HABERLER>SAĞLIK
4 Nisan 2014 Cuma - 20:02

'Her derde deva' ilaçlar yasaklanıyor

Reklam yoluyla 'her derde deva' bitkisel ilaç diye tanıtılan ürün satışı resmen yasaklanıyor. Yeni yönetmelikle ürünün kullanılmaması halinde sağlığın olumsuz etkileneceği beyanına yer verilemeyecek. Gerçek dışı olarak, 'ilk kez', 'son kez', 'sınırlı satış', 'sadece tek bir seferde' gibi satış ifadeleri ile tüketici ürün satın almaya teşvik edilemeyecek.

 Her derde deva  ilaçlar yasaklanıyor

İSTANBUL - Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.
 
Yeni Şafak'tan Hamide Hangül'ün aktardığına göre, tele-alışveriş yayınlarında, herhangi bir ürünün sağlık beyanı ile ilaç gibi algılanmasına sebebiyet verecek ifadeler kullanılamayacak. Ürünün kullanılmaması halinde sağlığın olumsuz etkileneceği beyanlarına yer verilemeyecek. Ayrıca, çocuklara yönelik verilecek ödüller onların yaş aralığına uygun olacak. Alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı ile kumar oynamayı özendirici nitelikte olamayacak.
 
ÇOCUK ÖDÜLÜNE YAŞ KRİTERİ
Yayın hizmetleri; çocuklara, güçsüzlere ve engellilere karşı istismar içeremez ve şiddeti teşvik edemeyecek. Çocukların yer aldığı sahnelerin içeriği, bu programlara katılan ya da bunlarda rol alan çocukların fiziksel, zihinsel veya duygusal gelişimine zarar verecek unsurlar içeremeyecek. Çocuklara yönelik verilecek ödüller onların yaş aralığına uygun olacak. Alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı ile kumar oynamayı özendirici nitelikte olamayacak.
 
DİYET ÜRÜNLERİNE SINIRLAMA
Genel beslenme diyetlerinde aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen yağ, yağa dönüşen asitler, tuz/sodyum ve şeker gibi gıda ve maddeleri içeren yiyecek ve içeceklerin ticari iletişimi; çocuk programlarının başında ve sonunda veya bu programların içinde yapılamayacak. Genel beslenme diyetlerinde aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen yiyecek ve içeceklerin tespitinde, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan liste esas alınacak.
 
ENGELLİLERE ENGELSİZ YAYIN
Yönetmelikle, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu kanallarında yayınlanan sinema ve televizyon film, dizi ve haber programlarında; 3 yıl içinde yüzde 30'a, 5 yıl içinde yüzde 50'ye ulaşılacak şekilde işitme engellilere yönelik altyazı hizmeti sunulacak.
 
İZLEYİCİ YANILTMAYA SON
- Tele alışveriş yayın hizmeti ilkelerine göre, tüketicinin doğru tercihler yapabilmesini sağlamak için ürün veya hizmete ilişkin kesin bilgiler verileek. İzleyici yanılgıya düşürülemeyecek.
- Ürüne ait üretici firma ve üretim yeri bilgileri verilecek.
- Gerçek dışı olarak 'ilk kez', 'son', 'sadece tek bir sefer', 'sınırlı satış', 'hepsi satılmak üzere-satıldı satılacak' gibi ifadelerle izleyici ürünü satın almaya teşvik edilemeyecek.
- Bilimsel ve istatistiki bilgiler çarpıtılamaz. Klinik test ya da ürünün performansına dair test sonuçları, bu sonuçların resmi bir kurum tarafından onaylanmış veya akademik ve bilimsel dergi gibi yerlerde yayınlanmış olması şartıyla sınırlı olarak verilebilecek.
- Herhangi bir ürünün sağlık beyanı ile ilaç gibi algılanmasına sebebiyet verecek ifadeler kullanılamaz. Gıda takviyesi niteliğindeki ürünlere ilişkin her çeşit memnuniyet ve teşekkür yazısı anlatan ifade ve görsel sunumlar kullanılamayacak.
- Ürünün kullanılmaması halinde sağlığın olumsuz etkileneceği beyanlarına yer verilemeyecek.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’deki hastane protokolüne Danıştay freni!
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ...
Şaşırtan ameliyat: Midesinden 4 santim polip çıktı
Denizli'de ev hanımı 49 yaşındaki Ayşe Kuzu'nun midesindeki 4 santimetre ...
Çin'de internet üzerinden organ bağışı dönemi
Çin'de organ bağışı hakkında bilgi sağlayan ve insanların donör olarak ...
 
Bahar yorgunluğuna yenilmeyin
Mevsim geçişlerinin olduğu zamanlarda beslenmenin önemi artıyor. Bu dönemde ...
Akıllı telefonlar unutkanlığı artırdı!
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Nöroloji Bölümü ...
İzmir’de ‘seçim kondu’ sağlık ocağı: Açıldı, 10 gün sonra…
İzmir’in Bornova İlçesi Merkez Mahallesi’nde yıllardır ruhsatlı bina olmadığı ...
 
Hızlı koşan çabuk ölüyor!
Eğer saatlerce koştuğunuz için spora dair görevinizi tamamladığınızı düşünüyorsanız ...
Tatil günleri 'özel'de poliklinik yok
Sosyal Güvenlik Kurumu, özel sağlık kuruluşlarının dini ve milli bayramları ...
Çocuğunuz sosyal hayatta zor iletişim kuruyorsa dikkat!
Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Ülkü Akyol Ardıç, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir tatlı huzur almaya geldik ‘Göztepe’den!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva