GENELKURMAY Başkanlığı, bir ilke imza atarak Atatürk’ün Anıtkabir’de sergilenen 80 yaşındaki 3 makam otomobilini tamir ve bakıma aldırıyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in talimatlarıyla hızlandırılan çalışmanın ardından Atatürk’ün iki adet 1934 model Lincoln ve bir adet 1936 model Cadillac otomobil orijinaline uygun şekilde tamir, bakım ve restorasyonu yapılacak.
Otomobillerin saat göstergeleri saat 09.05'e ayarlanmış.
Cumhuriyet tarihinin en önemli dönemlerine tanıklık etmiş olan Atatürk’ün Anıtkabir’de 58 yıldır sergilenen iki adet 80 yaşındaki Lincoln ve 78 yaşındaki Cadillac otomobilleri orijinal halde tamir ve bakımlarıyla birlikte restorasyonunun yapılması konusunda çalışmaların son aşamasına gelindi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in, Atatürk’ün otomobillerinin bakım ve onarımlarıyla ilgili uzun yıllardır süren bürokratik engellerin aşılması ve çalışmaların hızlandırılmasıyla ilgili verdiği emirle araçların bakım ve onarıma gönderilmesi konusundaki çalışma tamamlandı.
TÖRENLE GÖNDERİLECEKLER
Atatürk’ün otomobillerinin orijinal halde bakım ve onarımlarıyla birlikte restorasyonlarının yapılabilmesi için Genelkurmay Başkanlığı uzun yıllardır yaptığı araştırma sonucu Antika Otomobil Federasyonu ile anlaştı.
Görüşmeler sonucu otomobilleri Anıtkabir’de yerinde gören ve protokol sözleşmesini imzalayan Antika Otomobil Federasyonu Başkanı Cengiz Arsay’ın otomobillerle birebir ilgileneceği öğrenildi.
Otomobillerin Anıtkabir’den çıkarılışı ise yine hazırlanan görkemli bir törenle gerçekleştirilecek.
Otomobil, Atatürk’ün vefatından sonra Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanları tarafından tören otomobili olarak 1963 yılına kadar kullanılmaya devam edildi.
Maliye Bakanlığı’nın 23 Ağustos 1960 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nin yazısına atfen bu otomobili 1963 tarihinde, 1644 demirbaş numarası ile çalışır durumda, Anıtkabir Atatürk Müzesi Müdürlüğü’ne devredildi.
Otomobilin Anıtkabir’e nakledilmesinden gönümüze kadar kapsamlı bir restorasyon görmediği sadece 20 Nisan 2011 tarihinde otomobilin eskiyen ve yırtılan tentesinin değiştiği belgelerden ortaya çıkıyor.
LINCOLN MARKA ZIRHLI OTOMOBİL
Atatürk’ün 1935-1938 yılları arasında kullandığı Lincoln 1934 siyah zırhlı otomobilin özellikleri 7 kişilik, orta direkten menteşeli 4 kapılı, tek parça ön camlı, kısmi deri kaplı metal tavanlı, 8 kurşun geçirmez camlı, şoför mahallinde siyah dei kaplı koltuklar, kapı içi döşemeleri, katlanır ara koltuk ve sabit arka koltuk ile tavan kumaş kaplı, halı kaplı yer döşemeleri şeklinde sıralanabilir.