HABERLER>GÜNCEL
29 Temmuz 2021 Perşembe - 08:43

1 milyona yakın öğrenci neden ‘0’ çekti?

2021 yılı üniversite sınavına giren 2 milyon 600 bin öğrenciden yaklaşık 1 milyonu 150 puan olan sınav barajının altında kaldı. Pandemiyle birlikte bu acı tabloyu değerlendiren Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, "Başarısız olan öğrencilerimiz değil, bu süreci yöneten Milli Eğitim Bakanlığı'dır" dedi.

1 milyona yakın öğrenci neden ‘0’ çekti?

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2021 üniversite yerleştirme sonuçlarını açıklamasının ardından gözler pandemi sürecindeki eğitimin yeterliliğine çevrildi.

Koronavirüs pandemesi nedeniyle 2020'de sınav barajı 180'den 170'e indirilmişti. Bu yıl yine 180 barajı uygulanınca barajı geçen aday sayısı da 500 bin kişi azaldı. Açıklanan sonuçlarla ise 2 milyon 592 bin adaydan sadece 650 bini 4 yıllık bir fakülte tercihi yapabileceği ortaya çıktı.

1 MİLYON ADAY BARAJ ALTI
Üniversite sınavının ilk aşaması olan TYT' de 150 puan barajını 1 milyon 627 bin 539 aday geçti. 2.6 milyon adayın girdiği sınavda 1 milyona yakın aday 150 puan alamayarak baraj altı kaldı.

Toplamda 3 dönemi uzaktan eğitimle tamamlayan öğrencilerden bir çoğu karşılaştıkları sonuçlar karşında hayal kırıklığına uğrarken Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, açıklanan sonuçlarla yüz yüze eğitimin öneminin bir defa daha ortaya çıktığını vurguladı.

UYARDIĞIMIZ ŞEYLERİ YAŞIYORUZ
Bu kadar çok sayıda gencin barajın altında kalmasının sebebinin pandemi süreci olduğunu vurgulayan Vardal, "Pandemide Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu süreci sağlıklı yönetememesi dolayısıyla bu sonuçlarla karşılaştık. Çünkü uzaktan eğitime erişim olanağı olmayan milyonlarca öğrenci vardı. Böyle bir durumda 3 yarı yıl uzaktan eğitimle geçirildi... Milyonlarca öğrencinin sisteme erişiminin olmamasının eğitimde fırsat eşitsizliğini derinleştirdiği değerlendirmesinde de bulunmuştuk. 3 yarıyıldır biz bu konuda görüşlerimizi, doğacak sonuçları sürekli olarak dile getirdik, değerlendirmelerimizi bakanlığa ilettik. Şimdi ise maalesef ki bahsettiğimiz durumlara karşı önlem alınmaması sebebiyle olumsuz sonuçlarla karşı karşıyayız. Birebir olarak uyardığımız şeyleri yaşıyoruz. Keşke bizlerin değerlendirmeleri yanlış çıksaydı da bu sonuçlarla karşı karşıya kalmasaydık. Şu anda gördüğümüz LGS ve TYT sonuçları ne yazık ki uyarılarımızı doğruluyor. Pandemi öncesinde de fırsat eşitsizliği söz konusuydu ancak bu pandemi de katlanarak arttı" dedi.

SÜREÇ SINAVSIZ EĞİTİMİN GEREKLİLİĞİNİ ORTAYA KOYDU
Pandemi döneminin sınavsız eğitim sistemini gündeme getirdiğini söyleyen Vardal, "Pandemi sınavsız eğitim sistemiyle ilgili bir çalışma yürütülmesi gerekliliğini ortaya koydu. Bu süreçte ekonomik durumu daha iyi olan; özel okullarda okuyan, çevrimiçi olanaklara erişim konusunda sıkıntı çekmeyen, birden fazla araç gereçe erişimi olan, uygun çalışma alanları olan çocuklar doğal olarak daha başarılı oldular. Yoksullar, kız ve dezavantajlı öğrenciler bu konuda en büyük sıkıntıyı yaşadı. Başarısız olan öğrencilerimiz değil, bu süreci yöneten Milli Eğitim Bakanlığı'dır" diye konuştu.

UZAKTAN EĞİTİMİ YÜZ YÜZE EĞİTİMİN YERİNE KOYDUK
Uzaktan eğitimle geçen 3 yarı yıllık dönemin, 6 Eylül'de kesinlikle okulların açılması gerekliliğini kanıtladığını aktaran Vardal, "Yüz yüze eğitimin yerine hiçbir şeyi koyamazsınız. Uzaktan eğitim; çok acil durumlarda çok kısıtlı bir süre için uygulanması gereken bir yöntemdir ama biz neredeyse yüz yüze eğitimin yerine koyduk. Sonuçlarını da ne yazık ki bu şekilde yaşadık..." ifadelerini kullandı.

YENİ DÖNEMDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Vardal, okulların açılması gerekliliği ile beraber gerekli hazırlıkların, bazı şartların yerine getirilmesi gerektiğini belirterek, yapılması gerekenler hakkında şunları söyledi:

"Yeni dönemde mutlaka sınıfların seyreltilmesi gerekiyor. Hijyen malzemelerinin temini, pandemide eğitimin sürdürülebilmesi adına gerekli koşulların sağlanması için okullara ek bütçe sağlanmalı. Temizliğin yapılması için de personel takviyesi yapılmalı. Şu anda hiç personeli olmayan okullarımız var, Eylül-Ekim ayında İŞKUR'dan gelecek personellerle idare etmeye çalışıyorlar. O okullarda kadrolu istihdam edilecek personele ihtiyaç var. Okulların sağlıklı bir şekilde havalandırılmasını sağlayacak bir çalışma yapılmalı. En önemlisi de öğretmenlerin aşılanmasında bir aksaklık varsa bir önce giderilmesi ve Dünya Sağlık Örgütü tavsiyesi göz önünde bulundurularak, Türkiye'de 12 yaş üzeri çocukların aşılanması için çalışmalar yapılmasıdır. Ayrıca 3 yarı yıl süren süreçte öğrencilerin eksikliklerinin bulunduğu alanların hızlı bir şekilde tespit edilmesi ve ilerleyen süreçte buna yönelik önlemler alınması gerekiyor. Bütün bunların aynı anda olması için çalışmalar yapılmalı ve 6 Eylül'de mutlaka okulla yüz yüze eğitime başlamalıdır.

SOMUT BİR HAZIRLIK YOK!
Okulların açılmasına aşağı yukarı 40 günlük bir süre kaldı ama somut olarak önümüzdeki döneme ilişkin kamuoyuyla paylaşılmış bir hazırlık görmüyoruz. Bu da herkesi kaygılandırıyor. Kolektif bir çalışmaya, akla ihtiyaç var. Alanın öznelerinin de surece dahil edildiği bir çalışmaya ihtiyaç var. Biz 3 yarıyıldır bakanlığa aynı çağrıyı yapıyoruz; alanın özneleri, sendikalar, bilim insanları ve sağlık meslek örgütlerinin önerileri var. Bu kollarla birlikte kolektif, ortak bir çalışmaya ihtiyaç var. Salgın sürecinin ancak bu şekilde üzerinden gelineceğini düşünüyoruz."

 
Mehmet KARABEL yazdı... Doktor Başkan 'aşıdan kaçanları' nasıl yakalıyor?
 
BELGEM'de ön kayıtları başladı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Çıkar bakayım telefonunu! 29 Temmuz 2021 Perşembe 13:08

Tamamı da sıfır çekebilirdi. Bunlar devleti karalamak için her şeyi yapıyor. Eskiden sana yağı bulamazdık sana yağı!

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mersin, Osmaniye ve Adana'da orman yangınları
Mersin'in Aydıncık ve Bozyazı ilçeleri, Adana Kozan'da çıkan orman yangınlarına ...
Bakan Pakdemirli: Yeşil Vatan için sahadayız
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çıkan orman yangınlarına ilişkin ...
Tahliye edilen binada deniz kumu çıktı
İstanbul Güngören'de balkonunda meydana gelen derin çatlaklara önlem olarak ...
 
Askeri alanda yangın çıkarmaya çalışanlar yakalandı
Ankara Polatlı'daki Topçu ve Füze Okulu Komutanlığındaki otları, tel örgülerin ...
İçişleri: İkna edilen 5 terörist teslim oldu
İçişleri Bakanlığı, ikna çalışması sonucu PKK'dan kaçan 5 örgüt mensubunun ...
Otomobille çarpışmıştı... 10 gün sonra hayata gözlerini yumdu
İzmir'in Ödemiş ilçesinde meydana gelen kazada yaralanan ve kaldırıldığı ...
 
Gece kulübü saldırısında yeni gelişme
İzmir'in Çeşme ilçesindeki bir gece kulübünde meydana gelen ve Baran Parklak'ın ...
Gurbetçiden maske denetimi yapan polislere şok savunma
Çorum'da maskesini çenesinin altında tuttuğu için durdurulan gurbetçi, ...
Nöbetçi noterlik uygulaması yeniden başlıyor
Koronavirüs salgını önlemleri nedeniyle bir süre ara verilen nöbetçi noterlik ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva