HABERLER>GÜNCEL
9 Haziran 2022 Perşembe - 09:00

'Ana Tanrıça'ya 350 metre uzaklıkta… Tarihe dinamit!

Metropolis Antik Kenti'ne ismini veren ‘ana tanrıça’ heykellerinin bulunduğu arkeolojik SİT alanına 350 metre uzaklıkta açılmak istenen ocak projesi Çevre, Şehircilik  ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın önünde. Projeye onay verilirse alanda patlatma metodu ile kalker çıkarılacak.

 Ana Tanrıça ya 350 metre uzaklıkta… Tarihe dinamit!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir'in Menderes İlçesi Karakuyu Mahallesi Uyuzdere Mevkii’nde 2012 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle çalışmalarına başlayan kalker ocağının kapasitesinin arttırılması planlanıyor.

Bakanlığın İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nun (İDK) 30 Haziran’daki toplantısında ele alınacak projenin tanıtım dosyasına göre; 17,67 hektar olan ÇED alanın genişletilerek 29,11 hektara çıkarılması amaçlanıyor.

Yine başvuru kapsamında mevcut durumda yıllık kapasitesi 239 bin 40 ton olan kalker ocağının kapasitesinin 2 buçuk milyon ton çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca 2 milyon kapasiteye çıkarılacak olan kırma-eleme tesisinin yanı sıra 500 bin ton kapasiteli yıkama tesisi kurulması da amaçlanıyor.

500 ve bin 100 metre uzaklıkta başka taş ocaklarının bulunduğu proje İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre tarım arazilerinin üzerinde kalıyor. ÇED alanına en yakın mesafe olan 2 kilometre uzaklıktaki Torbalı’nın Özbey Mahallesi’nde bir konut yer alırken 670 metre, 780 metre uzaklıkta hayvan barınakları mevcut.

AYDA 9 PATLATMA
Proje kapsamında kalkerin dinamit patlatma yöntemiyle açığa çıkarılması hedefleniyor. Proje bakanlıktan onay alırsa ayda 9 adet yılda ise 108 adet dinamit patlatma işlemi uygulanacak. Her bir patlatma işlemi sırasında 83 noktada dinamit ateşlenecek. Her bir atımda 3 bin 403 kg ANFO, 83 kg dinamit kullanılacak. Kapasite artışının hayata geçmesi durumunda saatte 103 kilogramdan fazla toz havaya karışacak.

BÖLGE HALKI KARŞI ÇIKMIŞTI
Öte yandan bölge halkı projeye karşı çıkıyor. 7 Ocak 2020 tarihinde Karakuyu Köy Kahvesi’nde yapılan ÇED toplantısı sırasında kahve önünde bir araya gelen vatandaşlar projeye dair itirazlarını protesto ile dile getirmişti.  

İKİ ARKEOLOJİK SİTE KOMŞU!
Proje ile ilgili en dikkat çeken nokta ise arkeolojik SİT bölgelerine olan uzaklığı. Proje dosyasında yer alan bilgilere ÇED alanının 350 metre kuzeybatısında Uyuzdere Vadisi'ndeki arkeolojik SİT alanı ve bin 850 metre doğusunda ise Metropolis Antik Kenti bulunuyor. Proje dosyasında dinamit patlatma işlemlerinin arkeolojik alanlara zarar vermeyeceği ileri sürülüyor.

METROPOLİS ANTİK KENTİ İLE BAĞLANTILI
Metropolis Antik Kenti ile Uyuzdere Vadisi’ndeki arkeolojik SİT alanı arasında bir bağlantı bulunuyor. Bu arkeolojik SİT alanındaki mağaralardan bazıları Metropolis Antik Kenti zamanında ‘Ana Tanrıça’ (daha bilinen adıyla Kybele) tapınma merkezi olarak kullanılıyordu.

Metropolis Kazı Araştırmaları’nın resmi internet sayfasında Uyuzdere Vadisi’ndeki mağaralarla ilgili “Antik Gallesion (Alaman) Dağı, Uyuzdere Mevkiinde yer alan ve Ana Tanrıça ile bağlantılı olduğu anlaşılan kült mağaraları ile kent yazıtlarında görülen “Meter Gallesion, Gallesion Dağı Tanrıçası” ifadelerine dayanarak "Metropolis" adının "Ana Tanrıça Kenti" anlamına geldiği kabul edilmekte. Nitekim kent ve kült mağaralarındaki araştırmalarda ortaya çıkarılan çok sayıdaki Ana Tanrıça’ya adanmış terracotta (pişmiş toprak) figürün buluntuları bu savı desteklemektedir.” ifadeleri yer alıyor. Mağaralar Helenistik Dönem ile Roma Dönemi’nde aktif olarak kullanılmış.

 
Eren Abluka-15 Operasyonu başladı
 
Güzelbahçe'den yangına karşı önlem
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 9 Haziran 2022 Perşembe 11:19

yuh..

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eren Abluka-15 Operasyonu başladı
Eren Abluka-15 Narko Terör Operasyonu Lice’de başladı. 1 ton esrar, 2 ...
Memur ve emeklinin gözü 3 Temmuz’da!
Milyonlarca memur ve emekli temmuzda yapılacak maaş zamlarına kilitlendi. ...
İzmir ve Aydın açıklarında can pazarı!
Aydın ve İzmir açıklarında, Yunanistan unsurlarınca Türk karasularına ...
 
FETÖ'nün gıda deposu ortaya çıkarıldı
Bartın merkezli 4 ilde FETÖ'nün güncel yapılanmasına yönelik düzenlenen ...
AFAD'ın merkez teşkilatı yeniden yapılandırıldı
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı merkez teşkilatı yeniden yapılandırıldı. ...
Mehmet KARABEL yazdı... O vazonun ruhu!
Mehmet KARABEL yazdı... O vazonun ruhu!
 
İzmir'de Roma sikkeleri ele geçirildi!
İzmir'in, Menemen ilçesinde, polisin düzenlediği operasyonda Eski Roma ...
KİTVAK'tan anlamlı defile... Tüm gelir lösemili çocukların!
İzmir merkezli Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve ...
Kiraz’da trafik magandalığı!
Kiraz Belediyesi hizmet aracının içindeki belediye çalışanları ile silahına ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva