HABERLER>EKONOMİ
22 Ekim 2023 Pazar - 13:49

'Türkiye'nin 2053'te dünyada ilk 10 ekonomi arasında yer alacak!'

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin 2053 yılında dünyada ilk 10 ekonomi, satın alma gücü paritesine göre ise dünyada ilk 5 ekonomi arasında yer almasını hedeflediklerini söyledi.

 Türkiye nin 2053 te dünyada ilk 10 ekonomi arasında yer alacak!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde uluslararası yatırımcı ve CEO’ların katıldığı HORASIS Global Toplantısı’na katıldı. Toplantıya Bakan Bolat’ın yanı sıra HORASIS Başkanı Frank-Jürgen Richter, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, STK başkanları ve çok sayıda iş insanı katıldı.

‘6 ŞUBAT DEPREMİ 104 MİLYAR DOLAR EKONOMİK KAYIP GETİRDİ’
Bolat, sözlerine İsrail’in Gazze’ye yönelik uyguladığı saldırıları kınayarak başladı. İsrail’in saldırılarına tepki gösterilmesi gerektiğini ve vicdan sahibi olunması gerektiğini belirten Bolat, 6 Şubat depreminde Türkiye’nin büyük yara aldığını ve toplamda 11 ildeki yıkımın ekonomik maliyetinin 104 milyar dolar olduğunu söyledi. 11 ilin yeniden ayağa kaldırılması gerektiğini belirten Bolat, “Çok büyük bir yıkım oldu. 104 milyar dolar civarında bir ekonomik kayıp yaşadık. Bu şehirlerimizi yeniden inşa etmek ve eskisinden daha güzel, daha kaliteli, daha yaşanabilir, daha müreffeh hale getirmek boynumuzun borcudur. Hükümetimiz, tüm kurumlarıyla ve milletimizle birlik ve beraberlik içinde deprem felaketinin yaralarını hızla sarıyor" dedi.

Bolat, Türkiye’nin 2053 yılında dünyada ilk 10 ekonomi arasına girmeyi ve yine satın alma paritesinde dünyada ilk 5’e yerleşmeyi hedeflediğini söyledi. Markalaşmayı da desteklediklerini, dünyanın en önemli 5 markası arasında girmenin hedeflendiğini kaydeden Bolat, “Ülkemizin 2053 vizyonu çerçevesinde Türkiye ekonomisinin üst grubunda bir ülke olarak küresel ölçekte rekabetçiliği yenilikçiliği teşvik eden yapısal dönüşümleri gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin 2053'te dünyada ilk 10 ekonomi, satın alma gücü paritesine göre ise dünyada ilk 5 ekonomi arasında yer almasını hedefliyoruz. Ayrıca markalaşmanın da desteklenerek dünyanın en değerli yüz markası arasında en az 5 markaya sahip olmayı da hedefliyoruz. Diğer taraftan 2053 yılında küresel ekonomiden aldığınız payın da yüzde 2'nin üzerine çıkması ve hizmet ticaretini de dahil ettiğimizde bu oranın daha da yükselmesi hedeflerimiz arasındadır"diye konuştu.

‘SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ÖNEMSİYORUZ’
Sürdürülebilir hedeflerin önemine değinen Bolat, şunları söyledi:

“Birleşmiş Milletler nezdinde 2015 tüm üye devletlerin kabul ettiği 17 adet sürdürülebilirlik hedefini çok değerli buluyoruz ve  2030 yılına kadarki hedefleri yakalamanın çok önemli olduğuna inanıyoruz. Uluslararası ekonomik ve siyasi karar mekanizmalarının daha adil ve çorak çok taraflılık esasında olması gerektiğine inanıyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın her fırsatta ve uluslararası platformlarda ifade ettiği gibi dünyanın beşten büyük olduğu ve daha adil bir dünyanın mümkün olduğu tezini ısrarla vurgulamaya devam edeceğiz. Avrupa Birliği tarafından başlatılan yeşil mutabakat süreci kapsamında biz de Türkiye olarak kendi yol haritamızı oluşturduk. Ticaret Bakanlığımız koordinasyonunda 2020 yılında yeşil mutabakat eylem planı yayınlandı. Bu eylem planı ile ekonomi temelli üretimde, ticarette sarımda, lojistikte, finansta ve pek çok alanda yeşil dönüşümü hedefleyen bir sisteme geçişi hedefliyoruz” (DHA)

 
Boğulma tehlikesi geçirdi... Hastanede can verdi!
 
Yunan itti... Sahil Güvenlik kurtardı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Et ve Süt Kurumu: Dengeli ithalat yapıyoruz
Et ve Süt Kurumu'nca (ESK), "Kurumumuz kırmızı et piyasalarında manipülatif ...
Koku sorunu ile gündeme gelmişti… Bakanlıktan hayati ihale!
İzmir Körfezi’nin kirleticileri arasında gösterilen ve yakın zamanda kötü ...
EGİAD'dan 100'üncü yıl buluşması... Sahne Cem Adrian'ın!
Ege Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, Cumhuriyet’in ...
 
Fitch'ten Türk bankaları değerlendirmesi
Fitch Ratings, Türk bankacılık sektörünün marjlarında bu yılın ikinci ...
Kooperatif başkanından ‘denetim’ uyarısı... Balın kilosu 400 TL olmalı!
Dereköy Gökyaka Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Hüseyin Kanlı, bal ...
TOBB İzmir verilerini açıkladı… Kaç şirket açıldı/kapandı?
TOBB İzmir’de Eylül ayında açılan ve kapanan şirket rakamlarını açıkladı. 
 
Bakan Şimşek 4 trilyon Euro'luk fonlarla görüştü
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Fransa ziyareti kapsamında Societe ...
Türk lezzetleri ABD yolcusu!
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından dünyanın en büyük gıda ithalatçısı ...
Kuyumcuların Başkanı uyardı: Çeyrek altın yılbaşında 4 bin lira!
Ortadoğu’daki savaş ortamını hatırlatan İzmir Kuyumcular Odası Başkanı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva