HABERLER>GÜNCEL
3 Ekim 2022 Pazartesi - 17:37

'Türkiye, insanlığın merhamet adasıdır'

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun kararıyla her yıl ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanan 'Dünya Habitat Günü' etkinliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve 120 ülkeden temsilcilerin katılımıyla Balıkesir'de yapıldı. Bakan Kurum, "Anadolu coğrafyası kimseyi geride bırakmaz. Bizim medeniyetimiz 'geride kalanların ve sessiz yığınların sesi' olmayı emreder. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyonla Türkiye'nin insanlığın merhamet adası, iyilik adası olduğu gerçeğini en yüksek sesle haykırmaya devam edeceğiz" dedi.

 Türkiye, insanlığın merhamet adasıdır

New York, Londra, Dubai, Brüksel, Washington, Şangay gibi birçok kentte kutlanan 'Dünya Habitat Günü'nün 36'ncısına, bu yıl Balıkesir ev sahipliği yaptı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın himayesinde Balıkesir Avlu Kongre Merkezi'ndeki etkinliğin bu yılki teması 'Kimseyi ve hiçbir yeri geride bırakma' olarak belirlendi. Küresel iklim değişikliği, barınma ihtiyacı, sürdürülebilir kalkınma, akıllı şehirlerin kurulması gibi konularda bütün insanlığa sorumluluklarını hatırlatan bir gün olan Dünya Habitat Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, 120 ülkeden temsilciler yer aldı.

Etkinliğin açılışına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Birleşmiş Milletler (BM) Habitat İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, BM Habitat Meclisi Başkanı ve Çok Taraflı İşler ve İnsan Hakları Bakan Yardımcısı Martha Delgado, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, BM Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez, Gençlik Uzmanı Samed Ağırbaş, Dünya Kentsel Kampanyası ve Grassroots Kadın Grupları Başkanı Husnaini Sofjan, AK Partili milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.

'TÜRKİYE İNSANLIĞIN MERHAMET ADASIDIR'
Etkinlikte konuşma yapan ve tüm şehircilik adımlarının, 85 milyon vatandaşın hiçbirini, 81 ilin hiçbir yerini geride bırakmayan bir anlayışla atıldığını ifade eden Bakan Kurum, şunları söyledi:

"Yer seçimi doğru yapılmamış yatırımlara, yanlış arazi kullanımına, şehir kimliğini bozan yanlış uygulamalara mani olacak Türkiye Ulusal Mekansal Strateji Planı'mızı tamama erdiriyoruz. Milletimizin barınma ihtiyacına, sosyal konut ve kentsel dönüşüm çalışmalarımızla kalıcı, yerinde, hızlı ve doğal çözümlerle cevap veriyoruz. Anadolu coğrafyası kimseyi geride bırakmaz. Çünkü bizim medeniyetimiz yüzyıllardır bize, 'geride kalanların ve sessiz yığınların sesi' olmayı emreder. Bu emirle de dünyanın dört bir yanında, mazlum ve mağdur kardeşlerimiz için tüm ülkelere örnek olacak bir gönül seferberliğini hayata geçiriyoruz. İnşallah bundan sonra da mazlumların sesini dünyaya haykıran Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyonla Türkiye'nin insanlığın merhamet adası, iyilik adası olduğu gerçeğini en yüksek sesle haykırmaya devam edeceğiz"

'ŞEHİRLERE HAYATLARIYLA RUH VERENLER İNSANLARDIR'
Etkinliğin temasına dikkati çeken Bakan Kurum, her zaman mazlumların yanında olduklarını söyledi. Bakan Kurum, "Dünya Habitat Günü, şehirlerimizin temel sorunlarına çözüm bulmak adına çok kıymetli, çok anlamlı bir gün. 26 yıl sonra Türkiye'de yeniden bugünü kutluyoruz. Bu özel günde kentsel dayanıklılığı, sürdürülebilirliği, tarih, sanat ve medeniyet birikimimizi konuşacağız" dedi. Etkinliğin 110 ülkede 7 dilde canlı olarak yayınlanacağını vurgulayan Bakan Kurum, "Büyük ilim insanı Farabi şehri bir bedene benzetir. 'Şehrin merkezi kalptir, caddeleri damarlardır, yöneticileri beynidir ve hepsi yerli yerinde olmalıdır' der. Birçok düşünür, eserlerinde hep bizlere şehirlerin insan gibi bir ruha sahip olduğunu anlatır. Evet, şehirlere hayatlarıyla ruh verenler, mekanlara kimlik ve kişilik kazandıranlar da aslında insanlardır" ifadelerini kullandı.

'MÜŞFİK DEVLET HALKI GÜNEŞTE KALDIYSA ONUN GÖLGESİ OLACAK'
Bu şehirlerin altyapısını zorlayan aşırı yığılma ve yoğun tüketim hızının şehirlerde neden olduğu sonuçlara dikkati çeken Bakan Kurum, şu ifadeleri kullandı:

"Şehirlerde ulaşım zorluklarına, çevre ve hava kirliliğine, barınma ve içme suyu sorununa, kişi başına düşen yeşil alan miktarının azalmasına, sosyal eşitsizlik ve adaletsizlik gibi sorunlara yol açmıştır. Karanlık bir tablo çizmek istemezdim ama yüzümüzü şöyle bir sosyopsikolojik dönüşüm tarafına çevirecek olursak orada da sonuç aynıdır.  Dün 'insanların hepsi tek candır' diyen dünya gitmiş, yerine milyonlarca insanın fiziksel sorunlar, ruhsal buhranlar yaşadığı bir dünya gelmiştir. Ne güzel sözdür, 'Müşfik devlet, halkı güneşte kaldıysa onun gölgesi olacak, soğukta hırkası olacak, açlıkta ekmeği, yoklukta işi, sofrada aşı olacak'. İşte bu sözün içerdiği manadan hareketle küresel çapta yaşanan sorunların çözümü tüm dünyada insan onuruna yakışır bir hayatın idame edildiği sosyal konutlarla, çevre ve iklim dostu kentsel dönüşümle, tüm insanları kucaklayan, tasarruf ve merhamet eksenli bir sıfır atık kültürüyle mümkündür."

'SON 20 YILDA 1 MİLYON 170 BİN SOSYAL KONUT'
Türkiye'nin yüz akı olmuş TOKİ eliyle bugüne kadar birçok ülkenin altından kalkamayacağı sosyal devlet anlayışıyla projelerin gerçekleştiğini belirten Bakan Kurum, son 20 yılda 1 milyon 170 bin sosyal konut ürettiklerini söyledi. Bakan Kurum, "Toplumun tüm kesimleri aynı haklardan istifade etsin, istedik. 2002 yılında AK Parti iktidara geldiğinde şehirlerimiz maalesef eşit şartlarda değildi. 81 ilimizde üniversitelerimizle, hastanelerimizle, limanlarımızla tüm şehirlerimizi eşit hale getirecek adımlar attık. 81 ilimizde 3 milyon konutun güvenli dönüşümünü sağladık. Bu proje kapsamında toplumun tüm kesimlerini projemize dahil ediyoruz" dedi.

'HER YIL 931 MİLYON TON GIDA İSRAF EDİLİYOR'
Türkiye'nin kirlilik konusundaki tarihi sorumluluklarına da değinen Bakan Kurum, "Türkiye'nin tarihi sorumluluğu yok denecek kadar azdır. Gelişmiş ülkeler dünyayı hoyratça kullandılar, kirlettiler. Kaynakların sonsuz olduğu anlayışıyla çalışmalar yürüttüler. Sayın Cumhurbaşkanımız bir hedef koydu. Yeşil kalkınmayla büyüyen bir Türkiye anlayışıyla projelerin gerçekleşeceğini söylediler. Bütün dünya el ele verip, kendisine bahşedileni hatırlamalı ve iklim değişikliğiyle mücadele etmelidir" ifadelerini kullandı.

'SIFIR ATIK TARİHİ BİR ADIMLA BAMBAŞKA BİR NOKTAYA TAŞINDI'
Türkiye'nin kendi köklerinden süzerek dünyaya sunduğu sıfır atık hareketinin geçtiğimiz haftalarda tarihi bir adımla bambaşka bir noktaya taşındığını söyleyen Bakan Kurum, "BM yetkilileri ile pek çok ülke liderinin eşleri ve çevre bakanları Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı'nı imzaladı. Sıfır atığı dünya çapında uygulamaya, sıfır atığı teşvik eden her türlü girişimi desteklemeye söz verildi. Tüm üye devletlere sıfır atık çağrısında bulunuldu. Dolayısıyla sıfır atık, bu beyanla birlikte artık küresel bir çevre hareketine dönüştü. 'İsraf etmede hayır, hayırda israf olmaz' sözünü tüm dünyaya yeniden hatırlatan Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendiye, sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Dostluk ve kardeşlik içinde şehirlerimizin karşı karşıya kaldığı birçok krizle mücadele etmek için daha çok iş birliği ve dayanışma içerisinde olmalıyız" açıklamalarında bulundu. (DHA)

 

 
Asfalt şantiyesinde patlama: 2 işçi yaralı
 
İzmir'de dehşet! Koyda çürümüş ceset çıktı...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asfalt şantiyesinde patlama: 2 işçi yaralı
Konya'da Büyükşehir Belediyesi'ne ait asfalt şantiyesinde, siloda kaynak ...
'Libya ile ticaret hacmimiz 4 milyarı aşacak'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün resmi ziyaret kapsamında beraberindeki ...
Demet Şener, suç duyurusunda bulundu
Demet Şener, Emirgan yolunda aracını sıkıştırdığı ve küfrettiği iddiasıyla ...
 
Grip aşıları artık eczaneden satın alınabilecek
Bugünden itibaren isteyenler ücret karşılığında grip aşılarını satın alabilecek.
İstek şarkı cinayetinde gelişme: 3 kişi tutuklandı!
Ankara'da müzisyen Onur Şener, istek şarkıyı söylemediği için tartıştığı ...
İzmir'de FETÖ'ye ankesör darbesi... 5 tutuklama!
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) ...
 
İzmir'de 3 zehir taciri yakalandı!
İzmir'in Balçova ilçesinde düzenlenen operasyonda uyuşturucu ticareti ...
Sağlık görevlisine kaldırım taşıyla saldırdı
Diyarbakır'da yolda yatan bir yaralı, kendisi için gelen sağlık ekibine ...
3 bin 670 litre sahte içki ele geçirildi
Hatay'ın Samandağ ilçesinde, imalathaneye çevrilen bir evde 3 bin 680 ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva