HABERLER>GÜNCEL
17 Nisan 2016 Pazar - 09:51

'Sakin Şehir'in köylülerinden taş ocağı isyanı

Seferihisar İlçesi'ne bağlı eski köylerden Orhanlı Mahallesi'ne Devlet Su İşleri'nin yapmayı planladığı sulama barajı için taş ocağının açılmasına köylüler tepki gösterdi. Valiliğin 'ÇED gerekli değildir' kararına köylüler adına avukat Şehrazat Mercan iptal istemiyle İdare Mahkemesi'ne başvurdu. 

 Sakin Şehir in köylülerinden taş ocağı isyanı

Sakin şehir unvanlı Seferihisar'ın 'şevketi bostan' festivali yapılan köyü Orhanlı'ya DSİ sulama barajı için çalışma başlattı. Sulama barajının, yaklaşık 300 metre uzunluğunda ve 30 metre yüksekliğinde olacağı öğrenildi. Ancak Orhanlı sakinlerinin asıl itirazı ise barajın yapımından çok inşaat çalışmalarına oldu. İnşaat çalışmalarında kullanılmak üzere proje kapsamında köyün yakınına taş ocağının kurulacağı ortaya çıktı. 4 taş ocağının ikisinde iş makinelerinin, diğer ikisinde ise dinamitli patlatma yapılıp çalışma yürütüleceği, ayrıca kırma, yıkama işlemlerinin de yine köyde yapılacağı aktarıldı. Bu planlamayı öğrenen köylüler, itirazda bulunup projenin iptalini istedi. Ancak, çalışmaların yürütülebilmesi için İzmir Valiliği de, “ÇED gerekli değildir" raporu verdi. Valilikten alanına bu rapor sonrasında, baraj ve taş ocağı inşaatları için hazırlıklar hızlandırıldı.



KÖYLÜLERDEN İTİRAZ
Organik tarımın yanı sıra zeytin ve mandalina üretiminin de yapıldığı köyde oturan vatandaşlar, projenin iptali girişimlerinden sonuç alamayınca hukuk mücadelesi başlattı. Köylüler adına çevre davalarını takip eden avukat Şehrazat Mercan, idare mahkemesine “ÇED gerekli değildir" kararının iptali için başvuruda bulundu. Şehrazat Mercan, dava dilekçesine, köyün genel durumundan, doğal yapısından İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın da katıldığı festivale kadar birçok fotoğraf ekledi. Avukat Mercan ayrıca dava dilekçesinde, "Müvekkillerimizden, Seferihisar Belediyesi, ülkemizdeki ilk sakin şehir olarak, ilçenin tüm alanlarının geleceğini, ekonomisini, tarımını, ticaretini ve geçimini, kırsal turizm ve organik tarıma yönelik planlamıştır. Bu yönde kararlar alıp uygulamaya devam etmektedir. Orhanlı, kendi özelinde organik tarım ve kırsal turizm için bölgedeki en önemli köy yerleşimidir. İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Seferihisar İlçe Tarım Müdürlüğü, bu köyde, 'Tarladan Sağlığa, Şevketi Bostan Şenliği' düzenledi. Projeyi itirazda bulunanlar da, bu köyde yaşayan, organik tarım yapan, zeytinlik ve narenciye bahçeleri veya mülk sahibi olan üretici çiftçilerdir. Projenin, hayata geçirilmesi halinde, hem Seferihisar Belediyesi ve hem de yurttaşlar, doğrudan etkileneceklerdir. Ayrıca proje için kullanılacak alan 32.85 hektar olduğu halde, 25 hektarın altındaymış gibi gösterilmiştir. Böylesi hassas ve zeytinciliğin, organik tarımın, korunması gereken flora ve faunanın, araştırılmadan, birden fazla tesisin faaliyete geçmesi öngörülen bu proje nedeniyle, köyde yaşam alanları, çevrenin ağır derecede zarar göreceği açıktır. Hukuka açıkça aykırıdır. Bu sebeple işlemin iptaline karar verilmesini talep ediyoruz" dedi. (dha)

 
İzmirli doktorlar seçimini yaptı: Yeni başkan kim oldu?
 
Öğretmeni telefonda '11 bin 500 lira' dolandırdılar!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
18 Nisan 2016 Pazartesi 06:57

Harmandalının ismini de düzenli depolama sahası.

Yorumu oyla      11      5  
17 Nisan 2016 Pazar 11:11

Körfeze, katı atık tesisine ÇED vermemek için yıllarca uğraştırırlar çevre katliamı yapacak projelere ÇED 'i gerek görmezler.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Umuda yolculuk' bitmiyor: Çeşme'de 45 mülteci...
İzmir'in Çeşme İlçesi'nden lastik botla umut yolculuğuna çıkan çeşitli ...
'Erken yaz' İzmirlileri sokağa döktü
İzmir'de hava sıcaklığı hızla tırmanırken, bu hafta da güneş gökyüzünden ...
Sahilde aynı manzara: Kordon'a çim dayanmıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin büyük emek ve masrafla çimlendirdiği 1. ...
 
Özgecan'ın katiline eşarplı kamuflaj!
Kadın cinayetlerinin sembolü olan Özgecan'ın cezaevinde öldürülen katili, ...
Eyüp'te gece saatlerinde korku dolu anlar
İstanbul Eyüp'te park halindeki 5 otomobil yandı. Araçların önündeki apartmanda ...
2 ilçede trafik faciası: 3 ölü
İzmir Bornova'da yolun karşısına geçmek isteyen Muharrem Özaltun, otomobil ...
 
Sokak ortasında vurulan genç hayatını kaybetti
İzmir'de kimliği belirsiz bir kişi tarafından tabancayla vurulan 19 yaşındaki Yasin Aklan öldü.
Başbakan el koydu: Şehit eşi Tuanvi’ye müjde
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk vatadandaşı olmadığı için şehit maaşı alamayan ...
Cami avlusunda cinayet!
Caminin tuvaletinin kapalı olduğunu görünce sinirlenen 45 yaşındaki Dilaver ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva