HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Temmuz 2012 Salı - 11:44

‘Yüzülebilir Körfez’ için iki büyük itici güç

Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Yüzülebilir Körfez’ hedefinin önemli aktörlerinden olan ‘Meltem’ adlı kesici-emici tarama gemisi ile ‘İmbat’ isimli römorkör, törenle hizmete alındı. Törende konuşan Başkan Kocaoğlu önemli mesajlar verdi.

‘Yüzülebilir Körfez’ için iki büyük itici güç

Can ÖZLÜ/ EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin vizyon projeleri arasında yer alan ‘Yüzülebilir Körfez’ hedefi için önemli bir adım atıldı. 

Projenin önemli ayaklardan birini oluşturan ‘Meltem’ adlı kesici-emici tarama gemisi ile ‘İmbat’ isimli römorkör, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katıldığı törenle hizmete alındı. Yerli üretim ürünü olan Meltem ve İmbat’ın faaliyete geçiş törenine Başkan Kocaoğlu’nun yanı sıra, milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Hülya Güven, CHP İl Başkanı Ali Engin, belediye başkanları Metin Solak, Ercan Tatı, Mehmet Ali Çalkaya, Abdül Batur, Mustafa İnce, İsmail Uygur, İlçe Başkanları Polat Manduz, Sinan Karamustafaoğlu, Bektaş Gül, Büyükşehir Belediye Meclisi- CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan, belediye meclis üyeleri ve bürokratlar katıldı. İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ve Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh da etkinlikte hazır bulundu.
 
“DERDİMİZ KÖRFEZİ KURTARMAK”
Açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ‘Yüzülebilir Körfez’ hedefleri ile ilgili bilgi verdi. Körfezi yeniden canlandırmak istediklerinin altını çizen Başkan Kocaoğlu, tarama, derinleştirme ve temizleme işlemlerinin ardından, çok kısa sürede körfezde yüzebileceklerini, hatta balık tutabileceklerini söyledi. Her iki iş makinesinin de yerli üretim olduğuna dikkat çeken Başkan Kocaoğlu “Adrese teslim ihale yapıyorlar” eleştirilerine de sert cevap verdi. Kocaoğlu “Yüzülebilir körfez hedefimiz gereğince projelerimizi hazırladık. Hollanda ve Finlandiya’ya gittik. Bu amaçla çalışan gemileri inceledik. Orada da durumlar farklı değil. Derelerden çeşitli malzemeleri çıkartıyorlar, derinleştiriyorlar, nehirlerde ciddi bir ulaşım ve liman faaliyeti var. Onların derinliğini sağlamak için çalışıyorlar. Bizim derdimiz arazi kazanmak değil körfezi kurtarmak, denizimizi kurtarmak. Onların yaptığı işin tam tersini yapacağız” dedi.

 
“ADRESE TESLİM DEĞİL, YERLİ ÜRETİM”
İncelemelerini Hollanda’da yaptıklarını ve bu tür gemilerin sadece o bölgede üretildiğini belirten Kocaoğlu, bu sebeple ortaya atılan ‘Adrese teslim ihale yapacaklar’ söylentilerinin de gerçeği yansıtmadığını söyledi. Yaptıkları çalışmalar sonrasında, yerli üretim imkanı sağladıklarını belirten Kocaoğlu, her iki geminin de Türkiye’de üretildiğini söyledi. Başkan Kocaoğlu, “Buraya gelmeden önce bir çok söylemler geliştirildi. ‘Başkan adrese teslim ihale yapacak’ dendi. Çünkü gerçekten ben de incelediğimde bunu sadece Hollanda’da bir firmada gördüm. Orada yapılıyordu. ‘Adrese teslim’ söylemi çıkınca ‘Ya acaba bir firma alırsa bunu bizler gerçekten adrese teslim ihale yapmış oluruz, onun fiyatı belli, zaten yapılan iş de belli diye endişe etmedim değil ama römorkörü yerli bir tersane firmamız aldı. Kazıcı gemiyi de Çiğli Ata Sanayi’den bir arkadaşımız ihaleye girdi, aldı, o gerçekleştirdi. Meltem İzmir üretimidir. İmbat ise Tuzla’da yapıldı. Bu problemden de İzmirli girişimciler sayesinde kurtulmuş olduk” diye konuştu.
 
“İZMİR; SELÇUK VE MİLAS GİBİ OLMASIN”
Körfezde yüzmek ve balık tutmak için var güçleri ile çalıştıklarını belirten Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Körfez ilk kez 1932’de bilimsel çalışma yapılmış. Ondan sonra da körfezle ilgili ilk kez bizim dönemimizde bilimsel çalışma yapıldı. Ayrıca DLH’den kiraladığımız klasik kepçelerle bugüne kadar 919 bin metreküp çamur çıkardık. İzmir bu şekilde giderse, dolmaya devam ederse, 16 dereden malzeme gelirse İzmir bir gün Milas olacak, Efes olacak. Ondan sonra hep beraber törenlerle kanallar açılacak, ihaleler yapılacak vs... İzmir, hala yaşıyorsa bu yaşamını körfeze ve denize borçludur. İzmir bir liman kentidir. Bizim işimiz İzmir’in denizinin korunması. Biz de hem dere ağızlarını ve yıllardır birikmiş olan yüzer çamuru, lodos çıktığında denizin altından çıkan çamuru temizleyeceğiz, hem de kuzeye, Sasalı bölgesine 13 KM. uzunluğunda sirkülasyon kanalı açacağız. Körfez’in sıkıntısı güneyden gelen akıntının kuzeye döndüğü zaman sığlıktan dolayı sirkülasyonun sağlanamaması, suyun durgunlaşması, durgunlaşan suyun oksijeninin azalması. Bunu engellemek, yaşamı sağlamak için eskisi gibi İzmir Körfezi’ndeki deniz zenginliğini artırmak için bunun şart olduğunu düşündük”
 
“YÜZECEĞİZ, BALIK TUTACAĞIZ”
“Bu projeyi gerçekleştirdiğimizde yüzeceğiz, balıklar olacak, ulaşım büyüyecek, liman büyüyecek ama bunun yanında İzmir dünyadaki metropol kentler içinde çevre konusunda zaten tarihte öne çıkıyor, bir çok konuda öne çıkıyor ama çevre konusunda en saygın, en tanınır kentlerden bir tanesi olacak. Bugün sanayicisinden bilim insanlarına kadar çevreyle ilgili “sürdürülebilirlik” kelimesini kullanarak çalışma yürütüyor. Körfezde yüzülebilir hale getirirsek su değerlerini, koskoca Körfez’i 70 sene önceye döndürmüş bir kent olarak dünyadaki saygın yerini alacaktır. Altyapısı bitmiş bir İzmir’i 2014 yılında tüm dünyaya görücüye çıkartmayı hedefliyoruz. İhalelerin ülkemizde kalmasından çok büyük mutluluk duyduğumu da ifade etmek istiyorum. Hayırlı uğurlu olsun. Bir an evvel İzmir Körfezi’nde yüzelim diyorum. Bizim hayalimiz bizim dönemimizde fikirden projeye ulaşmış olan yüzülebilir körfez hedefi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve başkanının özgün projesidir. Hep birlikte yüzeceğiz. Yüzmekten öte hep birlikte balık tutacağız.

 
GEMİLER KÖRFEZE NASILKATKI SAĞLAYACAK?
Meltem İzmir: Maksimum Kesici- emici tip tarama gemisi. Çiğli Ata Sanayi’de üretimi tamamlandı ve Levent Marina’da montajlandı. Kullanılan teknoloji ve kapasitesi bakımından Türkiye’de üretilen ilk gemi olma özelliğine sahip. 14 metre derinliğe kadar tarama yapabilen Meltem İzmir, maksimum katı madde içeriği ile saatte 800 ton katı taşıma gücüyle, Körfez'de devam eden çalışmalara ivme kazandıracak.
İmbat İzmir: İstanbul Tuzla Tersaneleri’nde üretilen römorkör. Her bir ekipmanı gerek Türk loydu gerekse uluslar arası loyd tarafından kontrol edilen 500 HP gücündeki iki adet motor ile son teknoloji ekipmanlara sahip. Römorkör, Meltem İzmir’e lojistik desek sağlamasının yanında, tarama gemisinin çalışma sahasına sevkinde, tarama gemisine ekipman ve personel taşımada, ayrıca İZSU’nun körfez suyu kalitesinin ölçümü ve takibi ile ilgili yürüttüğü çalışmalarda kullanılacak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Guguk Kuşu 25 Temmuz 2012 Çarşamba 12:00

Bu yatırımlar İstanbul ya da Ankarada olsaydı TV ler gazeteler bir hafta yayın yaparlardı. İzmir de süper işler yapılıyor ama medya İzmir e kör ve sağır.

Yorumu oyla      15      6  
Furkan Halil 24 Temmuz 2012 Salı 16:50

Başkanım söylediklerinize katılıyorum. Gediz'i kirletenleri de şikayet etseydiniz. Gediz konusunda ödevlerini yerini getirmeyen iktidar belediyelerine de söyleyecek bir şeyiniz olmalıydı. AKP'nin her hizmetinin ardında siyaset var. Lütfen!! Yandaş olmayan ihale alır mı? Mümkün değil!!

Yorumu oyla      21      5  
ahmet k 24 Temmuz 2012 Salı 15:58

aziz başkan sayesinde körfezde denize gireceğiz

Yorumu oyla      23      7  
Tayfun 24 Temmuz 2012 Salı 14:37

Aziz Başkanın bu projesi Türkiye de bir ilk. İlk defe bir Türk firması deniz dibini delerek temizleyebilen gemi/ekipman yapılmasına da öncü oldu,Denizcilik için çok önemli bir kazanım, elinize sağlık.

Yorumu oyla      23      6  
Mehmet Can 24 Temmuz 2012 Salı 13:45

İzmir ve İzmir'liyi abdal kendini akıllı sanan zihniyetten İzmir kurtulmadıkça:İzmir Tarihindeki gerek kentsel gerekse ticaret alanındaki misyonunu kazanamaz.15 Yıldır İzmir'i yöneten CHP değilmiş gibi boş laflar ediliyor,Lafı bırakın hizmete devam edin,İzmir İnşallah kısa zamanda bu köhne ve geri kalmış zihniyetten İzmir'linin oyları ile kurtulacaktır.İzmir ve İzmir'linin şatafatlı laflara karnı tok.İzmire yapılanları az göstererek bir yere varmanız mümkün değil!...

Yorumu oyla      13      20  
hanzade 24 Temmuz 2012 Salı 12:46

Harika başkanım,güzel işler yapmaya devam.

Yorumu oyla      34      8  
AHMET 24 Temmuz 2012 Salı 12:18

HELAL SANA BAŞKANIM İZMİR AZİZDİR AZİZ KALACAK

Yorumu oyla      32      9  
güzeLyaLı 24 Temmuz 2012 Salı 12:05

göz boyamaya şatafata değil hizmete ve ihtiyaca yönelik projeler yapılıyor helal olsun başkan izmir sürekli eleştirdiği başkanı yenisi geldiğinde arayacak. hata başkanda gündogdu meydanına selatin camisi yapmalıydı :)

Yorumu oyla      35      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova’da ‘led’ tasarruf devrimi
Bornova Belediyesi hizmet binaları ve pazaryerlerinde led aydınlatmaya ...
Kensel Dönüşüm Zirvesi'nde Kocaoğlu-Yıldırım kapışması!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Ulaştırma Denizcilik ...
Foça’ya otel piyangosu!
Foça Belediyesi, imar planlarında Turistik Tesis Alanı olarak gösterilen ...
 
Tartan’dan ‘özgür basın’ mesajı
Konak’ın gazeteci kökenli Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, 24 Temmuz ...
Başkan Kürüm’ün kalbinde var stent aklında işi
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm’ün kalp damarlarından birinin ...
Kemeraltı'nın tansiyonu ölçüldü
Konak Belediyesi ile Kemeraltı Esnaf Derneği işbirliğinde esnafa sağlıklı ...
 
Dünyaca ünlü heykeltraşlar sonbaharda İzmir'e gelecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sonbaharda düzenleyeceği ‘Uluslararası ...
Konaklı sporcuların tek hedefleri başarı
Konak Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü başarıya doymuyor. Katıldıkları ...
Görme engelli vatandaşların deniz keyfi
‘Denize girmeyen kalmasın’ projesiyle her gün yüzlerce kişiyi denizle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva