçimini sağlıyormuş. 4 yıl önce mahallede çıkan bir kavga esnasında ateşlenen silahtan çıkan kör mermi Abbas’ın hayatını karartmış. Kafatasını isabet eden mermi Abbas’ı sakat bırakmış.

YARI FELÇLİ HALDE!
15 gün yoğun bakımda kalan Abbas bir yıl yatalak yaşamış. Abbas’ı yaşamını alt üst eden mermiyle ilgili de başlatılan soruşturma sonuçlandırılamamış ve sorumluları cezasını çekmemiş. Abbas şu anda yarı felçli durumda. Sağ elini ve ayağını kullanamayan Abbas ancak baston yardımı ile yürüyebiliyor.

TEK GEÇİM KAYNAĞI KIZILAY YARDIMI
Abbas haliyle de çalışamıyor. Eşi Rua Musa da hem yarı felçli eşinin hem de çocuklarının ihtiyaçları yüzünden iş aramıyor. Ailenin tek geçim kaynağı da Kızılay aracılığı ile Avrupa Birliği fonlarından verilen sosyal uyum yardımı. O da 6 kişi için 2 bin 100 lira. Aile ellerindeki yüzde 76 engelli raporu ile engelli maaşı almak için çaldıkları kapılar ise yüzlerine kapanmış. Gerekçe olarak Suriyeli olmaları gösterilmiş.

 

 
Alkollü sürücü yakalanınca 'Ben sürmüyordum' dedi
 
Ege takımları Türkiye Kupası vitrininde!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zafer 18 Ekim 2022 Salı 12:13

Vatanınızda savaşıp ölseydiniz bu rezillikleri çekmezdiniz.

Yorumu oyla      6      6  
mehmet 18 Ekim 2022 Salı 12:10

yukarıdaki suriyelilerin dıramını tuzu kuru olanlar okusun elini cebine atsın o4kız çocuğunu feraha erdirsinler onlara bu hareketleri karşılıksız kalmaz derim ALLAH mislisiyle iade ederİNŞALLAH

Yorumu oyla      4      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alkollü sürücü yakalanınca 'Ben sürmüyordum' dedi
Bursa'da, polisin 'dur' ihtarına uymayan otomobildeki 4 kişi, 5 kilometrelik ...
Zırhlı araç devrildi: 7 asker yaralı!
Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesinde zırhlı aracın devrilmesi sonucu 7 asker yaralandı.
Yeni atamalar, Resmi Gazete'de yayımlandı
Bazı bakanlık, kurum ve kuruluşlara ilişkin atama ve görevden alma kararları, ...
 
İzmirli Elif'e yazık oldu!
Turistik gezi için Bahreyn’e giden İzmirli Elif Akpınar havaalanında fenalaşarak ...
350 polis ile şafak vakti torbacılara baskın!
Şanlıurfa'da 'torbacı' olarak adlandırılan uyuşturucu satıcılarına yönelik ...
Başkent'te FETÖ operasyonu: 87 gözaltı kararı
Ankara'da FETÖ/PDY üyeleri ile ailelerine finansal yardımda bulunduğu ...
 
Kayıp balıkçının cansız bedeni bulundu!
İzmir'in Urla ilçesi açıklarında ağ atmak isterken tekneden düştüğü denizde ...
Şafak vakti uyuşturucu operasyonu: 7 gözaltı
Adıyaman'da polis ekiplerince düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 7 şüpheli gözaltına alındı.
Husumetlisini gördü: Pompalı tüfekle ateş açtı
Bursa'da Hasan Duman (54), 1'inci kattaki evinin balkonuna çıktığı sırada ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva